תחליפי בשר מהטבע: סויה
בין משפחת הקטניות, הוורסטילית ביותר כחומר גלם היא כנראה הסויה, שאוחזת בתכונה ייחודית של יכולת "להתחפש" לבשר ולחלב. נקניקיות, שניצלים, קבבים והמבורגרים לצד גבינות, גלידות ומעדני חלב - את כולם אפשר למצוא היום בגרסת הסויה. מובן שאפשר ואף רצוי לאכול את הסויה בצורות המעובדות פחות, שנפרט כאן בכתבה.
צמח הסויה, שתרמיליו השעירים והקצרים מכילים פולים, כולל כ-200 זנים. הוא גודל בסין כבר לפני 4,000 שנה, במאה ה-19 הגיע לאירופה ולאמריקה, וכיום גדל בעיקר בארה"ב, בברזיל, בארגנטינה, בסין ובהודו. לסויה שימושים רבים ומגוונים: רוב תנובת הסויה בעולם משמשת להאבסת בהמות בתעשיית החלב והבשר, אך היא משמשת גם לייצור שמן וקמח (בעל תכולת סידן גבוהה ונטול גלוטן), ומשתתפת כחומר גלם גם בייצור סבון, דבק, נרות, לכה ומוצרים נוספים.
הסויה היא מקור מוצלח לחלבון מלא, ומכילה את כל 22 חומצות האמינו הדרושות לגוף. היא עשירה בוויטמינים מקבוצת B, וכן בוויטמין C, בברזל, בסידן, במגנזיום ובסיבים תזונתיים, דלה בשומן ובנתרן ונטולת כולסטרול. צריכה קבועה של סויה מועילה להפחתת תהליכים דלקתיים בגוף, למניעת סרטן ומחלות לב, להורדת רמות הכולסטרול הרע, לשמירה על מסת שריר, למניעת הסתיידות עורקים, לשיפור הזיכרון וגם לירידה במשקל.
מכילה הורמונים נשיים - נכון או לא נכון?
אדממה, נשנוש טעים ודיאטטי. צילום: Shutterstock
בעבר נטען שרכיבי מזון בשם איזופלבונים בסויה - רכיב צמחי הדומה במבנה להורמון המין הנשי - עלולים לשבש את המאזן ההורמונלי בגוף, אך על פי נייר העמדה של ארגון התזונאים האמריקאי (ADA), הפיטואסטרוגנים בטוחים לשימוש. יותר מכך, הם יעילים במניעת סרטן השד וסרטן הערמונית, בהורדת רמות הכולסטרול הרע, בהגנה על הלב ובשמירה על צפיפות העצם.
תחליפי הבשר והחלב למיניהם העשויים סויה הם אמנם מוצרים מעובדים, אך מכילים פחות קלוריות, שומן וכולסטרול ויותר חלבון וסידן מהמקבילים מעולם החי. הדרך הטבעית ביותר לצרוך סויה היא לאכול את הפולים הלא מעובדים, שמוכרים בשם אדממה. אלה נמכרים קפואים, עם או בלי התרמיל, ואחרי בישול קצר במים עם מלח (אפשרי גם במיקרוגל) הופכים לחטיף טעים ודל שומן, ונפלאים לצד בירה, כנשנוש בין הארוחות או כשילוב במרק, בסלט ובתבשילים שונים.
אין ספק, שמבין מוצרי הסויה המוכרים והפופולריים ביותר הטופו הוא הכוכב. הוא משווק כגוש דמוי גבינה חסר טעם, אך סופח אליו טעמים בהתאם לתבשיל שאליו הוא מתלווה. אפשר לחתוך אותו לרצועות או לקוביות, להשרות במרינדה ולהקפיץ, לשלב בתבשילי ירקות, פטריות, אורז ומה לא. טופו מצוין גם כתחליף לגבינת הפרמז'ן המגוררת מעל פסטה, או כממרח אחרי ריסוק בבלנדר, בתוספת שמן זית ותבלינים.
לטובת המתכון בחרנו בתבשיל אוריינטלי, של השפית סוואלי אלדר מ"אוריינטל פוד", שבו הטופו סופח אליו את הטעמים של שאר המרכיבים, והופך אותו למנה משביעה, בריאה ומזינה.
המתכון: פאד תו הו - טופו עם תמרים וירקות
צילום: באדיבות "אוריינטל פוד"
המרכיבים:
3 כפות שמן אורז
1 כף שום קצוץ
1/4 כוס רוטב צ'ילי מתוק
1 פלפל אדום חתוך לקוביות גסות
1 פלפל צהוב חתוך לקוביות גסות
1 כף רוטב תמרהינדי
1 בצל לבן חתוך לקוביות גסות
2 כפות רוטב דגים (לא חובה)
1/4 כפית פלפל לבן
חופן עלי בזיליקום
אופן ההכנה:
1. מחממים שמן במחבת ווק כשתי דקות, מוסיפים שום ומטגנים למשך כשתי דקות.
2. מוסיפים את הבצל ואת הפלפלים, ומקפיצים ל-3 דקות נוספות.
3. מוסיפים את יתר המרכיבים ומבשלים למשך כ-3 דקות נוספות.
4 . מגישים חם עם אורז. בתיאבון.
מה אומרים הצבעים שאנחנו אוכלים?
מהמטבח באהבה: גיל חובב מחלק מתכונים
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הטבעונים של מוטק'ה!
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...