גמלאים ומדעים

הנחת היסוד אומרת שבגיל השלישי אנחנו נבהלים קצת יותר מכל מה שקשור לטכנולוגיה ומדע. פנינה יפרח שהייתה שותפה להקמת פארק קרסו למדע בבאר שבע, החליטה שהגיע הזמן להוכיח לכולם ובעיקר לבני הגיל השלישי עצמם שהשד לא נורא כמו שהם אולי חושבים, להפך. אפשר גם אפשר ליהנות מסיור אינטראקטיבי בתערוכות בנושאי מדע שונים ואפילו להצטרף לקורס להדפסה בתלת מימד.
29 שנה כיהנה פנינה יפרח (62) בתפקיד מפקחת על הוראת מדע, חקלאות וטכנולוגיה במחוז דרום. היא דאגה שכל ילד וילד מיסודי ועד תיכון ילמד באופן הכי מרתק את מקצועות המדע שהיא כל כך אוהבת. כשפרשה לגמלאות המשיכה לדאוג לקשר בין ילדים למדע וכל ילד זכה לפחות פעם בשנה לביקור בפארק.
בעודה ממשיכה לעסוק בחינוך הילדים והנוער לאהבת מדעים נפל לה האסימון. "אני מאמינה, שכל אדם צריך שיהיה לו ידע בסיסי במדע וטכנולוגיה", היא אומרת בחיוך, "זה מוזיאון מדע מהגדולים בארץ משמש נהדר ילדים, וחשבתי לעצמי רגע מה עם המבוגרים, למה בעצם הם לא מגיעים לפארק. לקחתי את העניין כמשימה וזה הולך ממש מצוין".
פנינה יפרח. צילום: אלבום פרטי
מדע - גם למבוגרים מגיע
נשאלת השאלה, איך הופכים פארק מדע לילדים, לפארק שגם מבוגרים יכולים ליהנות בו?
פנינה: "קודם כל גייסתי קבוצת מתנדבים גמלאים, שמבינים בתחומי המדע, הטכנולוגיה וההנדסה, חלקם דוקטורים וחלקם מגיעים מתחום ההוראה. הם משמשים מדריכים לקבוצות מבוגרים שמגיעות לפארק. במקום יש בדרך כלל מדריכים צעירים שמדריכים בני נוער.
היה לי ברור שקהל המבוגרים ירגיש יותר נוח עם מדריכים בני גילם. המדריכים מדברים בשפה שלהם, מתנהלים בקצב שלהם. הם יותר פתוחים להכיר תחומים חדשים שאולי בעבר נראו יותר מאיימים. ודבר נוסף קרה בעקבות זאת, אותם גמלאים שהפכו פתאום למדריכים מצאו עניין חדש בחייהם".
גם התערוכות עצמן מותאמות לגיל השלישי?
פנינה: "יש עשר תערוכות שונות בפארק קרסו למדע, כולן אינטראקטיביות, מלוות בהרצאות ופעילויות מתואמות לבני הגיל השלישי ולתחומי העניין שלהם. למשל, תערוכת הגרעין שממש מדמה כור גרעיני אמית וכוללת הרצאה על סודות האטום, על הקרינה, ובעיקר על היישומים הרפואיים של הקרינה שמאוד מעניינת את הגיל השלישי.
או תערוכה בשם "עולמו של צ'יפ"- מתמקדת בשבבים הנמצאים בכל מכשיר אלקטרוני או חשמלי. ההרצאה מתמקדת בחיבור בין האנשים המבוגרים לעולם הדיגיטלי.
אחת התערוכות הנפלאות נקראת "הגנת הצומח"- על הקשר שבין הצמחים לבין המקרר שלנו. המבקר בתערוכה הופך בעצמו למדען במעבדה ולחקלאי בשדה. המבקרים בתערוכה מקבלים על קצה המזלג מידע על הדברה ביולוגית, הדברה כימית, ותזונה על פני כדור הארץ ולומדים לקרוא את התוויות שעל מצרכי המזון שאנחנו אוכלים.
תערוכה נוספת מעניינת היא תערוכה המהפכות שעבר תחום התקשורת: מה מסתתר מאחורי ה-LIKE בפייסבוק, ה-SMS, הטלפון הסלולרי, הטלוויזיה, הרדיו.
ישנה גם תערוכת חוש הראייה: איך בעצם אנחנו רואים ומה? איך בנויה העין האנושית; תערוכת קול וחוש השמיעה שמתארת איך נוצר הקול, איך בעצם אנחנו מבחינים בין צליל לצליל.
כל התערוכות מלוות לא רק בהרצאות אלא גם במשחקים אינטראקטיביים, משחקי טריוויה. חוויה מלאה והכל בשפה עממית ופשוטה. משימה לא פשוטה בהתחשב בעובדה שהרבה מהמדריכים הם דוקטורים בפנסיה".
פנינה יפרח והמדריכים במוזיאון
אחת המדריכות המתנדבות בפארק קרסו למדע, היא צביה שמוקלר (67), גימלאית, שהייתה מפקחת תקשוב במחוז דרום, "היינו קולגות לעבודה שנים רבות, ואנחנו כבר חברות", היא מספרת על הקשר עם פנינה, שהביאה אותה לפארק המדע.
איזו תערוכה את מדריכה?
צביה: "כמומחית למחשבים, הכנתי הרצאה לתערוכה בשם 'עולמו של צ'יפ' ובנתיים ליוויתי רק קבוצה אחת של מתנדבים מעין חזרה גנרלית עד הקבוצה האמתית. היה ממש נפלא. חוץ מזה עברתי קורס הדפסה בתלת מימד, ואני מצטרפת אל המדריך הצעיר, כדי שכל אחד מהתלמידים המבוגרים יוכל לקבל עזרה. אני עצמי בניתי בתלת מימד, כלי לעטים שמונח על השולחן וכתוב עליו את השם שלי באנגלית ועברית. הקורס הזה הוא פשוט חוויה נפלאה".
לא כרוך בקורס לימוד של תוכנה מסובכת?
צביה: "כן, אבל מעבירים את הידע באופן מאוד ידידותי למשתמש. מדובר על שישה מפגשים, ובנוסף למדריך יש גם מתנדב כמוני שעונה על כל שאלה, בעיה או הסתבכות. המבוגרים מרגישים יותר נוח לשאול את המתנדבים. הכל מוסבר במילים מאד פשוטות, וההנחיות מאד צמודות, אחד על אחד לכל משתתף בקורס. לומדים מה זה בעצם הדפסה בתלת מימד, לומדים איך להשתמש בתוכנה והחלק הכי מהנה הוא שכל אחד מהמשתתפים יוצר לעצמו חפץ ומדפיס בתלת מימד. אנשים שלא באים מהתחום בהחלט יכולים למצוא את עצמם נהנים".
צביה שמוקלר, מדריכה בפארק קרסו למדע עם יצירה מעשה ידיה
בריז'יט דדוש (60) פנסיונרית מבאר שבע ומורה בעברה ששמעה על הקורס, הסתקרנה והצטרפה אומרת ש"זה ממש אתגר אותי", היא אומרת, "המפגש התחיל עם סטודנט שהעביר לנו הרצאה על הדפסת תלת מימד, למדנו את התוכנה ואני הדפסתי קופסא קטנה בצורת בית שאפשר להכניס לתוכו כלי כתיבה".
ככה בפשטות?
בריז'יט: "זאת חשיבה אחרת לגמרי מהדפסה רגילה של דיו או לייזר. אני נעזרת בתוכנה כדי לבנות משהו. ברגע שמבינים את השפה אפשר ליצור דברים נפלאים. אני אישית מגיעה מתחום האומנות, אבל גם אנשים שאין להם שום מושג יכולים להגיע לקורס ולהיעזר במדריך. ההנחיה היא ממש צמודה לא צריך להיות גאון כדי להפעיל את התוכנה. בדיוק כמו שלמדנו איך להפעיל את המחשב הראשון. בהתחלה זה נשמע לנו מפלצתי והיום אנחנו כבר גולשים באינטרנט. כמובן שבהתחלה זה היה ממש קשה, לא הבנתי מה רוצים ממני, אבל כשזורמים ועוברים שלב אחרי שלב בסבלנות אפשר להוציא מוצר גמור."
תערוכת הגרעין בפארק קרסו למדע. צילום באדיבותם
מלבד הסיור המאורגן בתערוכות בפארק, אפשר לנצל את הזמן שאתם כבר שם ולהסתובב במתקנים חיצוניים, כמו שדרות נובל המוקדשות לכל אלה שקיבלו פרסי נובל למדעים, אפשר להסתובב בגן המדע להנות מהמייצגים והלייזרים. "מגיעים לפארק אנשים מבוגרים והופכים לילדים", מסכמת פנינה, "לפעמים הם נתקעים באחת התערוכות ואי אפשר להוציא אותם. הם מסרבים לצאת. אני מאמינה שלמיזם כזה יש ערך מוסף נוסף, זה לא רק שבני הגיל השלישי נחשפים לעולם המדע, וזה לא רק שגמלאים הופכים למדריכים, יש בכל הפרויקט הזה חיבור אמיתי לדור הצעיר יותר שלומד לקבל, להכיל את דור הסבים והסבתות שלו".
"כל עוד אהיה מסוגל, אמשיך לרוץ"
לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי, אבל לא בטוח שכדאי
גילו את גלישת הסאפ בגיל 50+ והתאהבו
הצטרפו לקהילת הצעות עבודה של מוטק'ה
אנשים מתמודדים באופן שונה זה מזה עם בשורות איוב. יש שיתכנסו בתוך עצמם ויבכו על מר גורלם, יש שיאבדו את הטעם...
רוני שיר מראש העין, 57, בזוגיות ואם לשתי בנות, עסקה אמנם במהלך חייה בפעילות גופנית אבל ליוגה מעולם לא...
"רק בשנות העשרים המאוחרות שלי הודיתי בפני עצמי שאני אישה בגוף של גבר. עוד לא עשיתי עם זה כלום אבל לפחות...