חזרה להחיים הטובים

7 צמחי תבלין לשתול באביב

וליהנות כל השנה: בחצר או באדנית, הם יוסיפו מראה ירוק וחי לבית או לגינה, טעם וארומה למנה ותרופה טבעית למחלות. המדריך המלא
עדי כץ 26/03/24
7 צמחי תבלין לשתול באביב
צמחי תבלין אביביים לארומה, טעם ומרפא. צילום: Shutterstock

 

התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים ושעות אור מתארכות, שבהחלט יכולים לשפר ולו במעט את מצב הרוח.

את תנופת האנרגיה כדאי לרתום לזריעות ולשתילות חדשות בגינה או בעציצים שלכם. אם אתם מהטיפוסים הפרקטיים לכו על תבלינים - שמוסיפים גם לאסתטיקה, גם לקולינריה וגם לבריאות. התוצאה: מראה ירוק וחי לגינה או לאדן החלון, פלוס תוצרת אורגנית ארומתית למטבח ולארון התרופות הטבעיות. 

איך בוחרים צמחי תבלין? זה כמובן עניין של טעם (וריח), וגם של הסגולות הרפואיות שהייתם רוצים לנצל. בכל מקרה, כדאי לשתול אותם על מצע גידול משובח שקונים במשתלה, למקם באזור שטוף שמש ומוגן מרוחות, ולא לשכוח להשקות. כשיש תוצרת, לא כדאי להתפרע בגיזום. חשוב להשאיר לפחות שני שליש מהצמח, כדי לאפשר לו להצמיח ענפים חדשים. 

 

7 צמחי תבלין (כולם אגב שייכים בוטנית למשפחת השפתניים), שניתן לזרוע או לשתול ממש עכשיו:

 

טימין

 

 טיפול בבעיות נשימה, שפעת וסינוסיטיס. טימין, צילום: Shutterstock

 

איך מגדלים? הטימין הוא צמח כיסוי נמוך, רב שנתי וירוק עד, הכולל 350 מינים, גדל מהר יחסית וניתן לגדל אותו גם בעציץ. הוא עמיד בקור וביובש, אך מעדיף תנאי שמש מלאה ואדמה מנוקזת. לעלים הקטנים של הטימין ריח ארומתי, והוא פורח באביב בפרחים ורודים שיש לדלל, לטובת חיזוק הצמח. שמו העברי, קורנית, ניתן לצמח בשל תחושת הקרירות הנוצרת בעת לעיסתו.

 

למה הוא טוב? הטימין מכיל רכיב טבעי מדלל דם, וברפואה העממית שימש לטיפול בבעיות נשימה, שפעת וסינוסיטיס, בשל תכונותיו המכייחות.

 

אם אתם לא רוצים להשקיע בשתילה ובגידול, אפשר לקנות צרור ענפי טימין טרי, להשתמש בענפים בשלמותם או להוריד את העלים. ניתן לקנות אותו גם כתבלין מיובש והוא משמש כחלק מתערובת התבלינים "הרב דה פרובנס". אפשרויות השימוש בטימין לתיבול הן רבות, והוא יוסיף טעם מיוחד לתבשילים, למאפים, לקישים, לממרחים ולרטבים.

 

בזיליקום

 

משמש למאכל, לפולחן ולריפוי מחלות נשימה ויתר לחץ דם. צילום: Shutterstock

 

איך מגדלים? אפשר לגדל את הבזיליקום באדנית או בגינה, אך חשוב להקפיד על קרקע מנוקזת, תנאי שמש מלאה והשקיה מרובה. יש לזרוע במרחקים של 2-5 ס"מ, בעומק של 5-10 מ"מ, ואפשר גם להרבות אותו ברבייה וגטטיבית. הריחן גדל מהר יחסית וניתן לגזום ממנו כל ימות השנה.

 

למה הוא טוב? הבזיליקום קרוי בעברית ריחן משום ריחו העצמתי. הטעם נע בין מתקתק למריר והוא משתלב מצוין – בין אם בעליו הטריים ובין אם המיובשים - בסלטים, במאפים, בתבשילים וברטבים כמו הפסטו הידוע. הבזיליקום מזוהה עם המטבח האיטלקי והצרפתי, וגם הוא משמש כאחד ממרכיבי תערובת התבלינים "הרב דה פרובנס". גם במטבח הים תיכוני והתאילנדי, אפשר למצוא אותו משולב בתבשילים, ברוטב עגבניות, בדגים, בסלטים, במאכלי גבינה ובפיצות כמובן.

 

עלי הבזיליקום ירוקים או סגולים והוא פורח בלבן, בסגול או באדום וכולל 60 מינים. כבר מאות בשנים הוא משמש למאכל, לפולחן ולריפוי מחלות נשימה ואיזון לחץ דם, ואפילו מלריה והכשות נחשים. השמן האתרי המופק ממנו ידוע כבעל תכונות אנטי בקטריאליות, אנטיספטיות ואנטי פטרייתיות, והוא מרכיב ידוע בתערובות צמחי מרפא לאמבט, לבישום ולחיטוי.

 

נענע

 

הנענע ידועה כמרחיקת מזיקים מהגינה. צילום: Shutterstock

 

איך מגדלים? את הנענע אין צורך להציג. היא נקראת גם מנטה ומונה 28 מינים. מדובר בצמח רב שנתי, חזק ועמיד, אך זקוק להשקיה מרובה ושמש מלאה או חצי צל. ניתן לזרוע את הנענע ולחכות כמה שבועות לנביטה, ואפשר לקנות שתילים או להרבות אותה בעזרת ייחורים. כדאי לקחת בחשבון שהצמח צומח מהר ויכול להיות שתלטן, ולכן יש לתחום את גבולותיו, או לגדל בעציץ. הצמח יפרח בסגול באביב ובקיץ, אך כדי לשמור על איכות העלים, כדאי להסיר את הפריחה.

 

למה הוא טוב? לנענע סגולות מרפא מרובות. ברפואה העממית, השתמשו בחליטות ובמיצויים שלה לטיפול בגזים במערכת העיכול, בבחילות ובדלקות בדרכי השתן. בשימוש חיצוני, הנענע שימשה לטיפול בפצעי הכשות ועקיצות ובדלקות עיניים.

 

הנענע ידועה גם כמרחיקת מזיקים מהגינה, והשמן המופק ממנה הוא תכשיר טבעי להרחקת נמלים ותיקנים, שניתן למרוח על העור כדוחה יתושים טבעי. שמן הנענע בצריכה כתוסף, ידוע גם בסגולות המרגיעות והמיטיבות עם מערכת העיכול.

 

אורגנו

בעל תכונות אנטי חיידקיות ואנטי פטרייתיות. אורגנו, צילום: Shutterstock

 

איך מגדלים? מקור שמו של האורגנו ביוונית הוא "שמחת ההר", מכיוון שהוא נפוץ במקור בעיקר באזורים הרריים, באגן הים התיכון. מדובר בצמח רב שנתי, הזקוק לשמש מלאה ולהגנה מקור.

 

למה הוא טוב? לאורגנו תכונות אנטי חיידקיות ואנטי פטרייתיות. היוונים הקדמונים השתמשו בו לטיהור בשל תכונותיו דוחות החרקים, ואף להכנת רטיות לפצעים ולכאבי שרירים. הסינים ריפאו באמצעותו חום, שלשול, הקאות וגרד בעור, ובאירופה השתמשו בו לשיפור העיכול ולהקלה בשיעול. האורגנו נחשב גם לנוגד צרבות וכאבי ראש, מפיג גזים במערכת העיכול, טוב לזיהומים בדרכי הנשימה, מאזן רמות סוכר וכולסטרול וידוע כקוטל חיידקים.

 

כתבלין הוא מככב במטבח היווני והאיטלקי, שם הפיצה והפסטה אינן שלמות בלעדיו. יש לו טעם ארומתי וחזק ולכן יש צורך לייבש אותו לפני השימוש. לייבוש ביתי חותכים את הגבעולים ותולים במקום קריר ומאוורר, או מניחים בשקית נייר. לאחר מכן  מאחסנים בכלי אטום. את עלי האורגנו ניתן גם לשתות כחליטה.

 

לואיזה

 

 עלי הלואיזה מצוינים לחליטות תה מרגיעות. צילום: Shutterstock

 

איך מגדלים? אחד מצמחי התבלין שיצליח אצל כל אחד הוא הלואיזה. זהו שיח רב שנתי, חזק ועמיד, הצומח מהר ויכול להגיע לגובה של שני מטרים. שותלים אותו באביב ויש להקפיד על בחירת קרקע מנוקזת, ומרווחים של 50 ס"מ בין השתילים, כדי לאפשר להם להתפתח. חשובה גם אספקה סדירה של קרני שמש והשקיה; בסתיו כדאי לגזום את השיח ובקיץ לדלל את הפריחה, כדי לשמור על החוזק.

 

למה הוא טוב? הלואיזה ידועה בהשפעתה המרגיעה על מערכת העצבים. ברפואה העממית היא שימשה לטיפול במערכת העיכול, נגד כאבי גרון ולהורדת חום. ניחוח עלי הלואיזה הוא לימוני ועדין והם מצוינים לחליטות תה ולתיבול קנקן מי שתייה או מיצי פירות, סלטי ירקות או פירות טריים, ולהוספת ניחוח ללפתנים ולריבות.

 

מרווה

 

מורידה לחץ דם ורמת סוכר, ממתנת את תופעות גיל המעבר. מרווה, צילום: Shutterstock

 

איך מגדלים? גם המרווה היא צמח חזק ועמיד, שקל לאקלם ולגדל בעציץ או בגינה. חשוב להקפיד על קרקע יבשה ומנוקזת ועל תנאי שמש מלאה או חצי צל. למרווה לא פחות מ-700 מינים ומוצאה באזור הים התיכון. בעיקר מוכרת אצלנו המרווה המשולשת, הגדלה לשיח שיכול להגיע לגובה מטר.

 

ריבוי המרווה נעשה בזרעים וניתן לזרוע אותם כל השנה, עם עדיפות לאביב, במרחקי זריעה של 30 ס"מ. אפשר להרבות את המרווה גם על ידי ייחורים. הצמח זקוק להשקיה במידה בינונית ובהתאם לחשיפה לשמש וליובש הקרקע. קצב הגידול של המרווה בינוני, והיא פורחת בסוף הקיץ. 

 

למה הוא טוב? למרווה נקשרה משמעות מיסטית ותכונות של טיהור, ומניחים שהצמח שימש להכנת קטורת בבית המקדש. לשמן האתרי שבעלים תכונות אנטי חיידקיות ואנטי ויראליות. שתייה קבועה של חליטות מרווה תסדיר את פעילות המעיים, תוריד את לחץ הדם ואת רמת הסוכר ותמתן תופעות של גיל המעבר.

 

את העלים אפשר גם ללעוס לטיהור ריח הפה, ולגרגר חליטת מרווה נגד פצעים ודלקות בפה. הניחוח המיוחד של הצמח הפך אותו גם למרכיב בתערובות בישום ותמרוקים, ואפשר לבשם בעלים גם את מי האמבט. ניתן לחלוט את העלים טריים או מיובשים, או לתבל באמצעותם סלטים, פשטידות, ממולאים, מאפים ורטבים.

 

רוזמרין

 


מחטא ונוגד חמצון, טוב לתפקוד המוח ולשיפור הזיכרון. רוזמרין, צילום: Shutterstock

 

איך מגדלים? עוד צמח חזק ושתלטן הוא הרוזמרין, שיכול להגיע לגובה של שישה מטרים. מוצאו של הצמח בעל העלים המחטניים והפרחים הכחולים באזור הים התיכון, ופירוש שמו: "טל ים". גם את הרוזמרין מומלץ למקם בשמש מלאה (אבל גם חצי צל אפשרי), ולשמור על מרווחים של 50 ס"מ משיח לשיח. הוא חסכוני בהשקיה וחשוב לגזום אותו לעיתים תכופות. 

 

למה הוא טוב? ביוון העתיקה נעזרו בו התלמידים לשיפור וריכוז במבחנים, שכן הרוזמרין מקושר לשיפור הזיכרון והריכוז, ולכן יכול לסייע גם במניעת התדרדרות קוגניטיבית בגיל מבוגר. גם בעולם הארומתרפיה נעזרים ברוזמרין, כדי להקל על מתח וסטרס, וישנם מחקרים שגילו, ששמן רוזמרין אף מסייע להקלה בכאבי שרירים.

 

קלאסי ומרגיע: עיצוב בלבן

עיצוב: להכניס את הטבע הביתה

גינה אורגנית: גם אתם יכולים

הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה!

תגובות  0  אהבו 

תודה, עצות שוות זהב

 
17/05/17
אכן, מידע מקיף ומספק תודה רבה לכותב yes
24/05/17
משקה בריא ומרענן קחו חופן זעתר+חופן מרווה+לימונית חילטו במסננת לתוך הקנקן הוסיפו סוכר או דבש. להשהות מספר דקות ולשתות. יש להיזהר עם כמות הזעתר והמרווה על מנת למנוע מרירות יתר. טעים ובריא רות...
משקה בריא ומרענן

קחו חופן זעתר+חופן מרווה+לימונית חילטו במסננת לתוך הקנקן הוסיפו סוכר או דבש.

להשהות מספר דקות ולשתות.

יש להיזהר עם כמות הזעתר והמרווה על מנת למנוע מרירות יתר.

טעים ובריא

רות
28/05/17
בדיוק שתלתי לי בבית ואצל הילדים טימין, רוזמרין ולואיזה, מוסיפה קצת ירוק בעיניים בין כל הנוף העירוני.
שיח האורגנו שלי עבר "תספורת ". את הענפים שקצצתי שטפתי היטב , הורדתי את העלים מהגבעול , טחינה קלה בפוד-פרוססור עם שמן זית וכמה שיני שום, לצנצנת מעוקרת.. והנה ממרח משגע על פרוסת לחם (או שארית מצה ) . גם...
שיח האורגנו שלי עבר "תספורת ". את הענפים שקצצתי שטפתי היטב , הורדתי את העלים מהגבעול , טחינה קלה בפוד-פרוססור עם שמן זית וכמה שיני שום, לצנצנת מעוקרת.. והנה ממרח משגע על פרוסת לחם (או שארית מצה ) . גם בחינם וגם בריא ! 🌼
24/04/22
אפשר להוסיף לרשימת צמחי התבלין החשובים את עשב הלימון.....
ועדיין לא דיברנו גם על שיח לוונדר..
2-3 עלים בכוס תה לגוף ולנשמה וגם ענף לארון הבגדים כדי לעצבן קצת את 'דגיג הכסף'
25/04/22
נכון, מרים, לוונדר חשוב! ראוי לציין שיש את הלוונדר עם העלים המנוצים, פריחה סגולה, ויש עם
העלים הלשוניים ללא פריחה, יש הבדלים מבחינת איכויות המרפא?
07/08/22
מעוניינים להיכנס לעולם העבודה מהבית? ✋ עצרו הכל ✋ החלטנו לפנק אתכם היום בהזדמנות לקבל את דריכת הרגל הראשונה בעולם העבודה מהבית🏠 מספר משרות ב - קלדנות, הזנת תוכן, נציגי צ'אט, כתיבה, תרגום, תמלול וע...
מעוניינים להיכנס לעולם העבודה מהבית?
✋ עצרו הכל ✋
החלטנו לפנק אתכם היום בהזדמנות לקבל את דריכת הרגל הראשונה בעולם העבודה מהבית🏠
מספר משרות ב - קלדנות, הזנת תוכן, נציגי צ'אט, כתיבה, תרגום, תמלול ועוד!
לפרטים נוספים נא לשלוח וואצאפ לנועה - 058-7338281
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

היא משלנו: כך תצרו גינה ים-תיכונית

 

ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...

לקריאת הכתבה
7 צמחי תבלין לשתול באביב

התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים...

לקריאת הכתבה
גינה בבית: המדריך המלא לטיפול בצמחים

עציצים הם תוספת חשובה לכל בית, במיוחד אם הוא מצויד במרפסת. הם מוסיפים צבע, חיוניות ותחושה ביתית, ומשרים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה