חזרה לקריירה שנייה

ממעגל האבטלה בחזרה לעבודה בגיל 61

מוטי גולדשטיין, מהנדס הייטק, מצא עצמו מובטל בגיל 60. בעזרת מוטק'ה וחדשות 2 הוא מצא עבודה חדשה בתחומו, ואין מאושר ממנו. ויש לו גם טיפים לאנשים במצבו
שרי שיין 29/03/17
ממעגל האבטלה בחזרה לעבודה בגיל 61
שמר על אופטימיות ולא נח עד שמצא עבודה בתחום שבו עבד. מוטי גולדשטיין, צילום: אביבית מיסניקוב, ערוץ 2

 

 

המספרים מדברים בעד עצמם: 13% מסך המובטלים בארץ הם בני 55 פלוס. מדובר ב-27 אלף איש. רבים מהם לא מוצאים שוב עבודה, חלקם נאלצים לעבוד בעבודות שונות לחלוטין מהמקצוע שלהם - ובדרך כלל מדובר בעבודות הרבה פחות מתגמלות, גם נפשית וגם כלכלית. מעטים מצליחים להתברג שוב בשוק העבודה. אחד מברי המזל האלה הוא מוטי גולדשטיין, מהנדס הייטק בן 61 מקרית ים, נשוי פלוס שניים.

 

זה קרה לפני כמה חודשים, כשחדשות 2 פנו לאתר מוטק'ה בבקשה לעזרה במציאת אנשים בני 50 פלוס שנפלטו משוק העבודה. במוטק'ה פרסמו "קול קורא" בקהילת הצעות העבודה, והגולש היקר מוטי גולדשטיין הרים את הכפפה, התראיין לכתבה המדוברת, ומספר שבועות לאחר מכן - מצא עבודה.

 

הכל התחיל בינואר 2015. גולדשטיין, שעבד בתפקידי ניהול בחברות הייטק שהתעסקו בפיתוח מוצרים, יצור ושיווק, נשאר ללא עבודה, כשהחברה שבה עבד כמעט נסגרה. אחרי שנה וארבעה חודשים של אבטלה, וחיפוש אינטנסיבי של עבודה, מצא תפקיד של יועץ בחברה בשם RH טכנולוגיות. אך למרבה הצער גם החברה הזו נאלצה לצמצם משרות, וכעבור מספר חודשים מצא עצמו גולדשטיין שב אל האבטלה.

 

 

"כשהייתי מובטל עבדתי בלחפש עבודה"

 

 האבטלה השפיעה גם על האווירה בבית. מוטי גולדשטיין, צילום באדיבותו

 

 

"זה מאד מתסכל", הוא אומר בראיון עמו, ומספר על סדר יומו כשהיה מובטל. "אני אדם מאד יסודי ועושה דברים עד הסוף, וחיפוש העבודה היה כמו עבודה במשרה מלאה. קמתי כל בוקר, התארגנתי לקראת עבודה, התיישבתי ליד המחשב ועבדתי בחיפוש עבודה כשש או שבע שעות ביום. סרקתי כל אתר לחיפוש עבודה, שלחתי קורות חיים לכל משרה שאני יכול להתאים לה, גם לאלה שנמוכות יותר מבחינת ההיררכיה מהתפקיד שעשיתי. רק רציתי לעבוד בתחום ההייטק.

 

"לאט לאט הבנתי שלכל חברה יש את הדקויות שלה, וצריך לעשות התאמה של קורות החיים לפי הדרישה. להסיר דברים לא רלוונטיים ולהדגיש אחרים. היו ימים ששלחתי 20 קורות חיים. הייתי מנוי להמון אתרי חיפושי עבודה, לחלקם שילמתי כדי לזכות בתואר VIP ולקבל קדימות לג'וב מסוים, לפני שהוא מתפרסם באתר".

 

למרות שהוא כבר בן 61 ולמוד ניסיון, גולדשטיין לא היסס לבקש ייעוץ. באחד מאתרי הדרושים ערכו לו את קורות החיים באופן מקצועי, לימדו אותו איך להתנהל בראיונות עבודה ואיך לשפר את עצמו. "למדתי למשל שהרבה חברות סורקות את קורות החיים, ומחפשות את המילים שפורסמו בהצעת העבודה, וכך עושות את הסינון הראשוני".

 

מה עשית בעצם חוץ מלשלוח קורות חיים?

"כל הצעת עבודה שקיבלתי במייל מאיזה שהוא אתר, עברה אצלי תחקיר. ניסיתי תמיד לברר מי החברה המפרסמת, ואז פשוט לקחתי את האוטו, נסעתי למקום - אם זאת חברת כוח אדם או החברה עצמה - דפקתי בדלת והצגתי את עצמי. אמרתי ששלחתי קורות חיים, ושהייתי מעוניין להציע את עצמי לעבודה. ברוב המקרים היו מספיק מנומסים, הושיבו אותי ודיברו איתי, אבל לא יצא מזה הרבה. במקביל הפעלתי הרבה מאד חברים. הרבה מובטלים לא עושים את זה כי הם מתביישים, אני לא. כל מי שפגשתי, הודעתי לו שאני מובטל. שלח לחמך על פני המים. נרשמתי גם לאתר לינקדאין - יש שם המון עזרה בנושא חיפוש עבודה. פרסמתי שאני מחפש את האתגר הבא שלי".

 

 

"האבסורד הוא שמעסיקים דורשים ניסיון - אבל לא יותר מדי"

 

שמע גם הערות פוגעניות על הגיל. מוטי גולדשטיין, צילום באדיבותו 

 

 

פה ושם חזרו אליו, פה ושם אף נקרא לראיונות, ובכל אותה תקופה לא קלה תמיד היה  ברקע הפיל בחדר. לא פיל, ממותה: הגיל כמובן. "יש כאלה שמדברים בצורה גלויה על הגיל", הוא אומר, "ממש אומרים לך 'תשמע, זה יהיה בעייתי הגיל', ויש כאלה שמעליבים ואומרים 'אנחנו מחפשים מישהו עם יותר אנרגיות'. ישבתי עם איזו מנהלת כוח אדם ששאלה אותי אם אני מתכוון לעבוד עוד הרבה שנים. היא לא יודעת בן כמה אני כי זה לא רשום בקורות חיים. היא לא יכולה לשאול אותי בן כמה אני כי החוק אוסר זאת, אבל שיער השיבה שלי מסגיר. אמרתי לה שעוד הרבה שנים.

 

"האבסורד הוא שדורשים ניסיון, אבל לא יותר מדי ניסיון. לא משנה איך תזרוק את המטבע, הוא ייפול על פאלי. יש לא מעט יתרונות בלהעסיק אדם כמוני. יש לי ניסיון, אני לא מחפש קידום אז אין סיכוי שאעזוב, אני מוכן להתפשר על שכר, אין לי כבר ילדים קטנים, אני יציב ונאמן, לא מאיים על אף אחד. ברגע שמנהל פרויקט בן 30 שוכר לעבודה אדם בגילו, נכנסות למשוואה שאפתנות, תחרות ואינטריגות. אני רק רוצה לעבוד, ולהרגיש מוערך".

 

איך בבית מתנהלים עם העובדה שאתה מובטל?

"בחודשים הראשונים קיבלתי דמי אבטלה בסך 7,000 שקלים, שהם 75% מהשכר הממוצע במשק. זה אפילו לא התקרב לסכום שאליו הייתי מורגל. אשתי לא עובדת וזה מאד השפיע על כלכלת הבית. אחר כך התחלנו להשתמש בכספי חיסכון. הייתה תחושה לא קלה בבית. אשתי הייתה מאד מוטרדת, זה השפיע על מצב רוחה. אני מטבעי מאד אופטימי וניסיתי להרגיע אותה, אני אף פעם לא מסתכל אחורה בזעם, תמיד מסתכל קדימה בתקווה,  אבל כל חודש שעבר שבו לא מצאתי עבודה, השפיע יותר. אני כל הזמן חוטף אכזבות, ומרים את עצמי מחדש. לא מרשה לעצמי ליפול".  

 [#middleBanner] 

גולדשטיין התעקש לחפש עבודה בתחום שאותו הוא מכיר ויודע היטב, אבל בשלב מסוים שקל להחליף מקצוע. הוא התחיל להתעניין בקורסים של משרד התעסוקה, שמציעים מחירים מוזלים, וממש לפני שנרשם לקורס נדל"ן הגיעה ההצעה ממוטק'ה, להתראיין לחדשות 2. "הכתבה פורסמה במאקו וברשת, וממש אחרי כמה ימים כבר קיבלה 30 אלף צפיות. היום כבר יש 80 אלף צפיות", הוא מספר. "במקביל, בעקבות הראיון הוזמנתי גם לדבר בתכנית רדיו אזורית בצפון, וגם את ההקלטה של התכנית הזאת הפצנו ברשתות. קיבלתי תגובות טובות אבל גם פחות נעימות, כמו 'יש מובטלים בני 30 ואתה כבר בן 60, אתה במצב טוב'".

 

והטלפונים התחילו להגיע, ואיתם מגיעות גם כמה הצעות עבודה שלא יוצאות לפועל. ואז זה קורה. גודלשטיין הוזמן לראיון עבודה בחברה בשם פסקל מערכות. "הייתה שיחה ממש טובה", הוא אומר, "תוך כמה ימים סגרנו הכל. לא האמנתי שזה קורה".

 

איך ההרגשה עכשיו?

"מדהימה. ספרתי את הדקות עד תחילת העבודה, אפילו ביקשתי להגיע לכמה ימים לפני שאני מתחיל באופן רשמי, כדי להיכנס לעניינים. זה בוער בעצמותיי. יש לי כל כך הרבה מה לתרום".

 

 

הטיפים של מוטי למציאת עבודה:

 

שמרו על אופטימיות, והתייחסו לחיפוש עבודה כאל עבודה לכל דבר. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

הראיון בתקשורת בהחלט עזר לגולדשטיין למצוא בסופו של דבר את העבודה המיוחלת, אבל יש לו כמה טיפים מועילים לכל אלה שנמצאים במקום המתסכל הזה שנקרא אבטלה. מומלץ לאמץ:

 

1. שמרו על אופטימיות. "יש לי שכן שמוכן לעשות הסבה מקצועית ולהיות נהג, אבל מצד שני לא מפסיק לומר 'אני יודע שאף אחד לא יקבל אותי'. מוכרחים להיות חזקים ולהתמודד גם עם תשובות שליליות", אומר גולדשטיין. "אם אתם מרגישים בדיכאון, אל תתנו לו להשתלט עליכם. לכו לבקר את הילדים או את הנכדים, צאו לסרט, למשחק כדורגל, כל מה שעושה לכם טוב, רק לא ליפול".

 

2. זכרו: לחפש עבודה זאת עבודה. קומו בבוקר מוקדם כאילו שאתם הולכים לעבודה, התלבשו, והתחילו לשלוח קורות חיים ופניות לכמה שיותר מקומות עבודה פוטנציאליים.

 

3. עשו שיעורי בית. נסו להגיע דרך חברות כוח אדם למעסיק שביקש את קורות החיים שלכם. עשו תחקיר ולמדו את כל מה שאפשר על מקום העבודה הפוטנציאלי ועל התרבות הארגונית.  

 

4. הפיצו את השמועה. אל תתביישו להפיץ את השמועה שאתם מחפשים עבודה, ולבקש מאנשים שמכירים אנשים להפיץ. אתם לא יודעים מאיפה תבוא הישועה.

 

5. הקפידו על קורות חיים שמתאימים למשרה. כל אחד מאתרי חיפוש העבודה כיום מציע שירותי עריכה של קורות חיים תמורת תשלום מסוים. אל תהססו. אל תדלגו גם על המכתב המקדים שמצרפים אל קורות החיים - לפעמים כמה שורות ממוקדות שיסקרנו את מציע העבודה לקרוא את קורות החיים שלכם, הן מה שעושות את ההבדל.

 

6. הגיעו מוכנים לראיון עבודה. גם בראיון עבודה צריך לדעת להתנהל נכון. נסו בתחום, קבלו הדרכה ויעוץ איך לפעול בראיונות. באינטרנט קיימות הדרכות חינם, וניתן למצוא כאלה גם באתרים, תמורת תשלום. התלבשו יפה לראיון ואל תתעצלו, אם צריך לנסוע קצת יותר רחוק ממה שאתם רגילים לטובת ראיון עבודה, עשו זאת.

 

 

מורה בן 91: הפוש של נפתלי שטרן

 

5 שאלות למחפשי עבודה

 

איך לוודא שיראו את קורות החיים שלכם

 

8 טיפים למציאת עבודה אחרי גיל 50


בית הקפה הירושלמי שמחפש עובדים פנסיונרים


איך מתלבשים לריאיון עבודה

 

מחפשים עבודה מעל גיל 50? הצטרפו לקהילת הצעות העבודה של מוטק'ה!

 

תגובות  1  אהבו 

16/07/18
זה מצער לראות את המצב בשוק שחברות מחליטות פשוט לפטר עובדים בגילאים מבוגרים. מישהו יכול להביא לי טיפים למציאת עבודה בגילאים האלו?
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בקריירה שנייה

איך לוודא שיראו את קורות החיים שלכם

למעלה
חזרה