חזרה לבריאות טובה

סוכרת - אפשר לחיות עם זה

כ-550 אלף איש בישראל חולים בסוכרת, מרביתם מעל גיל 50. לרגל יום המודעות למחלה שחל אמש (שלישי), קיבלנו מהמומחים טיפים חשובים לניהול נכון של הסוכרת ולמניעת הסיבוכים שלה
עדי כץ 15/11/17
סוכרת - אפשר לחיות עם זה
הקפדה על תפריט נכון, פעילות גופנית, משקל מאוזן ובדיקות חשובה מאד לחולי סוכרת. צילום: Shutterstock

 

 

זו אמנם לא מחלה מדבקת, אבל כשמדברים על מימדי התפוצה של סוכרת מסוג 2 או "סוכרת מבוגרים", מדברים על מגפה. מה שמביא לתפוצה הרחבה של הסוכרת, שמופיעה בעיקר בגיל המבוגר, הוא לא חיידק או וירוס אלא אורח החיים המערבי - תזונה עתירת סוכר, פחמימות מזוקקות ושומן מן החי, לצד נוחות החיים וההתמכרות לישיבה מול מסכים, שמביאות למינימום תזוזה. 

 

לרגל יום המודעות למחלת הסוכרת שחל אמש (שלישי), כדאי לדעת שכ-550,000 איש בישראל מאובחנים במחלה, מרביתם בני 50 פלוס. התחזיות מראות שהמספרים רק יגדלו בעתיד, בעיקר במדינות המתועשות.

 

כלפי חוץ אדם החולה בסוכרת נראה כמו כולנו, אבל בתוך הגוף המחלה עושה שמות. בגיל המבוגר היא מאיצה את תסמיני הזיקנה, מעלה את שיעור הנפילות, גורמת לכאבים, מביאה לדיכאון ומכפילה את הסיכון לדמנציה. ועוד לא דיברנו על הסיבוכים של הסוכרת, הפוגעים בכלי הדם ועל ידי כך גם בתפקוד המיני ומביאים למחלות לב, עיניים וכליה. 

 

מקור המחלה הוא בפגם מטבולי, הגורם לכך שהלבלב לא מסוגל לייצר כמות מספקת של הורמון האינסולין, ובהמשך מתנוון ולא מסוגל לייצר אינסולין כלל. למה צריך אינסולין? כדי לווסת את רמות הסוכר בדם. בלעדיו הסוכר לא יתפרק ורמתו תעלה, מה שללא טיפול מתאים מוביל לסיבוכים שהזכרנו.

 

סוכרת מסוג 2 היא מחלה גנטית, אבל כאמור, גם אורחות חיים משפיעות על הופעתה. עודף משקל הוא גורם עיקרי גם כשאין רקע גנטי, וכך גם מצבי לחץ נפשי. סוכרת סוג 2 נחשבת למחלה כרונית, אבל יש מה לעשות כדי לחיות איתה ולמנוע את הסיבוכים. ד"ר ליליה בלומברג - רופאת משפחה במרכז היום הטיפולי בקריית אליעזר בהפעלת עמותת "שילה" לפיתוח שירותים לאזרח הוותיק בחיפה, וד"ר אולגה רז - ראש תחום תזונה קלינית באוניברסיטת אריאל, מספקות טיפים חשובים לניהול נכון של המחלה:

 

 

שמרו על משקל תקין

 

 גם ירידה של 5%-10% בלבד במשקל תעשה את העבודה. צילום: Shutterstock

 

 

תאי השומן בגוף מגבירים את התנגודת לאינסולין, ולכן אחד הצעדים החשובים ללוחמה בסוכרת ואפילו למניעת הופעת, הוא ירידה במשקל. גם ירידה קטנה של 5%-10% בלבד ממשקל הגוף תעשה שינוי גדול.

 


הקפידו על פעילות גופנית סדירה

 

רכיבה על אופניים, ריקוד, שחייה או כל פעילות אחרת - העיקר שתזוזו, לניצול טוב יותר של האינסולין. צילום: Shutterstock

 

 

כאן אין שאלה של חשק - פעילות גופנית היא הכרחית להתמודדות עם סוכרת ולהקטנת הנזקים, מאחר שהיא גם שורפת קלוריות ותורמת לירידה במשקל, וגם מאפשרת ניצול טוב יותר של האינסולין. ההמלצה היא לבצע פעילות אירובית כמו הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים או ריקוד במשך חצי שעה לפחות מדי יום. חשוב להוסיף גם תרגילי חיזוק יומיומיים שניתן לבצע גם בבית, לשמירה על מסת שריר.

 

מובן שיש להתאים את רמת הקושי והעצימות של הפעילות למצב הגופני וליכולות, וחשוב לא לבצע אותה בלי לאכול משהו קטן לפני כן, ולפני שמאזנים את ערכי הסוכר בדם.  

 

 

הקטינו את הארוחות ופזרו אותן על פני כל היום

 

ארוחת בוקר, ארוחת צהריים וארוחת ערב? זה פאסה. יש לאכול אחת לשלוש או ארבע שעות - אפילו משהו קטן גם אם לא רעבים - כדי לשמור על איזון של רמת הסוכר בדם, כי איזון הוא מילת המפתח. כשיוצאים מהבית חשוב להצטייד בחטיף אנרגיה או בדבר מזון אחר, כדי למנוע מצבים של צום ממושך שעלול להביא לנפילת סוכר.  

 


היפרדו מסוכר ומקמח לבן

 

כן זה טעים, אבל זה מזיק לכם. צילום: Shutterstock

 

 

אמרו שלום או לפחות צמצמו מאוד אכילת עוגות, עוגיות, ממתקים, משקאות ממותקים, דגני בוקר, פתיתים, אטריות, לחם ופיתות, ולמעשה כל מה שמכיל סוכר או קמח לבן.

 

 

העדיפו פחמימות מורכבות

 

לחם מקמח מלא ושאר פחמימות מורכבות לא מעלים את רמת הסוכר בצורה חדה. צילום:  Shutterstock

 

 

בהמשך לסעיף הקודם, תשכחו מפיתות או מחלה של שבת. הפחמימות שאתם צריכים הן מורכבות, כלומר לחם מדגן מלא כמו שיפון או כוסמין, אורז מלא או בסמטי, פסטה מקמח מלא כמו קמח דורום ודגנים מלאים אחרים, כמו קינואה וכוסמת (לא בדיוק דגנים אבל משמשות בתפקיד), בורגול ושיבולת שועל. חשוב גם להרבות באכילת קטניות, המכילות גם הן פחמימות מורכבות. הפחמימות המורכבות מתפרקות בגוף באיטיות, תורמות לתחושת שובע ולא מעלות את רמת הסוכר בצורה חדה.

 

 

העדיפו בשר רזה

 

אוכלים בשר? הקפידו לבחור בבשרים הרזים יותר כמו הודו, עוף ללא העור, דגים או בקר רזה כמו סינטה ופילה. את המנה הבשרית עדיף לאכול בלוויית ירקות בלבד, המכילים הרבה סיבים תזונתיים שיעזרו בעיכול.

 

 

איכלו ירקות בכל הצבעים, אבל פירות בצמצום

 

הירקות עשירים בסיבים תזונתיים המאזנים את רמת הסוכר בדם. צילום: Shutterstock

 

 

בכל ארוחה וגם בין הארוחות אכלו ירקות. הם עשירים בסיבים תזונתיים המאזנים את רמת הסוכר בדם וגם בנוגדי חמצון, שמועילים לכל דבר. מומלץ מאוד להקפיד על שילוב של ירקות בכל הצבעים (לכל צבע תועלות משלו), ואפשר להכין אותם במגוון צורות: חתוכים לסלט, מאודים, מוקפצים, כאנטי פסטי או בתוך מרק. מותר לאכול גם גזר וסלק שטעמם מתוק, אבל לבדוק את רמת הסוכר לאחר אכילתם, כי יש אנשים שהירקות הללו מעלים את רמת הסוכר בדם שלהם.

 

פירות הם אמנם מזונות בריאותיים לרובנו, אבל סוכרתיים צריכים להתייחס אליהם בחשדנות, בשל תכולת הסוכר הגבוהה. אז כדאי לאכול פירות, אבל במידה - לבחור את אלה בעלי המדד הגליקמי הנמוך יותר, ובעיקר לנהוג על פי המלצות תזונאי הסוכרת שלכם.

 

 

אכלו שומנים בריאים, הפחיתו בשומנים הרוויים

 

שומנים בריאים הם תוספת ברוכה לתפריט חולי סוכרת. צילום: Shutterstock

 

 

שמנים מהצומח הם תוספת ברוכה לתפריט בסוכרת. 2-3 כפות ואף יותר של שמן זית או שמן קנולה ביום, וכן אבוקדו, טחינה, אגוזים ושקדים בכמויות שהותאמו על ידי התזונאי יתקבלו בברכה.

 

במקביל, היפרדו ממאכלים כמו חמאה, שמנת, קצפת ושאר מוצרי החלב עתירי השומן, והסתפקו באלה שמכילים עד 5% שומן. כך גם לגבי הבשרים השמנים כמו כבש, צלעות, אנטריקוט, נקניקים ונקניקיות ובשר מעובד בכלל, וגם כבד ואיברים פנימיים אחרים. בנוסף, יש להקטין צריכה של שומנים רב בלתי רוויים, כמו שמן תירס, שמן חמניות ושמן חריע.

 

 

נסו מזונות וצמחי מרפא שמורידים סוכר

 

כמה מזונות נמצאו כמועילים להורדת הסוכר ואפשר לנסות לצרוך אותם, כמובן לא על חשבון הטיפול התרופתי. קפה, למשל, נמצא יעיל בנושא וגם ירקות כמו שום, בצל ופלפל חריף, תבלינים כמו קינמון, חילבה וכורכום, זרעי קצח וגם חליטות קמומיל ותה ירוק.

 

 

שתו הרבה

 

הקפידו על כ-10 כוסות נוזלים ביום - מים, סודה, משקאות דיאט או חליטות צמחים. צילום: Shutterstock

 

 

כלל חשוב נוסף בחיים עם סוכרת הוא להקפיד על שתייה מרובה של משקאות, ללא סוכר כמובן – כ-10 כוסות נוזלים ביום. זה יכול להיות מים, סודה, משקאות דיאט, קפה, תה וחליטות צמחים. ניתן להמתיק בממתיקים מלאכותיים, רצוי כאלה המבוססים על סטיביה.

 

 

הקפידו על שינה טובה

 

חשוב לישון כ-7 שעות בלילה - שנת צהריים לא נחשבת. צילום: Shutterstock

 

 

מלבד עייפות, חוסר ריכוז ועצבנות, מחסור בשינה גורם ללא מעט בעיות רפואיות, לרבות השמנה. הקפידו לישון כ-7 שעות מדי לילה. השלמה בשנת צהריים לא תעשה את העבודה, משום שהשינה חייבת להיות רציפה.

 


בדקו חוסרים תזונתיים

 

בדיקת דם לחוסרים תזונתיים תמיד מועילה. אצל חולי סוכרת, נמצא לעתים מחסור במגנזיום או בוויטמין 12B, ויש לבדוק את הנושא ולהשלים בתוספים בעת הצורך, בהתייעצות עם התזונאי.

 


הקפידו על נטילת תרופות

 

 רכזו את התרופות יחד בהישג יד, והקפידו במיוחד על נטילתן בחופשות ומחוץ לבית. צילום: Shutterstock

 

 

הקפדה על נטילת התרופות שרשם הרופא חשובה מאוד, בבית ועל אחת כמה וכמה מחוץ לבית, בחופשות וכיו"ב. חשוב לוודא שהתרופות נמצאות בהישג יד ולרכז אותן ביחד עם ערכת הגלוקוגן - ערכה להזרקת גלוקוז במקרה של נפילת סוכר, בתיק נשיאה נוח. כשיוצאים לחופשה, מומלץ לקחת יותר תרופות מהכמות הנדרשת, ליתר ביטחון.

 


בצעו בדיקות שגרתיות

 

מלבד ביקורת שגרתית אצל רופא המומחה לסוכרת ובדיקות דם סדירות, יש לבצע בדיקות נוספות. אחת החשובות בהן היא בדיקות עיניים לגילוי מחלת הרטינופתיה, הפוגעת בכמחצית מחולי הסוכרת ועלולה לחבל בראייה ולגרום לדימומים בעיניים ולהיפרדות רשתית. יש לעקוב גם אחרי התפקוד הכלייתי והימצאות חלבון בשתן. אחד מסיבוכי הסוכרת  הוא אי ספיקת כליות, שיכול להוביל לטיפול בדיאליזה או לצורך בהשתלת כליה.

 

חשוב לעקוב גם אחר מצב הלב ולהפחית גורמי סיכון למחלות לב, המגיעות לעיתים בעקבות הסוכרת. במילים אחרות - להפסיק לעשן, לעסוק בפעילות גופנית סדירה, לרדת במשקל ולאזן את לחץ הדם ואת רמת השומנים בדם.

 

 

שמרו על הרגליים

 

שמירה על הגיינת כפות הרגליים עשויה למנוע "רגל סוכרתית". צילום: Shutterstock

 

 

חולי סוכרת מועדים לפתח "רגל סוכרתית" - סיבוך נפוץ המתבטא בהופעת כיבים בכפות הרגליים בשל אספקת דם לקויה. לכן חשוב לשמור על היגיינת כפות הרגליים, לבדוק אותן מדי יום ולוודא שלא הופיעו עליהן שלפוחיות, חתכים או דימומים שלא היו שם קודם, ושאין שינוי בצבע הרגל.

 

חשוב לשמור על כפות הרגליים יבשות ולנגב אותן היטב לאחר הרחצה, לשמור על ניקיון בין אצבעות הרגליים וגם להימנע מנעילת נעליים לוחצות ומהליכה יחפים, כדי להימנע מפציעות. כמו כן, יש לבצע בדיקות תקופתיות של כפות הרגליים אצל מומחה בטיפול ברגל סוכרתית כדי למנוע החמרה, שעלולה במקרים קיצוניים שאינם מטופלים להוביל לקטיעת רגל.

 


שקלו מעבר לטיפול בהזרקת אינסולין

 [#middleBanner] 

מעל 50% מחולי הסוכרת, כך העלה מחקר בנושא, רואים בהזרקה עצמית יומיומית של אינסולין גזרה שאי אפשר לעמוד בה. מעל מחצית הרופאים הודו במחקר, שגם עבורם הטיפול באינסולין נמצא בעדיפות אחרונה, לאחר שמוצו האפשרויות האחרות.

 

בשל כך, הטיפול בהזרקת אינסולין לסוגיו ניתן כיום רק חולים כשהכדורים (שמטרתם לעודד את הלבלב לייצר אינסולין) הפסיקו לעבוד עבורם, והלבלב כבר לא מסוגל לייצר אינסולין כלל. מכיוון שמתן אינסולין הוא השיטה היעילה ביותר לאזן את המחלה, ולאור שיטות ההזרקה הנוחות הקיימות היום, כדאי לשקול את המעבר עוד קודם.

 

הזרקה היא למרבה הצער הדרך היחידה לקבל את החומר, לאחר ששיטות אחרות כמו מתן החומר במשאף לא צלחו. אם אתם נרתעים ממחטים, דעו שהמזרקים החדשים אוטומטיים ודמויי עט, נוחים לשימוש ומצוידים במחט דקיקה, שממזערת מאוד את הכאב. האינסולין כיום מיוצר בשיטות ביוטכנולוגיות, ולא מגיע ממצוי הלבלב של בעלי חיים, כמו בעבר.  

 

 

המדריך המלא לטיפול בסוכרת בגיל השלישי

7 דברים שחייבים להגיד לרופא

סוכרתיים: אנחנו אוכלים את עצמנו עד חולי

 

הטכנולוגיה שדואגת שנחיה בריא יותר

 

קחו שליטה על התרופות שלכם

 

לא רק גנים: כך תאריכו ימים

 

הבדיקות שאסור לוותר עליהן אחרי גיל 50

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

 

תגובות  1  אהבו 

אני עם נטיה לסכרת ולכן דאגתי לביטוח בריאות טוב.



חשוב לבדוק את הביטוחים רק עם יועץ פנסיוני טוב באמת
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה