חזרה להחיים הטובים

ללמוד שפה זרה בגיל 50+ דרך האינטרנט

מחקרים מראים שלא רק שאפשר לרכוש שפה בגיל מאוחר - זה גם יכול למנוע מחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון. איך זה עובד, וגם 4 אתרים ללימוד שפה זרה בקלות ומהבית
שירלי גל 23/01/18
ללמוד שפה זרה בגיל 50+ דרך האינטרנט
ללימודי שפה יתרונות ייחודיים המשפיעים לטובה על תפקוד המוח, במיוחד בגיל מבוגר. צילום: Shutterstock

 

 

בשנים האחרונות אנחנו עדים לתופעה: יותר ויותר אנשים בגיל השלישי בוחרים ללמוד שפה חדשה - בין אם דרך קורסים, שיעורים פרטיים או תרגול אונליין. זה לא מפתיע, בהתחשב בעובדה שתוחלת החיים נמצאת בעלייה מתמדת, ואנשים שיוצאים היום לפנסיה הם עדיין צעירים ששנים רבות עוד לפניהם, ובעלי זמן פנוי ורצון בעיסוקים ובתחביבים חדשים. למילוי הזמן הפנוי בעיסוקים בעלי משמעות יש חשיבות רבה, הן מבחינת שמירה על מוח חד וצלול והן מבחינת שמירה על נפש בריאה, אבל ללימודי שפה חדשה בפרט יש יתרונות ייחודיים.

 

"ברגע שאנחנו לומדים שפה, מתפתחים אצלנו במוח קישורים חדשים בין הנוירונים", אומרת ד"ר ליאת אדרי, מומחית בביולוגיה רפואית וחקר המוח ומחברת הספר "בריאות מותאמת אישית". "במוח שלנו פועלת מערכת של עשרות אלפי נוירונים, ודרך לימוד השפה אנחנו בעצם לומדים להגמיש את הקישוריות ביניהם. ההגמשה הזו יכולה למנוע פגיעה בתפקוד המוח ובתאי העצב, ודוחה או מונעת התפתחות של מחלות כמו פרקינסון או אלצהיימר".

 [#middleBanner] 

במילים אחרות - ככל שנאמץ את המוח בדרכים מגוונות, כך נקטין את הסיכון למחלות דמנטיות. "היום אנחנו יודעים שהאלסטיות של הנוירונים מתחילה להיווצר ברגע שאדם מבצע פעולה יום אחרי יום למשך תקופה שנמשכת מעל ל-21 ימים", מסבירה ד"ר אדרי. "בתקופה הזו הקשרים בין הנוירונים מתבססים, ונוצרת יכולת חדשה. הדגש כאן הוא על אימון, במיוחד כשמדובר בגיל השלישי. לכן ההמלצה היא תרגול יומיומי. גם אם הולכים לקורס שפות פעם בשבוע, תרגול בבית במשך שעה ביום הוא קריטי, והוא מה שישפר לאורך זמן את היכולת וייצור את האלסטיות הזו. ברגע שזה קורה נוצרת מפה חדשה במוח, שמשקפת את לימוד השפה החדשה".

 

והמפה הזו, לפי מחקרים, יכולה להיווצר בכל גיל. "אמנם מעל גיל שלושים התאים שבגופנו מתחילים להתפרק, ולכן לא נוצרים תאים חדשים כמו אצל תינוקות וילדים שרוכשים שפה, אבל בהחלט ניתן ליצור קשרים חדשים בין הנוירונים הקיימים".

 

 

הצעד הראשון: נסו ללמוד את השפה שדיברו בבית

 

לימודי שפה משלבים אלמנטים רבים יחד, שמפעילים במקביל אזורים שונים במוח. צילום: Shutterstock

 

 

בדיוק כמו אימון כושר גם את המוח אנחנו חייבים לאמן, אבל לדברי ד"ר אדרי, לא מספיק לפתור סודוקו או לשחק ברידג' - אנחנו צריכים לחזק יכולות נוספות שמשפיעות על אזורים שונים במוח.

 

ולכן כדאי ללמוד שפה?

"לימודי שפה משלבים המון אלמנטים ביחד. לימוד שפה דורש שמיעה של מילים, הגיה, חשיבה על זמנים. כל האלמנטים האלה מפעילים במקביל מספר אזורים שונים במוח. ככל שנגדיל את מספר הדרכים בהן אנחנו לומדים שפה, כך נפעיל יותר אזורים - קריאה, דיבור, כתיבה ומעבר על המילון, פתירת תשבצים או שמיעת מוזיקה - כל אלה דרכים ללמוד את השפה, שיכולות להועיל לנו מאוד".


איך מתחילים?

"הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לנסות להתחבר לשפה שדיברו בבית. אנחנו יודעים ששפה שלא דיברנו בה נשכחת במשך הזמן, כי הקישוריות בין הנוירונים במוח אובדת. אבל מי שהכיר או למד את השפה בעבר יוכל להחזיר אותה מהר יותר מאשר מי שלא למד אותה כלל. במיוחד בגיל השלישי, ככל שנעיר שפה ישנה נוכל לגרום לקשרים להיווצר מהר יותר, ונבסס את המפות במוח בצורה טובה יותר מאשר בשפה חדשה לגמרי. בנוסף, כדאי לראות סדרות וסרטים בשפת המקור, ולהשתמש באפליקציה שמציעה בדרך כלל שילוב בין קול, כתיבה ומשחקים אינטרקטיביים. יתרון נוסף בגיל השלישי הוא שהיום אנחנו בקלות יכולים לבקר בארץ שבה דוברים את השפה שלמדנו, וזו כבר חוויה מסוג אחר לגמרי".

 

 

4 אתרים ואפליקציות ללימודי שפה – בלי לצאת מהבית

 

 כדי לאמן את המוח לא מספיק לפתור סודוקו או לשחק ברידג' - לימודי שפה משפרים יכולות נוספות שמחזקות את המוח. צילום: Shutterstock

 

 

כדי לעשות את הצעד הראשון בלימוד שפה חדשה אתם ממש לא חייבים להרחיק מהבית או לשלם סכומים נכבדים - היום יש אפליקציות חינמיות ואתרים שונים, שמאפשרים לימודי שפה אונליין ולא דורשים יציאה מהבית. הנה 4 אפליקציות ואתרים כאלה, באמצעותם ניתן ללמוד ולתרגל שפה חדשה באופן שוטף ופשוט:

 

Duolingo: אפליקציה חינמית ומשחקית במגוון רחב של שפות

 

Duolingo הפכה לשם דבר בעולם לימודי השפות בגלל המשחקיות שבה היא בנויה. האפליקציה מחלקת את לימודי השפה לרמות שונות, ומפרקת את התכנים לכאלה הנוגעים בכללי דקדוק ולכאלה שעוסקים בפיתוח אוצר מילים רחב בקטגוריות שונות. כך לדוגמא, היא מבססת בצורה ברורה את כללי הדקדוק הבסיסיים דרך מילים פשוטות, וככל שעובר זמן התרגול היא מרחיבה את אוצר המילים לקטגוריות כמו אוכל, נסיעות, צבעים ומספרים, בגדים ועוד. יתרון נוסף באפליקציה הוא שילוב בין קריאה, כתיבה ושמיעה.

 

50Languages: לימודי בסיס ב-50 שפות

 

האתר והאפליקציה 50Languages מציעים ללא עלות לימודי שפות ברמה הבסיסית בלא פחות מ-50 שפות, ומאפשרים לנהל שיחת חולין עם מקומיים, או להעניק את הבסיס ללימודי שפה מתקדמים יותר. הם מציעים שיחון במגוון רחב של נושאים וקטגוריות, כללי דקדוק בסיסיים, מבחני ידע וקבצי שמע שיעזרו לכם בתהליך.

 

מדרסה: לימודי ערבית מדוברת אונליין

 

באתר מדרסה תוכלו ללמוד ערבית מדוברת בצורה פשוטה ומהבית, בחינם, דרך צפייה בסרטוני וידאו שמציעים כתוביות בשילוב דיבור. לאחר הצפייה בסרטון תוכלו להתאמן עם קבצי התרגול, לצפות בפתרונות, לשמוע מחדש את תמליל השיעור בצורה ברורה ואיטית יותר, ולעבור על אוצר המילים.

 

ספרדית למתחילים: לימודי ספרדית מעולם לא היו פשוטים יותר

 

באתר "ספרדית למתחילים" תוכלו לעבור שיעורים מובנים ללא עלות שכוללים אוצר מילים ותרגול. בנוסף, תמצאו בו מילון ייעודי ופתרונות לתרגילים המובנים. מכיוון שמדובר באתר של המכון לידידות אמריקה, האתר מפנה גם לקבלת שיעורים מובנים בתשלום, כשהתוכן שנמצא בו מגיע כהשלמה ולא כתחליף מלא לקורס.

 

 

10 פעילויות לשיפור תפקוד המוח

7 טיפים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון

ויש גם צמחי מרפא לשמירה על ראש צלול

להתיידד עם המחשב בגיל הזהב

הסוד לאריכות ימים: לא להפסיק ללמוד

שינה טובה עוברת דרך אימון המוח

לא מאוחר להתחיל: 5 משחקים למבוגרים

 

הצטרפו לקהילת פנאי ותרבות של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה