3 עוגות גבינה: המפתיעה, המיוחדת והקלאסית

חג שבועות עוד רגע איתנו, ואיתו מה שהפך בבתים רבים בישראל לחגיגה קולינרית על טהרת החלבי: קישים, פשטידות, פסטות, מאפים, סלטים ייחודיים ולחמים מתוחכמים – אבל לפני שאתם רצים למלא את הצלחות בפעם השנייה והשלישית, חשוב לזכור שהכוכבת האמיתית של הערב היתה ועודנה עוגת הגבינה.
מספיק לתת הצצה חטופה במדפי הגבינות בסופרמרקטים כדי להבין איזו התקדמות עצומה היתה כאן בעשור האחרון, מבחינת הנכונות שלנו להתנסות בטעמים חדשים. אם פעם ההתלבטות היתה בין קוטג' לגבינה לבנה חלקה, היום אפשר למצוא גבינות בטעמים שונים ומיוחדים, עם תוספות מעניינות ואפילו עם חריף.
בהתאם, אם עוגת הגבינה המסורתית היתה במשך שנים עוגה אפויה, פשוטה אך כמובן טעימה להפליא, שבהמשך התווספה אליה עוגת גבינה פירורים קרה, כיום הכל הולך: עוגות גבינה עם עוגיות ושוקולד, פירות יער או פירות מקומיים, וגם עוגות מוס גבינתיות. כדי שגם אתם תוכלו לגוון את שולחן החג ולהעשיר את הטעמים, הכנו עבורכם שלוש אופציות טעימות במיוחד לעוגות גבינה:
המיוחדת: מוס גבינה אישי עם פירורים ומחית תותים
צילום: יוסי פונס
הקינוחים האישיים בכוסות הם אחד הטרנדים החמים ביותר של השנים האחרונות. נכון, אמנם יש כאן אלמנט מסוים של ניג'וס בלהקדיש תשומת לב לנראות של כוס שקופה מכל הצדדים, אבל מאידך, אם כבר השקעתם באווירה חגיגית אז למה לא ללכת עד הסוף עם הרושם? אנחנו מבטיחים לכם שהמוס שלפניכם יקצור מחמאות לא רק על הטעם, אלא גם על הלוק המושקע.
המרכיבים (ל-4 מנות בכוס מיני, 210 מ"ל כל אחת):
למחית תותים:
1 סלסילת תותים
2 כפיות סוכר
למוס הגבינה:
250 מ"ל (1 מיכל) שמנת מתוקה
1 כף אינסטנט פודינג וניל
250 גרם (1 גביע) גבינה לבנה 9%
80 גרם (1/3 כוס + 1 כף) סוכר
לפירורים (שטורייזל):
50 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
50 גרם (1/4 כוס) סוכר
70 גרם (1/2 כוס) קמח
אופן ההכנה:
1. מחית התותים: שוטפים את התותים היטב, ומניחים 1/3 מהסלסילה בקערה עמוקה יחד עם 2 כפיות סוכר. בעזרת בלנדר מוט, טוחנים את התותים ואת הסוכר יחד עד לקבלת תערובת אחידה.
2. את יתרת התותים פורסים לקוביות קטנות ומערבבים עם המחית עד לקבלת תערובת אחידה.
3. מוס הגבינה: מקציפים את השמנת המתוקה עם הפודינג עד לקבלת קצפת יציבה.
4. בקערה נפרדת מערבבים את הגבינה ואת הסוכר ומקפלים את הקצפת בעדינות לתערובת הגבינה, עד לקבלת מוס גבינה חלק ואחיד.
5. מעבירים את מוס הגבינה לשק זילוף וממלאים את כוסות המיני עד ל-1/3 מגובהן. מניחים שכבה של מחית תותים וממשיכים למלא עד 2/3 מגובה הכוס במוס גבינה. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות להתייצבות.
6. השטרויזל: מעבדים את החמאה ואת הסוכר במעבד מזון, מוסיפים את הקמח ומערבבים עד לקבלת תערובת פירורית. מחממים תנור ל-170 מעלות, מפזרים את התערובת על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים כ-15-10 דקות, עד להזהבה קלה. מצננים!
7. מוציאים את הכוסות עם המוס מהמקרר, מפזרים מעל את פירורי השטרויזל ומגישים. אפשר לקשט באבקת סוכר מלמעלה.
המתכון באדיבות מיקי שמו לרשת ארקוסטיל קיטצ'ן.
המתחשבת - ללא גלוטן: קרנץ' גבינה פריך
צילום: הדס ניצן
המודעות לרגישויות הולכת ועולה בשנים האחרונות, ואנשים רבים מנסים להימנע מגלוטן – החלבון המצוי בדגנים – לאו דווקא בשל רגישות מאובחנת כצליאק, אלא מטעמי תזונה ובריאות. כמה נחמד מצדכם יהיה להציע להם עוגת שמרים גבינתית ונעימה כמו הקרנץ'?
המרכיבים (ל-2 תבניות אינגליש קייק):
לבצק:
20 גרם שמרים
250 גרם קמח תפוחי אדמה
250 גרם קורנפלור
100 גרם חמאה
כפית קסנטן (משפר אפייה) - 5 גרם
100 גרם שמנת חמוצה
1 ביצה
2 חלמונים
40 מ"ל מים
למילוי:
1/4 כפית מלח
1 כפית סוכר
400 גרם גבינה לבנה לאפייה
גרידת לימון לפי הטעם
160 גרם סוכר
1 ביצה
אופציונלי:
50 גרם צימוקים מושרים במים חמים ומסוננים.
אופן ההכנה:
1. ממיסים את השמרים במים.
2. בקערה מערבבים את קמח תפוחי האדמה והקורנפלור.
3. בקערת מיקסר עם וו לישה מניחים את החמאה ואת הקסנטן ולשים.
4. מערבבים בקערה נפרדת את השמנת, הביצים והחלמונים ומוסיפים למיקסר. מערבבים יחד עד לקבלת תערובת חלקה.
5. מוסיפים פנימה בהדרגה את תערובת הקמחים ולשים. מוסיפים מים עד לקבלת בצק אחיד ומעט דביק.
6. מקררים את הבצק למשך שעתיים לפחות (עדיף ללילה).
7. המילוי: מערבבים את כל המרכיבים.
8. מרדדים את הבצק למלבן באורך 60 ס"מ וברוחב 40 ס"מ.
9. מורחים שכבה אחידה של מילוי הגבינה על הבצק.
10. מגלגלים את הבצק, תוך כד מתיחתו לגליל ארוך.
11. חותכים את הגליל לחצי לקבלת 2 גלילים שווים באורכם.
12. חותכים כל גליל לאורך וקולעים צמה משני החצאים. מיישרים קצוות.
13. מניחים כל צמה בתבנית אפייה.
14. מתפיחים כשעתיים בחדר חמים עד שהמאפה מכפיל את גודלו.
15. מחממים תנור ל-160 מעלות למשך כ-40 דקות, עד שהעוגה מקבלת גוון גולדן בראון עשיר.
המתכון באדיבות שף קונדיטור עופר גל, בוטיק סנטרל.
הקלאסית: עוגת גבינה בחושה
צילום באדיבות רעות עוזיאל
כפי שציינו, במשך שנים חג השבועות נחגג עם עוגת גבינה אפויה ופשוטה שעד היום אנשים נזכרים בה בערגה. כדי לוודא שכולם יוצאים מסופקים, לכו על בטוח והכינו גם עוגה פשוטה, קלאסית וקלה להכנה. כולם יודו לכם עליה.
המרכיבים (ל-2 תבניות אינגליש קייק):
500 גרם גבינה לבנה 5% או 9%
1/2 1 כוס סוכר
2 שקיות סוכר וניל
1/2 כוס שמן
3 ביצים
2 כוסות קמח תופח
לקישוט:
מעט אבקת סוכר
אופן ההכנה:
1. בקערה מניחים את הגבינה, את הסוכר ואת סוכר הווניל ומערבבים. מוסיפים שמן ומערבבים היטב.
2. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה ומערבבים שוב. לסיום מוסיפים לבלילה את הקמח התופח ומערבבים. מי שמעוניין בטוויסט חביב יכול להוסיף לבלילה פתיתי שוקולד צ'יפס, תותים או פירות אחרים חתוכים. העוגה סופגת באהבה כל תוספת שתרצו.
3. משמנים שתי תבניות אינגליש קייק (ניתן גם לחלק את הבלילה לתוך תבנית קאפקייקס).
4. מחממים תנור ל-180 מעלות, אופים כ-40 דקות עד שהעוגה מוכנה.
5. לקישוט: מפזרים מעל אבקת סוכר.
המתכון באדיבות בלוגרית האפייה רעות עוזיאל.
אולי תחגגו את שבועות בלי גבינות?



אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...