6 סיבות טובות לצרוך ג'ינג'ר
אנחנו מכירים אותו כשורש בצבע צהוב-אפרפר מעט, אבל הג'ינג'ר (בעברית זנגוויל) בטבע הוא פרח רב-שנתי ורוד עם עלי כותרת מרשימים. כך או אחרת, את סגולות הג'ינג'ר כדאי מאוד להכיר ובמיוחד בעונת החורף, אז הוא יכול לשמש פתרון טבעי וטוב לשלל תחלואי העונה הקרה.
הג'ינג'ר לא גדל בישראל - הוא נפוץ בעיקר במזרח הרחוק ובאפריקה, משם הוא מגיע אלינו כצמח טרי, טחון או מיובש, בחליטה או בכמוסה. בסין, בהודו ובשאר ארצות המזרח הרחוק משתמשים בו כבר אלפי שנים כתרופה לכל מחלה או מכאוב. בעולם המערבי ניתן כיום אפילו להשיג ג'ינג'ר מיובש ומסוכר, מה שמקל על אכילת השורש החריף למי שמתקשים בספיגת הטעם הדומיננטי שלו. מאידך, הגורם לחריפות הוא זה שמעניק לג'ינג'ר את הערכים הבריאותיים שלו ואת תכונותיו האנטי-דלקתיות, בראשן מניעת סרטן – זאת בזכות הג'ינג'רול, רכיב כימי שמגיע מאותה משפחת רכיבים פעילים שמצויים גם בפלפל הצ'ילי האדום ובפלפל השחור.
איך יודעים שהג'ינג'ר טרי?
מומלץ לאחסן במקרר. צילום: Shutterstock
כדי למצות את מיטב תכונותיו של הג'ינג'ר כדאי לבחור בג'ינג'ר טרי ככל האפשר. איך מזהים שהג'ינג'ר שבחרתם הוא אכן טרי ומשובח? געו בו וודאו שהקליפה חלקה וקשה. עדיף לאחסן ג'ינג'ר במקרר, על קליפתו. בכל פעם שתצטרכו מעט ממנו, חתכו והחזירו למקרר. ועכשיו, לסגולות הג'ינג'ר:
1. מונע בחילות
הג'ינג'ר מונע בחילות ומקל עליהן. הוא מומלץ לכל מי שמוגבל בצריכת תרופות וזקוק לאמצעי יעיל להתמודד עם בחילה, למשל נשים בהריון או להבדיל אלפי הבדלות, חולי סרטן שמצויים בטיפולים כימותרפיים, ורובם סובלים מבחילות עזות שמובילות להקאות. מציצה של שורש הג'ינג'ר יכולה למנוע את ההקאה ולטפל בבחילה. אפשר גם להכין תמצית ג'ינג'ר (חולטים את הג'ינג'ר במים) ולשתות בשעות שונות של היום.
2. משפר את מערכת העיכול
מעניין לעניין באותו עניין: הג'ינג'ר, שמכיל תרכובות פנוליות הוא גם פתרון מעולה לכל בעיות הקיבה, העיכול, נפיחות וכאבי הבטן המוכרים, ואפילו למניעת דלקות במעיים. התרכובות הפנוליות מסייעות לסלק גזים ממערכת העיכול, ותורמות גם לתהליכי העיכול התקינים עצמם. עם זאת חשוב לציין שהתרכובות הפנוליות והרכיב הכימי ג'ינג'רול הם חומרים פעילים וחזקים מאוד, ואם אתם סובלים מלחץ דם מוטב להיוועץ ברופא בטרם השימוש.
3. מוריד חום, עוזר בכאבי ראש ובמחלות חורף
שתיית חליטת ג'ינג'ר יכולה להקל על תחלואות החורף. צילום: Shutterstock
בג'ינג'ר ישנם חומרים אנטי-זיהומיים ואנטי-וירוסים, ולכן מטפלים אלטרנטיביים ממליצים עליו רגע לפני שנדבקתם בשפעת, או למניעת צינון ושאר מחלות חורפיות מציקות. עוד תכונה חשובה ביותר של הג'ינג'ר שקשורה לעובדה שהצמח מעודד הפרשת זיעה היא שהצמח ידוע כמוריד חום. אם אתם סובלים מכאבי ראש, שתיית חליטת ג'ינג'ר יכולה להקל על הכאבים, אפילו במקרה של מיגרנות חריפות.
4. אנטי-זיהומי
תהיתם פעם מה הקשר בין סושי לבין הג'ינג'ר המוחמץ שמוגש לידו? מעבר לעובדה שמדובר בתוספת טעימה ומרעננת, היא משמרת מנהג עתיק של היפנים שאוכלים את הסושי כמאכל רחוב, ומגישים את הג'ינג'ר כתחליף אנטי-זיהומי שימנע ספיגת חיידקים, אם חלילה היו קיימים בדגים.
5. מסייע להתמודדות עם תופעות הלוואי של תרופות
אם אתם צרכנים כבדים של תרופות, כדאי שתדעו שתוספת ג'ינג'ר לתפריט היומי יכולה למנוע נזקים מצטברים, שהתרופות הסינטטיות מעוללות לגופנו.
6. משכך כאבי שרירים
אם אתם מתאמנים, ולא משנה באיזו פעילות גופנית אתם בוחרים, כדאי שתדעו שהג'ינג'ר נבחן על ידי רופאים ומאמנים מקצועיים, והתברר כמסייע בהקלה על כאבי שרירים ופרקים. הדבר הופך אותו למשכך כאבים טבעי, והכוונה לכאבים שנגרמים מפעילות גופנית מאומצת.
מתכון לג'ינג'ר אייל:
צילום: עידית נרקיס כ"ץ מהבלוג "טעים!"
מצרכים:
3 כוסות ג'ינג'ר מקולף וקצוץ (כשלושה שורשים בינוניים)
6כוסות מים
1.5כוסות סוכר
קליפה מחצי לימון או ליים
ההכנה:
1. מקלפים את הג'ינג'ר: הדרך הכי קלה לקלף ג'ינג'ר היא דווקא בעזרת כפית. אוחזים את הג'ינג'ר ביד אחת ובעזרת הכפית מגרדים את הקליפה. כדי לקבל את קליפת הלימון לא צריך לגרר שעה עם מגרדת זסטר, אלא פשוט לחתוך כמה חתיכות דקות מהקליפה (בלי החלק הלבן).
2. מוסיפים את הסוכר וממשיכים לבשל כרבע שעה נוספת, עד שהסוכר נמס לחלוטין והנוזל מצטמצם מעט. בסוף התהליך נשאר קצת פחות מליטר של נוזל. נותנים לסירופ להתקרר, מסננים ומעבירים לבקבוק או לצנצנת אטומה.
* להגשה: שמים 3 כפות מהסירופ בכוס, מוסיפים קרח, פלח לימון וממלאים בסודה קרה.
הערה: הסירופ עצמו צהוב, אבל מתבהר כשמערבבים אותו.
באדיבות עידית נרקיס כ"ץ מהבלוג "טעים!"
צינון או אלרגיה? המומחים מסבירים
האסתמה מחמירה בחורף? כך תתמודדו
10 דרכים טבעיות להילחם בשפעת חורף
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...