חזרה לניו אייג'

תחשבו חיובי: טריק פשוט שישנה לכם את היום

מתבאסים בקלות? נעלבים מכל דבר? אם תצליחו לחשוב מחדש על האירועים שאתם חווים, כנראה שתצליחו ליהנות מחשיבה חיובית
מעין זיגדון 28/07/15
תחשבו חיובי: טריק פשוט שישנה לכם את היום
חשיבה חיובית לוקחת עשר שניות, ויכולה לשנות את היום כולו. צילום: Shutterstock

 

סיפור קצר מאתמול:

 

ליאורה, השכנה שלי, קנתה לנכד שלה טי-שירט חמודה מאוד, עם הדפסים מתוקים של חתול. היא היתה בקניון, זה היה במבצע – היא קנתה. אחר הצהריים קפצה אליה כלתה, עמליה, להחזיר לה מזוודה. ליאורה נתנה לעמליה את הטי-שירט. עמליה הודתה לה, אמרה "זה כל כך מתוק!", והניחה בצד. השתיים שתו קפה, פטפטו קצת ועמליה הלכה הביתה.

 

למחרת בבוקר, שוד ושבר, גילתה ליאורה את הטי-שירט על מדף בכניסה לבית. פגשתי אותה ליד הבניין, נסערת לגמרי. "היא לא אהבה את החולצה!", אמרה לי. "מה אם היא לא אוהבת את כל הבגדים שאני קונה לו? מה אם כל הזמן הזה היא מלבישה אותו במתנות שלי רק כי לא נעים לה? מה אם הפכתי להיות החמות הזאת, שצריך לרצות אותה כל הזמן? היא בטוח חושבת שאני סבתא גרועה!".

 

ליאורה היתה בעיצומו של סשן הקלקות בוואטס-אפ, מתכתבת עם הבת שלה והבן שלה במקביל, ומצליחה לריב עם שניהם – שלא בדיוק הבינו מה היא רוצה מהם בשבע וחצי בבוקר.

 

הסתכלתי עליה בחמלה. אין מילה אחרת. כלתה שכחה בבית את המתנה שקיבלה. היא ישבה חצי שעה לשתות קפה עם חמותה, וכשיצאה – שכחה מאחוריה את החולצה הקטנה שקיבלה לתינוק. מכאן הסיקה ליאורה שהיא סבתא איומה ושכלתה שונאת אותה.

 

מה עושים? ברור שמהצד קל להגיד "זה שטויות", ואפילו לצחוק על ליאורה. אבל זה קורה לכולנו ביום יום: אנחנו נסחפים לתוך דרמה ולא תמיד מצליחים למצוא חוף מבטחים.

 

מדי יום אנחנו נסחפים לדרמה מיותרת. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

אחת השיטות הפשוטות ביותר לעצור את עצמנו רגע לפני שהמצב מידרדר היא שיטה הלקוחה מעולם התקשורת הבין אישית, מודל אפר"ת: ראשי תיבות של אירוע, פרשנות, רגש ותגובה. קרה משהו. פירשנו את האירוע – בתוך הראש שלנו, בהסתמך על הידע הקודם שלנו. בהתאם לפרשנות הזאת, התעורר בנו רגש כלשהו, ובהתאם לרגש – אנחנו מגיבים.

 

במקרה של ליאורה, היא מצאה חולצה שנתנה לנכד שלה במתנה. הפרשנות שלה היתה שעמליה השאירה שם את החולצה בכוונה, כי היא חושבת שהיא מכוערת. הרגש של ליאורה היה עלבון, והתגובה שלה היתה לריב עם שני הילדים שלה.

 

השרשרת של אירוע-פרשנות-רגש ותגובה היא די מהירה, ומתרחשת אצלנו בלי לחשוב. אבל כשאנחנו מודעים אליה, אנחנו יכולים לעצור רגע, להפריד בין השלבים, ולכוון את עצמנו לחשיבה חיובית יותר, שתגרור פרשנות חיובית יותר, רגש חיובי יותר וכמובן – תגובה חיובית יותר.

 

איך אפשר להפוך מצב מבאס לחיובי?

 

למשל: עמליה שכחה את החולצה כי היתה כל כך שקועה בשיחה עם חמותה. איזה יופי, עכשיו יש לה הזדמנות לקפוץ שוב לבקר, ואולי הפעם תביא איתה את הנכד. הרגש שיכול להתעורר כאן הוא שמחה או ציפייה, והתגובה – שיחת טלפון לעמליה, "שכחת את החולצה, תרצו לקפוץ אחר הצהריים? אכין לקטנצ'יק עוגה!".

 

אפר"ת הוא מודל פשוט להפליא, וקל לזכור אותו – גם כשכועסים. באמצעותו אנחנו יכולים לשחזר רגע לאחור את הנקודה שבה התחלנו לכעוס, להיעלב או כל לחוות כל רגש שלילי אחר, ולנסות לתקן את הבעיה מהמקור שלה. המודל יוצא מנקודת הנחה שרוב התגובות השליליות שלנו מקורן בנו ובפרשנות שלנו – ואם תחשבו על כל הפעמים שזעמתם השבוע, רוב הסיכויים שתגלו שזעמתם בגללכם, ולא בגלל נסיבות חיצוניות.

 

איך אני יכולה ליישם את החשיבה החיובית בחיי היום יום?

 

קחו את השבוע הקרוב והכניסו את אפר"ת לחייכם. אתם לא צריכים לדבר על זה עם אף אחד, לא צריכים לנהל רישומים. התהליך דומה מאוד למה שאמרו לנו כשהיינו קטנים: לספור עד עשר לפני שצועקים. אז לפני שאתם רבים עם מישהו בלי סיבה, לפני שאתם נעלבים, לפני שאתם מבטלים אירועים ומפסיקים לדבר עם חברה טובה, נסו להציע פרשנות אחרת לאירוע שחוויתם, ומי יודע – אולי ייצא מזה משהו טוב.

