חזרה לקריירה שנייה

הגשמת חלום ושמה: מילון

בגיל 88 סוף סוף איתן אבניאון, לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים, מגשים חלום ומתמקד באהבת חייו: מילונים. ראיון
שרי שיין 26/07/18
הגשמת חלום ושמה: מילון
צילום: רינת אבניאון פישר

 

 

 

 

כמה אנשים אתם מכירים שיכולים להגיד בגיל 88 את המשפט הבא: "היום אני חי את החיים שתמיד רציתי", הדובר הוא איתן אבניאון, לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים והיום כותב מילונים.

"אני נהנה. כשיש לי נדודי שינה אני מתיישב ליד המחשב, קורא וכותב. כל רגע פנוי אני כותב, אבל רק מילונים. שירה הפסקתי לכתוב כבר בגיל 16", הוא מתלוצץ. אבניאון הוא  איש מיוחד במינו, עם עברית רהוטה והומור נפלא. בגיל 88  הוא עדין עסוק מדי יום עד שתיים אחרי חצות בעדכון המילון שלו "מילון ספיר" שיצא לאור בהוצאת ספרים בבעלותו בשם איתאב.

 

33 שנה של אהבה למילים

 

עד לפני 33 שנה עבד איתן בתחום הכספים והביטוח, והגיע לתפקידים בכירים מאוד במשרד האוצר, היה מנכ"ל בנק הפועלים, מנכ"ל "גמול" חברה להשקעות של קרנות הפנסיה וקופות הגמל, כיהן כיו"ר איגוד חברות הביטוח. בתפקידו האחרון בתחום שימש כמנכ"ל חברת הביטוח "הסנה".

בשנים האלה היה גם פעיל פוליטי במחוז דן של מפלגת העבודה, והוצב במקום השני ברשימת המערך למועצת עיריית תל אביב-יפו. בגיל 54 החליט שהגיע הזמן לעזוב את תחום המספרים, ולעבור לתחום האהוב עליו באמת – המילים. "מילים זה דבר בעל ריח נפלא. ניחוח של מילים זה דבר נהדר", הוא מתפייט.

איתן נולד ב-1930 בפולין, בנם של ברכה לבית הלפרין והרב שאול זאב ברגשטיין, שכיהן כרב העיר. כשהיה בן שנתיים עלה עם הוריו ושבעת אחיו לארץ. "התגוררתי בירושלים עד 1967, שחררתי את העיר, ועברתי לתל אביב", הוא  צוחק.  מאז הוא מתגורר בתל אביב, עם אשתו מזה 40 שנה יהודית אוריין. הוא אבא לארבעה ילדים, סבא ל-14 נכדים, וסבא רבא לארבעה נינים.

 

 איתן אוחז במילון ספיר החדש. צילום: רונית אבניאון פישר

 

עלו לארץ לפני השואה

 

משפחת אבניאון עלתה לישראל לפני עליית הנאצים לשלטון. "עלינו לארץ בגלל האנטישמיות של הפולנים. הפולנים כועסים כשאומרים עליהם שהם אנטישמיים, אז אני יכול להעיד שאנחנו עלינו לארץ בגללם. אבא שלי היה הרב של העיירה. עם זקן גדול וכיפה גדולה, וכשהוא היה הולך ברחוב השקוצים, את יודעת מי אלה השקוצים? היו מתעללים בו. זורקים עליו אבנים, מנסים למשוך לו  בזקן".

 

אתה עדיין איש דתי?

 

"בגיל 16 הפסקתי להאמין באלוהים, ועם השנים הסיבה להאמין בו הלכה ופחתה. אלוהים מתקיים בזכות בורות. ברגע שהשכלתי יותר ויותר, סליחה על הענווה, הצטרכתי אותו פחות ופחות  כדי להבין את העולם.  מצד שני החינוך שקיבלתי בבית גרם לי לאהוב השכלה וספרים. אצלנו בבית, לשחק היה בזבוז זמן.  עד היום אני לא יודע לשחק".

 

מה אתה עושה עם הנכדים והנינים?

 

"אני ממשיך את המסורת של הורי. אנחנו משוחחים".

 

למה בכלל הגעת ללימודי כלכלה?

"ב-1950 לא היו כל כך הרבה אופציות באוניברסיטה העברית,  או שלמדת משפטים, או שלמדת כלכלה. מי שהיה לו כסף יכול היה ללמוד רפואה. בחרתי בכלכלה, וסיימתי תואר שני בכלכלה ומנהל עסקים. באותם ימים היית הולך ללשכת העבודה, והם היו מפנים אותך לעבודה. הפנו אותי למשרד האוצר, וככה התחלתי".

 


איתן אבניאון בביתו: "מגשים חלום בגיל 88". צילום:  רונית אבניאון פישר

 

מה היה המילון הראשון שכתבת?

 

"'לכסיקון לביטוח', בהוצאת עם עובד.  כתבתי אותו כשעדין עבדתי בחברת הסנה. הבנתי את הצורך של האנשים במילון כזה. היה לי את הידע, וזאת הייתה הזדמנות לממש את האהבה שלי למילונים. זה הצליח, וחבר שהייתה לו בית הוצאה, ועבד עם האמריקאים פנה אלי עם הצעה להוציא לכסיקון פיננסי. Dictionary of Finance יצא בהוצאת מקמילן האמריקאית. זה היה מילון מקיף למונחים ישנים וחדשים בתחום הכלכלה, הכספים, מסחר, ביטוח, שיווק וכו'. עזבתי את הסנה, פתחתי הוצאת ספרים משלי, ומאז אני רק במילונים. הוצאתי את הלכסיקון לכלכלה שכולל כ-4,000 ערכים תאורטיים ומעשיים הנוגעים לזרמים, אירועים ומגמות בכלכלה המקומית והעולמית. הפרויקט הגדול שלי הוא מילון ספיר".

 

ככה בקלות פתחת הוצאת ספרים?

 

"כן. פתחתי את איתאב. בהתחלה הוצאתי ספרים מקצועיים יחד עם אחת המכללות. תפקדתי רק כמו"ל, לא כתבתי אותם בעצמי. בשביל להיות מו"ל של הוצאה צריך חוש, צריך לדעת למצוא מפיצים טובים התיידדתי עם סטימצקי שעזר לי בהפצה. הוצאת מעריב הגיעה עם רעיון להוציא את המילון העברי. ניסיתי  להוציא מילון עם שני אנשי אקדמיה, אבל הוא דמה בדיוק למילונים האחרים. בלי הסברים, בלי דוגמאות בלי שום דבר. אמרתי זה לא מספיק, ואם אתם רוצים לדעת מה זה מספיק. אני אכתוב. כתבתי".

 

 
איתן אבניאון: מחפש יורש למפעל חייו. צילום: רונית אבניאון פישר

 

לבד?

 

"אי אפשר לעבוד לבד. הייתי שותף של ספריית מעריב,  ועבדו הרבה מאד עורכים בתחומים שונים.  אני הייתי צריך להפנות אותם לערכים מסוימים, ולעקוב אחרי מה שהם עושים. את המילונים הקטנים יותר כמו 'מילון המקרא' כתבתי לבד. אתה פשוט אוסף את כל החומר בנושא, וכותב אותו בלשונך. זאת עבודת ליקוט עצומה".

 

בשנים האחרונות עלה אתר בשם "מילון ספיר".  אתר חינמי ששם למעשה נמצאים רוב המילונים, 17 במספר, שהוציא איתן עד היום וביניהם "לכסיקון הביטוח" שבאתר הוא נקרא "מעות-אגרון כלכלה",  "מילון המקרא", "מילון ספיר למונחים לועזיים", "מילה במילה" מילון למילים נרדפות, "לשון ראשון" צירופי לשון וניבים מהמקורות עד המאה ה-12, "חרוזי לשון" ועוד מילונים שמתעדכנים כל הזמן.

 

מה ההבדל בין מילון ספיר למילון אחר כמו אבן שושן?

"היום כשאתה מחפש מילה, אתה מחפש בצורת עבר וכתיב חסר. במילון ספיר, אתה מחפש בהווה ובכתיב מלא, וזה קל יותר. עובדה שלאחרונה החליטה האקדמיה ללשון שהכתיב המלא יהיה התקני, והכתיב החסר יהיה המשני, מה שפעם היה ההיפך.

היו כאלה שהוציאו מילונים, וחשבו שלא חייבים להכניס את כל המילים. למשל פרופ' יעקב שויקה ועוזי פריידקין. הם הוציאו את מילון 'רב-מילים', והחליטו שאין צורך לכלול בו מילים עתיקות. אני חושב שזאת טעות, כי אתה אף פעם לא יכול לדעת מתי תזדקק למילה מתוך התנ"ך והתלמוד.  מי שרוצה לקרוא למשל את הספר 'החזרה מעמק רפאים' של חיים באר, יזדקק בהחלט לפירושי מילים, שלא ימצא ברוב המילונים, אבל ימצא אותו בספיר".

 

 

 

.

דרוש: יורש

 

מה סדר היום שלך?

"אני הולך לישון בשתיים אחרי חצות, וקם ב-11 בבוקר. אוכל ארוחת בוקר לקראת 12 אני יושב לכתוב.  עושה הפסקת צהריים, צופה בחדשות, לא מחמיץ את 'לונדון וקירשנבאום', ומקסימום ב-11 בלילה, ממשיך לעבוד עד שתיים  אחרי חצות.  

הספורט היחיד שמותר לי לעשות הוא הליכה, אז אני הולך. כשיש לי מטרה להגיע לאיזה שהוא מקום אני הולך. אני קורא המון ספרים, בעיקר ספרות עברית. כשאני קורא ספר, ואני ניתקל במילים חדשות, אני מסמן אותם ומעלה למילון".

 

מה בעתיד?

 

"העתיד? אני בן 88 אני לא יודע כמה זמן אני עוד אהיה מסוגל להמשיך לעבוד. אני מחפש מישהו שייירש את הפרויקט הזה. מישהו שימשיך את הדרך. אולי גוף אקדמי גדול. יחד עם גוף מסחרי גדול. המשפחה שלי לא כל כך בעניין, יש לי נכד מתוק מתכנת מחשבים, שעושה לי דברים יפים באתר, אבל הוא לא איש לשון . אני מקווה שיבוא מישהו  עם איזו הצעה. אני אשמח אם יבוא מישהו".

 

 

 צילומים: רונית אבניאון פישר

 אף פעם לא מאוחר להיות עו"ד - נעמי גינס עשתה זאת בגיל 70

 גמלאים מתנדבים ומדריכים במוזיאון המדע

 קריירה חדשה בקעקועים בעשור השישי לחיים

"כל עוד אהיה מסוגל, אמשיך לרוץ"

לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי, אבל לא בטוח שכדאי

גילו את גלישת הסאפ בגיל 50+ והתאהבו

 

 

 

הצטרפו לקהילת הצעות עבודה של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בקריירה שנייה

"המוטו שלי הוא לחיות חיים שמחים גם כשהכל מסביב קשה"

אנשים מתמודדים באופן שונה זה מזה עם בשורות איוב. יש שיתכנסו בתוך עצמם ויבכו על מר גורלם, יש שיאבדו את הטעם...

לקריאת הכתבה
הנשים שמצאו חיים חדשים ביוגה

רוני שיר מראש העין, 57, בזוגיות ואם לשתי בנות, עסקה אמנם במהלך חייה בפעילות גופנית אבל ליוגה מעולם לא...

לקריאת הכתבה
"תמיד ידעתי שאני בגוף הלא נכון"

"רק בשנות העשרים המאוחרות שלי הודיתי בפני עצמי שאני אישה בגוף של גבר. עוד לא עשיתי עם זה כלום אבל לפחות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה