לעת זיקנה: כך תדאגו לעצמכם ולרכושכם
אחד החששות הגדולים ביותר של בני הגיל השלישי הוא אובדן העצמאות והשליטה על חייהם. אי אפשר להתעלם מהעובדה כי רבות ממחלות הזיקנה מובילות לאובדן, כזה או אחר, של העצמאות, אם ביכולת לקבל החלטות ואם ביכולת לבצע אותן. אתם ודאי חושבים עכשיו על מחלות דוגמת אלצהיימר ודמנציה, אבל גם מחלות אחרות המצריכות אשפוזים, סיעוד וכיו"ב, מובילות להאטה או לקשיים ביכולת קבלת ההחלטות או בביצוע הפעולות עצמן.
הפתרון היחיד עד היום לנושא היה מינוי אפוטרופוס – אדם שהופך למקבל ההחלטות בנוגע לקשיש, בענייניו המשפטיים, הרכושיים והרפואיים. מרגע המינוי הופך הקשיש מאדם פעיל וכשיר, שסבל לעיתים רק מהאטה או מקושי, לאדם ללא כושר משפטי ושליטה להחליט בענייניו, כזה שנמצא תחת שליטה של אפוטרופוס ותחת פיקוח בירוקרטי לא פשוט (ובדרך כלל מיותר) של האפוטרופוס הכללי ושל בית-המשפט. מדובר בפתרון קיצוני ולא הכרחי ברוב המקרים. החדשות הטובות הן שעכשיו ניתן להימנע ממנו, באמצעות ייפוי כוח מתמשך.
באפריל שנה שעברה חלה מהפכה בתחום הכשרות המשפטית בארץ, ונחקק הכלי החדש, "ייפוי כוח מתמשך". במסגרתו, האדם המבוגר יכול להכין לעצמו "תוכנית מגירה" ליום סגריר, ולמנות לעצמו "ממלא מקום" - מיופה כוח שיוכל להיכנס לנעליו, בהתאם להנחיותיו הספציפיות, ולבצע עבורו את הפעולות שלא יוכל לבצע בעצמו בעתיד.
מחליף את הצורך באפוטרופוס
הקשיש מחליט מי מטפל בענייניו ועד כמה רחבות יהיו הסמכויות בהן יטפל. צילום: Shutterstock
חתימה על ייפוי כוח מתמשך מאפשרת למעשה לקרוביו של הקשיש שנבחרו על ידו לנהל את ענייניו על פי ההנחיות שקיבלו ממנו. היא מעניקה שקט נפשי לקשיש ולמשפחתו, בידיעה שגם כאשר יחולו האטה, קושי ואף אובדן היכולת לחלוטין של המבוגר - חייו ימשיכו להתנהל כפי שהיה רוצה, על ידי האנשים שעליהם הוא סומך.
ייפוי הכוח המתמשך מחליף למעשה את הצורך באפוטרופוס, אבל בניגוד לאפוטרופסות הוא לא שולל את הכשרות המשפטית של המבוגר. להפך - האדם המבוגר נשאר בעל היכולת להחליט ולהורות על ענייניו, כל עוד הוא יכול. גם אם הנושא יגיע לבירור משפטי, העדיפות תהיה תמיד לשמוע את דעתו של המבוגר, והיא זו שתנחה ותקבע.
ייפוי הכוח המתמשך הוא כלי גמיש, בו האדם המבוגר עצמו הוא שקובע מתי הוא נכנס לתוקף ומתי תוקפו פג. הכלי הזה יכול לשמש גם לתקופות של "אי כשירות זמנית", במצבים קשים וזמניים כמו פציעה, מחלה, אי-הכרה, חוסר צלילות או אשפוז. יתרון נוסף לייפוי הכוח המתמשך הוא חוסר התלות בבתי המשפט בענייני השגרה ובאפוטרופוס הכללי, דבר שחוסך טרחה, זמן ופרוצדורות ארוכות ויקרות.
העדיפו תמיד מיופה כוח קרוב שאתם סומכים עליו
כל בגיר (מעל גיל 18), שכשיר מנטלית ומסוגל להביע את רצונו, יכול לחתום על ייפוי כוח מתמשך, כל עוד הוא אינו מוגדר פושט רגל ולא מונה לו אפוטרופוס בעצמו. יש העדפה כי בין מייפה הכוח ומיופה הכוח תהיה קרבה של ממש - בן משפחה, חבר קרוב וכיו"ב - אבל ניתן למנות גם בעלי מקצוע כמיופי כוח .מה שכן, אם הולכים על מיופה כוח שאינו קרוב לקשיש, חשוב לדעת כי אותו בעל מקצוע לא יכול להתמנות על ידי יותר משלושה מייפי כוח.
מצד שני, כיום יש אפשרות למנות יותר ממיופה כוח אחד, ובמידה שהדבר מתאפשר ההמלצה היא בהחלט לעשות זאת. מינוי מספר מיופיי כוח יאפשר זמינות תמידית של אחד מהם, חלוקת הנטל בין מיופיי הכוח והמשכיות של ייפוי הכוח המתמשך, במידה שאחד ממיופיי הכוח לא יוכל להמשיך בתפקיד, או יאבד בהמשך את כשירותו לעשות זאת.
מכיוון שייפוי כוח מתמשך עוסק בשלוש הסמכות עיקריות - רכוש, עניינים אישיים רפואיים ועניינים אישיים שאינם רפואיים - מייפה הכוח יכול למנות מיופיי כוח שונים לעניינים שונים, ואף להגביל את סמכויות מיופיי הכוח לפי שיקול דעתו הבלעדי.
ומה קורה במצב בו האדם המבוגר, אשר העניק את ייפוי הכוח, מעוניין לבטלו? כל עוד ייפוי הכוח לא נכנס לתוקפו, יוכל הקשיש לשנות או לבטל אותו בכל רגע, בהודעה מתאימה לאפוטרופוס הכללי. אחרי כניסת ייפוי הכוח לתוקף, הקשיש יוכל לבטלו רק בתנאי שלא הגביל את יכולתו לעשות זאת בייפוי הכוח עצמו. כך או כך, חשוב לדעת שבית המשפט רשאי לבטל את ייפוי הכוח מאחד ממיופיי הכוח או יותר, אם שוכנע כי אלו לא עושים את תפקידם נאמנה.
הכותב הוא עו"ד רם א.גמליאל, מוסמך לעריכת ייפויי כוח מתמשך.
[#middleBanner]
האם כדאי להוריש לילד שמצוי בפשיטת רגל?
לצרף את הילד לחשבון הבנק: הסכנות
להיערך מבחינה כלכלית להזדקנות ההורים
מרבה נכסים? מרבה דאגה - לדור הבא
חיים שכאלה: צוואה מצולמת לדור הבא
בואו לדבר על זה בקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הכסף שלי במוטק'ה
עריכת צוואה היאצעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה...
היום (1.10) חל "יום הקשיש הבינלאומי" או "יום הזקנה הבינלאומי", תלוי במושג המועדף עליכם. כאזרחים ותיקים כפי...
אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף...