מרבה נכסים? מרבה דאגה - לדור הבא

יש אנשים שחולמים בגדול ומגשימים בגדול. הם מסוגלים לראות את עצמם יוצאים מגבולות הארץ ומתפתחים, חולשים על חלקים נרחבים ברחבי הגלובוס. הם מאמינים ועושים זאת. רק לדבר אחד הם לא שמים לב: מה יקרה עם כל ההצלחה הזו אחרי לכתם? צוואה, אתם אומרים לעצמכם? לא כל כך מהר.
אנחנו מכירים אותם ושומעים עליהם לא מעט: פנסיונר צעיר של צה"ל שהחליט לרכוש לעצמו בית נופש בעיירה קסומה בקרבת האלפים, בחור מלא מוטיבציה שהקים את עסק חלומותיו בארה"ב כדי לחוות את החלום האמריקאי, ועוד רבים וטובים שמעדיפים - לעיתים משיקולי מס שונים - שיחולו על עסקיהם דינים אחרים מאשר הדין הישראלי.
וכך, ברגעים קסומים אלו שבהם אנו פועלים להגשמת רצונותינו וחלומנו תוך ניסיון לחסוך (חוקית כמובן) במיסוי, אנו עלולים לפגוע בדור ההמשך שלנו. מרביתנו לא יודעים שיום יבוא, ואנו עלולים לגלות שכל העבודה הקשה היתה לשווא: מישהו אחר, זר שלא היה חלק מהתכנית, עלול ליהנות מפירות ההצלחה שלנו.
סוגיה זו עלתה בפגישתי עם יהודית, אישה בשלהי שנות ה-50 לחייה, שהגיעה אליי כחודש לפני נסיעתה לטיול ארוך במזרח הרחוק. יהודית החליטה כי עליה לעשות סדר בנכסיה לפני הנסיעה, כך שבמידה וחלילה יקרה לה משהו, נכסיה יגיעו אך ורק לילדיה. עם כל אהבתה לבעלה, אמרה, לו יש מספיק הון ורכוש עצמי, ולכן רצתה יהודית להבטיח את עתיד ילדיה, תאומים בני 23 ללא כל רכוש משל עצמם.
ליהודית, שנולדה באוסטרליה, נכסים רבים: בארץ הולדתה היא ירשה את בית הוריה, אך עקב שורשיה היהודים ואהבתה הרבה לארץ ישראל, החליטה לעלות לארץ. כאן היא הקימה משפחה ורכשה נכסי נדל"ן רבים, שישרתו את משפחתה לכלל הצרכים. בנוסף, יהודית החליטה להקים חברת קוסמטיקה שהפכה משגשגת, ובהמלצת חבר ותיק שעובד כרואה חשבון, הקימה את החברה במונקו. שם, טען החבר, תנאים נוחים יותר לאנשי עסקים.
יהודית, שהיתה בטוחה כי הנכסים השייכים לה יעברו על פי רצונה לילדיה, הופתעה לגלות שמצבה המשפטי לא כזה פשוט, וכי היא חייבת במהרה להכין צוואה כדי להגשים את רצונה.
יש לכם עסקים או רכוש מעבר לים? כך תפעלו
חשוב להכיר את חוקי הירושה במדינה טרם כתיבת צוואה. צילום: Shutterstock
תשאלו למה זה כך? מכיוון שלכל מדינה חוק הורשה משלה, הקובע מה יעשה במצב של חוסר צוואה. כך למשל באוסטרליה, כל רכושה של יהודית היה עובר ישירות לבן זוגה, שלו היא כלל לא מעוניינת להוריש, בעוד שנכסיה במונקו היו מחולקים כך ששליש היה מגיע לבעלה, ורק שני השליש האחרים היו מחולקים בין ילדיה.
לכן מומלץ לכל בעל נכסים במדינה זרה לערוך צוואה, וטרם כתיבתה - להכיר את חוקי הירושה באותה מדינה. מכיוון שבכל מדינה חוקי הירושה שונים, יש לוודא כי הצוואה שתכתב עומדת בתנאי חוקי ההורשה של כל מדינה.
בנוסף, כדי להכין את הצוואה בצורה תקינה וחוקית, יש לוודא שבמדינה הרלוונטית נקבע כי כל אדם חופשי להוריש את כל רכושו והונו כרצונו, כל עוד ערך צוואה. למרות שבישראל העניין ברור מאליו, במדינות רבות הנושא מעורפל ולא מוגדר בחוק, או לחילופין - אסור ומותנה בכללים נוקשים שקבעה אותה מדינה.
נקודה חשובה במיוחד שכדאי להתעכב עליה היא הכללים שלפיהם יש להכין את הצוואה במדינה הזרה, שכן גם כאן - לכל מדינה כללים שונים. צוואה שלא תעמוד בכללי המדינה עלולה להיפסל, והמדינה רשאית לחלק את רכוש העיזבון של כותב הצוואה כאילו היא לא נכתבה מעולם, לפי חוקי המדינה בלבד ותוך התעלמות מכל רצונו של מוריש הנכסים.
הפתרונות המשפטיים במצב של הורשת נכסים מעבר לים קיימים ואפשריים – צריך רק להכיר את חוקי ההורשה השונים של המדינה הרלוונטית, ולהבטיח צוואה העומדת בחוקים ובכללים שמכתיבה המדינה - עד להגעה לפתרון הרצוי שיבטיח את שלוות נפשכם, ואת הורשת רכושכם והונכם לפי רצונכם המלא.
הכותבת היא עו"ד שירי מלכה, בעלת משרד עו"ד העוסק בהון פרטי, בדיני משפחה ובירושה.
לצרף את הילד לחשבון הבנק: הסכנות
כמה עולה ניהול חשבון הבנק שלכם?
לנהל את חשבון הבנק – בלי לזוז מהספה
להיערך מבחינה כלכלית להזדקנות ההורים
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם הטבות בבנקים
10 הנחות שכל פנסיונר חייב להכיר
10 טיפים לניהול התקציב אחרי פרישה
האם כדאי להוריש לילד שמצוי בפשיטת רגל?
הצטרפו לקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הכסף שלי במוטק'ה!
כשאומרים "משכנתא", האסוציאציה הראשונית היא הלוואה לצורך קניית דירה, שלרוב מלווה...
בגיל הבוגר לרבים מאיתנו יש סוג כזה או אחר של חיסכון - בין אם מדובר בחיסכון של שנים, ובין אם...
עם הפרישה ממקום העבודה, רבים מוצאים את עצמם עם סכום כסף לא מבוטל ביד: יש מי שמחליטים...