סופר-פוד: כוח העל של "מזונות על"
יש הטוענים שההכתרה התקופתית של מיני פטריות מהאמזונס ושורשים מהרי אורל כ"מזונות על", היא לא יותר מגימיק שיווקי. שגם מזונות שגורים כמו קקאו, שיבולת שועל, רימון, סלק, תרד, כרוב ושאר ירקות שנמצאים בכל מטבח, הם מזונות על לא פחות מהמוצרים האקזוטיים, הנדירים והיקרים. ובכלל, הסוד הוא בגיוון.
מה הופך מזון למזון-על, מה שמכונה בלעז Super Food? ריכוז גדול של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, הפועלים בסינרגיה שלא ניתן לשחזר באמצעים מלאכותיים. מזון-על הוא כזה שגם יחזק את המערכת החיסונית, גם ינקה אותנו מהרעלים הרבים שאנחנו סופגים ביומיום, ימנע שלל מחלות ועל הדרך יעודד את תפקוד המוח ויצר המין, ירזה וישפר את מצב הרוח.
מה שמעניק לרוב למזון מסוים את הכותרת "מזון-על", הוא רמת נוגדי החמצון. אלה שלוחמים ברדיקלים החופשיים גורמי המחלות, ומנטרלים את נזקי החמצון. את כמות נוגדי החמצון מודדים על פי מדד תזונתי שפותח בארה"ב בשם ORAC. על פי הטבלה, אגב, בארטישוק ובשזיף יש יותר נוגדי חמצון מאשר בפירות הג'וגי והאסאי הטרנדיים. מצד שני, למה לא להכיר כמה מהמזונות האקזוטיים שזכו בתואר הנחשק?
שורש המאקה
בארץ ניתן להשיג כאבקה, ג'ל או מיצוי. מאקה, צילום: Shutterstock
המאקה הוא שורש של צמח רב שנתי ממשפחת המצליבים שמקורו בהרי האנדים, דומה לצנון או ללפת במראה ובטעם. מכיוון שמגדלים אותו רק בפרו, אם לא הזדמנתם לשם תוכלו להשיג אותו רק כאבקה, ג'ל או מיצוי.
המאקה מכיל חומצות אמינו רבות, פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. בני האינקה הקדומים, ובעקבותיהם הכובשים הספרדים של אמריקה, השתמשו בשורש למאכל וגם לריפוי חולשה ושיפור הפריון.
במחקרים נמצא שהשורש אכן טוב לאיזון הורמונאלי, מעודד את האון הגברי ואת החשק המיני אצל גברים ונשים כאחד, נוגד דיכאון, מעלה את רמת האנרגיה ומשפר את הזיכרון. בנוסף, הוא נמצא מוצלח גם להפחתת תופעות גיל המעבר כמו חרדות ודיכאון ולהורדת לחץ הדם, הכולסטרול הרע ושומני דם.
זרעי צ'יה
תכולה מרשימה של אומגה 3, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. זרעי צ'יה, צילום: Shutterstock
אחד הלהיטים בתחום מזונות העל הם זרעי הצ'יה, זרעים של צמח המרווה ההיספנית שמקורו בדרום אמריקה. הזרעים הקטנים והשחורים (שפירוש שמם כוח) שימשו כמזון מחזק אצל האצטקים ובני המאיה, וקנו את שמם לימים בעקבות מחקרים מדעיים בזכות תכולה מרשימה של אומגה 3, ויטמינים, מינרלים כמו ברזל וסידן, סיבים תזונתיים והרבה נוגדי חמצון.
טעמם הנייטרלי של זרעי הצ'יה מאפשר לשלב אותם בכל דבר - בסלטים, בשייקים, באורז, ביוגורט או במרק, מבלי להרגיש אותם כלל. בהשריה במים ובמגע עם נוזלים בכלל הם תופחים ומפרישים ג'ל, ולכן משמשים גם כחומר מדביק, באפייה ללא ביצים.
אכילת זרעי צ'יה טובה לדיאטה, כי הם מתרחבים בקיבה ויוצרים תחושת שובע. תכולת החלבונים הגבוהה טובה לשמירה על מסת שריר, חומצות השומן החיוניות עוזרות לתפקוד המוח, והסיבים התזונתיים מורידים את רמות הסוכר. מבחינת סידן, יש בזרעים הללו כמות יפה של סידן, מה שמועיל למניעת הידלדלות העצם.
פרי הנוני
מחקרים מצאו שלפרי הנוני פעילות אנטי סרטנית. צילום: Shutterstock
הנוני, פרי אקזוטי וקרוב משפחה של האנונה, נמנה גם הוא על מזונות העל. מקורו באיי פולינזיה והוא גדל גם בארצות טרופיות אחרות כמו טהיטי, הוואי ופיג'י, ומשמש באזורים הללו כבר אלפי שנים לשיקום הגוף וכזריקת מרץ. צורכים אותו כמיץ או כאבקה מהפרי והזרעים.
הנוני עשיר בוויטמינים, מינרלים, חומצו אמינו, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. יש בו כמות גדולה של ויטמין C, שהוא נוגד חמצון חשוב, אשלגן המוריד לחץ דם, ברזל שמועיל נגד מצבי אנמיה וסידן לעצמות ולשיער.
אבל רשימת התועלות לא מסתיימת כאן - מחקרים מצאו שלפרי גם פעילות אנטי סרטנית, הוא מאזן רמת סוכר בדם, מחזק את מערכת החיסון, טוב נגד מצבי עצירות וצרבת, תומך החלמה מפצעים וריפוי רקמות פגועות, עוזר לפעילות מערכת הנשימה וטוב נגד מיגרנות ועייפות כרונית, מנקה רעלים מהכבד ומשפר את מצב הרוח ואת איכות השינה.
אצות הספירולינה והכלורלה
מנקה את הדם ואת הכבד, מורידה כולסטרול ומשפרת זיכרון. ספירולינה, צילום: Shutterstock
אצות הן לא רק צמחי מים חלקלקים שיש לחמוק מהם בזמן הרחצה בים, אלא מרכיב חשוב במטבחי דרום מזרח אסיה זה אלפי שנים, הנחשבות למזון-על. הן דלות קלוריות ועשירות בנוגדי חמצון, ויטמינים, חומצות אמינו, מינרלים, אומגה 3 וסיבים תזונתיים יותר מכל ירק הגדל על פני האדמה.
הבולטות בהן מבחינת ערכים תזונתיים הן הספירולינה והכלורלה, אצות כחולות-ירוקות. הן באות בכמוסות או באבקה, ויש גם פתיתי ספירולינה שניתן לפזר בסלט או על אורז.
הספירולינה היא אצה חד תאית בעלת צורת ספירלה, הגדלה במים מתוקים. היא אנטי בקטריאלית, מנקה את הדם ואת הכבד, מורידה כולסטרול, מחזקת את מערכת החיסון, מייצבת את הסוכר בדם ומשפרת זיכרון. האבקה חסכונית יותר בצריכה מאשר כמוסות, וניתן לשלב אותה בשייקים או לפזר על סלט. הריח לא משהו אך הטעם כמעט בלתי מורגש, בעיקר אם משלבים בפירות מתוקים.
אצת הכלורלה מכילה כמות גבוהה מאוד של כלורופיל ולכן מנקה את הקיבה ואת הכבד ומסייעת בהובלת החמצן בדם. יש בה הרבה סיבים תזונתיים וחלבון מושלם. היא מחזקת את המערכת החיסונית, מאזנת את רמת הסוכר בדם, טובה לבעיות בבלוטת התריס ומחדשת את תאי העור, השיער והציפורניים.
גוג'י ברי
יש הטוענים כי הוא הפרי המזין ביותר על פני כדור הארץ. גוג'י ברי, צילום: Shutterstock
יש הטוענים שהגוג'י הוא הפרי המזין ביותר על כדור הארץ. זהו פרי יער קטן, אדום ומאורך, שמקורו בדרום מזרח אירופה ואסיה, שם הוא נחשב מסורתית כתרופה לחיזוק התפקוד המיני ולחיזוק הגוף בכלל.
הפירות צומחים על שיח רב שנתי ואלינו מגיעים מיובשים. אפשר לנשנש אותם כך, או לשלב בסלטים, בגרנולה, בשייקים ובדייסות. הם מכילים 19 חומצות אמינו, פחמימות מורכבות, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E ומינרלים כמו אבץ, ברזל, נחושת, סידן, סלניום וזרחן.
בנוסף, יש בגוג'י חומרים נוגדי דלקת והוא מכיל הרבה קרוטנואידים, שהם נוגדי חמצון חזקים ולוטאין, נוגד חמצון נוסף, המחזק את הראייה ומונע מחלות עיניים. אכילת הפרי מאזנת, על פי מחקרים, גם את החומציות בדם, מגבירה חיוניות ומחזקת את המערכת החיסונית, עוזרת להתמודד עם מתח, מגנה על הכבד, מורידה לחץ דם ומונעת טרשת עורקים.
פרי האסאי
הישר מברזיל: אסאי. בארץ מגיע באבקה, כמיץ וכמחית. צילום: Shutterstock
פרי נוסף הנחשב למזון-על הוא האסאי מברזיל, הצומח על דקל טרופי בגובה 25
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...