האם כדאי להוריש לילד שמצוי בפשיטת רגל?

"פשיטת רגל" היא מונח שמעורר לא מעט פחדים וסימני שאלה. אף אחד לא רוצה להיות מוגדר כפושט רגל, אבל במציאות הישראלית, שבה השכר ההולך ונשחק נמצא כמעט בכל יום בכותרות ויוקר המחייה מקשה על איכות החיים, יותר ויותר משפחות מגיעות למצב שבו הן אינן מסוגלות לעמוד בתשלומי החובות לגופים שונים, ומוצאות עצמן בהליך של פשיטת רגל.
בעקבות כך עולה שאלה מהותית בקרב משפחות רבות: האם כדאי לכלול בירושה קרובים הנמצאים בהליכי פשיטת רגל? האם לחלק את הירושה באופן שווה בין הילדים, למרות שאחד מהם מצוי בפשיטת רגל ולמרות הסיכון כי הירושה, למעשה, לא תגיע לידיו?
שאלות אלו הטרידו רבות גם את אהוד ושרה, זוג בשנות ה-70 לחייהם, בעלי חברה משגשגת המייצרת מזון לחיות בית. השניים עמלו בעסק כל חייהם וצברו הון רב, שכלל מספר נכסי מקרקעין וממון, שנועדו להבטיח את רווחת בני משפחתם. בשבוע האחרון חרב עליהם עולמם, כאשר התגלה להם כי אהוד חולה במחלה קשה, וכי לא נותר לו זמן רב לחיות. בני הזוג הבינו שעליהם למהר ולהסדיר את כלל עניינם, כולל החלטה כיצד יורישו את הונם.
לאהוד ולשרה שני ילדים, בן ובת, וחמישה נכדים. הם רצו לחלק את הונם בחלוקה שווה עד כמה שניתן בין ילדיהם, למניעת ריבים וסכסוכים בין האחים, שגם כך נמצאים במערכת יחסים מתוחה, ולהבטחת רווחתם של כלל נכדיהם האהובים. אלא שבנם מצוי בהליכי פשיטת רגל סבוכים, וכל רכושו מעוקל. אילו יורישו לו הוריו מחצית מרכושם הוא כלל לא יזכה ליהנות ממנו, שכן הרכוש יעוקל לטובת כיסוי חובותיו הרבים.
גם למצב שנראה כמו מבוי סתום יש פתרון
ניתן להוריש ישירות לנכדים. צילום: Shutterstock
אהוד ושרה הבינו שהם בצרה רצינית, ודאגו שמא יצטרכו להוריש את כל הונם לבתם, ולפתוח פתח לסכסוכים רבים בין האחים. מעבר לכך, הם הרגישו אשמה על חלק מנכדיהם, שאינם אשמים כלל במצבו של אביהם, ויאלצו לחיות בצמצום רב על אף ההון הרב שבידי הסבא והסבתא שלהם.
המצב נראה כמו מבוי סתום אבל חשוב לדעת שבמקרים מסוג זה יש פתרון - כל שצריך הוא חשיבה יצירתית מחוץ לקופסא. אחת האפשרויות העומדות בפני אהוד ושרה היא הכנת צוואה הדדית, שבה בשלב הראשון מבצעים העברת רכוש לבן הזוג הנותר בחיים, כך שלא יהיה תלוי בילדים או בנושים של הילדים. בשלב השני, לאחר ששני בני הזוג ילכו לעולמם, תחולק הירושה באופן הבא: הבת תירש ישירות מחצית מן הירושה, ואת החלק השני ירשו ישירות ילדיו של הבן, כלומר נכדי בני הזוג, בעוד שהבן המצוי בפשיטת רגל לא יירש דבר. כך יבואו על פתרונם שני חששות כבדים: החשש שמא הירושה תגיע לנושים, והחשש לסכסוך בין האחים.
מעבר לכך, מכיוון שילדיו של הבן הם בגיל הרך, אפשר לקבוע בצוואה כי לא תבוצע העברה ישירה אליהם אלא למנגנון נאמנות, כאשר הנאמן הממונה יהיה אביהם. נאמנות זו תדאג לכל צורך שעלול לעלות בחיי הנכדים, כך שאביהם לא יאלץ לדאוג לרווחתם, ובמקביל – הוא יהיה אחראי באופן מלא על כספיהם. מדובר בהליך מעט מורכב, אך במקרה סבוך מעין זה הוא מעניק פתרון נוח ומספק לכל הצדדים על הצד הטוב ביותר.
הכותבת היא עו"ד שירי מלכה, בעלת משרד עו"ד העוסק בהון פרטי, בנאמנות ובהעברה של רכוש ועסקים.
חיים שכאלה: צוואה מצולמת לדור הבא
מרבה נכסים? מרבה דאגה - לדור הבא
לצרף את הילד לחשבון הבנק: הסכנות
להיערך מבחינה כלכלית להזדקנות ההורים
הילד חזר בתשובה? כך תמנעו נתק במשפחה
חמותי וצרות אחרות: כך תחיי בשלום עם כלתך
הילדים חוזרים לגור בבית - כך תתמודדו
לא תאמינו מה הסבא הזה הביא לנכדים שלו
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...