המדריך המלא לבחירת חברת סיעוד
לאחר שהסתגלתם למצב החדש של ההורה שנזקק לעזרה וביררתם מה הן הזכויות שלכם ואיך מקבלים עזרה, עברתם אל תהליך ההתמודדות עם הבירוקרטיה המייגעת, קיבלתם את גמלת הסיעוד מהביטוח הלאומי, וגם מימשתם את הביטוח הסיעודי, אם היה, אתם עלולים לגלות שהשעות שקיבלתם כגמלה לא מספקות וישנן הוצאות רבות סביב הטיפול בהורה הסיעודי שאינן מקבלות מענה.
דו"ח מבקר המדינה בנושא, שיצא באוקטובר 2017, הצביע על כך שהעלות החודשית של טיפול בהורה סיעודי עומדת על סכומים שבין 10-20 אלף שקלים בחודש, בהתאם להחלטת המטופל האם להישאר בבית או לעבור למוסד סיעודי.
עלויות אלה כוללות בין השאר ציוד טיפולי, חיתולים, תרופות, הסעות ומטפלת או מטפל שמגיעים למספר שעות קצוב בכל שבוע. העלויות הללו מאמירות כשמדובר בצורך להחזיק מטפל צמוד, שיחיה עם הקשיש וידאג לצרכיו ביום יום.
איך בוחרים חברת סיעוד
עלות הטיפול בהורה הסיעודי בבית יקרה מאוד. צילום: Shutterstock
אם בחרתם, כחלק משעות הגמלה שמגיעות לכם, באפשרות של שעות מטפל – תוכלו לבחור ליצור קשר עם אחת מחברות הסיעוד המאושרות על ידי הביטוח הלאומי, ולקבל אותן. אולם, דו"ח מבקר המדינה ביקר בחריפות את חברות הסיעוד ואת חוסר הפיקוח של הביטוח הלאומי עליהן.
כחלק מתפקידו, המטפל הסיעודי צריך לדאוג להשגחה על הקשיש, יציאות מחוץ לבית, ניקיון הבית, בישול, לניידות הקשיש בתוך הבית, ובמקרים מסוימים גם להאכלה, טיפול בהפרשות גוף, הלבשה ורחצה. אולם, לא כל המטפלים מוכנים או עושים את כל אלה.
דבר נוסף שהדו"ח מצא הוא דיווח שקרי של שעות ואי מתן מלוא שעות הטיפול שמגיעות לקשיש. איך אפשר להתמודד עם כל זה? להבין שהכל מתחיל ונגמר בבחירת חברת סיעוד מתאימה. רשמו לפניכם בדיוק את מה שעליכם לברר:
1. כשאתם ניגשים לבחור חברת סיעוד ודאו שיש לה אישור מתאים ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, ותבקשו לראות את הרישיון ולא לסמוך על אמירות כלליות.
2. בנוסף, וודאו כבר בשלב הראשוני של ההתקשרות ביניכם שהחברה היא אכן ספק מורשה של המוסד לביטוח לאומי.
3. שאלו שאלות קשות: מה עושים במקרה של חוסר התאמה בין המטפל לקשיש, תוך כמה זמן תוכלו לקבל מטפל חדש ומה שיטת הגיוס של המטפלים לשורות החברה.
4. בררו האם החברה מספקת למטפלים השתלמויות או הכשרות.
5. בררו בדיוק אילו תשלומים נוספים החברה תגבה מכם: מקובל לגבות דמי תיווך, או השמה, אבל לרוב תהיה עליהם אחריות של שנה במקרה בו תבקשו להחליף מטפל.
6. בקשו המלצות מחברים, מכרים ואנשים עם סיפור דומה שכבר עברו את התהליך מול חברות הסיעוד השונות.
7. אם יש לכם דרישות מיוחדות כמו דרישות של שפה, העדפה למגדר (מטפל או מטפלת), מנטליות שחשובה מאוד או מגזר אליו המטפל משתייך (חרדי/ מגזר אחר) כדאי שתציינו אותן כבר בפגישה הראשונית עם חברות הסיעוד.
8. מומלץ לראיין בין 3 ל-4 חברות בכדי להיות בטוחים. אחרי הכל, מדובר במטפל שהולך להיות עם הוריכם זמן לא מבוטל ולדאוג לרווחתו, לכן הוא צריך להיבחר בקפידה ולהתאים לאופי ההורה ולצרכיו.
איך להמיר את גמלת הסיעוד בתקציב חודשי
תקציב חודשי או איש סיעוד צמוד? צילום: Shutterstock
במצבים בהם הקשיש מחזיק מטפלת צמודה, הוא יוכל לבחור לקבל את גמלת הסיעוד מהביטוח הלאומי כתקציב חודשי קבוע, ולא כשעות שירותים. את הכסף הוא יקבל לחשבון הבנק שלו, והוא יעסיק באמצעותו מטפל או מטפלת – ללא תיווך של חברת סיעוד. עם זאת, שימו לב: ברגע שתחליטו לקבל את קצבת הסיעוד בכסף, אתם, ולא הביטוח הלאומי או חברת הסיעוד, תהיו המעסיקים הבלעדיים של המטפל – על כל המשתמע מכך. אתם תצטרכו להתעסק עם הבירוקרטיה שכרוכה בלהיות מעסיק ולתת לו את התנאים הסוציאליים המקובלים על פי החוק.
הגמלה בכסף מחולקת לרמות על פי מצבו של הקשיש:
- עבור רמת זכאות 1 (מי שתלוי במידה רבה בזולת) תקבלו גמלה חודשית של 1,955 שקלים.
- עבור רמה 2 (מי שתלוי במידה רבה מאוד בזולת): 3,208 שקלים.
- עבור רמה 3 (מי שתלוי לחלוטין בזולת): 3,610 שקלים.
יש לחדד: מי שזכאי לקבל את הקצבאות ככסף הוא רק מי שנמצא זכאי לגמלת סיעוד, מעסיק מטפל או מטפלת צמודים במשך 12 שעות ביממה לפחות, 6 ימים בשבוע, כשהמטפל אינו בן משפחה והוא מועסק בשכר על פי חוזה כתוב. אם בחרתם להעסיק עובד זר תצטרכו לוודא שיהיה לו היתר מטעם משרד הפנים (רשות ההגירה) להעסקת עובד זר, וכן, העובד צריך להיות שוהה כדין בישראל.
העסקת עובד זר בסיעוד
להכניס עובד זר הבייתה שיטפל בהורה הסיעודי. צילום: Shutterstock
כדאי לדעת: הביטוח הלאומי מטפל אך ורק בעובדים ישראלים, וחוק הסיעוד תקף למטפלים ישראלים בארץ בלבד. עם זאת, ייתכן מצב בו תעדיפו דווקא להעסיק עובד זר שישהה עם הקשיש וידאג לצרכיו. גם על זה חברות הסיעוד נותנות מענה ובשנים האחרונות יותר ויותר חברות עוסקות בהבאה, תיווך וטיפול בעובדים זרים. העובדים הזרים יכולים להיות מועסקים על ידי חברת הסיעוד, או על ידכם בצורה עצמאית. שימו לב: העובדים הזרים זכאים לכל הזכויות הסוציאליות הקבועות בחוק כולל ימי חופשה, הפרשות לפנסיה ופיצויי פיטורים, ובתור המעסיקים – עליכם לדאוג ולהקפיד על כך.
כשזה מגיע לעובדים הזרים, נושא הרישיונות הוא קריטי. לפני שאתם מתחילים את תהליך ההעסקה עליכם לפנות אל רשות ההגירה והאוכלוסין ולקבל היתר להעסקת העובד הזר. אם בחרתם לעבוד מול חברת סיעוד פרטית, תוודאו שלחברה יש רישיון להבאת עובדים זרים, ולעובדים הזרים עצמם יש רישיון עבודה והם רשומים באחת הלשכות הפרטיות המורשות להבאה ברשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים. בכל מקרה כדאי לדעת שכאן רכיב ההמלצות הוא חשוב מאין כמוהו, ואם אתם בוחרים באופציית העסקת העובד הזר כדאי לוודא שקיבלתם עליו או על חברת הסיעוד הפרטית שמתווכת ביניכם המלצות, שאתם מבינים היטב את שיטת הגיוס של העובדים הזרים, וכן כדאי שתתעקשו לראות את רישיון ההעסקה של העובד ושל החברה.
*** היכנסו לקהילת המוקד לאזרחים ותיקים, פלטפורמה שבה הגולשים וכל ותיקי ישראל יכולים להתייעץ ולהיעזר בעובדי המוקד לאזרחים אונליין***
חלק א' של המדריך: הזכויות וקבלת קצבה או עזרה
המדריך המלא לגמלאים: דעו את זכויותיכם
השקר הגדול של הביטוח הסיעודי הקולקטיבי
בבריטניה מונתה שרה לענייני בדידות. ואצלנו?
"הקשישים הסיעודיים הפכו לשקי אגרוף"
התעללות בקשישים: הסימנים ודרכי המניעה
כל מה שצריך לדעת לפני שבוחרים מטפל להורה
מטפלים בקשישים - אבל גם בצוואה שלהם
כל מה שצריך לדעת על דיור מוגן בישראל
טיפול בהורים מזדקנים - המדריך המלא חלק א': הזכויות וקבלת קצבה או עזרה
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...