סובלים מאדמומיות כרונית בפנים? קוראים לזה רוזציאה, ויש מה לעשות
אדמומיות בפנים שמסרבת לעזוב, פצעים טורדניים. התופעה שמוכרת לרובנו היא למעשה מחלת עור כרונית המכונה "רוזציאה" (ומוכרת גם בשם "תסמונת הפנים האדומות"), והיא הופכת ליותר מתסכלת כשטיפולים שונים, מתרופתיים ועד קוסמטיים, לא באמת עוזרים. רוזציאה שכיחה בגילי 30 ומעלה, בקרב אנשים בעלי גוון עור בהיר, אך ניתן לאבחנה במקרים מסוימים גם אצל אנשים בעלי גוון עור כהה ובגילים צעירים יותר. ובכל זאת, רוזציאה היא לא גזירת גורל ואפשר לטפל בה.
אדמומיות בפנים: מה הסימפטומים של התופעה?
הסימפטומים העיקריים של רוזציאה כוללים הסמקות חוזרות ונשנות עד אדמומיות קבועה בפנים, מלווה בהיווצרות מואצת של נימי דם ולעיתים בפצעונים קטנים. במצבים מסוימים התופעה מלווה גם בעיניים מגורות, אדומות ויבשות או בתחושת גוף זר בעין, ובמקרים אקוטיים תיתכן התעבות של רקמת האף, הידועה גם בשם "תסמונת האף האדום".
גלי חום הם תופעה נוספת שאופיינית למחלה, למרות שרבים מתבלבלים ונוטים לייחס אותה לתופעת לוואי האופיינית לגיל המעבר בלבד. תחושה של בעירה פנימית, צריבה, עקצוצים ולעיתים גם גרד ויובש אופייניים גם הם לרוזציאה, וגורמים לאי נוחות ואף לפגיעה באיכות החיים ובתחושת הביטחון העצמי.
רוזציאה: מה הגורמים לה?
צריכת אלכוהול, ובמיוחד יין אדום, עלולה להחריף את האדמומיות בפנים. צילום: Shutterstock
הגורם המדויק לתופעה עדיין לא ידוע. את תסמיני המחלה ניתן לייחס למגוון סיבות אפשריות כמו גנטיקה, תפקוד לקוי של מערכת החיסון, גורמים חיצוניים שעשויים לעורר תגובות אקוטיות של העור, וגם טפיל בשם "דמודקס מייטס", הנמצא בשכיחות גבוהה יותר בעור בוגר. אחוז ניכר באוכלוסייה נושא על עורו את הטפיל ללא סימפטומים קליניים, אך היחלשות המערכת החיסונית של העור מסיבות מסוימות, עלולה לגרום להתרבות ניכרת של הטפיל ולתופעה ידועה של חספוס, גרד, אודם וצריבה באזור העפעף העליון והפנים, לצד פצעונים או מעין תפרחת אדומה בעור.
יין ישמח לבב אנוש? לא במקרה של רוזציאה: צריכת אלכוהול, במיוחד יין אדום, עלולה לגרום להתלקחויות ולהחמרת האדמומיות בעור הפנים, ולכן אינה מהווה כלל סיבה למסיבה. בנוסף, חשיפה לשמש, מקלחות חמות, פעילות גופנית מאומצת, שתיית משקאות חמים וצריכת מאכלים חריפים עלולות להשפיע על חומרת המחלה, כמו גם גורמים נפשיים כדוגמת סטרס.
אור על העור: איך מאבחנים רוזציאה?
בגלל הסימפטומים המגוונים האופייניים למחלה, לעיתים היא מאובחנת בטעות כסבוריאה, אקזמה חולפת, רגישות לתרופות ולתכשירים ואפילו אקנה של העור הבוגר. לכן לאבחון הקליני תפקיד חשוב כצעד ראשון לטיפול מוצלח במחלה. רוזציאה לא ניתנת לאבחון על סמך בדיקות דם - אבל באבחון קליני באמצעות טכנולוגיות של דימות העור ניתן לצפות ולאבחן את הנעשה מתחת לפני שטח העור, ובכך להעלות את הדיוק הקליני. כך למעשה ניתן לאבחן אם האדמומיות הנראית בעור הפנים מקורה מנימי דם או מגורם אחר.
האבחון הקליני מתבצע בקליניקה על ידי איש מקצוע, המתמחה בטיפול ברוזציאה.
אדמומיות בפנים - איך מטפלים?
טיפולי פנים, טיפולי לייזר ו-IPL בעור הסובל מאדמומיות שלא אובחן בצורה מדויקת, עלולים להזיק. צילום: Shutterstock
טיפול ברוזציאה נחלק לכמה סוגים:
1. טיפול תרופתי - כדוגמת רואקוטן ואנטיביוטיקה. עם זאת, עם הפסקת השימוש קיימת לרוב הישנות של המחלה, ובנוסף, כמו בכל תרופה, נטילתן כרוכה בתופעות לוואי. תכשירים המכילים סטרואידים ניתנים אף הם במקרים מסוימים של רוזציאה, אך שימוש ארוך טווח בהם עלול לגרום לתוצאות הרסניות בעור עם הפסקת השימוש.
2. טיפולי פנים – טיפולי פנים בעור אדמומי הסובל מרוזציאה, שאינם מאובחנים בצורה מדויקת, כמו גם בחירה שגויה של תכשירים כגון שמפו, סבונים ואפילו איפור, עלולים גם הם להחמיר את הסימפטומים בעור. עור הסובל מרוזציאה הוא לרוב עור רגיש, המלווה לעיתים בתחושות יובש, בעירה ועקצוצים. תכשירי קוסמטיקה רבים המכילים חומרים משמרים ופרבנים, אלכוהול, חומרי הקצפה כ-SLS ובישום עלולים להאדים ולגרום לתחושת צריבה רבה יותר בעור, ולכן חשוב מאד לבדוק את המרכיבים ולהתאים תכשירים באופן אישי למצב הסימפטומים ולרגישות העור. (החומרים הבעייתים ידועים בשם קטון CG ומופיעים בתכשיר לרוב בשם, Methylisothiazolinone ו-Methylchloroisothiazolinone).
3. טיפולי לייזר ו-IPL - נימי דם הם תופעה נוספת האופיינית לרוזציאה, ולכן פעמים רבות הסובלים מהתופעה פונים לטיפולי לייזר ו-IPL, אך חשוב להבין כי טכנולוגיות אלה הן רק חלק קטן מטיפול מערכתי כולל, מפאת מגוון הסימפטומים הקיימים במצב עור זה.
4. טיפול משולב - הטיפול המקיף ברוזציאה הינו טיפול משולב ומערכתי, בעזרת אבחון קליני והתאמה נכונה וספציפית של הפרוטוקול הטיפולי, המשלב תרופות, טיפולי לייזר, קוסמטיקה נכונה עם התאמה של תכשירים דרמו-קוסמטיים ייעודיים למצב העור, שיטות הרגעה נגד מתח וסטרס וכיו"ב.
רוזציאה נחשבת אמנם למחלה כרונית, אך היא אינה חייבת להיות כזאת. באמצעות אבחון קליני מדויק וטיפול נכון ומשולב ניתן לחיות איתה בשלום.
יפית כהן היא מומחית לטיפול ברוזציאה ובאדמומיות בפנים, בעלת קליניקה המתמחה בתופעה, כמו גם באקנה ובעור רגיש.
להצעיר את מראה העיניים: כל השיטות
טיפול בקמטים: מבוטוקס ועד חומרי מילוי
איך לשמור על מוצרי הקוסמטיקה שלנו?
כל מה שרצית לדעת על טיפוח בגיל 50 פלוס
עשרת תכשירי הטיפוח שאי אפשר בלעדיהם
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק׳ה
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...