חזרה לבריאות טובה

המדריך השלם לרפואה משלימה

מה ההבדל בין הומיאופתיה לנטורופתיה, מהן השיטות היעילות ביותר לכאבי גב, איזה טיפול יסייע נגד מחלות פרקים והיכן תוכלו לשחרר ולהרפות? המידע המלא על 7 שיטות טיפול פופולריות ברפואה המשלימה
שירי עמית 03/12/15
המדריך השלם לרפואה משלימה
הרפואה המשלימה יכולה לעזור היכן שהרפואה הקונבנציונלית לעיתים נכשלת. צילום: Shutterstock

 

 

אם אתם סובלים מבעיה כרונית, או מכאב שאינו מרפה, וניסיתם כבר את כל שיטות הטיפול הקונבנציונליות, יתכן שתרצו בשלב מסוים לפנות לאפיק הרפואה המשלימה. אלא שמגוון השיטות הקיימות ברפואה האלטרנטיבית עלול לבלבל: הומיאופתיה או נטורופתיה? דיקור סיני או שיאצו? כדי להחליט לאיזה כיוון לפנות, כדאי לדעת תחילה שיש עשרות שיטות טיפול שונות, תחת המטריה של "רפואה משלימה" או "רפואה אלטרנטיבית". אם בחרתם בשיטת טיפול מסוימת, וגילתם שהיא לא סייעה לכם לפתרון הבעיה, תמיד תוכלו לנסות סוג טיפול אחר.

 

למדריך המלא לבחירת מטפל לחצו כאן.

 

בנוסף, כדאי לדעת שהטיפולים האלטרנטיביים מתחלקים לכמה קבוצות מרכזיות: טיפולים באמצעות מניפולציה של החוליות, טיפולים באמצעות תרופות טבעיות, צמחי מרפא ושמנים, טיפולים הנשענים על "קווי אנרגיה", טיפולים באמצעות התעמלות ויציבה, טיפולים באמצעות מודעות אישית, וטיפולים באמצעות תזונה נכונה. הבחירה בשיטת הטיפול תלויה בהעדפה האישית ובסוג הבעיה.

 

שיטות טיפול רבות מטפלות במגוון רחב של בעיות, מאחר שהרפואה האלטרנטיבית מאמינה בטיפול הוליסטי, כשמטרת הטיפולים האלטרנטיביים היא לתת לגוף את התנאים האופטימליים על מנת שירפא את עצמו. עם זאת, ישנן שיטות שיעילות יותר לטיפול בבעיות מסוימות. לפניכם הסברים על כמה מהשיטות היותר מוכרות ופופולריות בתחום:  

 

דיקור סיני

 

משחרר חסימות בגוף. דיקור סיני. צילום: Shutterstock

 

 

השיטה מוכרת גם בשם אקופונטורה (בלטינית: דקירת מחט), והיא אחת משיטות הטיפול שנעשה בה שימוש בסין עוד לפני המאה ה-2 לפני הספירה. מטרת הדיקור היא להשיב לגוף את האיזון האנרגטי או לשמור עליו.

 

איך השיטה עובדת: לפי הרפואה הסינית, בגוף האדם יש ערוצי אנרגיה, הנקראים מרדיאנים, שבהם עוברת אנרגיית הצ'י (אנרגיית החיים). כשיש חסימה והאנרגיה לא זורמת בחופשיות, עלולה להופיע בעיה בריאותית. דיקור באחת מ-360 ויותר נקודות הדיקור שקיימות בגוף, מאפשר שחרור של אותן חסימות. הדיקור נעשה באמצעות מחטים דקות ועדינות, והשימוש בכל מחט הוא חד פעמי. 

 

באיזה בעיות היא מטפלת: דיקור סיני מטפל במגוון רחב של בעיות - החל בבעיות במערכת העיכול ובנשימה, דרך בעיות של השלד ושל השרירים, ועד כאבי ראש, דלקות, אלרגיות והפרעות בקצב הלב.

 

טווינה

 

מקורה של השיטה הוא בסין העתיקה, כאשר גם בסין וגם במערב מתייחסים אליה כאל הפיזיותרפיה הסינית.

 

איך השיטה עובדת: בדומה לדיקור, הטווינה עובדת עם מערכת האנרגיה של הגוף, המוכרת בשם מרדיאנים, אך בניגוד לדיקור – כאן אין שימוש במחטים. הטיפול נעשה רק בעזרת ידיו של המטפל, על ידי לחיצות, נקישות ולישה לאורך המרדיאנים, עד לשחרור החסימות. טווינה אינה מיועדת למי שמחפש עיסוי עדין ומרגיע, שכן בשונה מסוגים אחרים של עיסוי, רוב הטיפול מתמקד בבעיה הספציפית.

 

באיזה בעיות היא מטפלת: הטווינה יעילה בעיקר לטיפול בבעיות אורטופדיות כמו כאבי גב וצוואר, אך גם מסייעת בהקלה במצבים של חוסר אנרגיה, עייפות וחוסר איזון רגשי.

 

רפלקסולוגיה

 

יעילה להפקת כאבים, מתח וחרדה. רפלקסולוגיה. צילום: Shutterstock

 

טיפול דרך כפות הרגליים, שהיה נהוג כבר במצרים העתיקה, בסין ובהודו. השיטה, כפי שהיא מוכרת לנו היום, מיוחסת לתחילת המאה ה- 20.

 

איך השיטה עובדת: ברפלקסולוגיה מאמינים, כי אפשר לראות את כל איברי הגוף בכף הרגל. הנקודות ברגליים נקראות נקודות רפלקס, והן מחוברות לקווי אנרגיה הנמשכים לאורך כל הגוף. באמצעות לחץ ידני עליהן ועיסוי, ניתן להשפיע על האיברים השונים בגוף. במקביל, הפרעה באיבר פנימי בגוף תתבטא בתחושת כאב בנקודות ההשתקפות של אותו איבר ברגל. הלחיצה על אותה נקודה בכף הרגל אמורה להביא לשחרור חסימות אנרגטיות, ובדרך זו להקל על הבעיה. לאנשים שנרתעים ממגע בכל הגוף, רפלקסולוגיה יכולה להיות פיתרון מצוין. 

 

באיזה בעיות היא מטפלת: הרפלקסולוגיה יעילה לטיפול במגוון רחב של בעיות, גם פיזיות וגם נפשיות – היא מסייעת לחיזוק מערכת העיכול, המערכת החיסונית והנשימה, יעילה להפגת כאבים, וגם להקלה במצבים נפשיים כמו מתח וחרדה.

 

שיאצו

 

 

שיטת השיאצו פותחה ביפן על פי עקרונות הרפואה הסינית. היא מושפעת בעיקר מהטכניקות של הדיקור והטווינה.   

 

איך השיטה עובדת: המילה "שיאצו" נגזרת משני סימנים בשפה היפנית: "שי" - אצבע ו"אצו" - לחץ. סימנים אלה מבטאים את בסיס תורת הריפוי כולה: הפעלת לחץ באמצעות מגע אצבעות לאורך קווי אנרגיה שונים, במטרה לשחרר חסימות אנרגטיות הגורמות לכאבים ולמחלות. הלחיצות לאורך קווי האנרגיה עוזרות לגוף ולכוחות הטבעיים הקיימים בו להתגבר על המחלה או על הבעיה. הלחץ מתבצע לא רק עם האגודלים של המטפל אלא עם כל הידיים – המרפקים, ואפילו הרגליים, משתתפים בטיפול.

 

באיזה בעיות היא מטפלת: שיטת השיאצו מטפלת במגוון רחב של בעיות, והיא יעילה במיוחד להרפיית מתחים, לבעיות עיכול, לטיפול בכאבים ולמניעת עייפות.

 

הומיאופתיה

 

יעילה לטיפול באלרגיות, בדיכאון ובהפרעות במערכת העיכול. צילום: Shutterstock

 

 

בסוף המאה ה- 18 פיתח ד"ר האנמן, רופא קונבנציונלי שהתאכזב מהרפואה בימיו, את שיטת ההומיאופתיה.

 

איך השיטה עובדת: הומיאופתיה מורכבת מהמילים "הומיאו" – דומה ו"פתוס" - סבל, מחלה. הפירוש מסביר את עיקרון השיטה: ריפוי המחלה באמצעות הדומה לה. לפי ד"ר האנמן, כדי לרפא מחלה מסוימת יש להשתמש בתרופה היוצרת את סימני אותה המחלה אצל אדם בריא. סימני המחלה הם הביטוי למלחמתו של הגוף בה, ולפיכך אם חולה יטופל בתרופה שתביא לידי אותם סימנים בדיוק, הרי שייווצר האיזון הדרוש, והגוף יכול לרפא את עצמו.

 

בהתאם לכך, המינון של התרופה צריך להיות מזערי, כדי לא ליצור תופעות מזיקות. צריך לזכור, שהשפעת התרופות אינה מיידית והתגובה נמשכת זמן רב. ההומיאופתיה מקנה גם חשיבות רבה למצבו הנפשי של החולה ולתכונותיו. אלה יכולים לשפר או להחמיר את המחלה, ולכן הם חשובים להתאמת התרופה היעילה ביותר עבור החולה.

 

באיזה בעיות היא מטפלת: ההומיאופתיה יעילה לטיפול במחלות פיזיות ובמצבים רגשיים כגון אסתמה, אלרגיות, מחלות עור, פרקים, הפרעות במערכת העיכול, כאבי ראש, מערכת חיסונית חלשה, חרדות ופחדים, עצבנות, דיכאון, עייפות וקשיי תפקוד לא מוסברים.

 

נטורופתיה

 

את המונח נטורופתיה טבע ד"ר ג'ון שצ'ל מניו יורק בשנת 1895. בשנות ה- 70 היא הפכה לפופולרית בארה"ב על ידי בנדיקט לאסט, מי שנחשב לאבי הנטורופתיה ביבשת.

 

איך השיטה עובדת: הטיפול הנטורופתי מותאם לכל אדם באופן אישי, תוך התייחסות למצבו הפיזי, הנפשי, הסביבתי והגנטי. מטרת הטיפול היא למצוא מה גורם לחוסר איזון. הנטורופת מתייחס גם לממצאים הרפואיים לרבות בדיקות דם, תוצאות הדמיה ולתרופות שהמטופל מקבל.

 

ההמלצות יכללו לרוב שינוי תזונתי, המלצה על פעילות גופנית ותרגילי הרפיה. כדי להשיג שינוי הנטורופת משתמש גם בתוספי תזונה ובשמנים, וכן יכול להמליץ על טיפולי מגע שונים כמו רפלקסולוגיה ושיאצו.

 

באיזה בעיות היא מטפלת: במגוון רחב של בעיות – בעיות עיכול, נשימה, כאבים, עור, דלקות, מחלות של מערכת השלד כמו אוסטיאופורוזיס ומחלות מפרקים, ומחלות של מערכת החיסון כמו אלרגיות ושפעת. הנטורופתיה מיועדת גם לאנשים בריאים, שרוצים לקבל הדרכה לגבי אורח חיים בריא.

 

הידרותרפיה



 מצוינת לבעיות שרירים ולטיפולים במצבים רגשיים. הידרותרפיה. צילום: Shutterstock


המונח הידרותרפיה מקורו בשפה היוונית: "הידרו" - מים, "תרפיה" - טיפול. האמונה כי למים סגולות מרפא קיימת כבר אלפי שנים, כאשר לאורך השנים התפתחו תחומים שונים של טיפול במים.

 

איך השיטה עובדת: כשמדברים על טיפולים הידרותרפיים מתכוונים למכלול רחב של טיפולים פיזיותרפיים, הנערכים בבריכה טיפולית מחוממת. השיטה מבוססת על העיקרון, שעם הכניסה למים הגוף מאבד ממשקלו, וכך קל יותר להתנועע ולבצע מגוון רחב של תנועות ומנחים, שמחוץ לבריכה יסבו למטופל כאב. למים החמים יש גם יכולות להשרות רגיעה על המטופל, והם עוזרים גם לחיזוק המערכת הרגשית. למטופלים הסובלים מנכויות ומקשיים בתפקוד הפיזי, השהות במים מאפשרת להפגין עצמאות גדולה יותר, עניין שתורם גם הוא למצב הרגשי.

 

באיזה בעיות היא מטפלת: ההידרותרפיה מסייעת לשיפור תפקוד השלד והשרירים. אצל מבוגרים, הטיפול יעיל במקרים של בעיות גב, תמיכה בתהליכי שיקום, בעיות רגשיות (במסגרת טיפול פסיכולוגי, למשל), נכויות שונות, תמיכה בטיפול במחלות שונות כמו מחלות אוטואימוניות ועוד. שיטות הטיפול השונות במים כהידרותרפיה עושות שימוש במניפולציות שונות בגוף המטופל, וטובות במיוחד לבעיות שרירים. לעומתן הוואטסו, שהיא שיטת טיפול נוספת במים אשר התפתחה מהשיאצו, מומלצת לשחרור מתחים ולהרפיה.

 

הידרותרפיה: כוחם של המים 

התזונה תשמור עליכם צעירים 

נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות

ניקוי רעלים: הגוף מנקה את עצמו 

קמומיל: גם מרגיע, גם מרפא

10 דרכים טבעיות להילחם בשפעת חורף 

ריפוי טבעי: הנשים שעשו את זה מספרות

הוכח מחקרית: מראות יפים תורמים לחיזוק המערכת החיסונית

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה!

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

"יש עוד דרכים לטפל בתסמיני גיל המעבר חוץ מהורמונים"

אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום,...

לקריאת הכתבה
גיל המעבר: מה מציעה הרפואה המשלימה

תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר...

לקריאת הכתבה
ירוק ללב, כתום לכבד: ריפוי בצבעים

צבעים - הם נמצאים מסביבנו כל הזמן, אנחנו לובשים אותם, אוכלים אותם ומביטים בהם - אבל עד כמה אנחנו מודעים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה