אף פעם לא מאוחר: טיפול זוגי בגיל מבוגר

הרבה שנים חיכיתם לצאת לפנסיה. טוויתם חלומות על נסיעות לחו"ל ביחד, תכננתם אין סוף תכניות: ללכת לחוגים, לקרוא את כל הספרים שלא הספקתם לקרוא, לעשות מנוי לתיאטרון, להתנדב, ולא פחות חשוב – לבלות הרבה זמן איכות עם בן/בת הזוג. ואז מגיע הרגע, ומתברר שחלום ומציאות לא תמיד הולכים יד ביד. פתאום הזמן הזוגי שתכננתם ביחד הופך למעיק. מחיי היומיום, שבהם כל אחד מכם היה בעיסוקיו עד שעות אחר הצהריים המאוחרות, אתם מוצאים את עצמכם הרבה זמן בבית ביחד, ומה שהיה אמור להיות זמן איכות, הופך בעיקר לזמן מריבות חוזרות ונשנות, או לחילופין – לשעמום ולשתיקות ארוכות. הרגלים של בן או בת הזוג, שכבר מזמן הפכו חלק מהחיים, פתאום הופכים בלתי נסבלים.
המונח "יעוץ זוגי" עבור זוגות בגיל השלישי הוא לא פעם ביטוי נרדף למבוכה ולבושה. עברתם כבר כל כך הרבה משברים ומריבות, גידלתם ילדים שכבר עזבו את הבית, ושרדתם את כל זה בגבורה. אז בשביל מה לעשות עכשיו את מה שלא עשיתם מעולם - לספר למישהו זר מה קורה אצלכם בבית? התשובה פשוטה: בשבילכם.
"האמת שבכל שלב של זוגיות מומלץ ללכת לטיפול זוגי, כחלק מטיפול תחזוקה. בדיוק כמו רכב, גם אנחנו זקוקים לטפל, לנקות, לשמר להחליף שמנים. זה טיפול אינסופי", אומרת יעל חביב, מנחת קבוצות ויועצת זוגית ואישית לגיל השלישי. "בגיל השלישי יעוץ זוגי לצערי פחות מוכר, יש כביכול פחות לגיטימציה תרבותית בגיל הזה לטיפול זוגי. אלה אנשים עם תרבות יותר סגורה, פחות נכונות לשתף את מה שקורה בתוך הבית. יש אמירות כמו 'מה זה כבר יעזור' או 'אנחנו כבר לא יכולים להשתנות'. אלה אמירות מאד מוטעות ומנמיכות".
אבל לא מאוחר מדי לטיפול זוגי בגיל מבוגר?
"ממש לא. מה שיפה בטיפול זוגי לגיל השלישי הוא שברגע שמתחילים, השינוי הוא מיידי. מדובר בטיפול קצר מועד, והזוג יוצא עם כלים שימושיים מידיים לקדם את מערכת היחסים שלהם. לעיתים מקבלים שיעורי בית ומיישמים. הקשר הזוגי הוא שריר שצריך לאמן ולחזק, ואז הוא עובד נהדר".
פעמים רבות העזרה לילדים באה על חשבון הזוגיות
לא תמיד בני הזוג מסכימים ביניהם על זמני העזרה לנכדים. צילום: Shutterstock
יש בעיות בזוגיות שאופייניות יותר לגיל השלישי?
"בהחלט. אחת הבעיות הנפוצות היא תחושת בדידות בתוך הזוגיות. כל אחד מבני הזוג מרגיש שהשני לא מבין אותו. לפעמים תוך כדי יעוץ שומעים משפטים כמו 'לא חשבתי שזה מה שעובר עליך', או 'לא ידעתי שאת מרגישה ככה'. הרבה מאד אנשים יוצאים לפנסיה ומרגישים שאיבדו את המשמעות. אם נניח אדם עבד בתפקיד חשוב בתעשייה האווירית, ופתאום מתעורר ליום חדש ללא יעדים ומטרה, יש תחושה של איבוד זהות. איבוד הזהות האישי מקרין כמובן על הזוגיות. איפה כל אחד לעצמו? ואיפה אנחנו שוב ביחד?.
"דבר נוסף שיכול להביא למריבות בין בני הזוג הוא נושא ההתמסרות לילדים ולנכדים. פעמים רבות הזמן שהסבים מקדישים לעזרה לילדים ולשמרטפות על הנכדים בא על חשבון הזוגיות, ולא תמיד יש הסכמה על כך בין בני הזוג. פעמים רבות ההתמסרות הזאת היא טוטאלית עד כדי ביטול עצמי והרצונות האישיים של זוג הסבים".
מתי כדאי ללכת לייעוץ?
"לדעתי כדאי להקדים תרופה למכה. אם יודעים שהולכים לקראת שינוי גדול כמו קן מתרוקן, יציאה לפנסיה, כניסה לדיור מוגן וכיו"ב, כדאי לעשות עבודת הכנה כדי למנוע משבר. אם בכל זאת הגענו לנקודת משבר, הטיפול הוא תמיד גם אישי וגם זוגי. לפעמים מגיע רק אחד מבני הזוג, וזה גם בסדר".
יש זוגות שיעוץ זוגי לא מתאים להם?
"זה מתאים לכל מי שבוחר לבוא. רק כשרוצים שמשהו יצליח, הוא יעבוד".
"יש עדיין בושה של 'מה יגידו עלי'"
לא קל לייצר אינטימיות כשהתקשורת לקויה - אבל אפשרי. צילום: Shutterstock
הבעיות בזוגיות בגיל השלישי שונות כאמור מבעיות של בני זוג בשנות ה-30 לחייהם, גם ברמת התכנים אבל גם ברמת התוצאה - אין ציפייה לשינוי דרמטי ומשנה חיים אחרי יעוץ זוגי בגיל מבוגר. בנוסף, קיימות לעיתים גם מגבלות בריאותיות: אם בגיל 30 אפשר לנסוע יחד לחצי שנה לטיול תרמילאים בארץ רחוקה כדי לבדוק את טיב היחסים, בגיל השלישי זה פחות אפשרי. מנגד, אפשר לעשות דברים אחרים.
חביב ממליצה לכל זוג לבצע תרגיל קטן: אחת לשבוע, להקדיש כשלוש שעות שבהן יעשו יחד רק את מה שהשני אוהב – ובהמשך יתחלפו. "זה תרגיל שבעצם ממחיש לכל אחד מבני הזוג מה השני אוהב, מה תחביביו", אומרת חביב. "מתברר שגם בגיל מבוגר, אחרי כל כך הרבה שנים ביחד, בני הזוג לא תמיד יודעים מה התחביבים של הפרטנר שלהם לחיים, או ששוכחים. בשלוש השעות האלה עושים רק מה שבן/בת הזוג אוהב/ת ובוחר/ת לעשות - צופים בסדרות שהוא אוהב, למשל. זה מאד מקרב".
על פניו זה נשמע פשוט, אבל חביב מזהירה שזה לא קל לייצר כזו אינטימיות, בטח לא כשהתקשורת לקויה. "אחד המשפטים האהובים עלי הוא 'מתי בפעם האחרונה עשית משהו בפעם הראשונה'. נסו לשנות ממש את הדברים הקטנים, זה כבר יעשה את ההבדל", אומרת חביב. "בגיל מבוגר, למרות הניסיון הרב, הרבה פעמים זוגות פחות מאפשרים לעצמם פשוט להיות. יש בושה של מה יגידו עלי, מה החברה מצפה ממני? המון שכבות שצריך להוריד ולנקות, כדי לחזור להיות הם עצמם".
שניים בדירה אחת: מגורים משותפים בפרק ב'
"אוהבת את בעלי, אבל גם גברים אחרים"
כשבני הזוג עוברים לישון בחדרים נפרדים
הצטרפו לקהילת מפגשי זוגות מעל 50 של מוטק'ה
דייטים בכל גיל יכולים להיות דבר מלחיץ, אבל אם אתם מחוץ למשחק זמן רב, זו יכולה להיות תחושה מאיימת במיוחד....
מתי בפעם האחרונה יצאתם לדייט? אם התשובה שלכם היא לפני 10, 20 או 30 שנה – כדאי שתמשיכו לקרוא. יש סיכוי טוב שדברים...
מנחם אלעד, אוטוטו 90 ולאה הובר, 87, הסתובבו באותה חבורה תל אביבית לפני למעלה מ-60 שנה. הוא היה נשוי למנוחה, היא...