חזרה ליחסים

הנשים שבחרו לא להביא ילדים לעולם

ילדים זה שמחה, אבל לא לכולם. נשים אל-הוריות בשנות החמישים לחייהן מספרות על הבחירה הלא פשוטה בחברה מעודדת ילודה כישראל
עדי כץ 26/02/17
הנשים שבחרו לא להביא ילדים לעולם
שלמות עם הבחירה שלהן. אל הורות. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

"כאן לא מדברים על חיתולים, גמילה, הריונות, הנקות, ולא על המורה בכיתה ג'. כאן מדברים על קריירה, חופש, זוגיות, כיף, אקטואליה, בעלי חיים, אוכל, מסעדות וכל מה שבראש שלנו". נדמה שלא צריך יותר מהמשפטים הקצרים הללו, המופיעים באחד מעמודי קבוצות האל-הורות בפייסבוק, כדי לנסח את ה"אני מאמין" של המתנזרים מילדים.

 

אל-הורים הם מי שבעבר לא העזו לאוורר את דעותיהם ולהצהיר בגלוי שפשוט לא בא להם להביא ילדים לעולם. היום הם מרגישים אחרת (ועדיין, המרואיינות בכתבה העדיפו לא לחשוף את שמותיהן). הם מתאגדים ומחפשים זה את זה לדיונים על הבחירה המאתגרת, בעיקר בחברה הישראלית הסוגדת לילודה.

 

מירב, בת 50, חיה בזוגיות, הייטקיסטית לשעבר שהיום עובדת בתחום של מעורבות חברתית, ידעה שלא תהיה אימא כבר מגיל צעיר. "אף פעם לא חלמתי על חתונה או על ילדים", היא מספרת. "בכל פעם שהיה לי בן זוג חדש היה נחמד לשחק ב'איזה ילד ייצא לנו', אבל זה אף פעם לא היה על אמת".

 

היו כאלה שרצו?

"לא ממש. עם אלה שכן, זה לא שרד. עם הפרטנר לחיים הנוכחי שלי זה עובד, הוא באותו ראש".

 

 

"כל כך הרבה סיבות למה לא, שאני לא מוצאת טיעונים למה כן"

 

למה לוותר על החופש? צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

כשהיא נשאלת על הסיבות למהלך, מעבר לתחושה שמלווה אותה מילדות, היא לא יודעת מאיפה להתחיל. "יש כל כך הרבה סיבות, שאני לא מוצאת טיעונים למה כן", היא אומרת. "זה מתחלק לסיבות אישיות וסיבות אידיאולוגיות, שדי מעורבבות אצלי.

 

"לא בא לי לשעבד את החיים שלי כלכלית, לא בא לי לשעבד את הזמן שלי על חשבון כל הדברים הטובים שאני יכולה לחולל בעולם. גם עכשיו חסרים על כדור הארץ משאבים עבור כל האוכלוסייה, וכל אדם נוסף פירושו עוד צריכה ועוד זיהום. חוץ מזה, יש כל כך הרבה מסכנים שכבר נולדו, כך שאם הייתי מוכנה לשנות את חיי לטובת ילד, הייתי מאמצת או נכנסת לאומנה. לא מביאה חיים חדשים לעולם".

 

ועדיין, נדמה שחוסר החשק הבסיסי הוא שמכריע. "לגדל ילד זה המון עבודה, דאגה, מחויבות. למה להכניס ראש בריא למיטה חולה? זה גם ייקח אותי מהעשייה החשובה שלי ואין לי זמן לזה. העבודה שאני עושה תורמת לי הרבה יותר בתחושה המיידית".

 

איך הסביבה מגיבה להחלטה שלך?

"בשנות ה-30 שלי עוד ניסו לשכנע אותי שכדאי, שזה כיף ושזה האושר הכי גדול. היו כאלה שהלכו איתי בראש שלי והסבירו שזאת הזדמנות להביא ולחנך עוד אדם טוב, שיתרום לעולם. מצד שני, אף פעם לא ירדו לחיי ולא החרימו אותי ותמיד הבהרתי את העמדה שלי בצורה ברורה".

 

וההורים שחיכו לנכד?

"גם ההורים שלי קיבלו את הבחירה שלי ומכבדים אותה, כמו את כל הבחירות שלי. יש להם נכדים מאחותי. לא הייתי עושה ילדים בשביל הוריי, זה ברור. יש להם חיים משלהם".

 

 

"החיים שלי טובים ומלאים, למה לוותר על השקט והחופש?"

 

"להביא ילדים בשביל שיטפלו בנו בזקנה? לא סיבה". צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

עולות לפעמים דאגות מי יטפל בך בזקנתך?

"אוי ואבוי אם אצטרך להסתמך על מישהו. וגם אם היה לי ילד, לא הייתי רוצה לעשות לו את זה. לא בשביל זה, אני מקווה, אנשים עושים ילדים".

 

זה לא חסר לך קצת בחגים, במפגשים משפחתיים?

"יש לי חברים ויש לי משפחה. לא גדולה אמנם, אבל תמיד כיף ונעים שם. לא חסר לי כלום. החגים ממילא לא אומרים לי הרבה ומבחינתי לא הייתי חוגגת אותם, לולא המשפחה המורחבת".

 

היא אמנם חברה באחת מקבוצות האל-הורות ברשתות החברתיות, אבל לא פעילה. "יש היום מסגרות שמאפשרות למצוא אחד את השני ולהחליף חוויות, אבל אני לא מרגישה צורך לחלוק", היא מסבירה. "במסגרות החברתיות שלי יש בדרך כלל אנשים שלא שייכים לקונבנציות החברתיות, וזה לא כזה סיפור.

 

"הרבה מהם לא רוצים להביא ילדים מסיבות אקולוגיות, אבל ללא ספק יש גם הרבה סיבות אישיות. יש לי חברות שטוענות: 'החיים שלי טובים ומלאים. למה אני צריכה את העבודה, את האחריות, את ההוצאות. למה לוותר על השקט ועל החופש'".

 

לא אמרו לך שאת אגואיסטית?

"גם את זה שמעתי, אבל גם להביא ילד לעולם אפשר לראות כאגואיזם".

 

 

"אני פשוט לא מתחברת לילדים"

 

 מי שחסרת בטחון בהחלטה, קל לערער אותה. צילום: Shutterstock

 

 

גלינה, 52, אשת הייטק, רווקה וללא זוגיות כרגע, ילידת רוסיה, כלל לא עסקה בשאלת הילודה - עד שבן זוגה לשעבר, כשהייתה בשנות ה-30 לחייה, התחיל לדבר איתה על ילדים. "כל הנושא לא היה רלוונטי עבורי", היא מספרת. "הייתי עסוקה יותר בקריירה, בהתפתחות אישית.

 

"כשהוא דיבר על זה והתחלתי לחשוב לעומק, הבנתי שאני פשוט לא רוצה, בשום אופן ובשום תנאי, גם לא של שמירה על הזוגיות. הבנתי שילדים זו התחייבות גדולה מדי בשבילי, זה עול, והאמת היא שאני פשוט לא מתחברת לילדים. בסופו של דבר נפרדתי מאותו בן זוג בעיקר בגלל זה".

 

לפני עשר שנים הגיעה לפורום אל-הורות באינטרנט, ומצאה שם לא מעט שותפים לדרך. "היו שם אנשים שברור להם שהם לא רוצים ילדים, היו גם כאלה שמתלבטים. חלקם אפילו מאוד מתחברים לילדים, כמו אישה מבוגרת שעובדת כמטפלת בילדים, אבל לא רצתה ילדים משלה".

 

לנשים יש, לדבריה, סיבות אפילו טובות יותר מאשר לגברים לבחור באל-הורות. "ברור שרוב הטיפול בילדים נופל על האישה", היא אומרת. "היא הנפגעת העיקרית מהסיפור מבחינת תעסוקה, מבחינת בריאות. זה לוקח הרבה אנרגיות וזמן ונשים צריכות לחשוב היטב אם יש להן מוכנות ורצון לזה".

 

המשפחה שלה אף פעם לא ניסתה לשנות את דעתה. "אימא שלי תמיד אומרת, 'אם טוב לך, הכול בסדר'. הם יכולים אולי כן או לא להסכים לצעד הזה, אבל הם לא נכנסים לי לחיים. חשוב מאוד גם מה שאת משדרת כלפי חוץ. מי שמתלבטת וחסרת ביטחון, קל להוריד לה את הביטחון עוד יותר. גם אם פה ושם זורקים משפטים, זה לא מזיז לי".

 

 

"האמהות מכניסה גם כאוס לחיים"

 [#middleBanner] 

גם גלינה לא חוששת להישאר לבד בזקנה. "אני לא חוששת מבדידות, אני יודעת להיות גם לבד", היא אומרת. "חברה שמטפלת בקשישים מספרת לי על אנשים שיש להם ילדים, אבל מי שבא לבקר אותם זה רק מתנדבים מעמותות. לא עושים ילדים כדי שיהיו לנו מטפלים בחינם, זה אגואיסטי בעיני".

 

מי שחיפש סיבות נוספות להימנע מהבאת ילדים או לחיות עוד יותר בשלום עם הבחירה, יכול למצוא אותן במחקר של הסוציולוגית ד"ר אורנה דונת, בעצמה ללא ילדים, שהעלה שיש נשים שאפילו מתחרטות שהפכו לאמהות.

 

המחקר היה איכותני ולא מדגמי, והשתתפו בו אמהות בנות 26 עד 73, חמש מהן כבר סבתות, מרקע סוציו-אקונומי מגוון. "האימהות הכניסה לחייהן מהומה וכאוס, גם פרקטית וגם רגשית", סיכמה דונת את הסיבות לחרטה אצל הנבדקות. "צריך לזכור שהמשכיות טומנת בחובה גם התמודדויות כאובות, שהן פחות מדוברות". אימהות, הוסיפה, היא חלק מהחוויה האנושית ואפשר לחוש גם עליה חרטה. המחקר שלה לא נועד, לדבריה, לשמש תעמולה נגד אימהות, אלא לעורר דיון, להשהות את האוטומט.

 

דונת, מרצה ופעילה חברתית, סיפרה בעקבות פרסום המחקר כי מגיל 16 ידעה שלא תרצה ילדים. "אני פשוט לא רוצה להיות אימא", אמרה, "כשם שיש נשים שפשוט רוצות להיות אמהות. לא תמיד ולא בהכרח יש הסבר מנומק לזה". 

 

 

אני לא אימא. אז מה? שרי שיין בטור אישי

אני לא הסבתא! לפוך להורים אחרי גיל 50

הילדים חוזרים לגור בבית - כך תתמודדו

לשמור על הנכדים? לא תודה

יום כיף עם אמא: 5 הצעות

5 סרטי חובה לצפייה עם הנכדים המתבגרים

 

ומה אתם חושבים? בואו לדבר על זה בקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד ביחסים

מה שלום בני הגיל השלישי והרביעי בצל המלחמה?

"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...

לקריאת הכתבה
משפחה לא בוחרים: איך לעבור את החגים בשלום

 

משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...

לקריאת הכתבה
לא אוהבת את החתן של הבת שלי

בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה