שירה בציבור מעכבת הידרדרות אלצהיימר
אתם זוכרים את השירים? מסתבר שכן. אפילו אנשים שלקו באלצהיימר זוכרים את מילות "שיר הפלמ"ח", "שיר העמק" ("באה מנוחה ליגע"), "ערב של שושנים" ו"טומבללייקה" ונהנים לשיר אותם ביחד ולשחזר חוויות מהקומזיצים של פעם.
מחקר חדש מעלה שהמנהג הישראלי המתקרא "שירה בציבור" הוא לא רק מהנה, מרגיע, מעלה זיכרונות נעימים ומחבר אותנו לקבוצת השתייכות, הוא גם יכול לשמר כישורים קוגניטיביים.
את המחקר ערכה ד"ר איילת דסה, מטפלת במוזיקה שעובדת עם חולי אלצהיימר זה 18 שנה. המחקר נערך במסגרת עבודת הדוקטורט שלה (בהנחיית פרופ' דורית אמיר מאוניברסיטת בר אילן), ב"מרכז רמת גן לחקר וסיעוד נפגעי אלצהיימר", בו משמשת דסה כאחראית מחקר ומנהלת מערך הטיפול הרגשי. "אחת מתופעות מחלת האלצהיימר היא הידרדרות של השפה", היא אומרת. "זה מתחיל מ'היתקעות' באמצע משפט, ממשיך בשיבוש והחלפה של מילים ומגיע להסתגרות ולהשתתקות מוחלטת. בעבודה עם חולים, נוכחתי לדעת שגם כשהם מאבדים את היכולת לדבר, הם עדיין יכולים לשיר וזוכרים מילים של שירים מהעבר.
"היה ידוע עוד קודם שהאזנה למוזיקה יכולה לעורר זיכרונות ולהרגיע חוסר שקט אצל חולים. מה שלא נחקר, זו השפעת השירה על היכולת השפתית".
מחפשים קצת שירי ארץ ישראל? מצאנו בשבילכם! לחצו כאן
שירים ישנים: שיפור בכל המדדים
ד"ר דסה חילקה את המטופלים שלה לקבוצות קטנות. במשך חודש, פעמיים בשבוע, הציעה להם מפגשי שירה של שירים ישנים שהותאמו לרקע האישי של המטופלים. אחרי המפגשים התקיימה שיחה. "בדקנו את יכולת הדיבור שלהם במשך החודש", היא מסבירה, "עד כמה הם מתבטאים, האם המשפטים שלהם ארוכים, האם יש להם משמעות הגיונית והאם צורת הדיבור ברורה.
"מצאנו שיפור בכל המדדים. אצל קבוצת הביקורת, שלא עברה את ההתערבות, נמצא כעבור חודש מצב של המשך ההידרדרות השפתית, האופיינית למחלה".
"הפתיע אותי לגלות כמה חשוב שהם שרים יחד". ד"ר איילת דסה
מה הסיבה לכך שהשירה משמרת כישורי שפה?
"השירה מפעילה נוירולוגית אזורים מסוימים במוח. זו פעילות אקטיבית יותר מהאזנה, כי היא מצריכה שליפת מילים והיצמדות למנגינה ולמקצב. כשמתחילים לשיר, המילים נשלפות מהזיכרון, הן שמורות בתבניות במוח ועולים לא רק המילים והמנגינה, אלא עולם שלם של זיכרונות, שקשור בשיר.
"הפתיע אותי לגלות, גם כחוקרת וגם כאשת מקצוע שעובדת שנים עם האוכלוסייה הזאת, שהשיחה על השירה היתה מאוד משמעותית. הם אמרו במפגשים כמה חשוב שהם שרים ביחד, שהם צריכים להתאמן כדי לשיר יותר טוב. הם החמיאו זה לזה על השירה והיו מאוד גאים שהם זוכרים את המילים.
"היתה גם התייחסות רבה לתכנים של השירים. הם סיפרו איך שרו מסביב למדורה. הרבה מהחבר'ה פה עלו ארצה בהכשרות ומאוד נהנו להיזכר בתקופה ההיא. זה החזיר אותם למקומות של כוח ושל הצלחה".
לשיר זה טוב לנשמה
באב אל וואד בערוץ היו-טיוב של עמותת שיר עד
רוב המשתתפים בקבוצה עלו לישראל עד שנות החמישים, כך שהשירים שנבחרו לניסוי היו אלה שהיו פופלרים משנות ה-30 ועד שנות ה-50. "הכוונה היתה לחבר אותם לזיכרונות לטווח הארוך, בעיקר לשנות הנעורים", אומרת דסה. "על פי מחקרים, אלה השנים שבהן המוזיקה נחרתת הכי חזק".
"אבל השירים של התקופה ההיא נחרתו גם מכיוון שלא היו רק חלק מתרבות הפנאי, אלא חלק מהאידיאולוגיה, מהאתוס הציוני, מהבנייה של זהות חדשה של צברים. השירים היו גם אלה שאיחדו את האנשים כקבוצה".
שירת שירי מולדת טובה גם למניעת אלצהיימר?
"לשיר זה תמיד טוב לנשמה ומרגיע. כשאנחנו שרים, אנחנו נדרשים לקחת נשימה עמוקה וזה כשלעצמו מרגיע. יש לשירה של 'שירי מולדת' גם צד חברתי חשוב, של תקשורת, של קרבה ואינטימיות. האם זה יכול למנוע אלצהיימר? צריך עוד לחקור.
"בכל מקרה, לקרובים של חולי אלצהיימר, אני ממליצה להשמיע או לשיר להם שירים מהעבר ולעודד אותם לשיר, כל אחד על פי המוזיקה שליוותה את נעוריו".
אוהבים שירה בציבור? הצטרפו לקהילת הפנאי והתרבות למצוא עוד אנשים כמוכם
קובי אשרת: "המוזיקה היום תעשייתית, הכל אינסטנט"
להגשים חלום: ספר שירה ראשון בגיל 86
7 טיפים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...
הנושא מאוד רגיש כי בעלי מאובחן באלציימר אך אני חייבת לציין שאנו מאוד אופטימים ובהחלט כתבות כאלו רק משפרות את התקווה להמשיך ולהצליח.
מונאקו אסקורט הינו מכון שירותי ליווי יוקרתי ומוביל במרכז ישראל המספק נערות לווי להזמנה באזור מחוז תל אביב מרכז כבר עכשיו באתרינו.
MonacoEscort נערות ליווי פרטיות ודסיקרטיות בלבד עם תמונות אמיתיות באחראיות!