5 מסלולי טיול מומלצים לחורף

עם כל הכבוד לקיץ, לחורף יש איכויות משלו ולא מדובר רק בשמיכות פוך ובמרק חם, אלא בימים היפים שהחורף הישראלי משופע בהם. כשהשמש מלטפת, הטמפרטורות נוחות והשמיים כחולים. בונוסים נוספים של החורף הם השטחים חרוכי השמש המתכסים במרבד ירוק ואחר כך בפריחות צבעוניות, ונחלי האכזב המתמלאים במים.
בשל כך מדובר בתנאים האולטימטיביים לטיול רגלי בטבע וכל חלקי הארץ יתאימו, בתנאי שלא נפלתם על יום של גשם, רוח חזקה או שיטפונות. ריכזנו עבורכם 5 מסלולים מומלצים. לכם רק נותר לקחת נעליים טובות, כובע ומים, צידה לדרך וגזיה קטנה לקפה – ולצאת לטייל:
נחל קדש: לגלות דורבנים בשמורת טבע
לגלות שועלים, דורבנים ושפני סלע. נחל קדש, צילום: אורן פלס, אתר פיקיוויקי
נחל קדש בוקע בשטח לבנון, וחוצה את הגבול בשני ערוצים המתאחדים למרגלות מצודת ישע, ויוצרים קניון תלול ומרשים. הנחל והיער שמצפון לו הם שמורת טבע בה חיים שועלים, דורבנים, עופות דורסים ושפני סלע. הוא קרוי על שם תל קדש הסמוך, שבו נמצאו שרידי ישובים מתקופות שונות, בהם העיר "קדש בגליל" שהיתה בתקופת התנ"ך עיר מקלט.
בתוואי הנחל עובר שביל ישראל וניתן ללכת לפי הסימון של צבעי כתום-כחול-לבן. הנחל מוצל כמעט לכל אורכו ובעונה הגשומה תזכו לראות אולי זרימת מים בערוץ הנחל, שלצידו גדלים עצי אלה ואלון, עצי שקד, קידה שעירה וצמחים מטפסים.
המסלול קצר אך מאתגר מעט וכולל מדרגות סלע וסולמות. הוא מתחיל מדרום לקיבוץ יפתח ומסתיים במצודת ישע (או מצודת כ"ח), אבל ניתן לעשות אותו גם בכיוון ההפוך. מדובר במסלול קווי ולכן יש להשאיר רכב אחד בסופו.
איך מגיעים: מכביש 90 פונים מזרחה בצומת כ"ח ועולים לכיוון רכס נפתלי בכביש 899. אחרי צומת ישע פונים צפונה לכביש 886 ומחנים בקיבוץ יפתח. חוזרים ברגל לצד הכביש לנקודת הירידה לנחל בקילומטר ה-62, במקום בו ניצב השלט "נחל קדש".
פונים מזרחה והולכים בחורש עד שמגיעים לנחל. אחרי הליכה של כחצי שעה במורד הנחל, עולים בערוץ לעבר רמת קדש ומשם על פי הסימון שהופך בסופו לאדום, מגיעים למצודת ישע.
"דרך הבשורה": תצפית יפהפייה ופריחה נדירה
ללכת בעקבות מייסד הנצרות. דרך הבשורה, צילום: אורן פלס אתר פיקיוויקי
הגליל התחתון הוא אזור מצוין לטיול חורפי, ואפשר להתמקד באזור נצרת וללכת בעקבות מייסד הנצרות, ב"דרך הבשורה". המסלול, שנפתח על ידי משרד התיירות וקק"ל למטיילים ב-2011, נמתח על פני 62 ק"מ.
הוא יוצא מהר הקפיצה הסמוך לנצרת, עובר דרך נחל ברק בן אבינעם, יער בית קשת, הר תבור, יער לביא, קרני חיטין, שמורת הר ארבל, המושבה מגדל וטבחה, ומגיע עד לכפר נחום שלחוף הכנרת. לצעוד את כולו בלתי אפשרי וייקח לכם שלושה וחצי ימי הליכה, אבל ניתן לעשות קטעים ממנו או להגיע ברכב לאחד החניונים בדרך.
איך מגיעים: מכביש 60 נוסעים דרומה מצומת נצרת דרום, לכיוון עפולה. פונים מערבה עם השילוט החום המוביל להר הקפיצה. בכיכר נוסעים ישר וכעבור כ-250 מטרים פונים שמאלה בחדות, ועולים אל ההר עד מגרש החנייה בראשו.
מהר הקפיצה, ממנו קפץ ישו על פי המסורת בבורחו מפורעים יהודים שלא אהבו את דרשותיו, אפשר לתצפת על עמק יזרעאל, הר תבור והגלבוע, ומשם לצאת לחלקה הראשון של דרך הבשורה, כשעה וחצי לכל כיוון.
הדרך מסומנת באבנים שעליהם חרוטים חיצים מכוונים. מהר הקפיצה יורדים דרומה בשביל המתפתל במדרון, עוברים מעל המנהרה של כביש 60 וממשיכים מזרחה. עוברים מצפון לכפר איכסאל שבשולי נצרת ונכנסים ליער צ'רצ'יל, בו יש מרפסת תצפית שווה. בסוף החורף, לא כדאי לפספס כאן את פרחי האירוס הנצרתי הנדירים, הכלניות, הצבעונים והסחלבים.
בהמשך הדרך מגיעים לנחל ברק. בנחל האכזב אפשר לראות בחודשי החורף זרימת מים, ולצידם את צמחיית הנחלים הענפה. מכאן אפשר לחזור לנקודת המוצא.
רמת הנדיב: טיול בין גנים מעוצבים
פארק רמת הנדיב, צילום: קתי שלוסר, מרכז להב"ה טירת הכרמל, אתר פיקיוויקי
פארק רמת הנדיב שבין זיכרון יעקב לבנימינה, שהוקם לזכר הברון בנימין דה רוטשילד, מציע טיול בין גנים מעוצבים ובשטח טבעי ומתאים לטיול חורפי. לפני הטיול הרגלי כדאי לבקר במרכז המבקרים, בגלריה המציגה את פעילות שמירת הטבע במקום, בגן הזיכרון לברון רוטשילד ומשפחתו, בגן המפלים שבו תצפית נוף יפה ובגן הריחות, שהוקם למען כבדי ראייה ושתול צמחי תבלין ארומתיים.
איך מגיעים: בצומת בנימינה על כביש 4, פונים מזרחה לכביש 653. אחרי 5 ק"מ פונים שמאה לכביש 652 לכיוון זיכרון יעקב ובעקבות השילוט לרמת הנדיב. הפארק פתוח בכל ימות השבוע עד שעות אחר הצהריים, הכניסה חופשית.
מחניית הפארק יוצאים לטיול הרגלי-מעגלי בן קילומטר אחד, בשביל היוצא מהגנים וחוצה את החנייה לכיוון דרום. עוברים דרך שער עץ ומחפשים עמוד גבוה שבראשו שבשבת כחולה, המסמן את צומת שבילי ההליכה בפארק. מכאן הולכים בעקבות סימון שביל ישראל ועמודי עץ שראשם צבוע אדום.
המסלול עובר דרך צמחייה נמוכה וכולל תצפיות אל הים ואחר כך מעבר בחורשת אורנים וברושים, שבחורף פורחות בה רקפות. משם כדאי להגיע לנקודה הגבוהה ביותר בפארק, בה נמצאת חורבת עקב. מסביב לחורבה שוחזר בוסתן חקלאי קדום של עצי תאנה, זית, גפן וצמחי תבלין, ויש גם תצפית אל קו החוף.
השביל המסומן באדום ממשיך צפונה בלב חורש, יורד אל נחל תמסח וחוצה את ערוץ הנחל. בצומת השבילים הבא פונים ימינה לכיוון מזרח, עולים בעלייה מתונה ביער אורנים, פונים שוב ימינה ומגיעים בחזרה לחניון.
אזור מודיעין: בעקבות המכבים
קברות המכבים, צילום: חיים בן אודיז, מרכ להב"ה רמלה, אתר פיקיוויקי
העיר מודיעין הקדומה, המקום שבו פרץ מרד החשמונאים, היא יעד קסום לטיול. המסלול כולל קטעי נסיעה ברכב וקטעי הליכה ברגל.
איך מגיעים: בכביש 443 נוסעים מזרחה לכיוון העיר מודיעין, משמאל שלט לשמורת נאות קדומים. אחריו ממשיכים עם הכביש כ-900 ק"מ נוספים ויורדים דרומה לדרך עפר, שהמשכה מסומנת בסימון שבילים שחור.
ממשיכים דרומה עם הסימון השחור כשני ק"מ נוספים, עד מפגש עם דרך עפר המסומנת בכחול. פונים שמאלה וממשיכים בנסיעה בעמק הנזירים, הקרוי כך על שם ביר א-שמי, אתר מערות ששימשו למגורי נזירים נוצריים בתקופה הביזנטית.
משם אפשר לחזור לכביש 443 בדרך שבה הגענו ולהמשיך מזרחה עם הכביש לצומת שילת. בצומת עושים פרסה ומגיעים לפנייה ימינה (לכיוון צפון) לקברות המכבים. בצומת T שמייד אחרי הפנייה, פונים שמאלה לקברות המכבים.
חונים ברחבת החנייה ויוצאים להליכה לא ארוכה בשביל עפר. עשרה מטרים אחרי תחילת השביל, פונים ימינה לאזור מסולע. בקברים החצובים בסלע וסגורים באבני גולל, קבורים על פי המסורת המכבים.
מכאן פונים ימינה, לכיוון מזרח אל תוך היער, שהוא חלק מיער בן שמן, ומגיעים כעבור 500 מטרים לדרך עפר רחבה. פונים ימינה על דרך העפר, מימינו של נחל מודיעין. מעברו ניתן לראות את בתי הכפר אל-מידיה. בצידו הימני נמצא תל א-רס, בו מזהים חוקרים את מודיעין הקדומה, עירם של מתתיהו החשמונאי ובניו.
ממשיכים בדרך הפטרולים ימינה. בפיצול הדרך הראשון בוחרים בהסתעפות השמאלית ובפיצול הבא בהסתעפות הימנית. בצומת הבא מתחילים לטפס במדרון מתון בדרך עפר המסומנת בסימון דרכים שחור, בחזרה לרחבת החנייה.
עין גדי: נופים מדבריים, יעלים ומפלים
נחל ערוגות, צילום: אריה טננבאום, אתר פיקיוויקי
בעין גדי, שכיית הטבע הנפלאה שבמדבר יהודה, אפשר למצוא כמה מסלולי הליכה בדרגות קושי שונות. לטבול במים הרבים כאן אולי לא תוכלו בימות החורף, אבל גם הנופים המדבריים, המצוקים, המפלים ועדרי היעלים בהחלט שווים את הנסיעה.
איך מגיעים: מגיעים דרך כביש 90, הכניסה לשמורת עין גדי נמצאת מעט צפונית לכניסה לקיבוץ עין גדי ויש לה שני שערים: לנחל דוד, הקרוב יותר לכביש, ולנחל ערוגות. הכניסה בתשלום (14 שקלים לאזרח ותיק) וניתן להיעזר בפקחי הרשות, לבחירת מסלול הטיול המתאים.
אפשר לבחור במסלול הליכה קווי של הלוך וחזור, שאורכו 6 ק"מ, העובר בערוץ נחל ערוגות. נכנסים לשמורה דרך שער נחל ערוגות, חונים ויוצאים לדרך. לאחר כשני ק"מ מגיעים לאגם הנסתר. קילומטר נוסף בהמשך נמצאות בריכות האיסיים, בהן ניתן לשחות בימים נעימים. בדרך חזרה ניתן ללכת גם בתוך המים. כדאי להגיע לכאן בשעת בוקר, כי השהות בבריכות מותרת רק עד השעה 14:00 ובמפל הנסתר אפשר להיות בחורף עד 15:00.
במרחק הליכה מהכניסה לשמורה נמצא בית הכנסת העתיק של עין גדי, שכדאי לבקר גם בו ולראות את כתובות הפסיפס המרשימות בעברית ובארמית שנמצאו בו. אפשר גם ללון כאן במתחמי הקמפינג, באכסניית בית ספר שדה עין גדי או במלונות שלאורך ים המלח.
[#middleBanner]
לקמפינג יצאנו: כך תארגנו טיול שטח חווייתי
ואיפה מומלץ לטייל בעולם בעונה הקרה?
היי הג'יפ: 5 מסלולים לטיול ג'יפים
בשביל החלב: המחלבות המעניינות בארץ
אתם והחבר'ה: 5 מסלולי טיול עם חברים
הפרלמנט הגברי של חבורת האופנוענים
הצטרפו לקהילת הטיולים של מוטק׳ה
העונה הכי נעימה בשנה, זו שהכי מתאימה לטיולים בארצנו היפה וגם פורחת, כבר כאן. מי הגשמים שטרם התייבשו,...
הקיץ כבר כאן, ואיתו המעלות שמטפסות (והלחות כמובן). במזג אוויר שכזה קשה ליהנות מטיול בטבע, אבל גם לשבת כל...
מתי בפעם האחרונה ביקרתם בגן הלאומי אפולוניה? הרחקתם לחוף ים בארץ שנראה כאילו יצא מריזורט מפנק בתאילנד? אז...
את המסלול של דרך הבשורה ורמת הנדיב עשיתי ואהבתי מאוד- הצטרף להמלצה.
כנסים מקצועיים
בנקאות באינטרנט
לימודי תיירות