חזרה להחיים הטובים

גלישה בטוחה ברשת: 10 טיפים חשובים

לאינטרנט יתרונות רבים, במיוחד לבני 50+, אבל בשימוש לא נכון עלולות להיות גם סכנות. לרגל שבוע הגלישה הבטוחה ברשת, 10 עצות פרקטיות שישמרו עליכם
נעם רביד 06/02/18
גלישה בטוחה ברשת: 10 טיפים חשובים
האינטרנט הוא פתח לחברויות, הכרויות, משחק וקבלת מידע רב ונגיש - אבל גם לסכנות. צילום: Shutterstock

 

 

האינטרנט הוא עולם ומלואו, ובשימוש נכון יש בו תועלות רבות, בכל גיל. בגיל 50+ הוא יכול לפתוח פתח לעולם שלם של חברויות וירטואליות ושל הכרויות רומנטיות לפרק ב', דרך קהילות ייעודיות או רשתות חברתיות, שיוצאות מגדר המסך וקורמות עור וגידים גם בחיים האמיתיים. מעבר לזה, האינטרנט מספק מידע רב לגבי כל נושא שבעולם, מאפשר לנו להיחשף לתכנים חדשים, ואפילו ללמוד שפה זרה דרך אתרים המיועדים לכך. בפן של הפנאי, האינטרנט מאפשר לנו לשחק, לצפות בתכנים שאינם זמינים דרך המסך הקטן ועוד ועוד.

 

אבל כמו בכל סביבה - גם ברשת עלולות להיות סכנות. כל מי שמשתמש באינטרנט שואל את עצמו מה צריך לעשות כדי להיזהר, והאם אני מוגן מספיק? עבור רבים, האופקים החדשים שנפתחים בעקבות הרשת והמידע הרב והנגיש גוברים על שיקולים אחרים. אותם גולשים ממשיכים בדרכם עד שהם או הקרובים להם נכווים, ואז עולה השאלה פעם נוספת.

 

אחרים מחליטים מראש שלא להסתכן, מוותרים על חלק מהפעילויות ושואלים את עצמם מה הם מפסידים בוויתורים שהם עושים. אז לרגל שבוע הגלישה הבטוחה ברשת, שחל השנה בין התאריכים 4-9 בפברואר, ריכזנו עבורכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת לגבי גלישה בטוחה ברשת. הכלל הראשון הוא שאותם כללים ששימשו אותנו כל החיים כדי להיזהר, נכונים גם כאן. 

 


מהן הסכנות בשימוש לא נכון באינטרנט?

 

היזהרו משיימינג שיש בו לשון הרע, וזכרו שכל מה שאתם מפרסמים נשאר ברשת לתמיד. צילום: Shutterstock

 

 


1. שימוש לרעה במידע - הסכנה השכיחה ביותר היא שימוש במידע הקיים עלינו ברשת (למשל ברשתות החברתיות), על אנשים אחרים או על דברים החשובים לנו באופן שאינו לרוחנו. מרבית המידע על כל אחד מאיתנו ניתן בדרך כלל על ידי אחרים, כמו קרובים, חברים ואפילו גופים שונים שאנחנו נמצאים איתם בקשר. שימוש לא טוב יכול להיות סתם לא נעים (ארגנתי אירוע ושכחתי בתמימות להזמין מישהו, שגילה זאת דרך הפייסבוק למשל), ויכול להיות פוגע מאוד (מישהו גילה מידע אינטימי עלי). במקרים קיצוניים הוא עלול להיות גם פלילי (שימוש במידע על מישהו כדי לבצע עבירה, או שיימינג שלא במודע דרך הרשתות החברתיות).

 

ראוי לציין כי חלק מהמידע שניתן לאסוף עלינו ברשת יכול לשמש לפגיעה פיזית בנו בעולם הממשי, כמו מידע על רכוש שברשותנו, מידע על דרכי ההתנהגות שלנו וכיו"ב.



2. הסכנה ליפול קורבן להתחזות או להונאה - במקרים כאלה אנו מתפתים להאמין שהאחר הוא הדמות שהוא מציג בפנינו, בין אם באתר הכרויות ובין אם באתר המתחזה לאתר עסקי, ומספקים לו מידע שאולי לא היינו מפרסמים באופן גלוי. התוצאה יכולה להיות מפח נפש (שיתפתי משהו שלא רציתי לגלות לדמות האמיתית, או ציפיתי לדבר שלא קרה).

 

תוצאה חמורה יותר עלולה להגיע לרמה פלילית של הונאה כספית, סחיטה (על סמך דברים שחשפנו) ועוד. במקרים קיצוניים עלולה הסכנה להגיע לכדי פגישה פיזית עם אותו מתחזה, אשר עלול לנצל אותנו או לפגוע בנו כתוצאה ממפגש שהאמנו שהוא בטוח - אך התגלה כמסוכן. לא אחת אנשים בעלי כוונות זדוניות עושים שימוש במידע הקיים עלינו ברשת כדי להגדיל את מידת האמון שלנו בהם. לדוגמה, הם יכולים לנצל מידע על אירוע שהשתתפנו בו ושאחרים תיארו אותו, כדי ליצור בפנינו מצג שווא כאילו גם הם היו שם איתנו.

 

ניצול לרעה של מידע הקיים עלינו עלול לפגוע בעיקר בקשישים, על ידי ניסיון המתחזה להתחבר לקשיש ולרכוש את אמונו באמצעות אותו מידע, ובכך לבצע עבירות פליליות כמו גניבת כספו, רכושו או אף השפעה לשינוי צוואתו לטובתו של המתחזה.

  
3. פגיעה עוצמתית, ולתמיד - כבר נאמר ש"טוב שם משמן טוב"; פגיעה באינטרנט משולה לכתיבת כרוזים ופיזורם בכל העיר. אלא שזכרו: באינטרנט החשיפה היא לרבים מאוד, ולתמיד. לא ניתן למחוק לחלוטין משהו שנכתב ברשת. גם במקרה זה עלולה הפגיעה להיות בכל עוצמה שהיא – מ"סתם" לא נעימה (כמו אמירה לא נכונה של מישהו בצ'ט) ועד הוצאת לשון הרע, התחזות או פגיעה בפרטיות, שהן עבירות פליליות.


4. סכנה לפגיעה באחרים - הסכנה לפגוע באחרים גם היא, כאמור, סוג של סכנה. כל אחד מאיתנו עלול לחטוא, ולו בטעות, בכל אחד מהתחומים שתוארו כאן: אנחנו עלולים לפגוע באחר על ידי שימוש – גם אם תמים – במידע הקיים עליו ברשת. אנחנו עלולים לפרסם פוסט שכל כוותנו היא לשתף בתחושותינו לגבי אכזבה מעסק מסוים, אך לחטוא בשיימינג שיש בו לשון הרע והוצאת דיבה.

 

לכל אחד מאיתנו האחריות למעשיו, ואנו עלולים לשאת בתוצאות, פליליות או חברתיות, למעשים שכאלה. עולם האינטרנט גם פותח סכנה בסוגי מעשים שאנחנו לא נותנים עליהם את הדעת בעולם הרגיל, כמו שמירה על זכויות יוצרים, רשלנות הפוגעת בפרטיות האחר, ניצול מידע אסור וכיו"ב.

 

 

כנסו כאן לטיפים והנחיות לגלישה בטוחה ברשת מרפ"ק אלעד בליבאום, יחידת הסייבר במשטרת ישראל – שידור מיוחד

 


10 עצות פרקטיות לגלישה בטוחה

 

האם הייתם מוסרים מספר כרטיס אשראי לאדם זר? קנו ברשת רק באתרים מאובטחים המסומנים ככאלה. צילום: Shutterstock

 

 

אנחנו רגילים להרגיש בטוח בביתנו, שהרי "ביתי הוא מבצרי". בית משפט בישראל השווה את המחשב הפרטי של כל אחד מאיתנו לבית, וקבע שפריצה למחשב של מישהו משולה לפריצה לביתו הפרטי. במילים אחרות - במיומנויות שרכשנו וששמרו עלינו עד לעידן המחשב והאינטרנט, ניתן להשתמש גם בכל הנוגע לבטיחות ברשת, ובמקרים מסוימים אף בעוצמה גדולה יותר:

 

1. דעו איפה עובר הגבול. כמו בכל מקום, גם לאתרים ולאפליקציות באינטרנט יש כללי שימוש. מרבית המשתמשים לא טורחים לקרוא את כל הכללים והחוקים של האתר שבו הם גולשים - ההנחה היא שאם כוונתך הגונה ואינך מתכוון לפגוע באחרים, הרי שאתה מתנהג בגבולות המותר. אך מי שמשתמש באינטרנט באופן קבוע, עושה בו שימוש לצורכי פרנסה וכיו"ב, ראוי שיקרא היטב את הכללים בכל מקום. כן, זה כולל את האותיות הקטנות.

 


2. שמרו על פרטיות שלכם ושל הקרובים לכם. בעידן הפייסבוק, הבלוגים וכיו"ב אנחנו נוהגים לחשוף על עצמנו לא מעט – מידע, תמונות שלנו ושל הקרובים לנו, סיפורים אישיים. אבל זכרו שכל דבר שאתם כותבים, אומרים או מצלמים ומעבירים דרך האינטרנט עלול להגיע לידיים שלא כיוונתם להן. מי ששלחנו לו חומר בוואטסאפ, למשל, יכול בכוונה או בטעות לפרסם אותו, או לשלוח לאדם אחר שלא התכוונו שהמידע יגיע אליו. לכן הימנעו מחשיפת פרטים שאינכם רוצים שיתפרסמו. באינטרנט, כשמדברים על פרטים מדובר לא רק על חומר כתוב אלא גם על תמונות, וידיאו, קבצי קול, קישורים ועוד. זכרו שברשת ניתן להצליב מידע - אתם גיליתם חצי ומישהו אחר סיפק את החצי הנותר, והנה תמונה שלא רצינו שתתגלה.

 

3. היו ערים למה שמפורסם עליכם באינטרנט. מרבית הדברים עלינו פורסמו, כאמור, על ידי אחרים. נסו לחפש פרטים על עצמכם בגוגל, באתרים שיכול להיות שהזכירו אתכם (אולי אתם מופיעים באתר הגמלאים של מקום העבודה, ברשימת הפרויקטים של הרשות המקומית, בעבודות שעשיתם בעבר או בהווה, באתרי הכרויות וכיו"ב). אם מישהו ירצה לפגוע בכם, יכול מאוד להיות שהוא יאסוף את כל המידע הזה לפני שיצור איתכם קשר.

 

4. העריכו מי ניצב מולכם. אנחנו לא ממהרים לפתוח את הדלת למישהו לא מוכר, ואנחנו "מעריכים סיכונים" כשאנחנו כן פותחים אותה. אותה זהירות נדרשת גם באינטרנט, ואף במידה גדולה יותר. היכולת להסתתר תחת דמות אחרת קלה יותר ברשת מאשר בעולם הממשי, ולכן צריך להקדיש תשומת לב גדולה יותר לעניין, ולא לתת אמון אוטומטי במי שמסתתר מאחורי המקלדת.


5. בדקו גם את מהימנות המידע ברשת. כבדהו וחשדהו - הדבר נכון לא רק לגבי אנשים, אלא גם לגבי חומרים שמופיעים בכל מיני אתרים: נכנסתי לאתר העוסק בבריאות והמליצו בו על טיפול מסוים. האם אני יודע מי המליץ על הטיפול? מה המומחיות שלו? האם יש לו אינטרס (מדובר בכתבה שיווקית, והכותב ממליץ על חומרים שהוא מוכר)? האם המוצר מאושר על ידי הרשויות הרלוונטיות או מכון מוכר וכיו"ב. מי שיצליח לתהות ולחפש את מידת המהימנות של המידע שהוא מוצא באינטרנט, יהיה לא רק מוגן יותר, אלא יפיק תועלת רבה יותר מהגלישה.


6. חושבים שנפלתם קורבן ברשת? אל תהססו לפנות לעזרה. אם נפגענו ממישהו, לא נהסס הרי לקבל עזרה בבית חולים, לפנות למשטרה או לגורם אחר שאנו חושבים שיכול לסייע לנו. הדבר נכון גם לגבי האינטרנט - יש גורמים רבים שמקצועם הוא טיפול בבעיות שנגרמות מסביבת האינטרנט. אחד הדברים היפים שיצרה הרשת הוא חיבור של אנשים רבים מאוד שמוכנים לעזור זה לזה, גם בדברים שלא נהוג לסייע בהם בעולם הממשי. גם כאן, עליכם להיות בטוחים שמי שמסייע לכם הוא באמת בעל רצון ויכולת, ולא בעל אינטרס.



7. הבחינו בין מציאות לדמיון. או במילים אחרות - מה שייך לעולם האמיתי ומה לעולם הווירטואלי. אנשים שעושים שימוש רב באינטרנט במשך זמן ממושך גם במהלך היום וגם לאורך זמן, נוטים לעיתים לטשטש את הגבולות. כמו שאנחנו יודעים להבדיל בין כסף במשחק מונופול לבין כסף במציאות, כך ראוי להבחין בין דברים שקורים רק באינטרנט (ויש כאלה הרי שמנהלים חיים שלמים מול המחשב), לבין העולם המציאותי שסביבנו.

 

8. הימנעו מלעשות ברשת דברים שלא הייתם עושים במציאות. אינכם מוסרים את כרטיס האשראי שלכם לאחר - אל תמסרו אותו לאדם אחר באינטרנט (אין הכוונה לאתרים מאובטחים שניתן לקנות בהם בצורה מאובטחת ומסומנת ככזו, אלא לאדם פרטי).

 

9. זכרו: אתם חשופים ברשת יותר מאשר אנונימיים. כן,  גם אם נדמה לכם אחרת. שימוש בזהות שונה לא משמש מסתור אמיתי, ויש לכם אחריות לכל מה שתעשו ברשת. מחקרים מראים שמי שפוגע באחרים באמצעות האינטרנט חשוף גם יותר לפגיעות של אחרים בו.



10. החליטו עד כמה אתם רוצים להרוויח וליהנות מהשימוש באינטרנט. לשימוש רב יש רווחים רבים, אבל גם מחיר - בחשיפה ובסיכון.

 

 

שינויים בהרגלי הגלישה: אינטרנט ובני 50 פלוס

5 אפליקציות ממכרות למבוגרים

אינטרנט נגד דיכאון 

כל הדרכים למצוא אהבה באינטרנט

גם בישראל: לקנות בגדים באינטרנט

כך תשפרו את הגלישה באינטרנט 

די למשפטי השדה שנחרצים באינטרנט

איך מגבים את התמונות בטלפון הסלולרי?

 

 

הצטרפו לקהילת פנאי ותרבות של מוטק'ה

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
16 שימושים מפתיעים בשמן זית

כולם יודעים ששמן זית הוא אחד השמנים הבריאים שיש – הוא עשיר בחומצת שומן חד בלתי רוויה, שמסייעת להקטנת...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה