7 טיפים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון

כמה פעמים קרה לכם ששכחתם מה רציתם להגיד, או איפה הנחתם את המפתחות של האוטו? קרה לכם שנעלתם את הדלת בצאתכם מהבית, אבל שהגעתם למטה לא הייתם בטוחים שביצעתם את הפעולה, ונאלצתם לחזור כדי לבדוק אם הדלת נעולה? האם כבר אמרתם בעבר את המשפט "הזיכרון שלי הוא לא מה שהיה פעם"? תופעות של שכחה יכולות להופיע בכל גיל, אבל מתגברות אצל אנשים שהגיעו לגיל השלישי.
"ברמה כללית כולם יכולים לשכוח, בלי קשר לגיל. כולנו שוכחים דברים לא חשובים, דברים שאנחנו לא רוצים לעשות, או דברים שאנחנו עושים בהיסח הדעת בגלל שלא התרכזנו. זה לא מהווה בהכרח בעיית זיכרון", מסבירה ד"ר לאה אהרוני, מנהלת השירות הגריאטרי של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה וגליל מערבי.
"באופן כללי, בגיל השלישי היכולות המנטליות שלנו נמצאות בתהליך של ירידה, ולכן מתרחשות תופעות של ירידה בזיכרון, בכושר ובמהירות שליפת המידע, הפרעות קשב וריכוז וקושי בלמידת דברים חדשים. זה תהליך טבעי שעדיין לא מעיד על בעיה. הבעיה מתחילה כאשר התפקודים היומיומיים של האדם נפגעים".
במצב כזה, לדברי ד"ר אהרוני, יש לפנות לרופא המשפחה כדי לאבחן האם מדובר בירידה קלה בזיכרון - שבעזרת פעולות שונות אפשר לפתור או להפחית אותה - או שמא מדובר בתהליך של דמנציה, שמאופיין בירידה משמעותית ביכולות הקוגניטיביות של האדם.
"אדם פעיל מנטלית וחברתית יתפקד טוב יותר ממי שנח כל היום"
צאו החוצה ופגשו אנשים חדשים. צילום: Shutterstock
מחלות הדמנציה מתחלקות למספר סוגים: הסוג השכיח הוא מחלת האלצהיימר המוכרת, אבל יש גם דמנציה וסקולרית שמתרחשת כתוצאה מאירוע מוחי, וסוגים נוספים של ירידה קוגניטיבית.
"לאבחון מוקדם יש חשיבות מכרעת גם עבור האדם הסובל מבעיית הזיכרון וגם עבור בני משפחתו", אומרת ד"ר אהרוני. "אם הירידה היא משמעותית, אבחון מוקדם יעניק כלים כיצד להתנהל בצורה בטוחה. כך למשל, אם האדם עדיין נוהג, צריך לדאוג שלא ינהג יותר ולארגן מחדש את החיים. יש גם תרופות שעוזרות לייצב את המחלה".
ד"ר אהרוני מוסיפה, כי קיים הבדל גדול בין אדם שמאובחן ומטופל לעומת אנשים שמגיעים בשלב מאוחר יותר לטיפול. "בעיות בזיכרון עלולות ליצור עימותים במשפחה, דוגמת סבתא שמאשימה את הילדים שגנבו לה רכוש, או שאינה זוכרת את ימי ההולדת של הנכדים. המצבים האלה יוצרים כעסים מיותרים, ולכן גילוי ואבחון מוקדם מאפשר להתמודד בצורה נכונה עם המצב". לדבריה, הדמנציה היא מחלה שאין כרגע דרך לרפא אותה, אך הכרות עמה, אימוץ גישה נכונה ודרכי תקשורת מותאמים יכולים מאד להקל על החולה ועל בני משפחתו.
לרשות מי שחווה ירידה קלה בזיכרון עומדים לא מעט כלים לשיפור המצב. "ראשית צריך להבין שבעיות זיכרון משתנות מאדם לאדם, ותלויות במצבו הבריאותי, ברמת ההשכלה שלו ובעיסוקו בחיים", מסבירה ד"ר אהרוני. "לכל אלה יש השפעה על היכולות הקוגניטיביות בטווח הארוך, אבל גם לפעולות שהאדם מבצע בהווה יש משמעות רבה. אדם שפעיל מבחינה מנטלית וחברתית, עובד אפילו באופן חלקי, מתנדב, מקפיד על פעילות גופנית קבועה וכיו"ב, יהיה בתפקוד תקין יותר מאשר אדם שנח מרבית היום".
סובלים מבעיית שכחה? כך תתמודדו
אימון המוח הוא אחד הכלים החשובים לשמירה על הזיכרון. צילום: Shutterstock
1. התנדבו למען הזולת ושמרו על קשרים חברתיים. מחקרים מדעיים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על אזורים מסוימים במוח, שמפותחים יותר אצל מי שמתחזקים רשתות חברתיות ענפות, ועל יכולות קוגניטיביות גבוהות יותר אצל מי שפעילים חברתית. הסיבות לכך לא ברורות עד הסוף, אבל החוקרים משערים שחיי חברה עשירים מוסיפים גירויים רגשיים ואינטלקטואליים, אשר מתרגלים את המוח, משמרים קשרים טובים יותר בין תאי העצב, ומעודדים צמיחה של תאי עצב חדשים.
2. אמצו תזונה מתאימה. הקפידו על תזונה ים תכונית עשירה בפירות ובירקות, ובדקו שאין לכם חוסרים של ויטמינים - לחומצה פולית ולוויטמין B12 יש חשיבות מרכזית עבור תפקודים שונים של המוח. אנשים מבוגרים שסובלים ממחסור בוויטמינים וממצב תזונתי לא תקין, מראים גם יכולות קוגניטיביות נמוכות יותר.
3. התמידו בפעילות גופנית. חוקרים מצאו כי פעילות גופנית מעלה את רמות ה- BDNF - גורמים מזינים שמקורם ברקמה המוחית - באזורים מסוימים במוח, הקשורים לתהליכי למידה וזיכרון. בכל פעילות גופנית יש לכלול 20 דקות של אימון לשיפור תפקודי לב ריאה, ותרגילים שמשלבים תנועות מגוונות ומפעילים את שני צידי הגוף.
4. עשו סדר בתרופות שאתם לוקחים. הפחתת תרופות יכולה לשפר את תפקודי המוח. "אנשים לוקחים במשך שנים תרופות שינה או תרופות הרגעה, שיכולות לפגוע בזיכרון ולעיתים כבר אין צורך בהם", אומרת ד"ר אהרוני, ומוסיפה שגם לסובלים מסוכרת ומלחץ דם גבוה חשוב לבדוק את המינונים בעזרת הרופא. "לפעמים חוסר איזון או איזון יתר של הסוכרת ויתר לחץ דם עלולים לגרום לבעיות זיכרון".
5. בדקו שאתם לא סובלים מתת-פעילות של בלוטת התריס. תפקידה של בלוטת התריס, המכונה גם בלוטת המגן, הוא לייצר הורמונים, ואלה מועברים באמצעות הדם לכל הרקמות בגוף. הורמוני התריס מסייעים, בין היתר, לתפקוד התקין של המוח. תת-פעילות של בלוטת התריס היא מצב שבו הבלוטה לא מייצרת כמות מספקת של הורמוני תריס. כתוצאה מכך יש האטה בחילוף החומרים במערכות שונות של הגוף. הטיפול הוא באמצעות תרופות.
6. הקפידו על שינה טובה. חוסר שינה פוגע בתפקוד בכל גיל, ועלול לגרום לפגיעה משמעותית בתפקודי המוח. במהלך השינה מתרחש במוח תהליך של אחסון מידע לטווח ארוך, ולכן אדם שלא ישן מספיק יתקשה לזכור מידע שעיבד במהלך היום. גם הזיכרון לטווח קצר, שמאפשר לתפקד בצורה טובה במהלך היום, נפגע עקב חוסר שינה, ואדם שלא ישן מספיק יסבול מבעיות ריכוז ומקשיים בתפקוד.
7. אמנו את המוח ולמדו דברים חדשים. את המוח צריך לאתגר כדי לפתח קשרים בתוכו, כך שאם תא אחד מפסיק לתפקד יש קשרים אחרים שיתפקדו במקומו. לאתגר את המוח הכוונה בלמידת דברים חדשים. "לקרוא ספר או לשמוע הרצאה זה לא מספיק", אומרת ד"ר אהרוני, "צריך להיות אקטיביים. לדבר על הספר שקראנו, ללמוד שפה חדשה, לפתור תשבצים מסוגים שונים ולנסוע למקומות חדשים בלי ווייז".
המדריך המלא לבחירת מכשיר שמיעה
ויש גם צמחי מרפא לשמירה על ראש צלול
10 דרכים טבעיות להפחית כולסטרול
נלחמים במחלות עיניים דרך התזונה
האסתמה מחמירה בחורף? יש מה לעשות
ומה מציעה הרפואה המשלימה?
כך תמנעו סוכרת (גם בלי תרופות)
הסוד לאריכות ימים: לא להפסיק ללמוד
מחפשים עוד טיפים בריאים? הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק׳ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
ההשמנה היא תהליך התאבדות ממושך. לעיתים אמצע החיים או סוף החיים תלוי בצלחת. מחקר שנערך במאיו קליניק ופורסם בכתב העת Journal of Alzheimer's Disease :"פחמימות משפיעות על חילוף החומרים של הגלוקוזה והאינסולין" אומרת האפידמיולוגית ד'ר רוזבר רוברטס, שעמדה בראש המחקר. "הסוכר מזין את המוח – כך שצריכה מתונה שלו היא חיונית, אולם רמות גבוהות של סוכר עלולות למנוע מהמוח להשתמש בסוכר – בדומה למה שקורה בסוכרת מסוג 2 ".
עם רפיון קוגניטיבי, כאמור לעיל, האדם השמן הוא פקעת של רגשות ותשוקות ועם כל רצונו הוא מתקשה להחליט אם לרדת במשקל או לרדת על העוגה, והחופש לא לדעת הוא מיפלטו של כל הלוקה בדימנציה.