חזרה ליחסים

המדריך להורה הסיעודי: שלב השיקום

כשההורה המבוגר יוצא מבית החולים ומגיע הבייתה, מתחיל השלב הקשה ביותר, שלב השיקום. פרק אחרון במדריך החשוב שלנו
שירלי גל 09/05/18
המדריך להורה הסיעודי: שלב השיקום
דעו את זכויותיכם מול קופות החולים והיעזרו גם בביטוח ובעמותות הסיוע. צילום: Shutterstock

 

 

 

  

בפרקים הקודמים של המדריך דנו בנושאים שעסקו בירידה בתפקוד של אחד ההורים וכן בהגעתו למצב סיעודי שכרוכה בהתמודדות עם בירוקרטיה מייגעת. גם כל הפרטים על המוקד ואף עסקנו גם ב. בפרק האחרון של הסדרה, נעסוק בשלב השיקום, אחד התהליכים החשובים ביותר שיכול לעבור הקשיש הסיעודי.

 

בניגוד לתהליכי שיקום אחרים שמוכרים לנו, שמתקיימים בעקבות פגיעה נקודתית כמו תאונה או נזק, השיקום של הקשיש הסיעודי יגיע בדרך כלל בעקבות מחלות או מצבים ששכיחים במיוחד בגילים המבוגרים כמו פגיעות אורתופדיות, פגיעה במערכת העצבים או ירידה חדה בתפקוד כתוצאה ממחלה או מריתוק למיטה. אבל דווקא כאן, ודווקא במקרים האלה, חשוב להתעקש על השיקום.

 

שיקום סיעודי להורה מבוגר

 לקשישים יש עוד שנים טובות לחיות ולכן חשוב להתעקש על השיקום. צילום: shutterstock

 

ככל שהשיקום יהיה מוקדם יותר כך איכות החיים תגבר

 

לקשיש הסיעודי עוד נותרו שנים רבות לחיות, וככל שתהליך השיקום יגיע מוקדם יותר, כך היכולת לתפקד במינימום תלות בסביבה תגדל, ואיכות החיים של הקשיש תהיה גבוהה יותר. לכן, אם אחד מהוריכם קשיש סיעודי, כדאי מאוד לדעת שעל פי החוק מגיעות לו שעות שיקום, ומי שאחראי על לספק אותן היא קופת החולים בה הוא רשום.  

 

כדאי גם לדעת, שתהליך השיקום משתנה מאוד בין מטופלים שונים ונקבע על פי חומרת הבעיה, גיל הקשיש וגם, ואולי בעיקר, הרצון והמוטיבציה להשתקם, ולחזור במהירות לשגרת חיים פעילה וטובה ככל הניתן. ככל שיהיה רצון גדול יותר לצאת מהמצב הסיעודי, כך הסבירות שהתהליך יצליח - תגדל. לכן למרכיב הרגשי יש משמעות גבוהה בתהליך וכדאי להתייחס גם אליו.

 

מימוש זכויות השיקום להורה
לפני היציאה מבית החולים, בררו את זכויותיכם מול קופת החולים. צילום: shutterstock

 

איך מממשים את הזכות לשיקום?

 

הזכות לשיקום מעוגנת בחוק הבריאות הממלכתי. עם זאת, ועל אף שזו חובתה של קופת החולים ליידע את המטופלים ובני משפחותיהם על הזכות הזו ולהפנות אותם לגורמים המתאימים להמשך שיקום, כדאי מאוד שתהיו ערוכים לכך ותכירו את האפשרות, עוד בשלב בו אחד מהוריכם נמצא בבית החולים. הסיבה לכך היא שהמטופל יהיה זכאי להליך של שיקום בהמלצת רופא בלבד. אם היה מאושפז, ההמלצה לשיקום תכתב במכתב השחרור מאשפוז, ולכן כדאי לדעת לכוון את הרופא המטפל להמליץ עליו.

 

תהליך השיקום והתאמתו אישית למטופל

 

אחד מהגורמים הקריטיים להצלחה הוא להתחיל את תהליך השיקום בסמוך למקרה, ומוקדם ככל הניתן. ככל שתקדימו עם הנעת התהליך – כך הסיכוי לשיפור אמתי במצב יגדל. התהליך מותאם באופן אישי למטופל ומבוצע בהתאם לצרכיו על ידי רופאים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, אחיות, עובדים סוציאליים, פסיכולוגיים ואפילו דיאטנים. ברוב המקרים, אגב, יהיו מעורבים בתהליך מספר אנשים צוות שונים.

 

כמו תכנית השיקום עצמה, גם המקום בו יתבצע השיקום משתנה, ותלוי ברצונות ובצרכי המטופל. השיקום יכול להתבצע כאשפוז או אשפוז יום באחת מהמחלקות הגריאטריות או במחלקה שיקומית, במרכז לשיקום יום, במכון ייעודי כמו מכון פיזיותרפיה, שימו לב שלכם, כבני משפחה, יש משמעות גדולה בתהליך, ובבניית תכנית השיקום יתחשבו בין השאר גם בזמינות שלכם, אם תבחרו לקחת חלק.

 פיזיותרפיה - שיקום סיעודי
חשוב להיות מעורבים בבניית תוכנית השיקום. צילום: shutterstock

 

 

כשמדובר במשך זמן השיקום הדברים עוד פחות ברורים. הזמן בו תהליך השיקום לוקח משתנה מאוד בין המטופלים השונים, בהתאם לקצב ההתקדמות שלהם ובמידה רבה מאוד גם בהתאם למצב הרגשי והנפשי בו הם מצויים. עם זאת תדעו שבחוק מעוגן משך זמן מינימלי למצבים רפואיים שונים. מידע נוסף בנושא תוכלו למצוא כאן.

 

מכשירי שיקום וניידות

 

ככלל, משרד הבריאות משתתף במימון מכשירי שיקום לכלל האוכלוסייה ולא רק לקשישים סיעודיים, ולכן לשכות הבריאות המחוזיות יוכלו לעזור לכם עם מידע פרטני בהתאם למצב ולציוד הקיים אצלם. עם זאת, יש גופים נוספים, מלבד משרד הבריאות, שיוכלו לספק לכם את הציוד הדרוש.

 

בין הגופים הבולטים, אם לא הבולט מכולם – נמצא כמובן יד שרה. ליד שרה יש מרכזים שפזורים בכל רחבי הארץ דרכם תוכלו להשאיל ציוד רפואי-שיקומי לפרקי זמן קצובים של בין חודש לשלושה חודשים, בהתאם למצב, תמורת פיקדון סמלי שיוחזר לכם בתום התקופה. באתר של יד שרה תוכלו להתבונן בקטלוג הציוד השיקומי ולהשאיל ממנו את הציוד הדרוש, ובמקרים מסוימים תוכלו לרכוש את הציוד במחירים נוחים דרך האתר הזה, שגם אותו מפעילה יד שרה.

 

 

* למידע בנושא זכויות אזרחים ותיקים ולסיוע בבירור זכויות על פי נתונים אישיים, ניתן לפנות למוקד 8840* לאזרחים ותיקים של המשרד לשוויון חברתי (מענה ניתן בימים א' – ה' בין השעות 08:00 – 20:00).

 

קהילת המוקד לאזרחים ותיקים, פלטפורמה שבה הגולשים וכל ותיקי ישראל יכולים להתייעץ ולהיעזר בעובדי המוקד לאזרחים אונליין.

 

המדריך המלא לגמלאים: דעו את זכויותיכם

השקר הגדול של הביטוח הסיעודי הקולקטיבי

בבריטניה מונתה שרה לענייני בדידות. ואצלנו?

"הקשישים הסיעודיים הפכו לשקי אגרוף"

כל מה שצריך לדעת לפני שבוחרים מטפל להורה

מטפלים בקשישים - אבל גם בצוואה שלהם

 

 

 

תגובות  1  אהבו 

12/05/18
עיצות..עיצות..עיצות.. כדאיי מוטב ועדיף.. כיס מפוצץ מכסף בעיקר ועיצה אחת שבשבילי עבדה הכי טוב ♡ ראיתי שיש לי אחות אחת שצעירה  ממני במעט ☆ שיכולה ורוצה להוביל-עמדתי מאחורייה תמכתי ושתקתי ...


עיצות..עיצות..עיצות..

כדאיי מוטב ועדיף..

כיס מפוצץ מכסף בעיקר

ועיצה אחת שבשבילי

עבדה הכי טוב ♡ ראיתי שיש

לי אחות אחת שצעירה 

ממני במעט ☆ שיכולה ורוצה

להוביל-עמדתי מאחורייה

תמכתי ושתקתי ובאה לנו

גאולה מצויינת מהפיליפינים

אחרי הרבה עמל ויזע

ותלאות # רק למדינה ולקופה..

לא לחכות # מדינה נוטשת וקופה

מיתחמקת..שבא להקיא..
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד ביחסים

מה שלום בני הגיל השלישי והרביעי בצל המלחמה?

"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...

לקריאת הכתבה
משפחה לא בוחרים: איך לעבור את החגים בשלום

 

משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...

לקריאת הכתבה
לא אוהבת את החתן של הבת שלי

בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה