טבעונים? 6 מקומות שכדאי להכיר
היום (1.11) נחגג בעולם יום הטבעונות, כי טבעונות כבר מזמן הפכה מטרנד לדרך חיים שאותו אימצו מיליוני בני אדם. לפני קצת פחות מעשור נפתחו בארץ המסעדות הטבעוניות הראשונות, אבל מי שהביא את הבשורה בעלת השם הלא מוכר "טבעוני" לארץ היו הכושים העבריים. המסעדות הטבעוניות הראשונות שפתחו את שעריהן, איך לא - בתל אביב, נחשבו לפורצות דרך, אבל היום פועלים בישראל שפע של בתי קפה ומסעדות עם אג'נדה טבעונית מובהקת. בבתי האוכל שלא מוגדרים כטבעונים מציעים מבחר גדול של מנות טבעוניות, שהפכו לחלק אינטגרלי בכל תפריט, ואף מסעדן שמכבד את עצמו לא ירשה לעצמו היום לקפח את הציבור הטבעוני.
גם היום תל אביב היא עדיין העיר הכי טבעונית בארץ (ויש האומרים כי היא הבירה הטבעונית ואחת הערים הטבעוניות החזקות בעולם), עם ריכוז גדול של בתי עסק טבעונים. יחד עם זאת, גם מחוצה לה כבר אפשר למצוא בתי עסק המציעים אוכל טבעוני, ומלבד המסעדות הטבעוניות, יש גם סדנאות בישול טבעוני, אירוח ביתי טבעוני, קונדיטוריה אחת וכמה מעדניות, שבהן אפשר לקנות גבינות עשויות קשיו וממרחים, כמו גם אוכל מוכן, לחמים ומוצרי מזווה הביתה. הנה כמה מהמקומות הללו:
מעדניית Vtopia Market
מדובר במעדנייה טבעונית עם התמחות בגבינות טבעוניות, כך שתוכלו לרכוש כאן לא רק גבינת קשיו אלא גם גבינות שמנת בשלל טעמים, ציזיקי, לאבנה ואפילו קוטג׳, כדורי מוצרלה ורוקפור, ספירולינה וצ׳דר ( 8-25 שקלים ל-100 גרם). בימי שישי אפשר לרכוש במקום אוכל מוכן הביתה, והתפריט מציע מנות כמו חמין של סבתא, גולש הונגרי וקוסקוס בעבודת יד (45-30 שקלים). מלבד הגבינות יש במקום גם שלל מוצרי מעדנייה טבעונים נוספים, כמו סלט ביצים, ושלל ממרחים, רטבים ועוד.
איפה? הנחשול 30 ראשון לציון, 076-5422299, ראשון-חמישי 9:00-20:00, שישי 9:00-16:00, לא כשר.
מסעדה ומעדנייה טבעונית: אלגריה
עוגה טבעונית של אלגריה, צילום: מולי נעים
אלגריה היא מסעדה טבעונית ומעדנייה שבה אפשר לקנות קינוחי raw (אוכל חי) ללא גלוטן או סוכר, ממרחים, חטיפי אנרגיה עם ספירולינה, שורש מאקה, קקאו נא ושלל זרעים (21 שקלים), וגם גבינות קשיו פרו- ביוטיות טבעוניות מעשי ידי השף מוטי ראמה נגר. מבחר הגבינות כולל גבינה מעושנת מלאבנה טבעוני, גבינות קשות עשויות מאצ'ה, חזרת, מרווה וסוכר קוקוס, וגבינת קצח ופלפלים מותססים (32-52 שקלים). המקום הזה קיים כבר 5 שנים, ובנוסף למוצרי המעדנייה מציעים פה גם אוכל טבעוני שאפשר לאכול במקום או לקחת הביתה. בין היתר תמצאו פה חריימה קציצות ים מטופו, אצות ועשבי תיבול בתבשיל חומוסים (68 שקלים לליטר של 4 קציצות), ולזנית בולונז מקטניות מונבטות וגבינות קשיו (68 שקלים).
איפה? אבן גבירול 165 תל אביב יפו, 03-6136964, ראשון-חמישי 8:00-23:00, שישי 8:00-16:30, כשר ללא תעודה.
משק ברזילי - המעדנייה
שלל מאכלים טבעונים במעדנייה של משק ברזילי, צילום: אנטולי מיכאלו
מסעדת משק ברזילי נוסדה לפני 15 שנים במושב ירקונה, על ידי מרב ברזילי כמסעדה שלצידה משק אורגני. לפני 5 שנים היא עברה לנווה צדק בתל אביב, ולפני שנה נפתחה צמוד למסעדה גם מעדנייה טבעונית, כשלמסעדה ולמעדנייה חצר פנימית משותפת. המעדנייה מציעה מגוון רחב של אוכל בריאות טבעוני הביתה, ומעניקה גם שירות משלוחים. מלבד מוצרי המעדנייה אפשר להזמין במקום גולש סייטן, מוסקה וסינייה, מיני קציצות, מאפים, סלטים ותוספות חמות (10-50 שקלים למנה).
איפה? אחד העם 8 תל אביב, 03-5166329, ראשון-חמישי 23:00-10:00, שישי 23:00-8:00, שבת 23:00-9:00, לא כשר.
פטיסרי טבעוני SEEDS
עוגת אוראו טבעונית של סידס, צילום: אילן נרינסק
סידס הוא פטיסרי טבעוני שמוכר גבינות טבעוניות ואוכל מוכן טבעוני קפוא, אבל גולת הכותרת במקום היא הקינוחים ומוצרי האפייה. כאן תוכלו לקנות ממרחים וגבינות טבעוניות, מוצרים ללא גלוטן וגם מגשי אירוח מלוחים ומתוקים בהזמנה מראש. העוגות מגיעות בצורה עגולה ויש גם עוגות פס, אבל הכי כיף לאכול פרוסת עוגה במקום. יש שטרודל גבינת קשיו ופירות יער לפי משקל (12 שקלים ל- 100 גרם), מאפים כמו רוגעלך (60 שקלים לקילו) וקרואסון שקדים (12 שקלים), בורקס גבינת קשיו מבצק עלים טבעוני (18 שקלים) וגם רביולי בטטה תרד (32 שקלים), בורגר עדשים ועוד.
איפה? המלך ג'ורג' 97 תל אביב, 03-5404006, ראשון-חמישי 20:30-8:00, שישי 16:00-8:00, לא כשר.
אותנטבעי - המעדנייה
[#middleBanner]
המעדנייה הזו נפתחה במקום בית האוכל הטבעוני "ארטישוק" שפעל בשוק תלפיות בשלוש השנים האחרונות. אותנטבע היא מעדנייה טבעונית של קהילת העבריים מדימונה, שבה מציעים למכירה מאכלים לאכילה במקום וגם לקחת הביתה, כמו תבשיל אמריקאי של Beans & Cornbread. אפשר גם לאכול במקום ארוחת בוקר, ויש גם כריכים ותבשילים מסייטן ברוטב ברביקיו, פשטידת טופו מקרוני ועוד. מחיר המנות נע בין 28-33 שקלים.
איפה? סירקין 27 חיפה, 04-6051831, שישי, 16:00-9:00, שבת 18:00-12:00, לא כשר.
עמי ותמי - אירוח טבעוני
מגישים קונספט של ארוחה בהפתעה, צילום: בת-עמי בוזגלו
בת-עמי בוזגלו היא שפית וקונדיטורית שמציעה ארוחת קונספט טבעונית. הארוחות מתקיימות בביתה הטבעוני והכשר שבבאר שבע פעם-פעמיים בחודש, ולפני החגים היא גם מציעה תפריט של אוכל מוכן לחג, שבו לא תמצאו מנה אחת בנאלית. לכל ארוחה שהיא עורכת יש נושא כמו "ארוחת הלואין" המבוססת על דלעת, או "ארוחת יער הפיות" המבוססת על פירות יער.
סביב הנושא שנבחר עבור כל ארוחה נרקם לא רק התפריט, אלא גם עיצוב השולחן והאווירה בארוחה. לקראת כל ארוחה בת-עמי מפרסמת בעמוד הפייסבוק את התפריט ואת התאריך, ומי שמעוניין להגיע פשוט מתקשר ומזמין מקום. כל ארוחה מארחת עד 15 סועדים, ומחירה 200 שקלים לסועד. שירות נוסף שמציעה בת עמי הוא אוכל טבעוני מוכן עד הבית. בשירות זה באפשרותכם להזמין ״מנה בהפתעה״. למה הכוונה? אתם מספרים לשפית מה אתם אוהבים לאכול, והיא מכינה מנות יצירתיות במיוחד על פי טעמכם האישי.
לפרטים נוספים: בעמוד הפייסבוק "עמי ותמי - אוכל טבעוני מפתיע", או בטלפון: 050-9903733.
ועכשיו, אם נפתח לכם התיאבון, קבלו שלושה מתכונים טבעונים מצוינים:
גבינת רוזטה טבעונית
סלט עם גבינת רוזטה טבעונית, צילום: הדס רז גלבוע
מצרכים:
300 גרם שקדים
30 גרם לימון סחוט
10 גרם מלח
60 גרם שמן זית איכותי
150 גרם מים קרים
ההכנה (מומלץ להכין יום לפני ההגשה):
1. מקלפים את השקדים, שוטפים במים קרים ומשרים כ-20 דקות כדי שיספגו נוזלים ויתרככו. לשם השרייה, מניחים את השקדים בקערת נירוסטה ומכסים במים רותחים (כשהמים מכסים כ- 2 סנטימטרים מעל קו השקדים).
2. טוחנים בבלנדר את השקדים שהושרו טחינה כפולה עד למרקם חלק באופן יחסי, יחד עם כל שאר המרכיבים.
3. מניחים מסננת מעל קערה כשעל המסננת מגבת מטבח מבד לא סיבי (לא בד חיתול), לסינון הבלילה. מסובבים את השוליים כך שייווצר כדור מהבלילה בתוך המגבת. משאירים את הבלילה במקרר ללילה על מנת שתתגבש.
4. לאחר לילה במקרר פותחים את המגבת בזהירות ומוציאים את כדור הגבינה לתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה. מזלפים שמן זית מעל ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות במשך 20-30 דקות (או עד שנוצר קרסט אפוי).
5. נותנים לגבינה להתקרר כחצי שעה לפני ההגשה.
* ניתן לשמור בקופסה במקרר עד שבועיים בסגירה הרמטית.
המתכון באדיבות הדס רז גלבוע ממסעדת "רוזטה".
מלבי טבעוני
צילום: בת-עמי בוזגלו
מצרכים:
4 כוסות חלב שקדים
9 כפות סוכר
1 ענף של לואיזה
1 כוס קרם קוקוס
7 כפות קורנפלור
לרוטב:
1 כוס פירות יער
2 כפות סוכר
מעט מי ורדים
תרמיל הל
להגשה:
מעט קוקוס ופיסטוק טחון
ההכנה:
1. בסיר קטן, על אש נמוכה, מבשלים במשך 10 דקות ארבע כוסות חלב שקדים יחד עם 9 כפות סוכר וענף של לואיזה. מערבבים מדי פעם.
2. בקערה נפרדת מערבבים כוס קרם קוקוס עם 7 כפות גדושות של קורנפלור.
3. כשהבלילה בסיר חמה (כעבור 10 דקות בישול) טורפים את קרם הקוקוס עם הקורנפלור, ושופכים אותה באיטיות, תוך כדי ערבוב לסיר החם.
4. מגבירים את האש לבינונית וממשיכים לערבב במשך 3-4 דקות, עד שמתקבלת תערובת סמיכה.
5. מוציאים את ענף הלואיזה, מוזגים לכוסות הגשה ומכניסים למקרר.
6. בינתיים מכינים את הרוטב: מבשלים כ-5 דקות על אש קטנה את כל מרכיבי הרוטב.
7. לפני ההגשה מניחים כף פירות יער על כל כוס מלבי, ומוסיפים לכל כוס מעט קוקוס ופיסטוק טחון.
המתכון באדיבות שפית בת-עמי בוזגלו מאירוח "עמי ותמי".
קציצות עגבניות מיובשות
צילום: מולי נעים
מצרכים (עבור 20 קציצות):
100 גרם שקדים
25 גרם שומשום
100 גרם אגוזי קשיו
30 גרם פשתן
150 גרם עגבניות מיובשות
צרור בזיליקום
1/4 כוס מיץ לימון
3 תמרים (עדיף מהסוג בהרי אורגני)
נגיעות בלסמי
ההכנה:
1. לטחון את כל המצרכים.
2. לכדרר לכדי קציצות בגודל בינוני.
3. להכניס לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לאפייה של 15 דקות.
המתכון באדיבות מסעדת "אלגריה".
כל מה שרציתם לדעת על תחליפי בשר
צמחונות וטבעונות: לעשות את זה נכון
חוששים לאכול ביצים? מתכוני חביתות - ללא ביצים
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הטבעונים של מוטק'ה!
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...