הולך רכיל

איציק ורפי (שמות בדויים) נפגשים ברחוב וכך מתנהלת השיחה איציק: שלום רפי מה שלומך ? רפי: אצלי הכל בסדר שמעתי שאתה מחתן את בתך, איציק: כן, יובל (שם בדוי) בחור מצוין וביתי מאוד מאושארת וגם אנחנו בחור נחמד הגון עם כל המעלות הטובות. רפי : תגיד זה לא יובל הבן של ...? איציק: כןף משפחה נחמדה. רפי: נו, זה לא בדיוק מה שאני שמעתי מה שאומרים עליו. איציק: מה שמעת ספר לי ! רפי: עזוב אני לא רכלן. וכך הם עומדים ואיציק מפצי ברפי שיספר לו מה שמע ולאחר הפצרות מתרצה רפי ואומר. רפי: אבל אתה לא אומר ששמעת זואת ממני, מבטיח ? איציק: מבטיח. רפי: מספרים שיובל מעורב בשוד וגניבה, איציק: אוי ואהוי תוד'ה שסיפרת לי, אספר לביתי. רפי: אבל לא אמרו לי אם שדדו וגנבו אותו או שהוא... את זה לא ספרו, רק אמרו שהוא מעורב..... אז ידידי מה לדעתכם יעשה איציק לאור הרכילות הזו ? כל התשובות נכונות !
האם רכילות היא מחלה? זו שאלה שאנו צריכים לשאול את עצמנו כנראה וכן. היא מחלה של יכנס שמשעמם להן ואינן יודעות איך להעביר את הזמן. סיפור הרכילות המפורסם הוא על אישה זקנה שסיפרה לחברתה כח=י נכדה הדליק גפרןר. השכנה סיפרה לשכנתה כי השכנה שלה סיפרה לה שנכד שלה הדליק גפרור וכמעט שרף את מפת השולחן וכך עברה הרכילות משכנה לשכנה כשכל אחת מוסיפה נופך משלה והשכנה האחרונה יצאה לרחוב וצעקה כי השמועה שקיבלה אומרת שהעיירה עולה באש.
אז אם שמעת רכילות תבדוק במוטקה. שם לבטח תמצא כתבה שתכחיש או תאשש את השמועה. כמה נשים נפגעו בגלל רכילות מורשעת? קשה לדעת
היא נמצאת בכל רובד שקוראים
או שומעים ואנשים עלולים להיפגע ,
גם בלי כווונה כשמדובר בהם .
ואמשיך בעוד פסוק "איש מרעהו ה?שמרו, ועל כל אח אל תבטחו, כי כל אח עקוב יעקוב, וכל ר?ע? רכיל יהלוך" (ירמיהו ט, ג).
ומי זה הרכיל ? זה שמעביר דברים אחד מהשני ומוציא לשון הרע .
יש חוק שמבהיר את הנושא והוא :
"חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו" כולל איסור חוקתי של פגיעה בכבודו של אדם באשר הוא אדם (סעיף 2) וזכות להגנה על כבוד זה (סעיף 4). פשיטא ששמו הטוב של אדם הוא חלק מכבודו, כדברי השופט ברק : "לשון הרע הפוגעת בשם הטוב פוגעת בכבוד האדם של הנפגע"
לדעתי אנו שרויים בחברה שחיה משידור חדשות אחד למשנהו, מכותרת אחת לרעותה הן לחיוב והן לשלילה .
לכן צריך יותר מתינות , לחשוב שניה לפני התלהמות , אולי לנסות לכבד את הזולת כפי שהיינו רוצים שיכבדו אותנו .
ואסיים כמאמר חז"ל: "הדן את חברו לכף זכות, דנין אותו לזכות"
אל מאידך ישנו היתר לכך כאשר מדובר ב...
דאגה בלב איש ישיחנה.