חזרה לבריאות טובה

שינויי מזג האוויר הביאו אותי לחלות

הסתיו, עם התנודות הקיצוניות במזג האוויר והירידה בלחות, מביא איתו תופעות רפואיות מטרידות והחמרה בבעיות קיימות, כמו מחלות עור ודרכי נשימה, כאבי מפרקים ודיכאון. איך מתמודדים עם כל זה?
עדי כץ 08/11/17
שינויי מזג האוויר הביאו אותי לחלות
זה הסתיו, עם הענן ועם הרוח המייבב שגורם לנו לחלות. צילום: Shutterstock

 

 

השלכת הצבעונית, פרחי הסתוונית, הבריזה וריחות הגשם הראשון ובעיקר הפרידה לשלום מהלחות המעיקה של הקיץ, הופכים את הסתיו לעונה נעימה ורומנטית. חבל רק שעבור חלק מאיתנו, מביאים שינויי מזג האוויר גם בעיות ותופעות רפואיות מטרידות, שמקלקלות את המסיבה.

 

לדברי ד"ר אלה מנקוביצקי, מנהלת מרפאת שירותי בריאות כללית ברמת גן, למזג האוויר ההפכפך של עונות המעבר יש לעיתים מחיר בריאותי, אם כתופעות חולפות ואם כהחמרה בתסמינים של מחלות רקע. מיפינו בעזרתה כמה מהצרות של הסתיו:  

 

 

שפעת וסיבוכיה

 

 השפעת עלולה להסתבך ולהפוך לדלקת בדרכי הנשימה, במיוחד בגיל מבוגר. צילום: Shutterstock

 

 

השפעת, מחלה לא לגמרי תמימה למרות תפוצתה הרחבה, לא מחכה לחורף ומופיעה פעמים רבות כבר בסתיו, בשל המעברים מחום לקור ומלחות ליובש. בגיל המבוגר, השפעת עלולה להימשך זמן רב יותר ובנוסף לנזלת, כאבי גרון, התעטשויות, כאבי ראש והרגשה כללית רעה, יכולה גם להסתבך ולהפוך לדלקת בדרכי הנשימה העליונות, בסמפונות או בריאות. בין השאר, תורמות מחלות רקע של הגיל המבוגר כמו סוכרת, יתר לחץ דם, אי ספיקת לב וכיו"ב להחמרת המחלה והופעת סיבוכים.

 

איך מתמודדים: הדרך הטובה ביותר להימנע ממחלת השפעת היא להתחסן נגדה מדי שנה בתחילת הסתיו, מה שקריטי במיוחד, כאמור, למבוגרים ולחולים במחלות ריאה ודרכי נשימה ובמחלות כרוניות אחרות. חיסון השפעת הניתן בסניפי קופות החולים, כולל זנים שונים של נגיפים הצפויים להופיע בחורף, מונע את פגיעתם או לפחות מקטין את חומרת המחלה. בנוסף על חיסון השפעת, מומלץ בגיל המבוגר לקבל חיסון נגד דלקת ריאות, הניתן בתדירות המותאמת לגיל ולמצב הבריאותי.

 

פרט לחיסון, כדאי להקפיד על אספקה קבועה של ויטמין D, שמקורו בשמש. מכיוון שזו מתמעטת בסתיו, כדאי לבדוק את רמת הוויטמין בדם ולקחת במקרה הצורך תוסף. כדי לתגבר את המערכת החיסונית, כדאי גם לצרוך פירות וירקות העשירים בוויטמין C – ופירות הסתיו שופעים כאלה - ולא לשכוח לאוורר את הבית ולשמור על היגיינה למניעת הידבקויות.

 

 

מחלות דרכי נשימה

 

 חולי אסתמה סובלים מהתקפים בעונות מעבר. צילום: Shutterstock

 

 

מי שסובל ממחלות דרכי נשימה כרוניות כמו אסתמה ומחלת ריאות חסימתית (COPD), מרגיש היטב את בוא הסתיו גם בלי לפגוש בחצב או בנחליאלי. אסתמה, מחלה בעלת מאפיינים תורשתיים בשילוב גורמים סביבתיים, מושפעת מהיובש באוויר ומירידת הטמפרטורות, ובעונות המעבר מתבטאת בהתקפים. ההתקף נוצר מהיצרות של הסמפונות, צינורות הובלת האוויר לריאות, והתוצאה היא שיעולים, צפצופים, קשיי נשימה וייצור מוגבר של ליחה.

 

מחלת הריאות החסימתית גם היא מחלה כרונית. היא מופיעה בעיקר אצל מבוגרים, שכיחה יותר אצל גברים ופעמים רבות נגרמת מעישון או מחשיפה לזיהום אוויר. גם היא מתבטאת בחסימה של מעבר האוויר לריאות ואיתו שיעול, עודף ליחה וקוצר נשימה.  

 

איך מתמודדים: הטיפול במחלות הנשימה נעשה בתכשירים מרחיבי סמפונות הניתנים במשאף או במכשיר אינהלציה, במקביל לטיפול תרופתי בתכשירים מכייחים וסטרואידים. במקרים חמורים, חולי מחלת ריאות חסימתית נזקקים לחיבור לבלון חמצן.

 

כדאי במקביל לטיפול התרופתי להפסיק לעשן ולהימנע מחשיפה לעישון, ועד כמה שאפשר גם לחומרים מזהמים אחרים באוויר, ולצמצם יציאה מהבית בעונות המעבר.

 

 

אלרגיות

 

 פרחי סתיו, חלקיקי אבק ועובש שנמצאים באוויר בעונת הסתיו מחמירים אלרגיות. צילום: Shutterstock

 

 

הסתיו, כמו האביב, הוא עונת האלרגיות ואלה מביאות איתן נזלת, התקפי עיטושים, פריחות וגירודים, שיעול, אדמומיות, גירוי בעיניים ומה לא. הסיבות לאלרגיה יכולות רבות - באלרגיית סתיו, הגורמים הם חלקיקי רקבובית, אבק ועובש המתעופפים באוויר בהשפעת הרוחות ומפוחי העלים הידועים לשמצה, ונמצאים בשימוש גנני.

 

בנוסף עליהם, פורחים בסתיו כמה צמחים מחוללי אלרגיה כמו קזוארינה, אמברוזיה ולענה, וגם בבית פנימה יש אלרגנים, כמו קרדית אבק הבית - יצור זעיר המעופף באוויר באדיבות המזגן המאובק או שטיח שנחבט.

 

איך מתמודדים: כדי לטפל באלרגיה יש לברר כמובן מה הגורם לה, אצל רופא אלרגולוג שיאבחן ויציע טיפול במשאפים, תרופות נוגדות אלרגיה או במקרים קשים גם חיסון לאלרגיה. כשמתוודעים לגורם האלרגני, חשוב להתרחק ממנו ככל האפשר וגם לדאוג לניקיון הבית והחצר ולאיבוק מערכת האוורור והמיזוג.

 

 

יובש ומחלות עור

 

חשוב להקפיד על שימון העור, ומי שרגיש לחומרים משמרים צריך להקפיד על חומרים טבעיים. צילום: Shutterstock

 

 

גם העור לא נשאר אדיש לחילופי העונות. היובש באוויר מאדה ממנו את הלחות, סודק, מקלף וגורם לגירודים ועקצוצים. הגמישות נעלמת ומפנה מקום למרקם קשה, מחוספס ואדמדם, בעיקר במרפקים ובברכיים, בשפתיים ובכפות הרגליים. מי שסובל ממחלות עור כרוניות מרגיש את העונה במיוחד, ומחלות כמו פסוריאזיס, סבוריאה, אקזמות למיניהן ואסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס), נוהגות להתלקח בתנאים הללו.

 

איך מתמודדים: מעבר לטיפול הספציפי הניתן למחלות העור השונות, כדי להימנע מיובש בעור יש להקפיד על שימונו, בעיקר באזורים המועדים, על ידי מריחת קרם לחות, אפשר עם תמציות חוחובה או קמומיל וגם תכשירים כמו שמן קוקוס יעשו את העבודה. מי שאלרגי לחומרי בישום ולחומרים משמרים, כפי שקורה פעמים רבות אצל חולי עור כמו אסתמה של העור, צריך להקפיד על קרמים נטולי פרבנים ו-SLS. ניתן גם לטבול באמבטיה עם שמנים מרככים כמו שמן נבט חיטה, לבנדר, אלוורה או קלנדולה.

 

כדאי לבצע מקלחות קצרות ולמתן את חום המים במקלחת - מים חמים מדי מייבשים את העור – וכן להשתמש בסבון היפו אלרגני ונטול חומרים משמרים. אם מחממים את הבית במזגן, יש להקפיד על ויסות הלחות בעזרת מכשיר אדים.

 

על לחות העור אפשר וכדאי לשמור גם מבפנים, בעזרת שתייה של הרבה מים במהלך היום, הימנעות ממזונות מטוגנים, משוקולד, מקפאין ומאלכוהול, ואכילת מזונות עתירי אבץ וויטמינים A, C ו-E.   

 

 

נשירת שיער

 

 מעברים קיצוניים מחום לקור ואוויר יבש עלולים להחליש את שורשי השיער ולגרום לנשירה. צילום: Shutterstock 

 

 

הכלב והחתול משירים עכשיו את פרוות הקיץ ומשאירים אותה על השטיח ועל הספות? גם הראש שלנו עומד בשלכת, כפי שניתן ללמוד ממראה הכרית בבוקר והסבך שנותר במברשת השיער ובחור הניקוז באמבטיה.

 

מעברים קיצוניים מחום לקור ואוויר יבש המייבש את עור הקרקפת, עלולים להחליש את שורשי השיער ולגרום לנשירה בסתיו, כמו גם מחלות העונה המחלישות את הגוף. במקרי נשירה קיצוניים, חשוב לוודא שלא מדובר בתסמין של בעיות הורמונאליות, שיבושים בתפקוד בלוטת התריס, חוסרים תזונתיים בוויטמין B12 או בברזל, מחלות אוטואימוניות או מחלות של הקרקפת.

 

איך מתמודדים: כדי להקטין את מימדי התופעה, כדאי להימנע מחפיפות תכופות ולהשתמש בחומרים שמסייעים נגד יובש, להקפיד על תזונה המכילה את כל אבות המזון או להשלים בתוספי מזון בדגש על צריכת חלבונים וכמובן, גם כאן, להרבות בשתיית מים. גם תספורת יכולה לחזק את השיער וכשיש דלדול ממשי, אפשר לעצב תסרוקת מדורגת שתתרום לנפח.

 

 

מיגרנות

 

מיגרנות תוקפות נשים פי שניים מאשר גברים. צילום: Shutterstock

 

 

אין הוכחה מדעית לקשר בין הסתיו להופעת מיגרנות, אבל בשטח יש המתלוננים על החמרה. המיגרנות - אותם כאבי ראש חזקים ומשתקים, לרוב בצד אחד של הראש, מלווים ברגישות לאור ולרעש, בבחילות ועוד - תלויות פעמים רבות במצב ההורמונאלי ובמצבים של מתח וחוסר שינה. המיגרנות, אגב, תוקפות נשים פי שניים מאשר גברים.

 

מעבר לכך, כנראה גם לשינויי מזג האוויר, לירידה בלחץ הברומטרי (הלחץ של משקל האוויר על הקרקע) ובלחות, להיחשפות למזג אוויר קר או חם באופן קיצוני ולירידה ברמת הסרוטונין במוח האופיינית לעונה, יש השפעה על התלקחות מיגרנה.

 

איך מתמודדים: הטיפול במיגרנה הוא תרופתי, למניעה או לשיכוך הכאבים בזמן התקף. במקביל, כדאי להימנע מיציאה מהבית במזג אוויר קיצוני, להקפיד על תזונה מאוזנת ועל שתיית מים מרובה, להתרחק ממאכלים כמו שוקולד, יין אדום, גבינה צהובה ומונוסודיום גלוטומט ולא פחות חשוב - ללמוד להירגע ולהימנע ממצבי לחץ.

 

 

כאבי מפרקים

 

כאבי מפרקים יכולים להיות חזקים ותכופים יותר בסתיו. צילום: Shutterstock

 

 

ללחץ הברומטרי היורד בסוף הקיץ ולירידה בטמפרטורות, יש פעמים רבות השפעה גם על כאבי ברכיים, שורש כף היד ועוד, אצל אנשים הסובלים מבעיות מפרקים. המחלה לא מחמירה דווקא, אבל הכאבים יכולים להיות תכופים וחזקים יותר.

 

כאבי מפרקים יכולים לנבוע משחיקת סחוסים המגיעה בגיל מבוגר ופוגעת בעיקר בברכיים, בכתפיים ובמפרקי הירכיים, או ממחלות מפרקים כרוניות, שהמוכרת בהן היא דלקת המפרקים השגרונית. זו יכולה להופיע גם בגיל צעיר ובכוחה לפגוע בכל מפרקי הגוף.


איך מתמודדים: את בעיות שחיקת הסחוסים פותרים לעיתים בהתערבות ניתוחית, ודלקות המפרקים מטופלות בתרופות, אך כדי למנוע כאבי מפרקים כדאי גם להישאר פעילים ולשמור על משקל תקין, לחזק את השרירים שסביב המפרקים המועדים ולחמם מפרקים פגועים. בנוסף, כדאי להרבות בשתיית מים ולהימנע ממאכלים עם שומן רווי ומזון מעובד וממותק.

 

 

דיכאון ועייפות

 

תחושת עצב ודכדוך מתגברת בסתיו, עם החשיכה המוקדמת ומזג האוויר הסגרירי. צילום: Shutterstock

 

 

הסתיו, עם הענן ועם הרוח המייבב, עם הסגריר, שעות האור שמתקצרות והחשיכה שממהרת לרדת, מייצר אצל רבים מאיתנו גם תחושת עצבות ודכדוך. מי שסובל מדיכאון בשאר ימות השנה, כנראה יסבול אף יותר בעונה הקרה. זה יכול להתבטא בחוסר חשק לכלום, בעייפות, בירידה באנרגיה, במשיכה להתכרבל במיטה ובבעיות שינה.

 

איך מתמודדים: כדי להתמודד עם הבעיה כדאי להשתדל להגדיל את מספר שעות השינה בלילה, ובימים יפים לצאת החוצה ולספוג קרני אור, הידוע בהשפעתו על מצב הרוח. מבחינת התפריט, כדאי להוסיף פחמימות מורכבות שמספקות שובע ורגיעה לאורך זמן, כמו לחם מקמח מלא, אורז, פסטה, גריסים וקטניות למיניהן, ולאכול מדי 3-4 שעות כדי למנוע תנודתיות במצב הסוכר בדם. במצב של דיכאון קשה ומתמשך, כדאי לשקול טיפול בתרופות נוגדות דיכאון. 

 

 [#middleBanner] 

לא רק בחורף: מה הסיבות לשפעת קיץ?

נפטרים מהשיעול בדרכים טבעיות

איך למנוע דלקת ריאות?

10 דרכים טבעיות להילחם בשפעת 

כל הסיבות לכאבי ברכיים

מפסיקים לעשן ב-7 צעדים

כך תקבלו ויטמין D - גם בחורף

מיואשים מהאלרגיות העונתיות?

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
לקראת כיפור: כך תעברו את הצום בשלום

יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה