6 דרכים להגדיל את ההכנסות אחרי פרישה
יציאה לגמלאות היא מהלך משמעותי, שמשפיע על שארית חיינו ומשנה את כל סדר היום שלנו. כמה שלא נתכונן לצעד הזה מבחינה נפשית ומנטלית, עדיין אנחנו עשויים להגיע לרגע האמת עם תחושת ריקנות וואקום. החשש ממה שעתיד לקרות והרצון למלא את סדר היום בפעילויות חדשות, עלולים לגרום להלם ראשוני. אבל לפחות בתחום אחד נוכל להיערך ליום הפרישה מבעוד מועד ולהבטיח לעצמנו ודאות: התחום הפיננסי.
הזירה הפיננסית בפרישה מורכבת מהיבטים רבים, וככל שנכיר אותם טוב יותר ונתכונן אליהם, כך נוכל לנהל בחוכמה גדולה יותר את הכספים ואת הנכסים שלנו, ולהשתמש בהם כאמצעי להגשמת מטרות וחלומות. אתם יודעים, אלה שתמיד פנטזנו להגשים בפנסיה. לפניכם ההיבטים הפיננסיים העיקריים שממתינים לכם בפרישה, וכל הדרכים להתמודד איתם בצורה אופטימלית:
1. פרישה כאירוע מס. בהגיעכם לפרישה יהיה עליכם להתייחס לאופן משיכת הכספים, המגיעים לכם מהקופות הפנסיוניות ומהחסכונות השונים שצברתם לאורך השנים. מכיוון שהכסף העומד לרשותכם צריך לשרת אתכם לאורך שנים קדימה, המשיכות מהקופות צריכות להתבצע בחוכמה ועם הרבה מחשבה ותכנון. בדקו עם עצמכם: האם אתם רוצים לקבל את הכסף כקצבה חודשית עד סוף חייכם? או שאולי תרצו לקבל את חלקו כסכום חד פעמי למטרה מסוימת? האם תרצו למשוך חלק מהכסף עכשיו וחלק במועד עתידי? ואם כן, אילו חוקי מיסים יחולו עליכם?
תכנון מקצועי של משיכת הכספים השונים יכול לחסוך לכם מס של אלפי שקלים ולעיתים אף עשרות אלפי שקלים, ובנוסף, יאפשר לכם להקצות את הכספים שצברתם למטרות ולצרכים המדויקים שלכם לאורך שנים קדימה.
2. הורשה לדור הבא. אנשים רבים נמנעים מלערוך צוואה מסיבות שונות, כמו חשש מעין הרע והפחד מהתעסקות עם נושא המוות. אין ספק שלא פשוט להתמודד עם תהליך קבלת החלטות מהסוג הזה, אבל חשוב להבין את החשיבות הקריטית של עריכת צוואה.
הצוואה שלנו היא זו שתקבע מה ולמי נשאיר אחרינו, וכדאי שנבצע את ההחלטות הכרוכות בכך בדעה צלולה ובנחת - כל עוד אנחנו בריאים ובעלי שיקול דעת, ולא נתונים תחת שום לחץ או אילוץ.
בהיעדר צוואה יחולק רכושו של כל נפטר על פי חוק הירושה, הקובע מיהם היורשים החוקיים ומה יהיו סדרי העדיפויות ואופן חלוקת הירושה ביניהם. מכיוון שקיימת מורכבות גדולה מאוד בחלוקת הנכסים, ויש היבטי מס נרחבים במעבר של רכוש, מומלץ מאוד להתייעץ עם בעלי מקצוע, גם בתחום המשפטי לשם עריכת הצוואה, וגם בתחום המס - על מנת להימנע מתשלומי מס מיותרים.
נצלו את המומחיות שלכם כדי לייצר הכנסות פאסיביות
הכנסה פסיבית זה לא רק נכסי נדל"ן. צילום: Shutterstock
3. יצירת הכנסות פסיביות. הכנסה פסיבית מאפשרת לנו לייצר כסף נוסף, מבלי להיות תלויים במשוואה שבה זמן שווה כסף. מקורות הכנסה מהסוג הזה יכולים לשמש אותנו הן לפני גיל פרישה ובוודאי אחריו, כאשר ההכנסה שלנו מעבודה יורדת או נפסקת לגמרי. מקורות ההכנסה הפסיביים השכיחים ביותר הם כמובן נכסי נדל"ן, אבל גם מי שאין בבעלותו דירה שאותה הוא משכיר יכול לייצר לעצמו הכנסות פסיביות יפות, למשל משוק ההון, מהשקעות במיזמים, ממכירת מוצרי ידע המבוססים על המומחיות וכיו"ב.
אם אתם מעוניינים לייצר לעצמכם אפיק הכנסה פסיבית, מומלץ לעשות סיעור מוחות עם בני משפחה וחברים שמכירים היטב את היכולות ואת הכישורים שלכם, ולחשוב יחד על רעיונות שאתם מתחברים אליהם ומאמינים בהם. זכרו: זה שהפסקתם לעבוד לא אומר שלא תוכלו לנצל את הידע, את הכישורים ואת היכולות שלכם ולמנף אותם לטובת אפיקי הכנסה בתחום. כך למשל, תוכלו לכתוב ספר מקצועי ולהציע אותו למכירה באמזון.
החלטתם לפתח אפיק מסוים של הכנסה פסיבית? השקיעו זמן למידה, קראו והעמיקו בתחום, והתייעצו עם בעלי המקצוע הרלוונטיים, על מנת לקבל החלטות מושכלות.
4. יצירת הכנסות אקטיביות. יש מי שפורשים לגמלאות ורוצים לנצל את כל זמנם לטובת פנאי איכותי כמו בילוי עם הנכדים ועם החברים, טיולים ונסיעות, עיסוק בתחביבים ומנוחה. לעומתם, יש מי שגם בהגיעם לגיל פרישה מעוניינים להמשיך לעבוד מסיבות שונות, בהן הרצון להמשיך ולעסוק במשהו שאוהבים, הצורך בתכלית ובמשמעות, הרצון לזכות בהערכה על כישורים או הצורך בהכנסה נוספת.
אם החלטתם שאתם רוצים להמשיך לעבוד, גם אם באופן חלקי, יש מספר דברים שחשוב לבדוק: האם המשך העבודה יאפשר לכם לקבל קצבת זקנה מהמוסד לביטוח לאומי במקביל, ובאילו תנאים? האם המהלך יאפשר לכם לקבל קצבה מהקופה הפנסיונית שלכם, ובאילו תנאים? מה יכולים להציע לכם במקום העבודה שלכם, והאם ההצעה מתאימה לסטטוס החדש שלכם?
אם הייתם שכירים כל חייכם אבל חלמתם תמיד להקים עסק משלכם, פרישה לגמלאות היא ההזדמנות לעשות את זה. נכון, אולי זה לא הזמן המתאים לפתוח עסק גדול ותובעני, אבל בהחלט יש מקום לחשיבה מחודשת לגבי הנכסים האישיים שלכם, כמו הידע או הכישרון שלכם, והפיכתם לעיסוק שהוא גם מכניס וגם מהנה. כך למשל, תוכלו להעניק שירותי ייעוץ, הרצאות או הדרכות בתחום המומחיות שלכם בצורה עצמאית.
אל תשימו את כל הביצים בסל אחד
5. ניהול סיכונים. היציאה לגמלאות היא צומת שדורש חישוב מסלול מחדש לגבי ההגנות הביטוחיות שלנו - הגנות רכוש והגנות אישיות. זה הזמן לעשות את כל הבדיקות, ולוודא שאתם מוגנים די הצורך, לא פחות ולא יותר ממה שאתם צריכים בשלב הזה של חייכם.
בדיקת תיק הביטוח שלכם יכולה לחסוך לכם כספים רבים על כפילויות בביטוחים ועל צמצום ביטוחים שכבר פחות רלוונטיים אליכם. לחילופין, בדיקה מהסוג הזה תעלה גם חוסרים ביטוחיים שאולי לא ידעתם על קיומם, ותרצו להשלים אותם על מנת להיות מוגנים.
6. השקעות. בעת הפרישה ייתכן שיהיו בידכם סכומי כסף גדולים, שאותם תרצו להשקיע כך שהכסף יעבוד עבורכם. בבואכם לבחון השקעה כזאת או אחרת, כדאי שתתייחסו למספר פרמטרים שיסייעו לכם לקבל החלטות טובות ומושכלות, בהם: פרק הזמן שבו תבקשו שהכסף יהיה מושקע, רמת הסיכון שבה תרצו להשקיע, גובה התשואה המבוקשת, מידת נזילות ההשקעה, מטרת ההשקעה (האם לצורך הגדלת הון או יצירת תזרים מזומנים?), היבטי המס בהשקעה (האם התשואה חייבת במס או פטורה?), הסכום שאותו תקצו לטובת ההשקעה וכיו"ב.
זכרו: לא תמיד כדאי לשים את כל הביצים באותו הסל. בהתאם לסכומי הכסף שיש לכם להשקעה, עשו את השיקול כמה תרצו להקצות ולטובת איזה סוג של השקעה. בכל צומת פיננסי חשוב הקפידו לבחור לכם את בעלי המקצוע שאתם סומכים עליהם ומאמינים בהם, וודאו תמיד שהאינטרסים שלכם נמצאים במרכז החשיבה והייעוץ שלהם. אל תחששו מלמידת דברים חדשים - זה יקדם אתכם מהר יותר אל עבר השגת המטרות שלכם.
עדנה כהן היא מתכננת פיננסית ויועצת מס המומחית לפרישה.
[#middleBanner]
10 טיפים לניהול התקציב אחרי פרישה
יוצאים לפנסיה? יתכן שאתם זכאים להחזרי מס
האם כדאי להוריש לילד שמצוי בפשיטת רגל?
חיים שכאלה: צוואה מצולמת לדור הבא
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם הטבות בבנקים
כיצד ישפיע עליכם הקיצוץ בפנסיה
יש כרטיס מועדון? עושים סדר בארנק
להשתלב בעולם ההייטק אחרי גיל 60
לחיות עד גיל 150? זה אפשרי, אבל לא בטוח שכדאי
10 הנחות שכל פנסיונר חייב להכיר
הצטרפו לקהילת הכסף שלי במוטק'ה!
הגעתם לגיל פרישה ויש לכם תוכניות מפורטות לשנות הפנסיה. אולי אתם מתכננים לרכוש מקצוע או תחביב חדש, אולי...
בפסח אנחנו עושים סדר כמעט בכל דבר – בבית כמובן, בארון הבגדים, בארון התרופות ובנפש. אבל מה עם הארנק? במטרה...
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כ-70,000 איש מגיעים לגיל פרישה (נשים בגיל 62 וגברים בגיל 67)....
דעתך בתודה