חזרה לבריאות טובה

כל מה שצריך לדעת על אוסטיאופורוזיס

כל אישה שלישית מעל גיל 50 תחווה אוסטיאופורוזיס, ובעברית: דלדול עצם. לרגל שבוע המודעות בדקנו מהם הגורמים למחלה השקטה, מי מועד יותר לחלות בה, וגם: כל הדרכים לטיפול נכון
עדי כץ 19/10/16
כל מה שצריך לדעת על אוסטיאופורוזיס
המחלה אינה מורגשת עד השבר הראשון. צילום: Shutterstock

 

 

כל אישה שלישית שחצתה את גיל 50 תחווה אוסטיאופורוזיס (דלדול העצם), או מה שנהוג לכנות "בריחת סידן". גם חלק מהגברים לא יחמקו מהמחלה, אם כי מאוחר יותר: כל גבר חמישי מעל גיל 65 "יזכה" בה. בישראל חיים כיום כ-500,000 חולי אוסטיאופורוזיס - מחלה הכרוכה בהיחלשות המבנה הפנימי של העצמות ונטייה מוגברת לשברים, בעקבות נפילה או חבלה קלה, ולפעמים גם בלעדיהן.

 

לרגל שבוע המודעות לאוסטיאופורוזיס שמתחיל מחר (20 באוקטובר), ביקשנו לברר מהי המחלה השקטה הזו, שאינה מורגשת עד השבר הראשון, מי מועד ללקות בה ומה אפשר לעשות בנדון. לדברי ד"ר איריס ורד, מנהלת השירות למחלות עצם ומינרלים במרכז הרפואי שיבא וחברת הוועד המנהל של עמותת עיל"א, העמותה הישראלית לאוסטיאופורוזיס, הסכנה העיקרית במחלה היא היווצרות שברים בעצמות. אלה עלולים לגרום למוגבלות, לנכות ואף למוות. 

 

"השברים העיקריים כתוצאה מאוסטיאופורוזיס נוצרים בחוליות עמוד השדרה, בצוואר הירך, באמה, באגן ובזרוע", אומרת ד"ר ורד. "שברים כאלה גורמים כמובן לסבל ולכאבים, ובהמשך לעיתים גם למגבלות גופניות. שברים בעמוד השדרה, למשל, עלולים לגרום לאובדן גובה, לכאבי גב כרוניים, לפגיעה בתפקוד היומיומי ואף להשפיע על תפקוד הריאות ושאר האיברים הפנימיים. שבר בירך עלול לדרדר למצב סיעודי ולסיכון מוגבר לתמותה. לא כל שבר בהכרח מודיע על עצמו בכאבים - שברים בחוליות עמוד השדרה מתגלים לעיתים רק בצילום רנטגן".

 

 

גיל המעבר פוגע במסת השריר

 

בגלל ירידה חדה בהורמוני המין הנשיים יש איבוד מהיר של עצם סביב הפסקת המחזור. צילום: Shutterstock

 

 

האוסטיאופורוזיס היא בעיקר מחלה שמגיעה עם השנים. "כמו דברים רבים אחרים שמתקלקלים עם הגיל, כך גם איכות העצם", אומרת ד"ר ורד. מנגד, גם מחלות או תרופות שונות עלולות לגרום לתהליך או להאיץ אותו. "מחלות הקשורות למערכת האנדוקרינית עלולות לפגוע באיכות העצם, דוגמת פעילות יתר של בלוטת התריס או בלוטת יותרת התריס, או הפרשת יתר של הורמון הקורטיזון בשל פעילות יתר של בלוטת האדרנל".

 

לדבריה, גם מחלות נפוצות כמו סוכרת ודלקת מפרקים הן גורמי סיכון, שחשיבותם התבררה רק בשנים האחרונות. בנוסף, ישנן תרופות שגורמות לפגיעה בעצם: גלוקוקורטיקואידים (סטרואידים, קורטיזון), תרופות לאפילפסיה, תרופות שכיחות לטיפול בצרבת, כימותרפיה ועוד.

 

גורם שכיח יותר לירידה במסת העצם הוא הופעת גיל המעבר אצל נשים. "בשל ירידה חדה בהורמוני המין הנשיים החשובים לתחזוקה תקינה של העצם, יש איבוד מהיר של עצם סביב הפסקת המחזור", מסבירה ד"ר ורד.

 

- טיפול הורמונלי חלופי יכול להאט את התהליך?

"טיפול הורמונלי לגיל המעבר בהחלט יכול למנוע את התהליך, אבל הוא עובד כל עוד לוקחים אותו, וצריך לזכור גם את ההסתייגויות מטיפול הורמונלי ממושך. כיום לא ממליצים על טיפול כזה אך ורק למניעת איבוד עצם, אלא כשיש סיבות נוספות כמו תסמינים הפוגעים באיכות החיים".

 

גורמי סיכון נוספים לאוסטיאופורוזיס נעוצים בהיסטוריה משפחתית של שברים, בעיקר בעצם הירך, בנטייה לשברים שלא כתוצאה מחבלה מאוד קשה, במשקל גוף נמוך, בעישון, בשתיית אלכוהול מרובה ובתזונה דלה בסידן.

 

 

בדיקת צפיפות עצם מגיל 60 – במימון משרד הבריאות

 במקרים עם פרופיל סיכון גבוה, מומלץ לבצע את הבדיקה בגיל צעיר יותר. צילום: Shutterstock

 

 

אז איך נמנעים מהצרה הזאת? לדברי ד"ר ורד, מכיוון שהירידה במסת העצם היא תהליך בלתי מורגש, חשוב לבצע סביב גיל 50 הערכת סיכונים. "יש לבדוק את ההיסטוריה המשפחתית ואת גורמי הסיכון. סל הבריאות מממן בדיקת צפיפות עצם החל מגיל 60, לגברים ולנשים, כבדיקת סקר", היא אומרת.

 

"במקרים עם פרופיל סיכון גבוה, מומלץ לבצע את הבדיקה מוקדם יותר. אני נתקלת באנשים שמגיעים להיבדק לראשונה בגיל מבוגר מאד, לאחר שסבלו משברים. בדיקת צפיפות העצם קיימת כמעט 30 שנה, אבל אין מודעות מספקת לגביה".

 

עוד הרבה לפני הערכת הסיכונים והבדיקה, ממליצה ד"ר ורד לשמור על אורח חיים בריא. "חשוב להקפיד על פעילות גופנית סדירה ומגוונת ככל האפשר, שתהיה מהנה ולא מענה. פעילות גופנית יכולה להקטין את הסיכון לשברים וגם לשפר את שיווי המשקל ואת הקואורדינציה, ולכן למנוע נפילות".

 

 

"חשוב לצרוך סידן ממוצרי חלב"

 

 טבעונים ורגישים ללקטוז יכולים להיעזר בתוספי סידן. צילום: Shutterstock 

 

 

לגבי צריכת סידן מהמזון, בשונה מדעות אחרות הקיימות היום, ד"ר ורד מצדדת בצריכת מוצרי חלב. "קשה להגיע לצריכה מספקת של סידן בתזונה בלי מוצרי חלב", היא אומרת. "יש אמנם סידן גם ממקורות צמחיים, אבל קשה לאמוד את התכולה שלו בהם, והיא יכולה גם להשתנות על פי תנאי הגידול של הצמח".

 

בנוסף, לדבריה, ספיגת הסידן ממקור צמחי בגוף, יעילה פחות. "אנשים שלא יכולים או לא רוצים לצרוך מוצרי חלב, יכולים להיעזר בתוספי סידן", היא מספקת פתרון לטבעונים ולרגישים ללקטוז. "התזונה צריכה להיות מאוזנת ולא מופרזת לשום כיוון, ולהכיל גם הרבה פירות וירקות. במקביל, חשוב לדאוג שלא יחסר ויטמין D, החיוני לבריאות העצמות, בעזרת חשיפה מבוקרת לשמש או נטילת תוסף".

 

מי שכבר חלה במחלה, לדברי ד"ר ורד, לא צריך לחשוש מנטילת תרופות. "קיימים טיפולים בעלי יעילות מוכחת למניעת שברים", היא אומרת, "אבל יש היום מגמה של פחד מיסטי מתרופות לאוסטיאופורוזיס, ושמועות שונות לגביהן. נכון שיש להן תופעות לוואי מסוימות, כמו לכל תרופה, אבל צריך לעשות את מאזן הרווח וההפסד".

 

תופעות הלוואי של התרופות הנפוצות למחלה הן, לדבריה, נדירות מאד, וכוללות קושי בהחלמה של עצמות הלסת מטיפולי שיניים, ושברים בלתי טיפוסיים בעצם הירך. בהלה מיותרת התעוררה גם לגבי תרופות ממשפחת הביספוספונטים, שנשארות בשלד לאורך זמן, בשל אי בהירות לגבי משך הזמן האופטימלי שניתן ליטול אותן.

 

"בשורה התחתונה, חשוב להתאים את הטיפול למצב החולה", היא מסכמת. "הטיפול באוסטיאופורוזיס ניתן על ידי רופא המשפחה, ובמקרים  בעייתיים ניתן להיעזר במומחים כמו אנדוקרינולוגים. גם אם נעשית החלטה להפסיק את הטיפול התרופתי, יש להישאר במעקב ולהעריך תקופתית את המצב".  

 

[#middleBanner] 

8 תרגילי התעמלות בונה עצם

ויש גם תרגילים שיעזרו לכם למנוע נפילות

ריפוי טבעי: הנשים שעשו את זה מספרות

לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי

שירות חדש יסייע בהשגת תרופות

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה