חזרה להחיים הטובים

5 צמחי תבלין שכדאי לשתול בקיץ

מה יותר טעים, בריא וכיף מלהוסיף לאוכל תבלינים שנקטפו הישר מהגינה הפרטית או מהאדנית שלנו? קבלו את צמחי התבלין שכדאי לשתול דווקא עכשיו
חני יודל 25/06/19
5 צמחי תבלין שכדאי לשתול בקיץ
הכי כיף לקטוף תבלינים טריים מהאדנית או מהגינה הפרטית. צילום: Shutterstock

 

 

 

גם המנה הכי מיוחדת ומושקעת תהיה תפלה וחסרת טעם בלי תבלינים. אין ספק שמלח ופלפל הם אורחי הכבוד בכל מטבח, אבל אין כמעט תבשיל שיהיה שלם בלי עוד כמה תבלינים לצדם. כורכום, כמון, טרגון, עלי דפנה, אורגנו, פטרוזיליה או כוסברה הם רק רשימה חלקית של מה שבאמת מעניק את הטעם, הארומה ואפילו הצבע למגוון מנות אהובות. ומה יותר טעים, בריא וגם כיף מאשר להוסיף לאוכל תבלינים שנקטפו הישר מהגינה הפרטית או מהאדנית שלנו, במקום לקנות אותם מהסופר, ארוזים ולרוב מרוססים? מתברר שזה גם קל משחשבתם. אז לכבוד הקיץ שהגיע, הנה רשימה של צמחי התבלין שהכי מומלץ לשתול עכשיו, בעונה החמה:

 

 

בזיליקום

 

 באיטליה הוא נחשב סמל לאהבה. בזיליקום, צילום: Shutterstock

 

 

הוא נקרא גם ריחן, וטעמו המעודן משתלב נהדר במיני מאפים, תבשילים ורטבים שונים, דוגמת רוטב פיצה או פסטו, שם הוא מרכיב דומיננטי. באיטליה נחשב הבזיליקום סמל לאהבה, ובהודו הוא מונח בפיהם של המתים, כדי לעזור להם להגיע בבטחה אל האל.

 

הבזיליקום טוב לבריאות: הוא מכיל רכיבים בשם פיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי סרטן, ומחקרים מצאו כי הוא אף יכול לאזן את רמות הסוכר בדם אצל חולי סוכרת. ברפואה העממית השתמשו בריחן לאורך ההיסטוריה כדי לסייע למערכת עיכול תקינה, להזרמת הדם, לטיפול בריח רע מהפה ובכאבי ראש ולהקלה על גרד בעור.

 

איך ואיפה לשתול? מכיוון שהבזיליקום זקוק להגנה מפני קור מומלץ לשתול אותו בעונה החמה. הוא  גדל בתנאי שמש מלאה ולכן חשוב לשתול אותו במקום שבו יקבל חשיפה רבה לקרני השמש, בין אם בגינה ובין אם באדנית החלון.

 

איך לגדל? הבזיליקום אוהב מים וחשוב להקפיד על השקיה מרובה שלו. אם אתם זורעים אותו בגינה, חשוב להקפיד על מרווחים של לפחות 5 ס"מ אחד מהשני, ועל עומק של כ-2.5 ס"מ. כשקוטפים את עלי הבזיליקום כדאי להשאיר מספר עלים על אותו הענף, על מנת שהוא יוכל להמשיך ולהצמיח עלים נוספים.

 

 

נענע

 

 טעימה, מרעננת ובעלת שפע של יתרונות בריאותיים. נענע, צילום: Shutterstock

 

 

הנענע היא כנראה המרעננת הרשמית של הקיץ: ניתן לשלב אותה במשקה (תה קר, שייק ירוק או אפילו מים קרים עם כמה קוביות קרח ועלי נענע יצננו אתכם מבפנים), במאפים, בפשטידות ובסלטים קיציים. טעמה הייחודי מעניק ארומה נעימה וצבע עז לכל מנה.

 

הנענע טובה לבריאות: שילוב של נענע במזון או במשקאות יכול לסייע למערכת עיכול תקינה. חליטת נענע יכולה להקל על צרבת לאחר האוכל, בחילות ואף הרעלת מזון, ולמנוע ריח רע מהפה. היא גם מומלצת לאסתמטיים, שכן ביכולתה להקל על דרכי הנשימה ועל גודש באף. ברפואה העממית הנענע נחשבת לתרופה טבעית נגד התקררות, כאבי ראש, נדודי שינה, קלקול קיבה וגזים.

 

איך ואיפה לשתול? הנענע הוא צמח מאד חזק הזקוק לשמש רבה ולהרבה מים, ולכן יש לשתול אותו או באדנית על אדן החלון במיקום שבו יקבל חשיפה מירבית לשמש, או באזור לא מוצל בגינה.

 

איך לגדל? הנענע הוא צמח דומיננטי שמשתרש בקרקע וזקוק לאדמה אוורירית, לחה ודלה במלחים. בגלל ששורשי הנענע מתפשטים לרוחב, הוא זקוק לספייס ויש לשתול אותו בנפרד מצמחים אחרים.

 

 

מרווה

 

 מומלצת לחולי סוכרת, מקלה על דלקות גרון וחרדות ומשפרת זיכרון. מרווה, צילום: Shutterstock

 

 

המרווה היא אחד מצמחי התבלין וצמחי המרפא הוותיקים והנפוצים ביותר בארץ. היא משמשת לחליטות תה ולתיבול סלטים ומיני תבשילים. רק זכרו: טעמם של עלי המרווה חרפרף ולכן לא כדאי להגזים בשימוש.

 

המרווה טובה לבריאות: שמה של המרווה נגזר מהמילה הלטינית "ישועה", ומכאן אפשר ללמוד על הסגולות הבריאותיות הרבות שבה. המרווה משמשת כרכיב חשוב בתוסף תזונה וכמקור לחומצות שומן חיוניות. היא יעילה בהקלה על דלקות גרון, שחרור מתחים ואף הקלה על תסמיני גיל המעבר. היכולת המהירה של המרווה להפחית סוכרים וכולסטרול רע בדם הופכת אותה למומלצת לחולי סוכרת. מחקרים שונים מוכיחים כי למרווה יש יכולת לשפר פעילות קוגניטיבית במוח ואף לשפר את הזיכרון, וברפואה העממית משמשת המרווה להקלה על כאבי בטן, חרדות, הצטננות ולהרגעת מערכת העצבים.

 

איך ואיפה לשתול? המרווה אף היא אוהבת שמש, ולכן יש לשתול אותה בתנאי שמש מלאה או חצי צל ובקרקע אוורירית. יש להשקות אותה באופן קבוע ומוסדר אך לא בהרבה מים. ככל שהמרווה תהיה חשופה יותר לקרני השמש, כך תצטרכו להרוות אותה ביותר מים. במידה של הצפת מים, צפו ריקבון בשורשים.

 

איך לגדל? למרווה קצב גדילה בינוני ומומלץ לשתול אותה בנפרד מצמחים אחרים. עד שהצמח לא מתבסס יש לדלל אותו, משום שפריחה מחלישה את המרווה.

 

 

לואיזה

 

 

 לא רק לתה: טובה לתיבול מיני מאכלים, פשטידות, סלטים ואפילו ריבות. לואיזה, צילום: Shutterstock

 

 

ללואיזה, שרובנו משלבים בחליטות תה, טעם עדין ולימוני והיא תהיה מצוינת גם כחליטת תה קר ומרענן. הלואיזה טובה גם לתיבול מיני מאכלים, לעידון טעמן של מנות עוף ודגים ואף לתיבול ריבות, פשטידות וסלטי פירות. באירופה משתמשים בה לייצור גלידות, תרכיזים ורטבים המוגשים לצד מאכלי בשר.

 

הלואיזה טובה לבריאות: היא מעודדת תהליכי עיכול תקינים, מונעת גודש באף ובדרכי הנשימה, יעילה נגד מחלות עור, עשירה בנוגדי חמצון ומסייעת לחיזוק השרירים ומערכת החיסון. ברפואה העממית היא נחשבת לצמח מרפא המסייע נגד כאבי גרון, חרדות והפרעות עיכול.

 

איך ואיפה לשתול? הלואיזה זקוקה לקרקע אוורירית, לחה אך מנוקזת, ולמיקום שמשי המוגן מרוח ישירה. היא אוהבת מים ויש להרבות בהשקייתה.

 

איך לגדל? מומלץ לשתול את הלואיזה במרווחים של כ-50 ס"מ בין צמח לצמח.

 

 

אורגנו

 

 מכיל רכיבים מחטאים ונוגדי חמצון. אורגנו, צילום: Shutterstock

 

 

קשה לדמיין את המטבח האיטלקי או הים-תיכוני שלנו בלי אורגנו (או בשמו העברי: אזובית פשוטה). סלט יווני, פיצה ופסטות לא יהיו שלמים בלי התבלין הריחני, שמוסיף גם ארומה מעודנת לכל מנה. בן הזוג הטבעי של האורגנו הוא הבזיליקום, ויחד הם נחשבים לצמד חמד בתיבול רוטבי עגבניות, בשר על הגריל או אנטי-פסטי.

 

האורגנו טוב לבריאות: לאורגנו יתרונות בריאותיים רבים, הודות לרכיבים מחטאים ונוגדי חמצון שבו. כך הוא נחשב לתרופת על מהטבע, שיעילה לטיפול בהצטננות, להקלה על גודש באף ובדרכי הנשימה, להסדרת מערכת העיכול, לשיפור בריאות הלב ולשמירה על משקל תקין. ברפואה העממית האורגנו נחשב למרפא פצעים וכאבי שרירים וכן להרגעה. ברפואה הסינית משתמשים באורגנו להקלה על חום, בעיות עור, הקאות, שלשולים וצהבת.

 

איך ואיפה לשתול? גם האורגנו זקוק לשמש מלאה ולכן מומלץ לשתול אותו בקיץ (גרים באזור הדרום? שם כדאי לגדל אותו באזור חצי מוצל עקב תנאי שמש חזקה מדי). האדמה צריכה להיות דלה, מנוקזת היטב, לחה וחמה.

 

איך לגדל? לא צריך להגזים בהשקיית האורגנו (ההשקיה צריכה להיות בינונית עד רבה), וככל שיותר חם לו, הוא יזדקק ליותר מים. יש לגזום את הענפים החלשים והיבשים ולהקפיד לא לגזום את הענף עד הסוף. קצב הגדילה של האורגנו הוא מהיר.

 

 [#middleBanner] 

גן אדן: איך לטפל נכון בצמחים באדנית

היא משלנו: כך תצרו גינה ים תיכונית

הפרח בגני: להפוך את החצר לגינה ריחנית

5 מיתוסים על גידול עציצים

איך להפטר ממזיקים בדרכים טבעיות

 

הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה