5 מיתוסים על גידול עציצים
אין ספק כי גינון הוא תחביב המשפיע לטובה על מצבו הנפשי והפיזי של אדם העוסק בו: השהייה בחוץ, העבודה הפיזית, הקירבה לצמחים חדשים ומתחדשים, פריחה וגם עבודות הגינון עצמן עוזרות בניקוי הראש והנפש.
וכשאין גינה קטנה או גדולה משלנו, הרצון הזה לקצת ירוק ופורח בעיניים מצטמצם לא פעם לכדי כמה אדניות במרפסת ועציצים בבית. יתכן שבמצב זה האפקט על הנפש והגוף הוא לא זהה ועדיין, עציצים מכניסים לבית חיות, יופי, צבע וגם חום שירכך כל עיצוב אדריכלי נוקשה.
כמו שלימדה אותנו הדודה חנה מרון מ"קרובים קרובים" - קל להיקשר לעציצים. וכשנקשרים למשהו, יש נטייה להגזים, להסחף, ולאמץ מיתוסים שאמורים לשמור על העציץ ולטפח אותו, אבל בפועל רק גורמים לנזק. הנה כמה מיתוסים ידועים ,שהגיע הזמן להפריך:
1. המיתוס: כשהעלים של העציץ מתחילים להצהיב, סימן שימיו ספורים
הזמן הצהוב. צילום: Shutterstock
האמת: נאמר זאת כך- אם זה היה נכון לגבי בני אדם, כולנו לא היינו פה קצת אחרי גיל 30, עם הופעת השערות הלבנות הראשונות. למעשה, אין שום סיבה לחשוב שהעציץ חלה במחלה חשוכת מרפא. עלים צהובים הם בעיקר איתות שמשהו לא בסדר: השקייה מועטה מדי, מיקום עם אור טבעי לא מספק, דישון מוגזם או לחלופין – אדמה לא טובה.
2. המיתוס: הברשת עלי העציץ בחלב רזה עוזרת לשמור אותם ירוקים וחזקים לאורך זמן
את החלב שמרו לקפה. צילום: Shutterstock
האמת: לא רק שלא - ממש לא. חלב רזה וגם שימוש בנוזלים מבריקים ייעודיים, עשויים להביא לסתימת נקבובי העלה, מה שיביא לתוצאה ההפוכה של עלים מתים. אם אתם רוצים לשמור על העלים יפים ומבריקים, פשוט דאגו להציץ עליהם לעתים תכופות וחפשו סימנים למזיקים או נקודות חומות. את העלים עצמם יש להבריק עם ספריי מים ולעבור עליהם בעדינות בעזרת מטלית. אגב, הברשת העלים במטלית ומעט מים לא יתרמו לעלייה בלחות של הצמח, כך שאם הצמחים שלכם זקוקים ללחות רבה יותר, עדיף לרכוש מחולל לחות לבית.
3. המיתוס: צמחים גדלים טוב יותר בתוך עציצים מחימר
עציצי חימר - מועילים כמו שהם יפים? צילום: Shutterstock
האמת: ובכן, מתברר שעציצי החימר רק יפים יותר. הטענה העיקרית שבדרך כלל מושמעת לטובתם, היא ששורשי הצמח "ינשמו" טוב יותר בתוך עציץ חימר, העשוי מחומר טבעי שיזין אותם. האמת היא, שבטמפרטורה בה שורפים את העציצים האלה, לא נשאר מאותו חומר טבעי דבר. למעשה, אותם עציצי חימר סופגים לא מעט מים להם זקוק הצמח עצמו ואם חשבתם שתפתרו את הבעיה על ידי עוד מים - תחשבו שוב, כי כך תפרו את האיזון באדמת העציץ עצמה. טיפ קטן ופשוט - הכניסו עציץ מפלסטיק לתוך עציץ החימר.
4. המיתוס: כדי שהצמח יגיע לגודל המקסימלי, צריך לשתול אותו בעציץ גדול ורחב
אפשר גם לשתול במשפך. צילום: Shutterstock
האמת: הפוך, גוטה. למעשה, כדי שצמח יגדל לגובה, יש לשתול אותו בעציץ קטן יחסית, בו השורשים ימלאו במהרה את רוב השטח. בעציץ גדול מדי, יש לשורשי הצמח נטייה ללכת לאיבוד ולהפוך לרגישים יותר. בנוסף, העציץ עלול להשקיע אנרגיה רבה מדי בפיתוח השורשים ופחות במראה האסתטי שלו, מה שישאיר אותנו עם סבך שורשים גדול של צמח לא יפה במיוחד.
5. המיתוס: בדיוק כמו צמחי הגינה והבר, כך גם עציצי בית ימותו במהלך עונת החורף
גשם בחוץ, ירוק בפנים. צילום: Shutterstock
האמת: נחשו שוב. ברגע ששומרים היטב על העציצים ומטפלים בהם בעקביות וביתר תשומת לב, רוב עציצי הבית יישארו איתנים לאורך השנה כולה. ההאטה בצמחיה נגרמת לרוב מירידה בעוצמה ובכמות אור השמש הטבעי החודר לבית במהלך העונה הקרה, אבל בטיפול הנכון העציצים ימשיכו לשגשג כאילו זה אמצע האביב.
ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...
התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים...
עציצים הם תוספת חשובה לכל בית, במיוחד אם הוא מצויד במרפסת. הם מוסיפים צבע, חיוניות ותחושה ביתית, ומשרים...
יש לי גינה גדולה ומטופחת.
בכל זאת החכמתי בכמה טיפים.
שוב תודה ושבת שלום.
אני, רק שאלה-
אפשר בבקשה, המשך, והפעם בעניין - גידול צמחי בית, בבית.