חזרה לבריאות טובה

שומעים? המדריך המלא לבחירת מכשיר שמיעה

מבוגרים רבים זקוקים למכשירי שמיעה ולא ממהרים להודות בכך, אבל המכשירים של היום אסתטיים ויעילים פי כמה מהדור הקודם. מה צריך לדעת לפני שבוחרים מכשיר?
שירי עמית 28/02/16
שומעים? המדריך המלא לבחירת מכשיר שמיעה
סטיגמה שגויה גורמת להכחשה בקרב כבדי שמיעה. צילום: Shutterstock

 

 

ירידה בשמיעה היא אחת מחמש בעיות הבריאות הנפוצות ביותר בקרב בני גיל הזהב. בסקר שביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב-2013 נמצא כי שליש מבני 65-74 ולמעלה ממחצית מבני 75 ומעלה מתקשים בשמיעה במידה כלשהי.

 

מחקרים מראים, כי כבדי שמיעה שאינם פונים לאבחון ולשיקום הם בסכנה גבוהה יותר לבעיות בריאות. זה כולל דיכאון, שטיון ותוחלת חיים נמוכה. "אפילו ירידה קלה בשמיעה שאינה משוקמת עלולה לזרז התדרדרות קוגניטיבית בקרב אנשים מבוגרים, שמתקשים בתקשורת יומיומית עם בני משפחתם", אומרת ורדית דנציגר, מנכ"לית "בקול" - ארגון כבדי השמיעה בארץ, שפועל לשיפור איכות חייהם.  

 

"היכולת שלהם לתפקד באופן עצמאי נפגעת, הם מאבדים תכנים ומסרים, ובהמשך מסתגרים בעצמם. לא אחת אנחנו פוגשים במסגרת הפעילויות בארגון אנשים שקרוביהם בגיל המבוגר מתמודדים עם ירידה בשמיעה, אך מסיבות שונות כמו חוסר מודעות, הכחשה וסטיגמה חברתית נמנעים מלהתחיל תהליך של שיקום שמיעה".

 

ד"ר שרה פרידמן חגבי, קלינאית תקשורת בארגון "בקול", מוסיפה כי על פי מחקרים, כ-7 שנים חולפות מהרגע שאדם מזהה אצלו קושי בשמיעה ועד שהוא מודה שהוא זקוק למכשיר שמיעה. הסיבות, היא טוענת, מגוונות.

 

"אובדן שמיעה מתחיל בהכחשה"

 

מכשירי שמיעה - המדריך המלא

זוכרים את המכשירים המגושמים של פעם עם הטכנולוגיה הירודה. צילום: Shutterstock

 

"אובדן שמיעה זו בעיה שמתפתחת בהדרגתיות. זה לא שקמים בוקר אחד ולא שומעים, מדובר בתהליך המתרחש לאורך שנים, ולוקח זמן עד ששמים אליו לב", מסבירה פרידמן חגבי. "תחילה נשמעות טענות שאחרים לא מדברים ברור, או שזה סך הכל תהליך הטבעי לגיל, ומעורבים כאן הרבה אלמנטים של הכחשה. שנית, בני הגיל השלישי כיום עדיין זוכרים את מכשירי השמיעה הגדולים והמגושמים שמניחים מאחורי האוזן עם הטכנולוגיה הירודה, ולא בהכרח מודעים לעובדה שיש דור חדש של מכשירים, שהם הרבה יותר אסתטיים ויעילים".

 

דבר נוסף, לדבריה, אנשים מבוגרים עדיין נוטים לקשר בין שמיעה לאינטליגנציה. הסיבה: עד המאה ה-17 נהוג היה לחשוב ששמיעה לקויה היא סוג של פיגור. "הדור הזה עדיין עושה את הקישור, וחושש מהיחס של החברה".

 

מי שכבר מוכן להודות בירידה בשמיעה והחליט שהוא זקוק למכשיר, כדאי שיידע מספר דברים חשובים: כמעט כל מכשירי השמיעה המשווקים כיום בשוק הם דיגיטליים. המשמעות היא שבתוך המכשיר יש מחשב קטן, שאותו מכוונים עם המחשב של קלינאי התקשורת, אשר יכול לדגום באמצעותו את הצלילים הקיימים בסביבה.

 

אילו סוגי מכשירי שמיעה יש בשוק?

 

בחירת מכשירי שמיעה למבוגרים

 לגודל המכשיר ולמבנה שלו אין קשר לאיכות. צילום: Shutterstock

 

לדברי פרידמן חגבי, גודל המכשיר והמבנה שלו אינם קשורים לטיב הטכנולוגי של המכשיר. "משווקים מנסים להגיד שככל שהמכשיר קטן יותר הוא גם איכותי יותר, ולכן צריך לשלם עליו יותר  - אבל זה לא נכון", היא מנפת מיתוס. "המראה החיצוני אינו קובע לא את הרמה הטכנולוגית של מכשיר השמיעה ולא את המחיר. כשבוחרים מכשירי שמיעה צריך להתמקד במבנה המכשיר וברמה הטכנולוגית שלו".

 

אפרופו המבנה, קיימים שני סוגים של מכשירי שמיעה: אלה היושבים מאחורי האוזן ואלה הנמצאים בתוכה, הבנויים בהתאמה אישית. לשני הסוגים גדלים שונים של מכשירים, התלויים בעוצמת ההגברה. "למכשירים קטנים יותר עוצמת הגברה נמוכה, ולגדולים - עוצמת הגברה גבוהה יותר", מסבירה פרידמן חגבי. "הבחירה ביניהם צריכה להיעשות בהתאם למצב הירידה בשמיעה ולפי רמת המוטוריקה של המשתמש - המכשירים הקטנים דורשים מוטוריקה עדינה, שלעיתים נפגעת עם הגיל. הבחירה תלויה גם במצב הפיזיולוגי של האוזן: אם היא נוטה לדלקות ולהפרשות, הדבר ישפיע על ההחלטה".

 

איך אדע איזה מכשיר שמיעה מתאים לי?

 

התאמת מכשיר שמיעה בגיל 50+

 האם אתם מרבים להסתובב בחוץ או נמצאים יותר בבית? יש לכך שיקול בבחירה. צילום: Shutterstock

 

ומה באשר לרמה הטכנולוגית של מכשירי השמיעה? זו נקבעת בהתאם למחשב הקיים בתוך המכשיר. ככל שהמחשב מתקדם יותר, כך איכות הצליל תהיה טובה יותר, וההרגשה הכללית נעימה יותר. הדבר בא לידי ביטוי בעיקר בסביבות מאתגרות, בהן יש רעש רב מסביב.

 

למכשירים המתקדמים יכולת סינון רעשים טובה, והם יכולים להתאים את עצמם למגוון רחב יותר של סיטואציות סביבתיות. במכשירים הבסיסיים, לעומת זאת, העניין לא קיים. "זה עדיין לא אומר שכל אדם צריך מכשיר ברמה הטכנולוגית הגבוהה ביותר", אומרת פרידמן חגבי. "הרמה הטכנולוגית קשורה לאורח החיים של האדם ולתקציב שלו. ככל שהאדם הוא יותר פעיל במשך היום ומסתובב במקומות מגוונים, הוא זקוק למכשיר מתקדם יותר. אדם שרוב היום נמצא בבית לא בהכרח צריך מכשיר כזה. גם לתקציב יש משמעות: גם מכשירים בסיסים יעשו את העבודה, ועדיף לרכוש אותם מאשר להיות בלי מכשיר כלל".

 

כמה עולים מכשירי שמיעה ומה מציעות קופות החולים?

 

מכשירי שמיעה לבני חמישים פלוס 

 ועדת סל הבריאות אישרה את הגדלת המימון למכשירי שמיעה לגילאי 65 ומעלה. צילום: Shutterstock

 

מחירי מכשירי השמיעה נעים בין 6,000-20,000 שקלים לכל אוזן. החל בשנת 2011 אישרה ועדת סל הבריאות הגדלת המימון למכשירי שמיעה לגילאי 65 ומעלה, בסך 3,357 שקלים לכל אוזן אחת לשלוש שנים.

 

איך זה נעשה? בקופת החולים בודקים אם לאדם יש ירידה בשמיעה, וקובעים האם הוא זקוק למכשיר והאם אין לו מניעה לשימוש בו. לאחר מכן פונים לקלינאי תקשורת בקהילה, שממליץ על סוג המכשיר ואחראי גם להתאימו למבוטח. סכום המימון מופחת מעלות המכשיר, כך שבעת רכישת המכשיר המבוטח יידרש לשלם רק את גובה ההשתתפות העצמית שלו.

 

מבוטחים בביטוחים המשלימים של קופות החולים זכאים לרוב להשתתפות נוספת במימון המכשירים. קופות החולים הגיעו (כל אחת בנפרד) להסדרים עם מכוני שמיעה ויבואני מכשירי שמיעה מסוימים, והמימון מתקבל רק עבור התאמת מכשירים במכונים אלה, ורק עבור מכשירי שמיעה שנכללים בהסדר של הקופה.

 

לקוחות כללית מושלם, לדוגמה, הזקוקים למכשיר שמיעה על פי קביעה של קלינאי/ת תקשורת של הקופה, יקבלו מהמושלם 75% הנחה, עד 1,075 שקלים לאוזן. הזכאות ניתנת פעם בשנה קלנדרית, ומצטרפת לזכאות בסל הבסיסי. הרכישה מתבצעת במכוני ההסדר החתומים עם הכללית בלבד.

 

בביטוח המשלים של מאוחדת, הקופה משתתפת עד 1,673 שקלים לכל אוזן, בנוסף לזכאות בסל. בגילאי 18-64 ההשתתפות של הקופה היא אחת לשנה, ומגיל 65 ומעלה ההשתתפות של הקופה היא אחת לשלוש שנים. בקופה מדגישים, כי ההשתתפות העצמית של המבוטח תלויה בסוג המכשיר ובספק שממנו המכשיר נרכש.

 

גם בקופת החולים מכבי ובקופת חולים לאומית זכאים חברי הביטוחים המשלימים להנחה נוספת על זו הקבועה בסל הבריאות. הקופות ממליצים למי שזקוק למכשיר שמיעה להתעדכן אצלן בגובה ההנחה.

 

לסיום: 5 טיפים חשובים לפני שבוחרים מכשיר שמיעה

 

מכשירי שמיעה דרך קופות חולים

 בחרו מכון שמיעה נגיש שתרגישו בו נוח, עם דגש על השירות. צילום: Shutterstock

 

1. ערכו סקר שוק וקבלו חוות דעת נוספות. "באופן כללי כל החברות הבינלאומיות הגדולות שמיוצגות בארץ הן טובות", אומרת פרידמן חגבי. "נוחות והתאמה זה עניין אישי, ומכשיר שנוח לאחד יכול להיות פחות נוח לאחר".

 

2. בחרו מכון שמיעה נגיש שמעניק שירות טוב. "מכשיר שמיעה זה לא מוצר מדף: הוא דורש קשר עם מקום שנותן שירות. אדם צריך להרגיש ביטחון באנשי הצוות, והתחושה הזו היא סובייקטיבית". 

 

3. זכרו: למכשיר שמיעה לוקח זמן להתרגל. "הדרך היחידה להתרגל אליו היא להשתמש בו באופן קבוע. זה תהליך שדורש זמן, מוטיבציה וסבלנות".

 

4. מכשיר שמיעה לא יכול לגרום נזק. להפך: ככל שהזקוקים לו משתמשים בו יותר, כך ייטב להם. בנוסף, ככל שמתחילים את השימוש בשלב מוקדם יותר, כך ההסתגלות למכשיר תהיה טובה יותר, וימנעו תופעות של ניתוק מהסביבה.

 

5. אל תסתפקו במכשיר לאוזן אחת. אם אתם חווים ירידת שמיעה בשתי האוזניים, הרי שאתם זקוקים למכשירי שמיעה בשתיהן. אם יש בעיה של תקציב, העדיפו שני מכשירים פשוטים יותר ממכשיר אחד משוכלל.

 [#middleBanner] 

סקר האושר: בני גיל הזהב - המאושרים ביותר

שינה טובה עוברת דרך אימון המוח

נלחמים במחלות עיניים דרך התזונה

סובלים מוורטיגו? אפשר לטפל בזה

7 טיפים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון

כך תמנעו סוכרת (גם בלי תרופות)

10 פעילויות לשיפור תפקוד המוח

לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי

נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות

חדש: רכישה קבוצתית של תרופות מחוץ לסל

מראות יפים תורמים לחיזוק המערכת החיסונית

נפטרים מהנחירות: 10 דרכים להפסיק לנחור

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה