חזרה לבריאות טובה

גיל המעבר: האם לשלב טיפול הורמונלי?

על תסמיני גיל המעבר ניתן להקל באמצעות כושר גופני, תזונה נכונה וגם - טיפול הורמונלי. האם זה טוב או מסוכן לגוף שלנו?
עדי כץ 09/07/15
גיל המעבר: האם לשלב טיפול הורמונלי?
ניתן להקל על תסמיני גיל המעבר באמצעות הורמונים, אך יש לשקול את כל האפשרויות. צילום: Shutterstock

 

 

לא קל להיות אישה. רגע אחרי שהילדים גדלו והתפנה לכן זמן לעצמכן, מתחיל גיל המעבר, שתסמיניו מתחילים לעתים כבר בגיל 40 פלוס והוא יכול להמשיך גם עד גיל 80. חלק מהנשים עוברות את זה בקלות, ואחרות זוכות לווריאציות ומינונים שונים של עצבנות, דכדוך, שינה טרופה, כאבים וכמובן גלי החום הידועים.  

 

 

 

 

 

איך אפשר למנוע זאת? כמו בהרבה בעיות אחרות, גם כאן תזונה בריאה, פעילות גופנית, שיטות הרפיה וצמחי מרפא יכולים לעזור אם לא, אפשר לשקול גם טיפול הורמונלי, שנשים רבות נמנעות ממנו בשל חשש ומידע לא מדויק ואפילו בגלל הסתייגות של רופא הנשים. ד"ר עמוס בר, מומחה בגינקולוגיה, מיילדות וגיל המעבר וממחברי הספר "המדריך הישראלי לבנות 40+" (לצד העיתונאית טלי רוזין והגינקולוג דר' גדעון קופרניק, ידיעות אחרונות, ספרי חמד) עושה קצת סדר בנושא.

 

 

 

 

 

מתי מתחילים התסמינים?

התסמינים מתחילים לפני שהווסת נפסקת. צילום: shutterstock

 

גיל המעבר מתחיל רשמית אחרי שנה רצופה ללא וסת, אבל התסמינים מתחילים עוד קודם, וביניהם חוסר שקט, קשיי ריכוז, ירידה בזיכרון, דיכאון וחרדות, דופק מהיר, בעיות שינה, נימולים ועקצוצים, כאבי שרירים ומפרקים ובשלב מאוחר יותר גם ירידה בחשק המיני ויובש בנרתיק.

 

 

 

 

התסמין המוכר ביותר של גיל המעבר הוא גלי החום. הם נחווים כסוג של גל שמתחיל מלמטה ועולה למעלה לכיוון הראש שמביא להזעה ולהסמקה ומפריע לתפקוד. הוא יכול להימשך החל מכמה שניות ועד דקה וחצי, ויכול גם להעיר את האישה בלילה. מלבד אי הנוחות, לגלי החום עלולה להיות גם השלכה בריאותית ארוכת טווח של פגיעה בתאי מוח, בעיקר אם התופעה נמשכת שנים, כפי שקורה אצל 20 אחוז מהנשים.

 

 

 

 

לצד התסמינים הלא נעימים, הירידה בהורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון המתרחשת בגיל המעבר, מביאה להליכי הזדקנות מואצים. רואים עלייה גדולה בשכיחות של סוכרת ומחלות לב, העור הופך דק ומתקמט, יש עלייה במשקל ויש גם ירידה תלולה בצפיפות העצם. בשונה מגברים שמאבדים את מסת העצם בצורה הדרגתית, אצל נשים זה קורה בצורה מהירה.

 

 

 

מה עושה הטיפול ההורמונלי?

שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון שמשפר את איכות החיים. צילום: shutterstock

 

 

קודם כל יש לציין שרופאים רבים מתייחסים לתופעות גיל המעבר כאל דבר טבעי. הם אומרים למטופלת "תסבלי קצת וזה יעבור" ומודיעים לה שהם מתנגדים לטיפול הורמונלי. לעומת זאת, יש המאמינים שתפקידו של רופא להציג את הטיפולים הקיימים ואת היתרונות והחסרונות שלהם בצורה אובייקטיבית ולתת למטופלת להחליט.

 

 

 

הטיפול ההורמונלי מכיל שילובים שונים של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון. הוא מפסיק את התסמינים המטרידים ומשפר את איכות החיים וגם מאט את הליכי ההזדקנות. הוא מונע את הירידה החדה בצפיפות העצם, מגן על כלי הדם ובכך מקטין שכיחות של מחלות לב וסוכרת, משפר את איכות העור, משמר תפקודים קוגניטיביים ומקטין את הסיכון לסרטן המעי הגס.

 

 

 

למה פוחדים ממנו?

 

 

מחקר גדול של ה-Women's Health Initiative בארה"ב שפורסם ב-1991 מצא שטיפול הורמונלי בגיל המעבר מעלה את הסיכון לסרטן שד ולמחלות לב. בדיעבד התברר שהתוצאות שלו פורשו בצורה שגויה. ממוצע הגיל של הנבדקות במחקר היה 63 וחלקן היו בעלות משקל עודף או חולות במחלות לב ויתר לחץ דם. כולן קיבלו את אותו טיפול ובאותם מינונים, כשהיום יודעים שצריך לתפור לכל אישה את הטיפול המתאים לה (בספר "המדריך הישראלי לבנות 40 +" מוסברים ממצאי המחקר בפירוט רב בעמודים 119-126).

 

 

 

 

מחקר חדש יותר, שפורסם בשנת 2006 וסיכם 23 מחקרים אחרים בנושא, הראה שאצל נשים שהחלו בטיפול ההורמונלי לפני גיל 60, הייתה דווקא ירידה בתחלואת הלב. כלומר, כאשר מתחילים בטיפול בתחילת גיל המעבר, הסיכונים קטנים והיתרונות גדולים לחיי היומיום, לאיכות השינה, ליחסים הזוגיים ולבריאות.

 

 

 

 

מבחינת הסיכון לסרטן שד, טיפול הורמונלי מסוכן פחות מהשמנה, אכילת בשר אדום, עישון או שתיית אלכוהול. גם אישה שיולדת לראשונה אחרי גיל 30, מגדילה את הסיכון לסרטן השד באותה מידה.  

 

 

 

כמה זמן אורך הטיפול?

 

 

יש שמגבילים אותו לחמש שנים מחשש לסרטן השד, אבל לי יש מטופלות בנות 80 פלוס שלוקחות הורמונים ואומרות שאותן זה כבר לא יהרוג. הן בריאות לגמרי, עור הפנים שלהן נראה טוב וגם מצב הרוח, אז למה להפסיק?

 

 

 

מצד שני, נהוג להמליץ על הטיפול רק למי שסובלת מתסמיני גיל המעבר ולמי שיש לה נטייה לאובדן צפיפות עצם. לגבי נטילת הורמונים כשאין תסמינים, רק כדרך למנוע מחלות עתידיות, יש ויכוח. בכל מקרה, רצוי להתחיל את הטיפול קרוב ככל האפשר להפסקת הווסת, בטווח של שנה-שנתיים.

 

 

 

איזה טיפול עדיף?

 

 

אחד הסיבוכים האפשריים של הטיפול ההורמונלי, אצל נשים עם נטייה לקרישיות יתר בדם ובעיקר בחודשים הראשונים עד שנה לטיפול, היא עלייה בשכיחות של קרישי דם (כמו בנטילת גלולות נגד הריון). כיום ניתן ליטול את הטיפול ההורמונלי גם דרך העור, במדבקות או בג'ל, מה שמקטין את הסיכון. בנוסף, החומר עובר דרך העור ישירות למחזור הדם ועוקף את הקיבה והכבד ולכן הוא לא עובר חילוף חומרים, משתנה פחות וגם מופרש ברמה קבועה.

 

 

 

תזונה נכונה לגיל המעבר

 

מה הסיכונים בטיפול ההורמונלי?

 

אם את כבר פה, תציצי בסנדלים המהממים האלה

 

 

 

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק׳ה

 

 

תגובות  1  אהבו 

***יום טוב.

אינני יודע האם החומרים ההורמונליים המוצעים כאן,הם על בסיס,,,

חומרים מלאכותיים,כימיים.

אבל יודע אני שיש אפשרות טבעית לאיזון הורמונלי.

על ידי פורמו...

***יום טוב.



אינני יודע האם החומרים ההורמונליים המוצעים כאן,הם על בסיס,,,



חומרים מלאכותיים,כימיים.



אבל יודע אני שיש אפשרות טבעית לאיזון הורמונלי.



על ידי פורמולות [טינקטורות] של צמחי מרפא המיועדים לכך.



נלקחים דרך הפה.



בבתי-מרקחת -הרבליסטיים- לבטח מודעים לכך.


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
לקראת כיפור: כך תעברו את הצום בשלום

יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה