"שבעה" - דרמה ישראלית מאת שמואל הספרי בבימויו של כפיר אזולאי, העולה בת. בית ליסין, פותחת צוהר לעולם של סודות אפלים הקשורים בשואה ומתארת את השלכתם על תפיסות העולם ויחסי הגומלין במשפחה. בצל דמותו של האב וחידת העלמותו.

צילום: רדי רובינשטיין
המחזה "שבעה" משקף את הווי חיי המשפחה של דבורה וטוביה הגורני, המתאפיינים במריבות וסכסוכים וסודות הנטועים בעבר. הטקס היהודי הדתי, השזור לכל אורך המחזה יוצק נופך מיוחד באווירת המסתורין, שמתפוגגת רק לקראת סיום המחזה.
העלילה
חייהם של דבורה וטוביה הגורני, מחנך ותיק ומוערך, עולים על שרטון. טוביה מחליט לעזוב את הבית לחו"ל, אורז מזוודה עם מיטב בגדיו ומספר לבני הבית שהוא יוצא לחופשה בצפון. בעוד כולם מצפים לשובו מהמנוחה בגליל לקראת ברית המילה של נכדו הבכור, שיחת טלפון מפתיעה מהמשטרה בלונדון מבשרת על מותו המסתורי.
הלווייתו נערכת בדיוק בשעה שבה נשיא מצרים, אנואר סאדאת, נואם בכנסת את נאומו ההיסטורי המרתק את כולם את מסכי הטלוויזיה, ואיש אינו מגיע להלוויה חוץ מאשתו ושלושת ילדיו.
אשתו דבורה, אישה נרגנת, המקטרת על כל העולם ועל גורלה המר, מחליטה לסגור את השבעה למנחמים. היא וילדיה כלואים עכשיו שבוע ימים לסדרה של בירורים נוקבים, מרגשים ומצחיקים, בשבעה ללא מנחמים וללא נחמה.
רוחו של טוביה המרחפת כל העת בחלל, מגיחה מדי פעם בדמותו ובצלמו והוא מביע את דעתו על המתרחש בבית שנטש.
גד יגיל , מגלם את דמותו של טוביה בכישרון על, באותנטיות ומרטיט את הלב.. כל הזמן שאלתי את עצמי איך הוא יכול היה לחיות עם אישה מלאת טענות כרימון, שנהגה בו בבוז ובהתנשאות ולימים אפילו לא חלקה עמו את יצועה. רציתי להאמין שהוא חי אי שם במרחקים, פשוט לוקח פסק זמן לצבירת משאבים נפשיים ויום אחד אולי ייצור קשר עם בני משפחתו , יחליט לשוב או שיצטרף לאיזו קהילה של יהודים וימשיך בחייו. כל המחזה הייתי במתח כדי לראות כיצד ייפול דבר.
(פגשתי את גד יגיד מיד אחרי ההצגה, כשהוא מהלך בנחת ברחוב אבן גבירול ומציץ בנייד שלו. שאלתי אותו אם באמת הוא הלך לעולמו במחזה ואם אני רואה עכשיו אדם שקם לתחיה?! הוא הבהיר לי שאכן הוא קפץ אל מותו במחזה וגם הסביר לי מה היה הטריגר לכך. לאשת חיקו במחזה לא הייתה יד בדבר, התפלאתי לשמוע. כנראה שבמערכת זוגית מתרגלים לכל 'צרה', הרהרתי ביני לביני ונזכרתי בסיפורים דומים שבהם צווחות בטונים גבוהים היו רק הפרומו למעשים נוראיים יותר, לאו דווקא מצד נשים. ויסלחו לי כל יישרי הדרך שמתנהגים כמו ל"ו הצדיקים...)
ענת וקסמן מהממת בדמות דבורה, האישה שעושה חשבונות עם כולם, רק לא נותנת דין וחשבון לעצמה על התנהגותה. צרחות השבר שהיא משמיעה ובכי התמרורים שלה סוחטים צחוק מהול בעצב.
הליהוק של השחקנים המעולים (שהוא שופרא דשופרא), הבימוי המיוחד, התפאורה, המוסיקה, המעצימה את אווירת המתח, הופכים את הצפייה במחזה למעניינת, מרגשת ומעוררת מחשבה.
תוכנו של המחזה, הטקסט השנון, המשחק האיכותי של השחקנים (שחלקם כבשו כבר את במות התיאטרון, הקולנוע והטלוויזיה בתפקידים ראשיים ומרכזיים), הותירו בי חותם עמוק.
היוצרים:
"שבעה" - מחזה ישראלי מאת שמואל הספרי (מחזותיו "קידוש", "חמץ", "שבעה", "אישה, בעל, בית" ו"פולישוק" הוצגו בתיאטרון בית ליסין בהצלחה רבה וזכו בפרסי התיאטרון).
תפאורה: פולינה אדמוב, תלבושות: אורנה סמורגונסקי, מוסיקה: דניאל סלומון, תאורה: קרן גרנק.
משתתפים: גדי יגיל, ענת וקסמן, יניב ביטון, נעמי לבוב, נדב נייטס, דניאל גד, אופיר וייל, יעל שטולמן, תומר מחלוף.
שבעה יוצג ביום ה' 21.2.2019, שעה 20:30 בבית החייל, רחוב וייצמן 60 פינת פנקס תל אביב.
אל תחמיצו.