לדמיין את עתיד הדיור המוגן
כפר דייגים לקשישים? גולף בצהריים בגיל השלישי? קניות לאורך כל היום לבני 65 פלוס? שוק הדיור המוגן הוא כבר לא מה שכולם חושבים. את בתי האבות, ברוח ההסתדרות, מחליפים בתי דיור מוגן מודרניים, מתוכננים היטב ובעיקר מתאימים לצרכים המשתנים של הפנסיונרים. בעתיד הלא רחוק יגיעו מרכזי הדיור המוגן למרכזי הערים, יציעו עולמות תוכן מגוונים ובעיקר יתאימו את עצמם לצרכים של אוכלוסיית המבוגרים – כמעט שני מיליון איש בישראל בשנת 2035. עד לשנת 2030 אוכלוסיית היעד של הדיור המוגן תהווה, על פי התחזיות, כ- 14% מכלל האוכלוסייה – כמעט מיליון וחצי איש. הנתונים אלה משקפים את הצורך הקיים להרחבת תחום הדיור המוגן בישראל.
"אנשים כבר לא מתביישים להגיד שהם גרים בדיור מוגן", משוכנע יורם בן פורת, מנהל תחום הדיור המוגן בקבוצת עזריאלי, לשעבר מנכ"ל מגדלי הים התיכון, שעוסק בתחום כ-18 שנה. "מה צריך בן אדם?", שואל בן פורת, "קהילה, חברה ותעסוקה".
את הדברים האלו, והרבה יותר, מקבלים אוכלוסיית המבוגרים בדיור המוגן. בן פורת מנסה לשרטט את המגמות העתידיות בתחום. לדבריו, היעדר הבושה היא אחת מהן, אבל לצידה גם הבנה מערכתית של רשויות המדינה בפיתוח מתחמים כאלה, לצד כניסה של גופים חזקים והשקעה משמעותית בתוכן אותו יקבלו הדיירים.
מעבירים את הדיור המוגן למרכזי הערים
דיירי הדיור המוגן הם מכפילי כוח לערים. יורם בן פורת
"במשך שנים מרכזי הדיור המוגן הוקמו בפאתי הערים", מסביר בן פורת, "בית האבות של תל אביב היה בבת ים".
בעשור האחרון ניתן לראות יותר ויותר מרכזי דיור מוגן גם בתל אביב, ובן פורת סבור שזו מגמה שתתחזק. "ראשי הערים יבינו שמרכזי דיור מוגן בלב הערים טובים לקהילה, לעסקים ולעירייה", אומר בן פורת. לטענתו, לעיריות יהיה אינטרס לאפשר פתיחה של מרכזי דיור מוגן למבוגרים בערים עצמם מתוך מחשבה שהטיפול באוכלוסייה זו לא ייוותר רק למחלקות העירייה השונות, העוסקות בתרבות, פנאי ורווחה. יותר מזה, מסביר בן פורת, בני ה-65 פלוס הוא כוח קנייה משמעותי, הם קונים מתנות לנכדים ולילדים, רובם נטולי חובות ומגורים שלהם סמוך למרכזי הסחר של הערים הוא מכפיל כוח לכל עיר.
לצד המעבר של הדיור המוגן למרכז הערים, ינסו קבוצות גדולות להיכנס לתחום, מתוך הבנה כי זוהי השקעה יציבה ובטוחה לאור הגידול בתוחלת החיים וההבנה כי מגורים בדיור מוגן זו אופציה שאין לצדה בושה. בן פורת חושש שקבוצות נדל"ן יכנסו לתחום זה ללא ידע מקצועי מספק. כיום מתוך מיליון איש בגיל הפנסיה רק 2.5% גרים בבתי דיור מוגן, קבוצות הנדל"ן ומשקיעים (כולל מוסדיים) מזהים את פוטנציאל הגידול ואת הזדמנות טובה.
להתאים את הדיור המוגן לצרכי הדיירים
בקרוב אצלנו? דיור מוגן שהוא גם פארק דיג? צילום: shutterstock
"בכל הקשור לדיור מוגן אנחנו בפיגור של כ-30 שנה לעומת העולם המערבי", מציין בן פורת ומזהה נסיקה משמעותית גדולה. הוא מאמין גדול בהתאמה של הדיור המוגן לצרכים המשתנים של הדיירים בו, בין אם פיזיים "ועד לצרכים נפשיים-בריאותיים". הוא מתכוון, למשל, לאפשר כניסה לבריכת שחייה עם כיסא גלגלים או מתן שירות רפואי או סיעודי צמוד על פי הצורך.
אך ההתאמה אינה מסתכמת בצרכים הללו: בעולם מוקמים יותר ויותר מתחמי דיור מוגן נושאיים. בפלורידה, לדוגמה, ניתן למצוא דיור מוגן סביב מגרשי גולף. "גם בארץ אנחנו נראה את המגמה מתחזקת", מסביר בן פורת. "למה שלא נקים כפר גמלאים באחד הקיבוצים ונאפשר פעילות פנאי מתאימה, כמו דיג?", שואל בן פורת.
תוך עשור נראה יותר ויותר בתי דיור מוגן סביב נושאים מסוימים. כך למשל, דיור מוגן הצמוד למרכז קניות, מרכז אחר שקרוב לבית חולים במטרה להשקיט דאגות מיותרות, כפרי גמלאים לחובבי הדירות צמודות הקרקע, או מרכז דיור מוגן בלב העיר למי שאוהב את ההתרחשות האורבנית. "הרבה יהודים מהעולם היו רוצים להגיע לישראל לדיור מוגן, אבל לקבל סביבה מוכרת ונוחה", מציע בן פורת כיוון נוסף אליו אפשר להתפתח.
העתיד הנדל"ני של מתחמי הדיור המוגן ייגזר, בסופו של דבר, גם מהקצאות קרקע והבנה של המדינה ושל הרשויות המקומיות שהמרכזים האלו טובים לקהילה, לכלכלה ולמדינה. "בתל אביב גרים מעל למאה אלף בני 65 ומעלה בדירות ישנות, חסרות נגישות, וחלקם בבדידות לא קלה", מבקש בן פורת להאיץ את התהליכים.
לכבוד יום הקשיש: רוב המבוגרים מרוצים
כל מה שרציתם לדעת על דיור מוגן
מה כדאי לארוז במעבר לדיור מוגן
איך להיערך כלכלית להזדקנות ההורים
כל ההטבות והאירועים לחודש האזרח הוותיק
רבות מדובר על חשיבותו של קשר בין-דורי: מחקרים שונים לאורך השנים מעידים על כך, שיחסים...
עבור לא מעט בני הגיל השלישי, מעבר לדיור מוגן הוא שלב מתבקש בחיים, כשהמטרה העיקרית היא להפיג את הבדידות. אבל...
מה הייתם לוקחים אתכם לאי בודד? השאלה התיאורטית הידועה, שנועדה לברר מה חשוב לכם באמת, צריכה להישאל -...