כך תצרו את הבר הביתי המושלם
חורף וקר עכשיו, ופחות מתחשק לצאת מהבית. בדיוק הזמן המושלם להתארח ולארח חברים, או במילים אחרות - להקים את בר המשקאות הביתי המושלם שלכם. אחרי גיל 50 מדובר בכיף גדול: יש לכם כבר מספיק ניסיון לדעת מה אתם אוהבים יותר ומה פחות, אתם יכולים להרשות לעצמכם לקנות משקאות איכותיים (ויקרים יותר), וכבר לא צריכים להרשים אף אחד. דעו מה עושה לכם טוב, והשקיעו בו.
לשתייה בבית יש גם יתרונות רבים. דבר ראשון, העניין הכלכלי. אם במסעדה תשלמו בין 40-60 שקלים על כוסית של ויסקי בינוני, את הבר הביתי אתם יכולים לצייד בוויסקי מעולה, שיעלה לכם 300-400 שקלים לבקבוק. אם תעברו בדיוטי פרי בעונה של המכירות, תוכלו לקנות אלכוהול משובח מאד במחירים של 60-100 דולר לבקבוק. דבר שני, אחרי שתייה בבית אתם לא צריכים לנהוג, ויכולים בכיף לשקוע לתוך הספה בסלון.
אז מאיפה מתחילים? בר ביתי צריך להכיל כמה משקאות בסיס. אלו משקאות שאפשר לשתות כמו שהם, "נקיים", או למהול בקוקטיילים. ניתן להתאים אותם לארוחות שונות, ובעיקר לנשנושים מגוונים לפני האוכל או בזמן האירוח. אנחנו בחרנו שלושה משקאות חובה בבית הישראלי – ויסקי, וודקה ועראק – בנוסף לבקבוקי יין אדום איכותי.
ויסקי: יחמם לבב אנוש
הולך טוב עם פיצוחים, שוקולד או גבינות. ויסקי. צילום: Shutterstock
הוויסקי, משקה אלכוהולי שמופק מסינון דגנים, הוא אחד החברים הטובים ביותר של הבר שלכם, ומתאים בצורה יוצאת דופן לחורף. למשקאות ויסקי שונים טעמים שונים, שמקורם בחבית שבה יושנו ובדגן שממנו יוצרו. הוויסקי, שמכיל לרוב כ-40% אלכוהול, היה כמובן המשקה האהוב על ווינסטון צ'רצ'יל, אבל גם הכוכבת אווה גרדנר אהבה להתענג עליו, והילרי קלינטון מתגאה בחיבתה לוויסקי לעיתים קרובות.
מה לבחור? סינגל מאלט/ בלנדד נחשב לוויסקי ה"טהור" ביותר. הטעם שלו מובחן יותר, וייקח לכם זמן לבחור את הסוג האהוב עליכם. אתם יכולים, כמובן, לצאת לסיור מזקקות בסקוטלנד, כפי שעשתה כותבת שורות אלו, ולצאת עם הנגאובר והעדפות ברורות. הבלנדד, הידוע בכינויו "סקוטש", מורכב מתזקיקים של לתת ושל דגנים. סוג נוסף הוא בורבון: ויסקי אמריקאי שמכיל גם זיקוק תירס. אם תגידו לסקוטי שבורבון הוא סוג של ויסקי, צפו לקבל בקבוק בראש.
איך מגישים: בכוס אולד פאשן אלגנטית. יש שמגישים עם 2-3 קוביות קרח, ויש שמוהלים בסודה או מים.
עם מה מגישים: ויסקי מתאים לפני או אחרי ארוחה, וגם סתם לישיבת נשנושים בסלון. הוא הולך מצוין עם פיצוחים מלוחים – בעיקר בוטנים ושקדים – אבל גם עם שוקולד טוב או גבינות משובחות. אם אתם מארחים, שימו על השולחן כמה גבינות מעולות, פירות חתוכים ופיצוחים.
חשוב לשים לב: הוויסקי הטוב ביותר, לדעת כותבת שורות אלו, מגיע מסקוטלנד, והוא סינגל מאלט שיושן בחביות שרי. אבל אתם כמובן מוזמנים לצאת למסע בעקבות הדרינק הפרטי שלכם.
וודקה: יקפיא לבב אנוש
אל תחסכו. ההבדל בין וודקה איכותית לזולה הוא כאב הראש שלמחרת. צילום: Shutterstock
"כסף, כמו וודקה, הופך אנשים למשונים", אמר אנטון צ'כוב. מקור הוודקה, משקה קפוא ונפלא, ברוסיה ובמזרח אירופה, ויש המייחסים את נקודת המוצא שלה דווקא לפולין. לוודקה עבר אכזרי – בתקופת ברית המועצות הפכו כ-20% מתושביה לאלכוהוליסטים, עובדה שמיוחסת למשקה.
וודקה מיוצרת מהתססה ומזיקוק של דגנים או תפוחי אדמה – תלוי היכן היא מיוצרת, ומכילה לרוב כ-40% אלכוהול. ככל שמזקקים אותה יותר, טעמה משתפר. הוודקה מהווה בסיס לשלל קוקטיילים נהדרים, אבל נהדרת גם כשהיא נקייה – בתנאי, כמובן, שמדובר בוודקה איכותית. אפשר להתענג על לגימתה או לשתות אותה ב"שוטים", הכל תלוי בשאלה אם בא לכם להשתכר או ליהנות. לוודקה טובה יש טעם עדין ומעניין, שמחליק בגרון בנעימים.
איך מגישים: קודם כל מוציאים מהפריזר – שם אתם חייבים לשמור את הוודקה שלכם לכל מקרה. הקור אוטם את הטעמים בפנים, והופך את המרקם של הוודקה לנעים יותר. מגישים בכוס של שוט או בכוס אולד פאשן, אבל בכל מקרה מוזגים מעט מאוד וודקה – רק כמה לגימות בכל פעם. המשקיעים יכולים להקפיא גם את הכוסות לפני שבאים האורחים.
עם מה מגישים: וודקה מצוינת לפני הארוחה, לפתוח לכולם את התיאבון. כפי שלימד אותי אחד מראשי המוסד שלנו, וודקה היא גם ליווי מצוין לארוחה – בהנחה שלא מתחשק לכם יין. כליווי לארוחה הוודקה מתאימה לכל מזון שהוא, אבל טובה במיוחד עם מנות בשר ועם תבשילים כבדים ומחממים. מי שלא מקפיד על כשרות יכול לנסות אותה עם תבשילי פירות ים – שידוך מעניין ומוצלח. אם אתם בעניין של נשנושים, הגישו את הוודקה ליד קישים קטנים, דגים מעושנים, נקניקים, זיתים ומלפפונים טריים. הוודקה מתעתעת, אז היזהרו לא למזוג ולא לשתות יותר מדי.
חשוב לשים לב: הדגשנו מספיק - לא לקנות וודקה זולה. אם עדיין לא פיתחתם העדפה, בחרו באחד המותגים המוכרים של המשקה. אם אתם כבר מנוסים וקופצים לקייב פעמיים בשנה, אתם יותר ממוזמנים לבחור את אחד ממותגי הפרימיום המקומיים, ולהביא גם לנו בקבוק או שניים.
עראק: אפריטיף מעולה
בעראק גם בקבוק זול-בינוני יעשה את העבודה. צילום: Shutterstock
היינו יכולים לקרוא לזה "פסטיס", אבל האווירה נשארת אותו דבר. משקה אניס עז טעמים, שמזכיר לנו מאוד את שנות ה-70 בישראל, מועדונים של פעם וקשישים בשוק שמשחקים שש-בש. העראק מיוצר מענבים או מתמרים ומתובל בעלים או בזרעים של אניס, שמעניקים לו את הניחוח הייחודי.
העראק, המכיל כ-40% אלכוהול, הפך למשקה טרנדי מאוד בשנים האחרונות, בין היתר בזכות מחירו הזול יחסית. אבל גם הגרסאות היקרות שלו, עם שמות מפוארים כמו פרנו 1805 או פסטיס, הן בעצם שכלול לערק שלנו.
תופתעו כמה בקבוק "עלית הארק" ישמח את האורחים שלכם: זהו טעמה של נוסטלגיה, אבטיחים על החוף והמון תקווה. אתם יכולים כמובן לפנק בערק זחלאווי אמיתי. אלטרנטיבה נוספת היא האוזו היווני, ואם קפצתם לטורקיה – אז הראקי הטורקי המעולה, שקשה יותר להשיג בארץ. גם האבסינת, עם אחוזי אלכוהול שנוגעים בשמיים, הוא בעצם משקה אניס, אבל אבסינת הוא בהחלט לא אבן בסיס לבר המשקאות שלכם – עליו נדבר בבר למתקדמים.
איך מגישים: בכוס של פעם. הכי פשוטה, הכי טובה (המהדרין יבחרו ב"כוס קפה שחור"). אפשר גם בכוס אולד פאשן, אם את חייבים להתייחס אליו כאל דרינק מחייב. שימו בפנים כמה קוביות קרח, והסתכלו על המשקה הצלול הופך ללבן-חלבי. קסם.
עם מה מגישים: עראק, כמו כל משקה אניס, הוא אפריטיף מעולה, וכדאי להגיש אותו לפני האוכל. בקיץ הוא משתלב מצוין עם אבטיח, ובחורף עדיף לאכול אותו עם גבינות חריפות, דגים, זיתים, תירס חם וכמובן – פיצוחים. אם אתם מתעקשים שעראק ילווה את הארוחה שלכם, הכי כדאי שתכינו בשר על האש.
חשוב לשים לב: הפערים במחירי משקאות האניס משמעותיים, ונעים בין 30-300 שקלים. פה, בניגוד לוויסקי או לוודקה, אין בעיה לקנות דווקא את הזולים-בינוניים. כך או כך, כדאי לטעום ולראות לאיזה סגנון אתם מתחברים.
לשמח את המארח: יין אדום טוב
יין אדום ילווה באופן מושלם כמעט כל ארוחה. צילום: Shutterstock
ספרים שלמים נכתבים על יינות אדומים מדי שנה, מקטלגים ומדרגים, טועמים ומעדיפים. נאמר זאת בקצרה: אתם חייבים כמה בקבוקים מצוינים של יין אדום בבר שלכם. זה חיוני לארוחות כשאתם מארחים, וזה גם מאוד נוח כשאתם מוזמנים לחברים בספונטניות. אין מהנה מלשבת עם חברים טובים או משפחה על בקבוק של יין טוב.
בשנים האחרונות התפתחה תעשיית היין הישראלית בצורה מדהימה, והיינות שלנו – גם אם יקרים יחסית – מתחרים ביינות מאירופה. אנחנו נמליץ לכם לשמור בבית את הבקבוקים תוצרת כחול-לבן. באופן כללי כדאי להחזיק בבית כ-4-6 בקבוקי יין אדום טוב. אם אתם מארחים לעיתים קרובות, הקפידו שיהיו לכם שני בקבוקים מכל סוג. אם תמצאו יין שממש מוצא חן בעיניכם, אל תהססו להתקשר ליקב ולהזמין ארגז ממנו.
איך מגישים: לכל יין יש כוס שתתאים לו בצורה מושלמת. מכיוון שאתם לא מתכוונים להיסחף, הגישו את האדומים שלכם בכוסות רחבות יחסית. בשום אופן אל תמלאו את הכוס עד הסוף: מוזגים עד כדי רבע-שליש כוס. המהדרין ימזגו את היין לדקנטר טרם ההגשה, על מנת לאפשר לו לנשום ולהיפתח.
עם מה מגישים: יין אדום ילווה בצורה מושלמת כמעט כל ארוחה ביתית, וסוגים שונים מתאימים לארוחות שונות. קברנה סוביניון ישתלב היטב עם ארוחות בשריות שבושלו זמן רב, בעיקר אם כוס או שתיים מהיין מצאו דרכן לקדירה, ולפסטות על בסיס עגבניות. מרלו יתאים לארוחות קלילות יותר ומחייבות פחות, כמו פסטות ולזניה, דגים ותבשילי אורז או ירקות. פינו נואר יתאים למזונות קלילים עוד יותר, שלרוב מתחברים ליינות לבנים, כמו פסטות על בסיס שמנת, עוף וריזוטו. אם אתם מצטיידים ביין לקראת ארוחה ספציפית, התייעצו עם מוכר היינות לגבי השידוך המושלם. מגישים יין ליד נשנושים? טוב יהיה אם תוציאו מגש אנטיפסטי – ירקות אפויים ומתובלים עם גבינות חצי רכות כמו פטה, או שוקולדים וטירמיסו.
חשוב לשים לב: בניגוד למשקאות אלכוהוליים אחרים, ליין יתרונות רפואיים מוכחים, והוא נחשב כתורם למניעת מחלות לב, סרטן, סוכרת ועוד. אנחנו מדברים על כוסית-שתיים, כן?.
[#middleBanner]
מחפשים רעיונות לקוקטיילים על בסיס וודקה?
ויש גם קוקטיילים על בסיס שמפניה
עד דלא ידע: 4 קוקטיילים מנצחים
אחרי הפנסיה: התחביב האלכוהולי הפך למקצוע
אדום או לבן? מדריך היינות המלא
קבלו הצעות לקוקטיילים מופחתי סוכר
יין בארוחה: הטיפים שיהפכו אתכם למקצוענים
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
החום הלוהט ואחוזי הלחות הנושקים לשמיים כאן כדי להישאר, לפחות עד ספטמבר. זה הזמן לשתות קוקטייל אלכוהולי...
החורף הוא זמן טוב להכין קוקטייל נעים וצבעוני, כזה שישמח את הגוף ויחמם את הנפש. כי אין כמו כוסית עם קוקטייל...
את המנות שיוגשו לשולחן כבר התחלתם להכין, דודה מירי תביא קינוח ורגע, איזה יין נגיש? ובכלל, כמה יין נצטרך...
למרות שמצבי בינוני,אני לא יכולה להבין מדוע אנשים שותים כשרע להם,לשכוח,כשהם יכולים לצייר,ליצור,לקרוא ספר,לצאת לים להיות עם חברים ולשכוח.הרי זה מכביד,לא בריא,משמין,בערב מונע שינה,ויש דברים ניפלאים שלא עושים את הבעיות האלה.קחו למשל תות שדה עם גבינה לבנה רזה ,סוכרזית ולימון.לא ממכר,לא מכביד לא משמין לא מונע שינה,מרענן,טוב לשיניים.זול יחסית.