אל תזרקו: 6 שימושים מפתיעים בקליפת בננה
זה שהבננה בריאה ושופעת ערכים תזונתיים, טעימה, נימוחה ולא מאתגרת את שרירי הלסת (חוץ מהגרסה המיובשת), כולנו יודעים. ידוע גם שהיא מצטיינת כחומר גלם לשייקים, עוגות וגלידות, ומעולה גם כקינוח מהיר ומשובח, כשהיא מטוגנת עם או בלי ציפוי פריך וסירופ שוקולד.
אבל אם אנחנו מסתפקים בפרי עצמו וכל השאר נחשב לפסולת, בארצות הטרופיות - מולדת הבננה – דעו ששום חלק של שיח הבננה לא מתבזבז. מהגבעולים מייצרים סיבים לקליעת חבלים, שקים, מחצלות וסלים, בעלים טריים מגישים מזון, ובעלים היבשים מרפדים מיטות וגגות.
את המנהגים העממיים הללו קשה וגם מיותר לשחזר, כשכל מוצרי הצריכה מחכים לנו בחנות. אבל השימוש בקליפות הפרי הוא כבר עניין אחר. מתברר שקליפת הבננה, זאת שאנחנו זורקים מיד לאשפה, טובה ומומלצת גם היא למאכל - אבל לא רק.
תחזיקו חזק: כדאי לאכול גם את הקליפה
אל תדאגו, קודם מבשלים אותה. צילום: Shutterstock
זה נשמע אמנם מוזר, לאכול את הקליפה, אבל אם תתגברו על הרתיעה ותעזו לבשל אותה, עם או בלי הבננה (כמובן יש לשטוף אותה היטב לפני כן), תיהנו מיתרונות תזונתיים רבים. קליפות הבננה, נמצא במחקרים, לא פחות בריאותיות מהפרי עצמו: הן מכילות כמות גבוהה של ויטמינים מסוג B, מינרלים כמו מגנזיום ואשלגן, סיבים תזונתיים מסיסים ונוגדי חמצון כמו לוטאין, שטוב לבריאות העיניים. בנוסף, יש בה טריפטופן - רכיב המעלה את רמת הסרוטונין במוח, ובכך מרגיע ומרומם את מצב הרוח.
אם עברתם לשלב הבא, דעו שכדאי לאכול את הקליפות (אחרי בישול כן?) כשהן צהובות ואפילו ירוקות. במצב הירוק הן יתאימו לרוטב צ'טני, קארי או לתבשילי ירקות אסיאתיים. במצב הצהוב הם יתאימו לשייקים או לבלילת עוגות.
את החומרים הפעילים בקליפות הבננה אפשר לקבל גם בכוס תה – כלומר להכין מהן מרתח בריאותי, הידוע כתרופה מצוינת להנגאובר אחרי ליל שתייה. פשוט מרתיחים את הקליפות במים לעשר דקות, מסננים, מקררים ושותים.
אבל לא פחות חשוב - חוץ מלאכול או לשתות אותן, תוכלו להשתמש בקליפות הבננה למגוון עניינים אחרים:
1. נגד עקיצות וגירויי עור
קליפת בננה יכולה לעזור. צילום: Shutterstock
נעקצתם על ידי יתוש או פרעוש שנשר מהכלב, נתקלתם בסרפד עוקצני בגינה והעור מגורה? עיסוי החלק הפנימי של קליפת הבננה על העור ירגיע את הגירוד ויוריד את הנפיחות.
2. נגד יבלות
עיסוי בחלק הפנימי של קליפת הבננה יועיל גם ללוחמה ביבלות מעיקות ועיקשות, הנוטות להופיע על כפות הרגליים. להגברת האפקט, כדאי להניח פיסת קליפה על היבלת ולחבוש למשך הלילה. זה כמובן לא יקרה ביום אחד ויש צורך בהתמדה, אבל היא תשתלם.
3. לעור פנים זוהר
גם עור הפנים יודה לכם על מפגש עם קליפת בננה. עיסוי הפנים בחלק הפנימי של הקליפה למשך כמה דקות מדי יום, יחליף את המראה המקומט והעייף בעור זוהר וגמיש. לטיפול באזורים בעייתיים במיוחד בפנים - עם פצעונים, אדמומיות, גרד או דלקתיות - כדאי לשכב ולהניח את הקליפות על המקום למשך כחצי שעה. אותו טיפול אפשר לתת גם לחבורות בעור.
4. להלבנת שיניים
מחקרים מצאו שהמינרלים שבקליפת הבננה עוזרים להלבין שיניים בלי לשחוק את האמייל. צילום: Shutterstock
שיניים מוכתמות או צהובות - צרה של הגיל המבוגר ובעיקר אצל מעשנים - יכולות להלבין גם בלי טיפולים יקרים ושוחקי אמייל אצל רופאי השיניים. מחקרים מצאו שהמינרלים בקליפת הבננה, בהם אשלגן, מנגן וברום, עוזרים להלבין שיניים בלי לשחוק את שכבת האמייל, כפי שקורה במלבינים אחרים. איך זה נעשה? פשוט פורסים את הקליפה לחתיכות ומשפשפים בתנועות מעגליות על השיניים למשך שתי דקות. ממתינים כרבע שעה, שוטפים ומצחצחים במברשת שיניים ללא משחה. התמדה יומיומית תביא לתוצאות תוך מספר שבועות.
5. לצחצוח נעליים, כלי כסף ותכשיטים
[#middleBanner]
אם אזלה לכם משחת הנעליים, או שאתם סתם מעדיפים את האופציה הטבעית גם בתחום הניקיון, המרקם הלחלוחי והשמנוני של פנים קליפת הבננה יציל את המצב גם כאן. שפשוף פנים הקליפה על נעלי עור יחזיר להן את נעוריהן הבוהקים. קליפת הבננה מעולה באותה מידה גם לצחצוח כלי כסף, רהיטי עץ, ספות עור ואפילו תכשיטים, ללא כימיקלים וחומרי הברקה יקרים.
6. לטיפול בחרקים בגינה
אבל לא רק בבית - קליפות הבננה יעילות גם בגינה, ללוחמה בכנימות האוכלות כל חלקה טובה. כל מה שצריך הוא לגרוס את הקליפות, לערבב באדמת הגינה סביב הצמחים הנגועים ולהמתין לטוב. שימוש גנני נוסף לקליפה הוא הברקת עלי צמחים בעציצים או בגינה.
20 מזונות שלא כדאי לשמור במקרר
בננות: שפע יתרונות תזונתיים ומתכון לעוגה
עוד דרכים טבעיות לשיניים לבנות
הפתרונות שלא חשבתם עליהם בהסרת כתמים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...