המופע "הקולות הבלטיים המופלאים" בהשתתפות מקהלת "יאונה מוזיקה" מווילנה - אחת המקהלות המובילות בליטא ובאירופה - מושתת על מוזיקת א-קפלה במגוון של סגנונות ובאיכויות יוצאות דופן. הופעה 'מלאכית' מהממת.

צילום: יח"צ
כאשר כעשרים חברי המקהלה נכנסו בצעד בטוח ובקצב אחיד אל הבמה, כשחיוך נסוך על פניהם, הם כבשו אותי מיד בנוכחותם המרשימה. הנשים לבשו שמלות שחורות ארוכות מעוטרות בחגורות אדומות ועגילים אדומים התנוססו על תנוכי אוזניהן. הגברים שהקיפו את נשות המקהלה ככתר, השלימו את תמונת ההוד וההדר שנשקפה מהבמה.
כאשר המנצח הנודע, ווצלובס אאוגסטינס - הנחשב איש אשכולות, המוזמן להופיע בכיתות אמן, סמינרים בינלאומיים ופסטיבלים ברחבי העולם - נתן את האות, החלו חברי המקהלה לשיר בשקט ובקול צלול יצירה שהלחין אאוגוסטינס "שירו לה' שיר חדש" (מתהילים צ"ו) ולאט לאט קולם התגבר והדהד ברחבי האולם בצלילות שטמנה בתוכה מעין טוהר מזוכך.
היצירה השנייה: "מיזררה" (רחם עלי ה') המפורסם מאת גרגוריו אלגרי ", שנכתבה במאה ה-16, עוררה בי תחושה של קדושה כאילו אני עומדת מול הכותל. בהמשך, שמענו את "הללויה" מאת אריק ויטאקר, "שיר ערב" מאת יוזף ריינברגר, שלושה שירי עם ליטאיים בעיבוד ווצלובס אאוגוסטינס ושני ספיריטואלס בעיבוד בוב צ'ילקוט, שירים בעיבוד למקהלה מאת בילי ג'ואל ועוד.
אף שרוב שמות המלחינים לא היו ידועים לי, נסחפתי לעולם אחר וחשתי כאילו נפתח בפניי צוהר לאיזה מין 'גן עדן' קדום ואני מאזינה לשירת מלאכים.
לפני ההפסקה שמענו הרצאה קצרה של המנצח אאוגוסטינס, שדיבר על המסורת של שירת המקהלה הנטועה בשורשים של הארצות הבלטיות, כולל יצירות שעברו בעל פה מדור לדור בלי לדעת את מקורן. הוא המחיש בפנינו את מורכבות היצירות בעזרתן של ארבע מזמרות המקהלה, שכל אחת מהן ניחנה בצבע קול שונה ומופלא בפני עצמו.
הקונצרט שהתקיים ב-17 במאי באולם צוקר בהיכל התרבות בתל אביב הוא הרביעי במסגרת הסדרה "הכורלית הקטנה" – סדרה ווקאלית חדשה של מקהלת ברתיני במסגרתה היא מארחת מקהלות מהארץ ומהעולם, הרכבים תזמורתיים וסולנים.
המקהלה תופיע גם במסגרת פסטיבל אבו-גוש.
כדי להבהיר את ייחודה של מקהלה יאונה, אספר לכם שהיא הוקמה לפני כ-30 שנה. היא מופיעה במדינתה ובסיורים בחו"ל בכ- 60 קונצרטים מדי שנה. בשנות התשעים זכתה המקהלה ב-15 מתוך 16 תחרויות בינלאומיות בהן לקחה חלק.
המקהלה סיירה ברחבי אירופה וכן בסין, יפן וישראל. היא הופיעה עם תזמורות מובילות ובאולמות מכובדים מאד, כמו אולם הפילהרמוני בברלין ובמינכן, בית האופרה של פרנקפורט, אולם המלכה אליזבט בלונדון, אולם רחמנינוב במוסקבה, התיאטרון הגדול של שנחאי ועוד.
אין באמתחתי מספיק סופרלטיבים כדי לתאר את איכותה הגבוהה של מקהלת יאונה מוזיקה מווילנה ואת השפעתה האנרגטית והרוחנית עלי ועל קהל המאזינים. מרשים ביותר. יש עוד הזדמנות לשמוע את המקהלה בפסטיבל אבו גוש.
בקונצרט הבא: 28/6 שעה 20:00, אולם צוקר היכל התרבות תל אביב, תושמע המיסה הגדולה של מוצרט ועוד עם התזמורת הקאמרית הישראלית.