צ'יפס חסה כבר טעמתם?
הרבה לפני שהפכה לבסיס של כל סלט, היה לחסה תפקיד חשוב במסורת היהודית, כששימשה בתפקיד המרור בצלחת ליל הסדר. החסה היתה בשימוש כבר לפני אלפי שנים - הרומאים נהגו לאכול אותה בסוף ארוחה כדי להירדם בקלות, והמצרים קישרו אותה לגבריות וראו בה מאכל מעורר תיאבון.
כיום יש בעולם קרוב ל-30 זנים שונים של חסה, ובארץ ניתן למצוא כ-10 מהם. באשר לגידול, נהוגות כיום שתי שיטות: השיטה העתיקה באדמה, והשיטה החדשנית, במצעים מנותקים. בשיטה החדשה ששמה הידרופוניקה, שתילי חסה צפים בבריכות מים ייעודיות. התוצאה היא חסה נקייה מאדמה שאינה עוברת ריסוס או הדברה ואינה מצריכה שטיפה, שכן אין בה שאריות אדמה או חרקים. צריכה של החסה ההידרופונית חוסכת זמן ניקוי והתעסקות עם הירק לאכילה, והצפי הוא שבעוד עשור החקלאות המודרנית תוביל למהפך, וכל החסה שנצרך תגדל מחוץ לאדמה.
חסה, סוגים שונים לה
גידול הידרופוני של חסה יוצר חסה נקייה שלא מצריכה שטיפה. בתמונה: גידול הידרופוני בחווה של עלעלים רעננים, צילום: לין לוי
אבל מעבר לכך, כיום משווקים סוגים שונים של חסה בארץ: חסה רומאית - חסה המכונה אצלנו גם "חסה ערבית", עגולה ועליה חלקים דקים ובהירים; חסה מסולסלת - בעלת עלים מסולסלים ועדינים שמזכירים במגע את המשי. עלי החסה הזו יכולים להיות ירוקים או אדומים; חסת סלנובה - בעלת עלים רכים ונעימים מאוד למאכל, ולכן היא מכונה לפעמים גם "חסת המשי" או "חסת חמאה". מקור הזן הוא בהולנד, כך שאל תופתעו אם תשמעו שמכנים אותה גם "חסה הולנדית"; חסה אמריקאית - מכונה גם "אייסברג", דומה בצורתה לכרוב, פריכה ומתפצחת בפה שכן העלים שלה עסיסיים וצפופים; אנדיב - או בשמו העברי עולש - חסה בעלת טעם מריר הנשמרת בחושך, כדי שעלים שלה יישארו לבנים ובהירים; חסת אלון - מזכירה במראה שלה אלמוג אדום (ויש גם זן ירוק), בעלת עלים מפוצלים; חסת הפריזה - בעלת עלים עדינים שצורתם משוננת וטעמם עדין במיוחד; חסת בייבי ג'ם - היא כנראה הייחודית ביותר מכל זני החסה, אודות לגודלה המיניאטורי, טעמה הרענן והמרקם הפריך של עליה.
חסה: יתרונות בריאותיים
ויטמין K, חומצה פולית, ויטמין C ואומגה 3. צילום: Shutterstock
חסה היא מזון עתיר רכיבים חיוניים לא רק לדיאטה, אלא לבריאות בכלל. יש בה חומצה פולית (ויטמין B9) החיונית לתפקוד תקין של מערכת העצבים, וגם לוטאין שנמצא בריכוז גבוה בעלים הכהים יותר של החסה, ולו חשיבות רבה לשיפור הראייה ולתפקוד תקין של כלי הדם. עלי החסה מכילים גם ויטמין K, בעל תפקיד חיוני בקרישת הדם, אשלגן (שנמצא בכמות גדולה במיוחד בחסה המסולסלת), וגם סיבים ותאית, הגורמים לתחושת שובע, משפרים את תהליכי העיכול ומייעלים את תהליך סילוק מלחי המרה מהגוף.
חוץ מכל הטוב הזה יש בחסה גם ויטמין C, שיחד עם בטא קרוטן שיש בה, מונע את התחמצנות הכולסטרול ואת הבנייה של פלאק בעורקי הדם. עלי חסה מכילים גם אומגה 3, ומכיוון שהאינדקס הגלקימי שלה קרוב לאפס, היא גם מועילה לאיזון רמת הסוכר בדם.
ואיך מנקים נכון את החסה?
שטיפה יסודית תעשה כשעלי החסה מונחים במסננת. צילום: Shutterstock
לניקוי נכון של החסה יש חשיבות רבה בהלכה היהודית, אבל בלי שום קשר לענייני כשרות, מדובר על תהליך שדורש יסודיות כדי להיפטר מכל שאריות האדמה והחרקים שיכולים להימצא בין עלי החסה. אז איך עושים את זה נכון?
השטיפה היסודית של החסה תיעשה כשהעלים מונחים במסננת, המונחת בקערה גדולה מלאה במים קרים. בשיטה הזו הפסולת והלכלוך שוקעים בתחתית. לאחר השטיפה במים יש לייבש את החסה במגבת נקייה או בנייר סופג.
למי שהשטיפה במים לא מספיקה, והוא מעוניין להעמיק את איכות הניקוי, מומלץ לשלב חומץ שהורג את כל החיידקים הנותרים לאחר הריסוס. לשם כך יש להשרות את החסה במים עם קצת חומץ לבן למשך 10 דקות, ולאחר מכן לשטוף היטב תחת זרם חזק של מים, כל עלה בנפרד.
איך נכון לאחסן את החסה?
חסה טריה יכולה להישמר במקרר 10 ימים ויותר, אם מאחסנים אותה נכון. צילום: Shutterstock
חסה טריה יכולה להישמר היטב במקרר 10 ימים ואף יותר. לשם כך יש לאחסן אותה כשהיא שטופה, והעלים שלה מופרדים וארוזים באחת משתי דרכים: כשעלי החסה נקיים, מופרדים ומגולגלים בתוך נייר סופג בתוך שקית פלסטיק אטומה. שיטה זו חוסכת מקום במקרר. השיטה השנייה אמנם לא חוסכת את המקום במקרר אך מונעת מעלי החסה מעיכה. בשיטה הזו מניחים את עלי החסה הנקיים והמופרדים בתוך קופסת פלסטיק מרופדת בנייר סופג, כשבין מכסה הקופסה לבין השכבה העליונה של העלים, מונחת שכבה נוספת של נייר סופג.
מה עושים עם החסה? (ספויילר: ממש לא רק סלט)
חסה היא הבסיס של כל סלט, אבל אפשר להשתמש בה במגוון מנות נוספות. יש מרק חסה ויש צ'יפס חסה, אפשר להשתמש בה כקלי הגשה ולהעמיס עליה בשר מוקפץ, ואפשר גם לגלגל אותה לרול ולהגיש עם רוטב בצד. אפשר לטגן אותה, לשלב אותה במרקים, בקיצור - הבנתם, חסה היא הרבה יותר מסתם סלט. ועכשיו, הנה 3 מתכונים יצירתיים במיוחד עם, ניחשתם נכון, חסה:
מרק ריבוטלה איטלקי עם חסה מסולסלת אדומה וירוקה
צילום: בת עמי בוזגלו
מצרכים:
בצל סגול קצוץ דק
1 כרישה (החלק הלבן) פרוס דק
בצל לבן קצוץ דק
2 גזרים קצוצים דק
קייל חתוך בינוני
מנגולד חתוך בינוני
חסה מסולסלת אדומה וירוקה חתוכה בינוני
4 שיני שום
2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות קטנות
גרידת לימון
1.5 שעועית לבנה מבושלת
6 עגבניות מקולפות פרוסות
מים/ציר ירקות
שמן זית לטיגון
ענף טימין, ענף רוזמרין
להגשה:
פרוסת לחם שיפון קלוי בתנור (לכל מנה)
ההכנה:
1. מחממים שמן זית בסיר ומוסיפים שום, גרידת לימון, ענף טימין וענף רוזמרין
2. כעבור 2 דקות מוסיפים את הבצלים, הכרישה, הגזרים ותפוחי האדמה, מפזרים מעט מלח ומשאירים כעשרים דקות על אש נמוכה, תוך כדי ערבוב.
3. מוסיפים את העגבניות ואת השעועית, מערבבים עוד עשר דקות ומוסיפים מים/ציר ירקות, עד לכיסוי הירקות ועוד קצת.
4. אחרי 40 דקות מוסיפים מלח ופלפל גרוס.
5. מגישים בקערה עמוקה שבתחתית שלה פרוסת הלחם הקלויה, מעליה מרק וזילוף של שמן זית מעל.
המתכון באדיבות השפית בת עמי בוזגלו מ"עמי ותמי" - אירוח טבעוני
צ'יפס חסה
צילום: לין לוי
המצרכים:
חסה טרייה מאוד
שמן זית, מלח גס
ההכנה:
1. שוטפים היטב את החסה
2. מזלפים ממש מעט שמן זית (עדיף עם תרסיס) ומתבלים במלח גס
3. אופים בתנור ב-70 מעלות כחצי שעה
הצעת הגשה: אפשר להגיש ככה, כחטיף, לצרף מטבל או לגרד מעל מעט גבינת פרמז'ן
המתכון באדיבות אמנית הבישול ורד פרן
ספרינג-רול חסה
צילום: Shutterstock
מצרכים:
דפי אורז עגולים
ליבת חסה אייסברג
עלי אורוגולה
קרפצ'יו סינטה מרודד עד כדי שקוף (אפשר לבקש באטליז את החיתוך לקרפצ'יו)
גבינת פרמגאנו רגאנו מקולפת עם קולפן (במידה שאין להשיג, אפשר להשתמש גם בפרמז'ן רגיל)
חופן צלפים
קרם בלסמי או חומץ בלסמי מרוכז וסמיך (אם יש, עדיף בטעם תאנים)
ההכנה:
1. ממלאים קערה גדולה רדודה במים פושרים, ומכניסים פנימה את דפי האורז להשריה של מספר שניות עד לחצי ריכוך. מוציאים ומייבשים קצת.
2. מניחים כל עלה על משטח עבודה, ובתוך כל אחד מניחים עלי חסה בנדיבות. מעל החסה מניחים פרוסה של בשר.
3. מעל הבשר מפזרים 5-6 צלפים, 4-5 עלי אורוגולה ו-3 חתיכות מקולפות עם מקלף ירקות של פרמז'ן.
4. מעל כל זה מזלפים קרם בלסמי ומגלגלים מצד אחד כמו לאפה בסיבוב אחד. מקפלים את הכנפיים בצדדים פנימה לאיטום הספרינג-רול, וממשיכים לגלגל עד הסוף.
5. את הקצוות מדביקים עם אצבעות רטובות במים, חותכים באלכסון ומגישים.
המתכון באדיבות תומר לוי, "קרמרי דה ל'אקרם"
בריא ונהדר: סלט אבוקדו מקסיקני
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...