בני הגיל השלישי: מרוצים מהחיים וממצבם הכלכלי
ישראל הגיעה השנה למקום ה-11 המכובד במדד האושר העולמי, ונראה שהמצב הביטחוני, הפערים הכלכליים והקיטוב החברתי לא מקלקלים לאף אחד את מצב הרוח.
מגמת שביעות הרצון הישראלית ממשיכה, כך נראה, אל תוככי הגיל השלישי. מנתוני הדו"ח השנתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שפורסם השבוע לרגל יום האזרח הוותיק הבינלאומי, עולה ש-85% מבני ה-65 ומעלה מרוצים - אפילו מאוד - מחייהם. 70% מהם מרוצים גם ממצבם הכלכלי.
אפשר אולי להסביר את הזחיחות הישראלית בתחושת הלכידות של מדינה קטנה, במשפחתיות החזקה, במזג האוויר הנוח יחסית ואולי בנטייה לייפות את המציאות. בכל מקרה, ההתפלגות המגדרית בשאלת האושר מראה שגברים ישראלים מרוצים מחייהם בגיל המבוגר (89%) יותר מאשר נשים (82%).
עוד אפשר ללמוד מהדו"ח, שהתחזיות על מהפכה דמוגרפית כתוצאה מהעלייה בתוחלת החיים ממשיכות להתממש. כבר היום, 11.6% מהאוכלוסייה בישראל מוגדרת כוותיקה, כלומר בני 65 ומעלה. ב-2017 חצה מספרם של האזרחים הוותיקים בישראל את קו המיליון, 42% מביניהם בני 75 ומעלה.
וזה לא נעצר כאן. בשנת 2040 צפויים לחיות כאן שני מיליון קשישים, שיהוו 14% מהאוכלוסייה. עם קום המדינה, לשם השוואה, היוו בני ה-65 ומעלה רק 4% מהאוכלוסייה כולה. כמו תמיד, מספר הנשים המבוגרות גבוה במעט ממספר הגברים - תוחלת החיים הממוצעת של אישה בישראל היא 87, בעוד שגברים חיים בממוצע עד גיל 84.
באיזו עיר שיעור המבוגרים הגבוה ביותר?
בבת ים שיעור המבוגרים הגבוה ביותר. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
למה בעיר מסוימת חיים יותר מבוגרים מאשר בעיר אחרת? קשה לדעת, אבל בין ערי ישראל מסתבר שבבת ים שיעור המבוגרים הגבוה ביותר: כ-21.7% מהתושבים. אחריה רמת גן, עם 17.9%. בירושלים, לעומת זאת, אחוז הוותיקים קטן יחסית (9.1%), אבל מספרם הכולל הוא הגבוה בארץ: 81,800 איש.
הסטטוס המשפחתי של חלק גדול מבני הגיל השלישי (60%) הוא נשוי. רבע מהם אלמנים ואלמנות. אולי בגלל תוחלת החיים הנמוכה יותר - אך ודאי יש לכך סיבות נוספות - מספר הגברים המבוגרים הנשואים גבוה בשיעור ניכר ממספר הנשים המבוגרות החיות במסגרת נישואין. 77% מהגברים בגיל השלישי נשואים, לעומת 46% מהנשים. באלמנות היחס הוא הפוך - רק 10% מהגברים אלמנים, ויותר משליש מהנשים (36%) אלמנות.
אם בעבר הורה מבוגר שהתאלמן עבר לגור בבית אחד מילדיו, כיום רק 4% מבני ה-65 ומעלה מתגוררים בבית ילדיהם, מרביתן נשים אלמנות. מגמה ברורה שנראית בשנים האחרונות היא ההעדפה של מבוגרים להישאר לגור בבית ובקהילה המוכרת, גם במצב סיעודי, תוך היעזרות במטפל, במקום להתאשפז במוסד סיעודי.
כך, הרוב המכריע של הקשישים בישראל - 97% - גר כיום בבית. כ-24,000 איש חיו בשנה החולפת במשק בית אחד עם אדם שאינו קרוב משפחתם, מטפל ברוב המקרים, פי שניים מאשר לפני כעשור. מובן שיש גם לקחת בחשבון גידול של פי 1.4 במספרם של בני ה-65 ומעלה לאורך תקופה זו.
75% מבני הגיל השלישי מצליחים לכסות את ההוצאות החודשיות
70% מבני הגיל השלישי מרוצים ממצבם הכלכלי, לעומת 61% מהצעירים יותר. צילום: Shutterstock
רמת שביעות הרצון של מבוגרים בישראל מחייהם, כך עולה מהדו"ח, אינה קשורה בהכרח בתעסוקה תמורת שכר. בשנה החולפת רק 20.6% מבני ה-65 ומעלה עבדו והרוויחו כסף. שיעור הנשים ביניהם קטן בחצי מזה של הגברים.
וכמו באוכלוסייה הכללית, גם אצל בני הגיל המבוגר יש יחס ישר בין רמת ההשכלה לדרגת ההשתתפות בכוח העבודה, והפער משמעותי למדי. רק 2.4% מבעלי השכלה של עד ארבע שנות לימוד מועסקים, בעוד ש-32.2% מאלה שרכשו השכלה של 16 שנות לימוד ויותר, עדיין עובדים בגיל מבוגר.
ולמרות זאת, עם השנים לומדים כנראה לשמוח במה שיש ולהסתפק במועט. כך מעיד הנתון של 70% מבני הגיל השלישי שמרוצים ממצבם הכלכלי, לעומת 61% אצל הצעירים יותר. מעבר לכך - 75% מהמבוגרים מצליחים לכסות את הוצאותיהם החודשיות, לעומת 66% מבני האוכלוסייה הצעירה יותר, שמתקשים לסיים את החודש. רק 7% מהנשאלים המבוגרים הצהירו שהרגישו עניים בשנה החולפת.
בגיל המבוגר מתפנה זמן ולעיתים גם כסף לנסיעות ולטיולים, ואכן 40% מבני הגיל השלישי מדווחים שיצאו לנופש או לטיול בחו"ל בשנה האחרונה. שיעור מעט נמוך יותר מהם נפשו וטיילו בתחומי הארץ.
כ-50% עוסקים בספורט וגולשים באינטרנט
ב-2006 רק 18% מבני ה-65 פלוס התיידדו עם המחשב, כיום קצת יותר ממחציתם שולטים בנושא. צילום: Shutterstock
במקביל, בגיל השלישי בישראל עדיין עוסקים בספורט תחרותי. אמנם לא במסות וגם לא כל ענפי הספורט התחרותי בהם עוסקים הוותיקים דורשים כושר גופני (מי אמר ברידג' ושחמט?), אבל עדיין, 5.3% מהספורטאים התחרותיים בישראל הם בני 65 פלוס. מרבית הספורטאים המבוגרים מעדיפים ענפים אישיים ולא קבוצתיים, וענפי הספורט המאפיינים את הגיל הם אכן ברידג', שחמט, אבל גם כדורסל, פטנק ובאולינג.
לצד הספורטאים שחשוב להם לנצח, יש גם רבים בגיל השלישי שעוסקים בספורט כחלק מאורח חיים בריא. 49% מהנשאלים בסקר סיפרו שעסקו בשלושת החודשים האחרונים בהליכה, ריצה, שחייה, התעמלות ועוד. מצד שני, 59% מבני ה-65 ומעלה נמצאים במצב של עודף משקל, ו-11% מעשנים לפחות סיגריה אחת ביום.
אבל לא רק ספורט מאפיין את שעות הפנאי של הגיל השלישי: אין כמו רשת חברתית לתחזוק מצב רוח טוב ויכולות תקשורת, ולמרבה השמחה, רבים מהמבוגרים (83%) מספרים שיש להם חברים, איתם הם נפגשים או מדברים בטלפון. רק 11% מהנשאלים ענו שהם חשים בדידות לעיתים קרובות (לעומת 5% בקרב הצעירים יותר). 9% דיווחו שאין להם על מי לסמוך בשעת משבר או מצוקה.
חומת ההתנגדות של מבוגרים לחידושי הטכנולוגיה הולכת ונסדקת עם השנים, ובקצב מהיר. אם בשנת 2006 רק 18% מבני ה-65 צללו לעולם המחשב, כיום קצת למעלה ממחציתם שולטים בנושא, או לפחות עושים שימוש במחשב. הנתונים דומים לגבי גלישה באינטרנט, גם באמצעות טלפון נייד או טאבלט.
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם הטבות בבנקים
שינויים בהרגלי הגלישה: אינטרנט ובני 50 פלוס
אחת מכל ארבע נשים סובלת מאלימות בבית - פיזית, מילולית, נפשית או כלכלית. רק השנה נרצחו 19 נשים על ידי בני זוגן,...
בעקבות משבר הקורונה רשתות מזון גדולות ברחבי העולם, דוגמת אוסטרליה וארה"ב, כבר הודיעו זה מכבר שיפתחו את...
אם המצב לא היה קשה מספיק עד כה, משרד הבריאות מודיע היום (ג') על הגבלות חדשות ומרחיקות לכת, במטרה להילחם...