להתיידד עם המחשב בגיל הזהב
הרברט, צורף במקצועו, העז להתקרב למחשב רק בגיל 94. היום יש לו עמוד פייסבוק, אליו הוא מעלה תמונות של תכשיטיו. ערה חיטין עשתה את הצעד האמיץ כשהיא "רק" בת 74, וכיום חובקת ספר ראשון שכתבה. כמותם עוד רבים מבני הגיל השלישי, המגלים בשנים האחרונות שסרבנות המחשב והטכנופוביה משאירות אותם מאחור. גם אם גדלו בימים שמחשב היה חשבוניית חרוזי עץ, היום אין ברירה אלא להתיידד עם הטכנולוגיה, כדי שהחיים יהיו עצמאיים ומעניינים יותר, ובודדים פחות.
מלכה סגל בת ה-66, אשת חינוך לשעבר, מעבירה קורסים למבוגרים להכרת המחשב ומאמינה שמדובר בשליחות. מדריך בשם "מחשב לכל גיל" שהוציאה בימים אלה בהוצאה עצמית, נועד מבחינתה לתת דחיפה נוספת למהססים. "אני חושבת שצריך, בכל גיל, ללמוד להפוך את המחשב לכלי בחיים", היא אומרת. "המחשב הוא הדרך הטובה ביותר כיום להשתלב בחברה".
את המחשב פגשה סגל בסוף שנות ה-70 וזו היתה, לדבריה, אהבה ממבט ראשון. "המחשב נכנס אז למערכת החינוך, ואני ריכזתי את הנושא בבית הספר שבו לימדתי", היא מספרת. "וכמו שקורה פעמים רבות בתחומים טכנולוגיים שונים, הילדים השתלבו עם הטכנולוגיה החדשה כהרף עין, ולפעמים שלטו בחומר יותר מאיתנו". בהמשך חקרה סגל את השילוב של מחשב בהוראה, ופיתחה תכניות לימוד ממוחשבות. את התואר השני שלה הקדישה לשילוב המחשב בהוראה במוסדות חינוך.
הטכנופובים מבינים שהמחשב לא נושך
מתחילים מאפס, מהדלקה ומכיבוי המחשב. סגל וחלק מהתלמידים. צילום: פזית טוויג
בשלב מסוים החלה ללמד בקורסים למבוגרים, וכשהיתה חסרה מורה למחשבים בבית הספר, החליטה לנסות ונשארה בתפקיד. כיום היא מלמדת אנשים בגילאי 50 עד 90 ואף יותר איך לשלוח מיילים, מה זה פייסבוק וטוויטר ואיך מזמינים תור בקופת חולים דרך האינטרנט.
- למה אנשים סוחבים את חוסר הידע עד גיל כל כך מבוגר?
"בעיקר בגלל טכנופוביה, חרדה מטכנולוגיה. הם מגיעים לשיעורים הראשונים עם הרבה חששות, פוחדים שלא יצליחו, שלא יקלטו את החומר בגילם, שיהרסו את המחשב. מצד שני, הם מאד מתוסכלים מאי השייכות שלהם לעולם המתקדם".
הקורסים של סגל מתחילים ממש מהצעד הראשון. "אנחנו מתחילים ללמוד מאפס, מהדלקה וכיבוי של המחשב, מהיכרות עם המסך ועם האייקונים, ובעיקר לומדים שזה לא נושך. שלא ייגרם שום נזק אם המשתמש יטעה. מקסימום יסגור את החלון, לא קרה כלום. בסוף התהליך האנשים האלה מיודדים עם המערכת, והופכים למשתמשים פעילים".
במהלך עבודתה עם האוכלוסייה המבוגרת הבחינה סגל שבכיתה הכל זורם, אבל כשמגיעים הביתה התלמידים שלה לא תמיד זוכרים את החומר הנלמד. "ביררתי ומצאתי שאין ספרות בנושא הכרת המחשב, כזו שמתאימה לאנשים המבוגרים שאין להם מושגי יסוד, שזו שפה זרה בשבילם. הבנתי שחומר קריא בנושא יכול לעזור להם גם כשהם לבד בבית".
"אני אמנם מבוגרת, אבל חיה בעולם המודרני"
המדריך "מחשב לכל גיל" מנגיש את הטכנולוגיה למבוגרים, ומלמד אותם שהמחשב לא נושך. צילום: יובל סגל
"מחשב לכל גיל", מדריך ללימוד אינטרנט ואופיס 2007/2010, הוא חומר ידידותי למשתמש, עתיר בהסברים ומלווה בצילומי מסך, שיכול לסייע להפיג את הפחד ואת אי הוודאות של מבוגרים מהטכנולוגיה. "הוא מראה כמה הדברים יותר פשוטים ממה שהם נראים. או כמו שאני אומרת לתלמידים שלי: מי שיודע להפעיל מיקרוגל ומכונת כביסה, יודע להפעיל מחשב".
- מה התלמידים המבוגרים רוצים להפיק מהמחשב?
"הם רוצים לדעת לגלוש באינטרנט ולחפש מידע, להתכתב באימייל, להעלות תמונות למחשב ולערוך אותן באלבומים. אלה שיש להם ילדים ונכדים המתגוררים בחו"ל רוצים להשתמש בסקייפ. אני רואה הרבה גם את הצורך בהפגת הבדידות דרך האינטרנט. אנשים רוצים לגלוש באתרי היכרויות, למצוא חברים לתחביבים ולטיולים. אני רואה אצלם הרבה מוטיבציה, גם אנשים שלא יודעים מילה באנגלית לומדים להעתיק את האותיות ולהשתמש במקשים הנכונים. זה משמש אותם וזה מה שחשוב".
"מיטיבי הלכת", כהגדרתה, שמרגישים יותר ביטחון, מבקשים ללמוד גם פעולות מורכבות יותר, כמו תשלומי חשבונות באינטרנט, הזמנת תורים, עריכת קניות והשוואת מחירים. "יש גם כאלה שרוצים לקרוא ספרים במחשב. הם קונים טאבלט ונוסעים לחו"ל עם שמונה ספרים בפנים במשקל נוצה, ויש כאלה שרוצים לכתוב ולהוציא ספר".
ערה חיטין נאלצה להתיידד עם המחשב בדיוק מהסיבה הזאת. כמי שעבדה בעבר כיועצת פדגוגית במחלקות ילדים בבתי חולים, היא החליטה לכתוב ספר על בריאות לכל המשפחה, ונתקלה בבעיה. "כתבתי את הספר בכתב יד", היא מספרת, "אבל הבנתי שזה לא יכול להתנהל כך ושאני חייבת להעלות אותו למחשב. הייתי צריכה גם לקבל ולשלוח חומרים. הבנתי שאני לא בעניינים. אני אמנם אישה מבוגרת, אבל אני חיה בעולם המודרני".
לומדים להשתמש גם בסמארטפון
מתפעלים גם את הסמארטפון ומתקרבים לדור הצעיר. צילום: Shutterstock
חיטין הצטרפה לאחד הקורסים של סגל, והיום כבר שולטת בחומר לגמרי. ספרה נכתב וכבר יצא לאור באנגלית ובקרוב גם בעברית, ומוצע למכירה באמאזון. "התחלתי מהקורס הבסיסי והמשכתי בקורסים למתקדמים", היא מספרת.
- איך הצלחת להתגבר על החשש הראשוני?
"די בקלות, במפתיע. אמנם נפגשתי עם עולם לא מוכר, אבל הוא לא מפחיד ולא נושך. יש אנשים שטובים בדברים האלה יותר ממני, אבל גם אני, עם סבלנות ובלי להיכנס ללחץ, הגעתי למה שהגעתי. אמרתי לעצמי 'מקסימום, כמו שלא עוברים טסט ראשון, עושים עוד אחד'. אז אני לא ברמה של דברים מסובכים, אבל אני יודעת לשלוח ולקבל מייל, דברים בסיסיים שהאמנתי שאני יכולה וצדקתי.
"צריך לתת גם קרדיט למלכה, אישה מקסימה עם המון סבלנות ואורך רוח, יסודית מאד, שמעניקה יחס אישי ומעודדת. המפגש איתה נתן לי הרבה כוח, ואני מאד שמחה שעשיתי את זה".
- מה עוד המחשב הכניס לחייך?
"יש לי עמוד בפייסבוק. שלחתי בקשת חברות לנכד שלי בן ה-25 והוא קיבל אותה, וגם כתב שם היום משהו על הספר של 'הסבתא הכי יקרה בעולם'. הבן שלי פרסם לינק לספר. הם גאים בי גם על כתיבת הספר וגם על כך שנכנסתי לעולם המודרני. היום אני מאד ממליצה על זה לחברות שעדיין לא מעזות. אני אומרת: 'אם אני יכולה, גם אתן יכולות'".
הפעלת הטלפון החכם, עוד אביזר חובה בימינו, נכללת גם היא בשנים האחרונות בקורסים של סגל. "זהו כלי נוסף שאני מלמדת, כי הוא למעשה מיני מחשב", היא אומרת. "יש בו אינטרנט והרבה אפליקציות שיש במחשב. אנחנו לומדים להשתמש בוואטסאפ, בווייז ובכל מה שהטכנולוגיה מציעה, כדי להפוך את החיים לפשוטים יותר".
"פתאום הם משתמשים בוואטסאפ ומתקרבים לדור הצעיר"
[#middleBanner]
- קבוצת וואטסאפ היא היום הדרך האולטימטיבית לאחד את המשפחה.
"נכון, אנשים מגלים את המשפחה מחדש וזו שמחה גדולה מאד. מתכתבים בוואטסאפ, נותנים לייקים לנכדים בפייסבוק ומרגישים מאד בעניינים. הם מספרים לי שבני המשפחה מאד מעריכים את המוכנות שלהם ללמוד דבר חדש, ושבארוחות שישי הם יכולים להיות חלק מהשיחה. זה מאוד מקרב אותם לדור הצעיר".
תלמידים אחרים של סגל גילו ברשתות החברתיות גם מכרים אבודים. "אחד התלמידים שלי, יוצא איראן, גילה בפייסבוק את בן הדוד שלו, שמתגורר עדיין באיראן ובמשך שנים הוא לא שמע ממנו. מאז הם בקשר, מתכתבים, שולחים תמונות זה לזה. זאת היתה בשבילו תגלית עצומה.
"תלמידים שלי מספרים שהם צופים בסרטים ובסדרות באינטרנט וזה נהדר, כי הדברים מגיעים אליהם ישירות - הם יושבים בבית ולא צריכים לרוץ לשום מקום. זה הופך אותם לעצמאים יותר ולפחות תלויים במשפחה. מעבר לזה, העיסוק במחשב משייף את המוח. אנחנו לומדים בקורסים להכין טבלאות אקסל וגרפים, והתלמידים שלי מופתעים גם מהכיף שבזה וגם מהאפשרות להעביר את עולמות התוכן האחרים שלהם למחשב".
כל ההיסטוריה המשפחתית שלכם ישירות למחשב
8 טיפים לקנייה חכמה ובטוחה ברשת
להגשים חלום: ספר שירה ראשון בגיל 86
להשתלב בשוק ההייטק אחרי גיל 60
לא סיפור: גם אתם יכולים להוציא ספר לאור
רוצים גם אתם לסייע לטכנופוביים? הצטרפו לקבוצת מתנדבי מוטק'ה מסייעים במחשבים
בעוד עבור רבים הפנסיה מסמלת את סוף הדרך, עבור אנשים אחרים זוהי רק ההתחלה של החיים הטובים. יש אנשים שמחפשים...
לא קל להיות עצמאי בישראל – עוד לפני מגפת הקורונה, על הבידודים והסגרים שהגיעו בעקבותיה וגרמו להפסדים...
אם יש משפט שרבים אוהבים להשתמש בו בתקופת הקורונה, ויחד עם זאת נראה כי הוא הכי לא מתחבר לימים הללו, הוא...
קראתי את המאמר שלך - גם אני מחפשת מישהו שיעזור לי בעבודה במחשב. במיוחד בלימוד הפאור-פוינט, הכנת מצגותוכו.
ובנוסף, אני עומדת לקנות סמארטפון - וכל הזמן נרתאת מהקניה - כי אני מחפשת מישהו שיעזור לי ללמוד אותו - ולא אצטרך לגשש איתו באפלה - וכל פעם להתקע שאיני יודעת מה לעשות. האם את יודעת על מישהו באזור רמת-גן - גבעתיים שאוכל לפנות אליו?
אשמח לשמוע, תודה, אילה
להשתמע.
מלכה
אני גרה ברמת גן , מתפעלת את המחשב בצורה בסיסית כן היתי מעונינת בקורס מעט מתקדם יותר (כולל פיסבוק) האם קים קורס כזה?
תודה מראש
אני גם הייתי שנים מסתבכת עם התפעול של המחשב ושל תוכנות. עד שהחלטתי לללכת ללמוד לימודי טכנולוגיות למידה וזה תרם לי רבות