חזרה לבריאות טובה

"לו הייתי נבדק בזמן, הייתי מציל את עצמי"

פרופ' עובדיה עזרא, 57, התעלם מכך שאחותו נפטרה מסרטן המעי הגס ודחה את בדיקת הקולונוסקופיה, שיכלה להציל את חייו. היום הוא מטיף לביצועה. "זו הייתה שאננות של אידיוט"
עדי כץ 05/02/17
דחה את הבדיקה עד שהיה מאוחר מדי. פרופ' עזרא עובדיה, תמונה באדיבות עמותת צו מניעה

 

 

"בדיקה מצוינת עם חרא של תדמית", כך מגדיר בקריצה ד"ר שלמה לבקוביץ, יו"ר עמותת "צו מניעה" למניעת סרטן המעי הגס, את בדיקת הקולונוסקופיה. כן, הבדיקה הפולשנית ההיא, שבמסגרתה מוחדר לפי הטבעת צינור גמיש שבקצהו מצלמת וידאו זעירה. נשמע נורא, אבל בפועל - ממש לא כך, יעיד מי שעבר את הבדיקה, כמו כותבת שורות אלה.

 

לבקוביץ, איש הייטק שנרתם לנושא בהתנדבות ומארגן פעילויות הסברה, בהן "מרוץ תחתונים" היתולי שנתי, מתלונן שאנחנו לא מספיק פתוחים לנושא. "סרטן המעי הגס הוא מסוגי הסרטן הבודדים שניתן לגלות בשלב הטרום ממאיר", הוא מזכיר. "שם המשחק כאן הוא לא לחלות. לא סתם אנחנו מתעקשים לדבר שוב ושוב על הבדיקה".

 

נתונים שפרסמה "האגודה למלחמה בסרטן" לרגל "יום הסרטן הבינלאומי" שחל מדי שנה ב-4 בפברואר, נחלקים לחדשות רעות וחדשות טובות. מחד, שיעור התחלואה בסרטן בישראל גבוה מהממוצע במדינות ה-OECD, ומאידך - שיעור התמותה מהמחלה נמוך יחסית. כך או כך, מאז 1999 סרטן הוא גורם התמותה מספר אחת בישראל. 

 

 

מגיל 50 עולה השכיחות לסרטן המעי הגס

 

סרטן המעי הגס - מסוגי הסרטן הנפוצים בישראל. ד"ר שלמה לבקוביץ, יו"ר עמותת צו מניעה, צילום באדיבות העמותה 

 

 

סרטן המעי הגס, מראים הנתונים, הוא מסוגי הסרטן השכיחים בישראל. בכל יום מתים ממנו בארץ ארבעה אנשים, ומאובחנים תשעה נוספים. סרטן המעי הגס לא מבדיל בין גברים לנשים, למרות שנוטים לחשוב שהוא יותר "גברי", ושכיחותו עולה מגיל 50 ואילך.

 

פרופ' עובדיה עזרא, מרצה לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב, בן 57, נאבק בסרטן המעי הגס זה חמש שנים. "הגידול התגלה בשלב די מתקדם", הוא מספר. "נותחתי ועברתי כימותרפיה מניעתית, שלא עבדה. לפני שנתיים עברתי לשלב הגרורתי".

 

כיום הוא נמצא בשלב 4 המתקדם של המחלה, ותכניות לשנה הבאה, לדבריו, הוא כבר לא עושה. "המצב הקליני שלי מורכב", הוא אומר, "אבל אני מטופל תקופה ארוכה בתרופות ביולוגיות וכימיות".

 

העובדה שלא נבדק בזמן לא חדלה לייסר אותו. "אני המקרה המובהק של מי שהביא את זה על עצמו", הוא אומר. "אני האדם שהיה חייב להיבדק ולא נבדק. אחותי נפטרה מסרטן המעי הגס כשהייתי בן 40. מיד כשרופאת המשפחה שמעה על כך, היא דרשה ממני להיבדק ואני דחיתי. הסתפקתי בבדיקות דם סמוי כל שנה בקופת חולים. העובדה שכל אחיי האחרים עברו קולונוסקופיה ויצאו נקיים, גרמה לי להמשיך להדחיק".

 

 

"כשנבדקתי זה כבר היה מאוחר מדי"

 

כשהגיע לגיל 50, רופאת המשפחה כבר הייתה אסרטיבית יותר והבהירה לו שהוא עכשיו בקבוצת סיכון, גם בגלל הגיל. "רק שנתיים וחצי אחר כך עברתי את הבדיקה".

 

למה חיכית?

"כי לא הרגשתי שום דבר מבחינה פיזית, ואולי זאת הייתה שאננות של אידיוט, של אדם חסר בינה. כשנבדקתי, זה כבר היה מאוחר מדי. אם הייתי הולך להיבדק בזמן, לא הייתי במצב הזה, אבל זאת חוכמת הבדיעבד".

 

היום, הוא אומר, הוא מיסיונר של הבדיקה. "אני מדבר על זה בכל פורום אפשרי, כל מי שמתעניין בנושא מופנה אלי ואני פשוט משכנע אנשים ללכת להיבדק. הייחוד של הסרטן הזה הוא האפשרות למנוע אותו. הבדיקה היא פשוטה, אפקטיבית ואמינה, וההימנעות ממנה היא איוולת, שאחדים ישלמו עליה בחייהם".

 

במדינות המפותחות מקיימים כיום פעילויות הסברה ומנגישים את בדיקת הקולונוסקופיה לכלל אוכלוסיית בני ה-50 פלוס. מחקר שנערך בגרמניה מצביע על ירידה של 14% בתחלואה בסרטן המעי הגס, ושל 20%-26% בתמותה מהמחלה, בעקבות עשור של קמפיין לטובת הבדיקה לגילוי מוקדם. 

 

גם בישראל, קופות החולים מממנות את הבדיקה מעל גיל 50, ולמי שנמצא בקבוצת סיכון בשל גנטיקה משפחתית - עוד לפני כן. "בדיקת הקולונוסקופיה עולה לקופת החולים 600 שקלים", אומר ד"ר לבקוביץ. "עלות הטיפול בחולה סרטן המעי הגס מגיעה למאות אלפי שקלים, שלא לדבר על הסבל. ואחרי כל זה, חולים גם נפטרים".

 

לדבריו, בישראל יש על פי הסטטיסטיקה כחצי מיליון איש, שמסתובבים עם פוליפ טרום סרטני במעי. "זאת פצצת זמן מתקתקת", הוא אומר. "בבדיקה ניתן גם לאבחן וגם להסיר את הפוליפים האלה תוך כמה שניות. כשהכול נקי, יש לך שקט נפשי לעשר שנים. חבל שהנושא הזה כל כך דוחה ומרתיע, שהרוב הגדול פשוט מדחיק אותו".

 

ויש לד"ר לבקוביץ עוד מסר חשוב: "אל תצפו שרופא המשפחה ישלח אתכם לקולונוסקופיה, כי זה לא יקרה. אתם צריכים לבוא ולבקש. בקופות החולים מאמינים בבדיקות השנתיות (והזולות יותר עבורן - ע.כ) של דם סמוי בצואה, שהן הרבה פחות אמינות מהקולונוסקופיה, ויכולות לגלות גידולים רק כשהם כבר ממאירים".  

 

בספטמבר 2017 נפטר פרופ' עובדיה עזרא ממחלתו בטרם עת. יהי זכרו ברוך.

 

"בדיקת הקולונוסקופיה הצילה את חיי"

השד לא כל כך נורא: חוויות אישיות מבדיקת הקולונוסקופיה

"בזכות המחלה יצאתי לחיים חדשים"

ריפוי טבעי: הנשים שעשו את זה מספרות

"מותו של יואב מראה כמה החיים שבריריים" 

סרטן הוא לא גזירת גורל

עוד במדור בריאות

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה!

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
לקראת כיפור: כך תעברו את הצום בשלום

יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה