חזרה לחדשות היום

"מה זה לנוח? אני רגיל ללכת להפגנות"

מוטי אשכנזי מוביל מחאות חשובות כבר 40 שנה. עכשיו, בגיל 78, הוא יוצא לכנסת כעומד בראש תנועת "צדק חברתי", ודורש שוויון לאזרחים ותיקים. תפסנו אותו לראיון בועט
הדס בשן 28/10/18
ניסו לגייס אותו לכנסת, אך הוא סירב. מוטי אשכנזי, צילום: אביב הברון

 

 

מעטים האנשים בישראל שמכירים הפגנות ומחאות יותר ממוטי אשכנזי. מי שהיה ממובילי תנועת המחאה אחרי מלחמת יום כיפור, מאכלס כיכרות כבר ארבעים שנה. הנושאים משתנים, השלטים מתחדשים וסביבו באים והולכים המשתתפים האחרים. אבל הוא שם, בשלו, כשדבר אחד משותף ומוביל כל העת - הרצון לחיות במדינה צודקת יותר. לכן, כאשר בגיל 78 הוא יוצא אל הכנסת עם הביטוי "צדק חברתי", אין הולם מזה.

 

"תנועת 'צדק חברתי' שאני עומד בראשה ניסחה לכנסת הצעת חוק, שתיקרא: 'חוק יסוד התקיימות'", מספר לנו אשכנזי מה מביא אותו אל הכנסת עכשיו. "משמעותו היא לתת למוחלשים בסיס כלכלי מינימלי, שמעודכן בכל חצי שנה. הבסיס הזה יכפיל את הקצבאות שניתנות כרגע לקשישים, לנכים ועוד. אנחנו עומדים להגיש את הצעת החוק ליו"ר הכנסת, על מנת שיחוקק אותה עוד בשלב הבא".

 

האקט המתוכנן הוא פעולה ראשונה בדרך אל מושבים בכנסת עצמה. תנועת "צדק חברתי" כבר רצה לכנסת פעם אחת, ב-2012, לפני שתי מערכות בחירות, ומתכננת לעשות זאת שוב. "באותה תקופה לא הייתי מעורב בתנועה, אבל הכרתי את הפעילים מהפגנות המחאה החברתית", אומר אשכנזי, שהיה אחד הנואמים בהפגנה ב-2011 בכיכר המדינה. "אחרי שהם לא עברו את אחוז החסימה הם שמו את התנועה על המדף, ואני פגשתי בהם בהפגנה מול הבית של היועץ המשפטי לממשלה, ושכנעתי אותם להחיות אותה לקראת הבחירות הקרובות, יחד עם גד הרן שמשמש כיו"ר המפלגה. הפוליטיקאים אומרים שממשלה מחליפים רק בקלפי? אז נלך לקלפי".

 

 

"יש פה קשישים שחיים בקושי, וחייבים לתקן את זה"

 

 "בטוח שהפעם תנועת 'צדק תחברתי' תעבור את אחוז החסימה". במהלך פעילות, צילום באדיבות מוטי אשכנזי

 

 

והפעם תעברו את אחוז החסימה?

"אנחנו בטוחים שנעבור את אחוז החסימה. כרגע אנחנו פועלים מאחורי הקלעים בחבירה לעוד ארגונים. אנחנו מנסים לגייס את הנכים להקמה של ארגון יציג, הם מחולקים לכמה ארגונים כרגע וזה לא עושה להם טוב. אנחנו רוצים לאחד אותם, ועומדים מאחוריהם בכל ההפגנות שלהם, בלי להניד עפעף".

 

מפלגת "צדק חברתי" חרטה על דגלה את נושא השיוויון לאזרחים הוותיקים. זו לא תהיה הפעם הראשונה שהאג'נדה הזו מופיעה בסיסמאות בחירות - הניסיון המצליח ביותר היה כמובן עם "מפלגת הגמלאים", שקיבלה שבעה מנדטים בבחירות 2006 וייצוג בממשלה, אבל לא שרדה מעבר לאותה קדנציה.

 

"בעבר חשבתי שהגמלאים הם מפלגה מיותרת, אבל היום אני פונה גם אליהם להצטרף אלינו. יש גלגול של מפלגת הגמלאים היום, אבל הם לא מריחים בחירות ואנחנו כן. אנחנו רוצים לפנות לאנשים מכל המחנות הפוליטים, שיעזבו את ההצבעה השבטית שלהם ויבואו אלינו. גם אצל קשישים יש הצבעה שבטית, יש אנשים שמצביעים לליכוד, למרות שהוא דופק אותם ביום יום, מטיל עליהם פחדים וזורה בהם שנאה. אנחנו חושבים שהגיע הזמן להתבגר, לחשוב נכון, כדי שכולם כאן יזכו למינימום הנדרש לחיים בכבוד".

 

היית מגדיר את מצב הקשישים כמצב חירום?

"המצב מאוד קשה. אין מקום לעמוד בצד ולהסתכל על הפראות שבה נעשים דברים כנגד האזרחים הוותיקים, 30 עד 40 אחוז מהם מתחת לקו העוני או קצת מעליו. בכל פעם מחדש אנחנו נדרשים לסוגיה של אם לתת עוד שישה שקלים בקצבה. זה מדכא. יש פה אנשים שחיים בקושי, ואנחנו חייבים  לתקן את היחס שלנו אליהם. לא להשאיר אותם עם קומץ. הקשישים מרגישים שהוציאו אותם למות בקור. במדינות הרווחה באירופה דואגים לאזרח מיום היוולדו עד יום מותו, וצריך ליצור את זה גם כאן".

 

 

מאוכזב מחברי הכנסת הצעירים

 

 "בשביל להגיש הצעות חוק אני לא חייב לשבת בכנסת". מוטי אשכנזי (מימין) עם פעילי תנועת "צדק חברתי". צילום באדיבותו

 

 

שעה שאשכנזי, תושב הרצליה, אב לשלושה וסבא לחמישה, דואג לבני גילו ולמבוגרים ממנו, שנותרו ללא בטחון כלכלי - נדמה כי הוא עצמו יכול היה לנוח קצת יותר, אבל אין לו עניין בכך. את הפעילות הפוליטית שלו החל כחייל משוחרר ומפוכח, כשהקים את "התנועה לשלום ובטחון" אחרי מלחמת ששת הימים, וקרא להקמת ישות פלסטינית לצד ישראל. בהמשך הצטרף לפנתרים השחורים, ואז הוביל בעצמו את מחאת יום כיפור, אחרי שהשתחרר משירות מילואים, ודרש את התפטרות שר הביטחון דאז על מחדלי הממשלה. יש האומרים כי תוצאות ועדת אגרנט והתפטרותה של גולדה מאיר לא היו מתרחשות בלעדיו. בשנת 2003 יצא ספר פרי עטו,  על קורותיו במלחמת יום הכיפורים, בשם "הערב בשש תפרוץ מלחמה".

 

איך זה שבכל הפעילויות האלה לא היית חבר כנסת מעולם?

"רצו לגייס אותי לכל מיני מפלגות, אבל לא רציתי. לא פעלתי כדי להיות חבר כנסת, ולא הייתי חבר מפלגה. תמיד היה לי מה לומר אבל חשבתי שישבו בכנסת אנשים אחרים שיעשו דברים נכונים. עם השנים זה השתבש והאנשים שיושבים שם הפכו להיות צעירים ונועזים, במובן של לדבר בגנות אחרים ולא בגנות עצמם. אני חושב שעשינו דרך לא נכונה".

 

אז הגיע הזמן? תהיה עכשיו חבר כנסת?

"בשביל להגיש הצעות חוק אני לא צריך לשבת בכנסת, היא נועדה לאנשים יותר צעירים. יחד עם זה אני רוצה להיות במקום שבו אוכל להבטיח שמי שיושב שם בשמי יראה את מה שרואים מפה. אני לא עושה את זה בשביל כוח ותהילה".

 

מה עם מפלגת העבודה? היא לא בית בשבילך?

"לדאבוני למפלגת העבודה אין השקפות היום, עובדה שהיא בחרה את מה שהיא בחרה, והיא מתרסקת".

 

 

"בשבילי להילחם בתחנות רוח זה לא דבר חדש"

 

 "הדברים הקטנים הם אלה שבונים את הגדולים". מוטי אשכנזי בפעילות, צילום באדיבותו

 

 

במקום לרדוף אחרי קריירה פוליטית, אשכנזי שימש כיועץ אסטרטגי ובמהלך השנים לקח חלק בעוד ועוד מאבקים אזרחיים. "במשך הרבה שנים הייתי בתעשייה, הייתי חבר בהתאחדות התעשיינים והצלתי 130 מפעלים בירושלים, שנאבקו על חייהם באינפלציה. כמו כן, עסקתי בחינוך והכנסתי מסטרנטים ודוקטורנטים לבתי ספר יסודיים, ואני חבר הנהלת 'צועדים יחד לעתיד משותף', שמתרכזת באוכלוסיה הערבית. עשיתי לא מעט דברים מתחת לרדאר הציבורי, אבל אני רואה את הדברים אחרת. אני רואה שהדברים הקטנים הם אלה שבונים את הדברים הגדולים, צריך לעבור לעבוד במאקרו ולא במיקרו".

 

אז איך נראה סדר היום שלך?

"אנחנו עדיין מפגינים במוצאי שבת בפתח תקווה, מול ביתו של מנדלבליט, ומשם קופצים למקומות אלה ואחרים. אני מסתובב ומגייס פעילים, כמו שאני עושה מאז מלחמת יום כיפור".

 

יש לך זמן לנוח קצת בפנסיה בכלל?

"מה זה לנוח? אני רגיל ללכת להפגנות כל חיי. בשבילי להילחם בתחנות רוח זה לא דבר חדש".


 

הלוחמת הירוקה של מפרץ חיפה

המדריך המלא למתנדב המתחיל

יוזמה: עזרה לקשישים בודדים

"הקושי מתגמד לעומת תחושת הנתינה"

הנשים שממלאות את חייהן בעשייה - למען האחר

 

הצטרפו לקהילת המתנדבים של מוטק'ה

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

מתכננים צוואה זוגית? דעו את הסכנות

עריכת צוואה היאצעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה...

לקריאת הכתבה
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם זכויות מיוחדות בתקופת הקורונה

היום (1.10) חל "יום הקשיש הבינלאומי" או "יום הזקנה הבינלאומי", תלוי במושג המועדף עליכם. כאזרחים ותיקים כפי...

לקריאת הכתבה
"מטרתנו היא למגר אפליה על רקע גיל"

אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה