מתכוני החג לבחירה או דגים

גפילטע פיש
הדג המסורתי שהתחיל כדג אשכנזי והתבסס כדג לכווווולם
לדגים
1 ק"ג דג מנוקה מעצמות ועור רצוי דג בריכה קרפיון
2 ביצים
3 בצלים יבשים
3 גזרים
100 גרם שקדים מולבנים
1/2 כוס קמח מצה או 2 פרוסות לחם שרוי במים וסחוט
1 כפית סוכר
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית פלפלת מתוקה
לציר
2-3 בצלים יבשים גדולים חתוכים לטבעות
3 גזרים חתוכים לטבעות
3 שיני שום קצוצים
1 עגבניה בשלה חתוכה לקוביות גדולות
1 פלפל אדום או ירוק חתוך לקוביות קטנות
1 ליטר מים מינרלים
1 כף סוכר
מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כף פלפלת מתוקה
בסיר שטוח, מבשלים את כל חומרי הציר. לאחר הרתיחה טועמים ומתקנים תיבול. מנמיכים את האש.
במעבד מזון או במטחנה טוחנים את הדג השקדים והירקות.
בקערה מכינים מכל החומרים תערובת לקציצות.
צרים קציצות בידיים רטובות, מכניסים את הקציצות לתוך סיר הציר. המים צריכים להגיע עד למחצית גובה הקציצות.
ממשיכים לבשל על אש נמוכה 2 - 1/2 1 שעות. לאחר קרור לטמפרטורת החדר. מכניסים למקרר.
מגישים קר. הציר הופך לג'לי.
מגישים עם פרוסות הגזר מעל לקציצות, לשקישוט.
דג ברוטב אגריסטדה או דג לבן ברוטב כחול
1/2 1 ק"ג דג לבן. בקלה, מלרוזה, סול
שמן זית
מלח
פלפל שחור
מים לפי הצורך
לרוטב
אם אוכלים חלבי או קודם כל את הדגים בארוחה בשרית
150 גרם גבינה כחולה, רוקפור או לבחירתכם
50 גרם חמאה או שמן זית
4 ביצים
4 כפות קמח
3 כוסות מים
מיץ מחצי לימון
מלח
פלפל שחור
סוכר
חותכים את הדגים לפרוסות ברוחב 5 ס"מ. את הסול ניתן לחתוך ל2 מנות.
מוזגים לסיר שטוח שמן זית, מניחים את פרוסות הדג, מפזרים מלח ופלפל. מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה על אש נמוכה מאד. במידת הצורך מוסיפים מעט מים למניעת חריכה.
בינתיים מכינים את הרוטב.
בכלי קטן טורפים את הביצים.
לסיר שטוח, על אש קטנה, מכניסים את החמאה או שמן הזית והקמח. בוחשים נמרצות מוסיפים מעט מים. מוסיפים את הביצים הטרופות בהדרגה. ממשיכים בבחישה נמרצת. מוסיפים את שאר המים בהדרגה וללא הפסקת הבחישה עד להסמכת הרוטב. מוסיפים את הגבינה וחומרי הטעם. מבשלים עוד 2 דקות. טועמים. מתקנים תיבול. מורידים מהאש.
מעבירים את הדגים המאודים על נוזליהם לסיר עם רוטב האגריסטדה הכחול. ניתן להגיש חם או קר.
ניתן להכין את הרוטב ללא הגבינה וללא החמאה. הוא טעים בכל מקרה.
לשומרי מצוות. אם מכינים עם הגבינה, לשתות 1/2 כוס מים או מעט יין לפני שמתחילים עם הבשרי.
סלמון פסים ברוטב דבש
1 ק"ג פרוסות סלמון
שמן זית או אחר
רוזמרין יבש
מלח גס
פלפל שחור
לרוטב
1/4 כוס דבש
1/2 כוס שמן זית
1/4 כוס רוטב סויה דל נתרן
ניתן להגדיל את כמויות הרוטב לפי הכרת האורחים
בסיר קטן מביאים את הנוזלים לרתיחה. מנמיכים את האש. מבשלים 10 דקות עד להסמכה.
על מחבת פסים מורחים מעט שמן זית, מפזרים מעט רוזמרין יבש, מלח גס ופלפל שחור מחממים. מניחים את פרוסות הסלומון על המחבת החמה. קודם צד העור. צורבים 2-3 דקות מכל צד. מעבירים לכלי חסין חום. לנגב בנייר מגבת את המחבת לאחר כל סיבוב טיגון פרוסות ולהוסיף מחדש שמן, רוזמרין, מלח ופלפל שחור. כדי למנוע חריכה ושריפת חומרי הטיגון. לאחר שכל הפרוסות נצרבו ובושלו על מחבת הפסים והועברו לכלי חסין האש, מוסיפים את רוטב הדבש. מכסים בנייר אפיה ועליו נייר כסף. לפני ההגשה, מכניסים לתנור חם או מניחים על פלטת שבת. שימו לב לא לאפות יותר מדי כדי לא לייבש את הדג.
הדג נצרב רק 2-3 דקות ולא יותר כדי לאפשר חימום ללא ייבוש. שומרים במקרר עד לחימום לפני ההגשה.
לשומרי מצוות, יש להניח את הדג על הפלטה ממש סמוך לשעת האוכל כדי לא לייבשו.



