טיפוח: השמנים שיעזרו לעור קורן

בחנוכה אנחנו מדברים על שמן, אוכלים מאכלים ספוגים בשמן ובקיצור – השמנו ולא בטוח שמנחת. אבל לשמנים השונים יש סגולות מיוחדות לטיפוח העור, הם עשירים בחומצות שומן חיוניות, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, ויש להם יכולת ריפוי.
השמנים מצטיינים בשיפור רמת הלחות בעור, בשמירה על גמישות ומוצקות ובעיכוב תהליכי הזדקנות העור. "אובליפיחה, אבוקדו, חוחובה, מנטה, שקדים וזית הם רק חלק קטן ממגוון השמנים המככבים בתכשירי הטיפוח והקוסמטיקה המובילים כיום", אומרת מירב בן יקר, מנהלת מחלקת הדרכה בחברת HL. שמנים אלו מופקים מצמחים, זרעים, גלעינים, פירות וירקות שונים בתהליך כבישה קרה, באמצעות מעיכת הזרעים והוצאת השמן מהם ללא חימום – שיטה ששומרת על איכות השמן ועל ערכם של הוויטמינים והמינרלים.
סיגל קדם, המדריכה הראשית בחברת "תפוח טכנולוגיות", מציינת כי השימוש בשמנים בתעשיית הקוסמטיקה והטיפוח נחלק לשתי קבוצות שימוש עיקריות. "הראשונה היא שמנים צמחיים, דוגמת שמן שקדים, הידועים ביכולתם לשפר את רמת הלחות בעור ולספק לו הזנה, תוך שיפור האלסטיות והגמישות של העור. הקבוצה השנייה היא קבוצת השמנים האתריים, המהווה רכיב פעיל המשולב בתעשיית הקוסמטיקה לצד השמנים הצמחיים, הנחשבים לנשאים של השמנים".
לדבריה, השמנים האתריים הם למעשה היחידים שחודרים היטב לעור, נספגים במחזור הדם, עוזרים בהסרת התאים הישנים ומסייעים בהגמשת העור. לשמנים אלה יכולות ריפוי גבוהות, בשל הריכוז הגבוה של הצמח הנמצא בהם.
שמנים טבעיים לעיכוב הזדקנות העור
שמנים לטיפוח הגוף, מימין לשמאל: שמן גוף לבנדר של SABON, צילום: דן לב; שמן הזנה פריחת התפוז של רונית רפאל, צילום: יח"צ; שמן גוף יבש מסדרת ג'נסיס ספא של ד"ר פישר, צילום: יעל האן
"השמנים היעילים ביותר לטיפול בנזקי קרינת השמש, לעיכוב ולטיפול בסימני ההזדקנות הם שמן האסאי, שמן אבוקדו, שמן בוראז', שמן אובליפיחה, שמני תפוז ומנדרינה ושמן אגוז ברזילאי", אומרת מירב בן יקר. "שמנים מבוססי צמחים הם אחד הכלים היעילים שמסייעים לשיקום העור ולחידושו, והם משמשים כאמצעי עזר, לצד אמצעים נוספים, כגון פילינג מבוסס חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות". כמה מהשמנים היעילים למטרה זו שהיא מציינת הם שמן זית, שמן שקדים, שמן חוחובה ושמן הקוקואי.
לדברי מורלי כרטשנר, מנהלת ההדרכה של תשלובת ד"ר פישר, מלבד לחות מוגברת בעור, השמנים מסייעים לרכך, להזין את העור ולהעניק לו גמישות בשעות היום והלילה. "השמנים מסייעים לטיפוח עור הפנים ולמראה בריא ורענן", היא אומרת. "מומלץ לשים לב למרכיבי השמנים במוצר ולהתאימם לצורכי העור. לדוגמה, שמן רוז היפ ידוע כשמן המחליק את נקבוביות העור, שמן שקדים מתאים לשיקום ולהזנת העור ואילו שמן זרעי ענבים ידוע כנוגד חמצון, שמטרתו לסייע בנטרול רדיקלים חופשיים."
את השמנים השונים ניתן למצוא כיום בשלל תכשירים קוסמטיים, מסכות לשיער, תכשירי טיפול בציפורניים, קרמים, סרומים, מסכות פנים ועוד (את חלקם הקטן תמצאו בתמונות בכתבה זו). אבל למה כדאי לנו לבחור להשתמש דווקא בתכשירים מבוססי שמן על פני סוגים אחרים של תכשירים? לדברי המומחיות המצוטטות בכתבה, ייחודם נעוץ בריכוז הגבוה ביותר של האנטי-אוקסידנטים (נוגדי חמצון), ביכולת השמנים לשפר את זרימת הדם, בחידוש ובשיקום תאי העור ואפילו בסיוע בבניית קולגן. כל אלה גם יחד יכולים לגרום לכך שהעור ייראה מצוין וסימני הגיל ייטשטשו.
"עם הגיל מאבד העור את הקולגן, חלבון האחראי לפנים מתוחים וחלקים. מובן שלגנטיקה תפקיד מרכזי בתהליך הזה, אבל אפשר להאט את קצב ההידרדרות בעזרת שמנים טבעיים המבטיחים עיכוב הזדקנות", אומרת ליאת גרינוולד-דלויה, הומאופתית החברה באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית. "גם שמני הבסיס וגם השמנים האתריים הם שמנים טבעיים נהדרים עם יתרונות בריאותיים רבים, ותכונות המסייעות לעיכוב הזדקנות העור. לשמנים אלו יש יכולות להעניק לעור מראה מלא חיים, עשיר בלחות, צעיר ומטופח".
העור זקוק ללחות? מרחו שמן אגוז ברזילאי
שמנים לטיפוח הפנים, מימין לשמאל: שמן סחלב כחול של קלרינס לעור חסר לחות, צילום: דיוויד מוריס; סרום ויטמין C של SR קוסמטיקס, צילום: יח"צ; סרום פעיל של חברת תפוח, צילום: יח"צ
השמן יכול לסייע מאוד בכל הקשור ללחות ולהזנה של עור הפנים והגוף, ואין ספק שמי שהכי ייהנה ממנו הם בעלי העור היבש. "תחושת יובש בעור הנובעת ממחוסר בלחות היא אחת התלונות המוכרות והשכיחות, והיא קיימת בכל סוגי העור, כולל בעור שמן. אם העור שלכם זקוק ללחות, מומלץ להשתמש בשמני אגוז ברזילאי, שמן בוראז', שמן קוקואי ושמן מקדמיה. בנוסף לתכונות האנטי-אייג'ינג החשובות שלהם, שמני הבוראז' והאגוז הברזילאי תורמים רבות לשימור הלחות בעור, ומביאים לשיפור ניכר בעור חסר לחות".
אבל גם עור שמן יכול להפיק תועלת רבה ממספר שמנים – בעיקר אלו שהינם בעלי תכונות קוטלות חיידקים ונוגדות דלקות. שניים מהשמנים הללו הם שמן אקליפטוס ושמן מנטה. שמנים אלו יכולים לסייע גם בטיפול באקנה, והם עדינים יותר מכמה מהתכשירים הרפואיים, שגורמים לעור להיות יבש וקשקשי.
בשנים האחרונות השמנים הטבעיים נכנסו גם לתחום השיער, ואפילו שולבו בצבעי שיער - שם תפקידם לעטוף את השכבה החיצונית של השיער בשכבת הגנה, לחדור לתוך סיבי השערה ולסייע בשיקומה.
"סבום, החלב של שמן הזית, הוא בעל מבנה דומה מאד לסבום האנושי של העור, ושילובו בתכשירי שיער יעניק ספיגה וסבילות טובה במיוחד", אומרת חווי פילוסוף - ביולוגית ומנהלת הדרכה בחברת "פיטו פריז". "לסבום מהזית מרקם חלק, ולכן השיער בזכותו נעשה פחות פגיע, יותר גמיש, בעל מראה של משי ומבריק, מבלי להכביד על השיער".
שמן קוקוס לטיפול בציפורניים
שמנים לטיפוח הציפורניים, מימין לשמאל: שמן מזין לטיפוח הציפורן של קרליין, צילום: מוטי פישביין, שמן הזנה לציפורן של חברת שיק, צילום: יח"צ; שמן ארגן לחיזוק הציפורן של ORLY, צילום: יח"צ
שמנים טבעיים הם גם דרך מצוינת לטפל במצב החיצוני של האצבע והציפורן. עם זאת, חני אטיאס, מדריכה ראשית בחברת ORLY מדגישה, כי שמן להזנת הקטיקולה (העור מסביב לציפורן) דורש התייחסות נקודתית. "קטיקולה פגומה, סדוקה וחתוכה, למעט זה שהיא כואבת היא גם לא אסתטית. קרם הידיים אינו מספיק להזנה אינטנסיבית ועמוקה של הקטיקולה, לכן יש להקפיד בשימוש של שמן מועשר ומזין לפחות אחת לשבוע".
שלושת השמנים הטובים ביותר לדבריה לטיפול נכון בציפורניים הם שמן קוקוס - אחד הצמחים המשמעותיים שיש בהם את חומצת הדפנה - שרשרת שומן חומצה בינונית המשפרת את תפקוד מערכת החיסון; שמן הגרעין - כשהציפורן אינה מזוקקת, שמן זה בעל רוויה גבוהה הוא אחד מהשמנים היציבים ביותר, נותן כוח ורוויה אולטימטיבית לעור, וכמובן - שמן זית.
"יש לוודא שמוצרי הציפורניים והידיים יכילו אוריאה, אלנטואין ושמן קלנדולה", מציינת אטיאס. כדי ליהנות מיתרונות השמן, כדאי להכין בגיגית קטנה מעין "אמבט", ובו טיפות שמן מהולות במים חמימים, או לשפשף בעדינות את השמן לתוך הציפורניים. בנוסף, כדאי מאוד למרוח את כפות הרגליים והידיים בשמן וללכת לישון עם כפפות או גרבי כותנה. אחרי לילה שלם של שינה כך, תגלו שעור כפות הרגליים, הידיים ומסביב לציפורניים התרכך ונראה טוב יותר מאשר לפני הטיפול.
[#middleBanner]
רוצים עור מתוח וזוהר? מרחו שוקולד
לראות את העור: עוברים לטיפוח חורף
שנת יופי: עצות זהב לטיפוח לילה
הטרנד החם בטיפוח פנים: מסכות בד חד פעמיות
אוהבים אופנה וטיפוח? הצטרפו לקהילת אופנה ויופי של מוטק'ה
המיתוס: גזירת קצוות גורמת לשיער לצמוח מהר יותר
נכון או לא נכון: לא נכון. אין קשר בין תדירות התספורות...