 

 

עוד במדור הניו אייג' של מוטק'ה

הסוד לאריכות ימים: לא להפסיק ללמוד 

ניקיון הנפש: מהי יציאת מצרים האישית שלכם?

זה מדעי: רגשות שליליים תורמים לבריאות

מה תאריך הלידה שלכם אומר עליכם?

שנה חדשה, התחלות חדשות

 

 

תגובות  5  אהבו 

28/07/15

אך מה קורה אם ההיפגעות/הכעס אינם בעקבות אירוע נקודתי יחיד אלא עקב התנהגות מתמשכת של הצד ממנו נפגעים?...


השיטה מציע להפריד , לעצור. אבל זה ברמה של ראש וחשיבה. כל העניין שהדברים הם ריגשיים בתחום הרגש והתגובות שלנו הם  כתוצאה שמה שהצטבר אצלנו בתת מודע.  ודרך הרגש...וברגע שהכעס פרץ ללא שליטה&nb...

השיטה מציע להפריד , לעצור. אבל זה ברמה של ראש וחשיבה. כל העניין שהדברים הם ריגשיים בתחום הרגש והתגובות שלנו הם  כתוצאה שמה שהצטבר אצלנו בתת מודע.  ודרך הרגש...וברגע שהכעס פרץ ללא שליטה  אז רק אחרי שהוא עובר וזה לוקח זמן אנו יכולים לעשות ההפרדה .......


בדק בית.

מבצעים בדק בית ביחסים - בירור מעמיק על כל הנסיבות, יתכן ויש סיבה - כנראה - אולי עמוקה ורבת ימים, שווה לבדוק,  סיבה כל שהיא הגורמת לפוגע  שתיווצר תחושה בלתי נעימה  ...

בדק בית.



מבצעים בדק בית ביחסים - בירור מעמיק על כל הנסיבות, יתכן ויש סיבה - כנראה - אולי עמוקה ורבת ימים, שווה לבדוק,  סיבה כל שהיא הגורמת לפוגע  שתיווצר תחושה בלתי נעימה  לצד הניפגע.



תיתכן אפשרות שהדברים נעשו בתום לב ובלא משים..לעיתים הצד הפוגע אינו מודע כלל להתנהגותו..פער דורות  -  גם על כך צעיר לחשוב, אולי..



בקיצור, אין כמו שיחה טובה מלב אל לב לשם ליבון בעיות והפגת מתחים.



 


זו כניראה תשובת המחץ לעיתונאי גידעון רייכר

 

שמציף אותנו בכעסייו האינסופיים...הריי לך הפיתרון

...

surpriseזו כניראה תשובת המחץ לעיתונאי גידעון רייכר



 



שמציף אותנו בכעסייו האינסופיים...הריי לך הפיתרון


תודה לכולכם על התגובות הנפלאות! ריגשתם ושימחתם.

תותינקה_534_, זה כל כך נכון! גם בלי פער דורות אנחנו יוצרים פער בתפיסה שניתן היה לגשר עליו בשיחה טובה מלב אל לב.

זיגי ינאי - המטרה...

תודה לכולכם על התגובות הנפלאות! ריגשתם ושימחתם.



תותינקה_534_, זה כל כך נכון! גם בלי פער דורות אנחנו יוצרים פער בתפיסה שניתן היה לגשר עליו בשיחה טובה מלב אל לב.



זיגי ינאי - המטרה של אפר"ת, ברמה היומיומית, היא לאפשר לנו לעצור רגע, להפריד את האירוע מהרגש והתגובה, לנסות להתגבר על האינסטינקטים השליליים שלנו ולבחון את הסיטואציה מנקודת מבט חיובית. זה לא קל בכלל! במיוחד כשהרגש מתפרץ, ובמיוחד כי לכולנו יש כבר תת מודע מגובש ומורכב.



 



דנדן - זאת בעיה קשה מאוד. כמו שתותינקה_534_ מציעה, אני מאמינה שהדרך הכי טובה היא לנהל שיחה מלב אל לב. תתפלא בכמה מקרים רבים הכל מתחיל מאי הבנה בסיסית ומצערת, שמתגלגלת ומתעצמת ומשפיעה על מערכת היחסים לאורך שנים ארוכות מאוד. אולי שווה באמת להתייחס לנושא הזה בטור נפרד.



עמ לי ה או ר, איש כטוב בעיניו יעשה... יש אנשים שנוח להם יותר עם שחרור כעסים דווקא. אנחנו ננסה לשמור על חשיבה חיובית ושמחה.



 



 


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בניו אייג'

דברו איתי אחרי החגים: להתמודד עם דחיינות

הסיפור הזה חוזר על עצמו מדי שנה, ואם להיות מדויקים יותר - מדי תשרי. רצף של חגים גורם לנו להתבלבל (כמה פעמים...

לקריאת הכתבה
חטאנו לפנינו: למה אנחנו מרגישים אשמה?

"אשמנו, בגדנו, גזלנו, דיברנו דופי, העווינו", על פי סדר האלף-בית, הם רק חלק מהחטאים שעליהם מתוודים ביום...

לקריאת הכתבה
תיקון שבועות: לחשב מסלול מחדש

תיקון שבועות הוא המנהג המרכזי אצל יהודיים דתיים בחג השבועות. מדובר במנהג עתיק שבמסגרתו לומדים תורה בלילה,...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה