5 שאלות למחפשי עבודה

מדי פעם אנחנו חוטפים את הסטירה המצלצלת הזו, שבאה להזכיר לנו לכך שהעולם שייך לצעירים. כשמחפשים עבודה אחרי גיל חמישים, הסטירות מגיעות אחת אחרי השנייה. המציאות בשטח, ולא מעט סטטיסטיקות מרתיחות, מראות שככל שאנחנו מתבגרים כך יורדים הסיכויים שלנו למצוא את משרת חלומותינו.
האם זה אומר שאבדה התקווה למצוא עבודה? שמעכשיו עלינו נאלץ להישאר בבית, נתונים לחסדי הביטוח הלאומי? כלל וכלל לא. זה רק אומר שעלינו להתאים את עצמנו לצרכי השוק המשתנים, למשרות פוטנציאליות שרק ממתינות לפנייתנו ולאופן שבו אנו יכולים להגיע אל מקבלי ההחלטות. כיצד נוכל לשפר את הסיכויים שלנו למצוא עבודה? הנה כמה שאלות שאתם חייבים לשאול את עצמכם, לפני שאתם מתחילים לחפש משרה חדשה.
1. האם המקצוע שלי רלוונטי?
הטכנולוגיה משנה את העולם וענפי תעסוקה רבים נמחקו או השתנו. פתאום אנחנו מגלים שהמקצוע שבו עסקנו עשרות שנים לא קיים עוד: אנליסט שהחליפה אותו תוכנת מחשב, אחראי דפוס במפעל שעבר לשיטה דיגיטלית חדישה או מנכ"ל של חברה שמתמחה במוצר שכבר לא קיים יותר בשוק.
לא מוצאים את המשרה שמתאימה לכם במודעות הדרושים? יש לכך סיבה. אולי היא פשוט לא רלוונטית, ועליכם לחשוב על הסבת מקצוע. ראו את זה כהזדמנות להמציא את עצמכם מחדש! הפכו את רשימת ההשגים שלכם לרשימת יכולות. בדקו מה אתם יכולים ויודעים לעשות, לא רק מה אומר התואר שלכם. כיצד תרם לכם הניסיון רב השנים שלכם, מה הם הכישורים שלכם, וכיצד תוכלו לממש את הניסיון הזה בדרכים חדשות. לפעמים גם התחביב שטיפחתם לאורך השנים יכול להפוך למקצוע ראשי – פגשנו לאחרונה נגר בן 68, שניהל מפעל מיזוג שנמכר. כל החיים יצר בעץ להנאתו ולהנאת בני משפחתו, ועכשיו בפנסיה – הפך את התחביב למקצוע ראשי.
2. האם אני מחפש במקום הנכון?
אם אתם משקיעים את מרצכם רק במודעות הדרושים בעמודים האחרונים של העיתון המקומי, אתם מפספסים ובגדול. היום זירת הדרושים העיקרית נמצאת און-ליין, במרחבים הווירטואליים. בקרו על בסיס יומי באתרי הדרושים הגדולים, הרשמו למאגרי חברות ההשמה ותחרשו את אתרי האינטרנט של חברות גדולות בתחום עיסוקכם, כמעט בכולם מתפרסם מדור דרושים ובו פרטי פנייה ישירים של מנהלות השמה, שאחראיות על גיוס עובדים חדשים. גם אל תהססו לפנות לחברים, שכנים ומכרים.
נצלו את המדיה החברתית ופרסמו בפייסבוק הודעה לבבית, צנועה אך מספקת, אודות כישוריכם ובקשו מחבריכם לשתף. אל תשכחו לעבור פעם ביום (לפחות!) על פרסומים בקבוצות הדרושים-דרושות. אולי שם ממתינה לכם המשרה שלכם? גם במוטק'ה תוכלו להיעזר בקהילת הצעות העבודה.
חפשו ופרסמו בכל מקום שעולה על דעתכם. צילום: shuttetstock
3. האם אני "אובר-קואליפייד"?
לא מדובר רק בתירוץ שבגללו לא מקבלים אתכם לעבודה, אלא באופן שתופשים אתכם המעסיקים הפוטנציאליים, הן בשלב סינון קורות החיים והן בראיון העבודה. נסביר מיד: יש באמתחתכם ניסיון עתיר שנים והצלחות בתחום עיסוקיכם? זה הזמן להפחית את כמות הסופרלטיבים המופיעים בקורות החיים. לפעמים עובד מנוסה מדי מלחיץ את המעסיקים. לפעמים הם חוששים שמישהו יבוא לנהל אותם ולהגיד להם מה לעשות.
זה המקרה של פרידה, גננת ותיקה, שנדרשה לחפש עבודה בגיל 64. "בכל גן שפניתי אליו מצאו דרכים להתחמק ממני, עד שמישהי אמרה לי בגלוי שאני אובר קוואליפייד", אומרת פרידה. "הסברתי לה שאני צריכה ורוצה לעבוד, וסיכמנו שאנסה להשתלב בצוות הקיים של הגן שלה, כסייעת, במשך שלושה חודשים. החודש התחלתי שם את השנה השלישית שלי".
הקפידו לתרגם הישגים לטובת תכונות אופי. קורות חיים צריכים להיות ממוקדים ומותאמים למשרה שאליה אתם פונים. המעסיק הפוטנציאלי מחפש עובדים שמתאימים למציאות הנוכחית ומביטים קדימה ולא כאלה שרק מתרפקים על הישגי העבר.
4. האם הגיל שלי הוא מכשול?
בחלק מהמקרים תמצאו עצמכם ניצבים מול מראיינת שיכולה להיות בגיל של הבת שלכם. עליכם לשאול את עצמכם האם אתם נותנים לגיל שלכם לדבר מגרונכם או שאתם מתנהלים בגובה העיניים עם המראיינת שמולכם. אל תמהרו להעביר ביקורת על החברה שאליה אתם מבקשים להתקבל. זה עלול להשמע מתנשא ולחסל את הסיכויים שלכם להתקבל לעבודה. קחו בחשבון שאתם נמצאים תחת עין בוחנת מהרגע שנציגת החברה מצלצלת לתאם ראיון (לעיתים כך נעשה הסינון הראשוני), ועד האינטראקציה שלכם עם מזכירת החברה.
מעבר לעניין תפיסת הגיל, ייתכן שהגיל שלכם הוא באמת מכשול – המגבלות הפיזיות, למשל. אל תציעו את עצמכם למשרות שאתם לא מרגישים שתוכלו לעמוד בהן.
מה אתם יכולים להציע שאף אחד אחר לא? shutterstock
5. התעניינו גם בדברים קטנים
גם אם נדמה לכם שהמשרה המבוקשת היא בגדר פשרה זמנית, הקפידו להראות עניין בנעשה בחברה ובתפקיד. תחושת זילזול תתקבל בראיון העבודה כ"לא" גדול. לפני הראיון בצעו מחקר קטן אודות עיסוק החברה והפגינו ידע במהלכו. לאחר שהמראיינת מסיימת את דבריה, זה הזמן שלכם להראות נמרצים ולשאול שאלות. עליכם לראות בכל תפקיד זוטר כהזדמנות שלכם לדריסת רגל בחברה חדשה והזדמנות לחזור לשוק העבודה. בהצלחה!
[#middleBanner]
הצטרפו לקהילת הצעות העבודה של מוטק'ה
איך לוודא שיראו את קורות החיים שלכם
8 טיפים למציאת עבודה אחרי גיל 50
בית הקפה הירושלמי שמחפש עובדים פנסיונרים
האישה שעזבה הכל והפכה למורה ליוגה
