לטייל, לאכול וליהנות בערבה

חודשי החורף הם זמן מושלם לבקר בערבה, אחד האזורים היפים בארץ. ברוב ימות השנה הערבה לוהטת מדי, מה שהופך את התקופה העכשווית לזמן האידיאלי לביקור בה. הערבה היא הפרובינציה הכי רחוקה ממרכזים עירוניים - יש בה 7 ישובים וכ-4000 תושבים, אבל הקהילה החקלאית שחיה בה מצליחה לספק לעצמה את כל הצרכים הקיומיים. מרבית החקלאים אינם ילידי המקום אלא כאלה שעברו לכאן מתוך אידיאולוגיה, או מתוך אהבה גדולה למדבר ולשקט שבו.
הערבה היא גם אחד האזורים החקלאיים היותר ייחודיים בארץ, בגלל שהיא מספקת את רוב היצוא החקלאי של ישראל ו-90% מתושבי האזור עוסקים בגידול בחממות. הגאווה המקומית היא ללא ספק הפלפלים, או אם לדייק - 27 זנים שונים שלהם הגדלים בערבה. גם תחום האירוח מאוד מפותח כאן, עם מעל 300 צימרים לצד חאנים וחדרי אירוח, אפילו כאלה עם בריכות פרטיות. יש באזור גם מסעדות משובחות, מעדניות ואפילו יקב ומבשלה, גלריות לאמנות, סדנאות אמנים, מרכזי יוגה ובעצם כל דבר שהופך מקום למעניין לבקר בו.
אחד האזורים החקלאיים הכי ייחודיים בארץ. ערבה, צילום: Shutterstock
החודש מתקיימים באזור שלושה אירועים גדולים - שניים בתחום הספורט והשלישי בתחום החקלאות, והם ממלאים את האזור במבקרים מכל הארץ שמעירים את הפרובינציה לחיים. בין 31 בינואר ל-1 בפברואר תתקיים בערבה התערוכה החקלאית השנתית, שנחשבת לאירוע החקלאי הגדול בארץ.
במהלך התערוכה מוצגים החידושים הטכנולוגיים בתחום החקלאות, ומתקיים גם שוק חקלאי שמציג 200 דוכנים עם התוצרת החקלאית של הערבה. חוקרי המו"פ (מרכז חקלאות של הערבה התיכונית) פותחים את שערי החממות ומאפשרים ללמוד, לראות ולטעום מהתוצרת החקלאית של האזור המדברי.
מה עושים בערבה ואיפה מטיילים?
שקט ושלווה מדברית. צילום: Shutterstock
מרחבי הטבע בערבה הם כמעט אינסופיים והנוף המדברי עוצר נשימה, אבל מה שהכי ייחודי כאן הוא הסביבה שנקייה מהמולת העיר, ולכן במקום זיהום תמצאו שקט ושלווה. יש בערבה גם משאבי טבע ייחודיים, תופעות טבע ומסלולי טיול מגוונים. גם אוהבי היסטוריה וארכיאולוגיה ימצאו כאן עניין, כי את הערבה חוצות כמה מהדרכים העתיקות החשובות, בהן דרכים רומיות ו"דרכי הבשמים" שהוכרזו על ידי אונסק"ו בשנת 2005 כאתר מורשת עולמית. לאורך הדרכים הללו יש אתרים ארכיאולוגים מתקופת המלוכה והתקופה הרומית-ביזנטית, שמומלץ לבקר בהם בזמן שהייתכם בערבה.
והנה כמה מהאטרקציות הבולטות באזור:
סיור ומיצג אינטראקטיבי בעקבות החקלאות המדברית
״מרכז ווידור״ שבמושב חצבה הוא מרכז המבקרים שמוקדש לחקלאות. כאן תוכלו ללמוד על סיפור ההתיישבות בערבה דרך חוויה של מסע אינטראקטיבי רב חושי. במקום עורכים סיורים המעניקים למבקרים מבט קרוב על החקלאות המדברית ועל החידושים הטכנולוגיים. תוכלו לשמוע כאן על פיתוח זנים חדשים של ירקות, פירות ופרחים שפותחו בערבה בהתאם ובמיוחד עבור תנאי המדבר. הסיור כולל צפייה במיצג תלת מימד, ביקור בחלל אינטראקטיבי-חווייתי וסיור בחממות.
עלות הסיור למבוגר: 29 שקלים, לילד ולאזרח ותיק: 23 שקלים.
מושב חצבה, לתיאום: 077-5681608.
סדנאות חליל וצליל
בסדנת ״חליל וצליל״ תוכלו ללמוד לבנות חליל, ואם תרצו גם תלמדו איך מנגנים בו. סוג החליל הוא "בנסורי" (חליל צד) וחומר הגלם שעמו עובדים בסטודיו הוא צינור PVC. הסדנא מתאימה לקבוצות של עד 10, והמינימום הדרוש לשם קיומה הוא 5 משתתפים.
אורך הסדנא כ-3 שעות ומחיר ההשתתפות: 500-1200 שקלים (בהתאם לגודל הקבוצה).
מושב עידן, לתיאום 054-7917298.
רוח המדבר – יוגה וסדנאות
יוגה במדבר, צילום: Shutterstock
ב״רוח המדבר״ מקיימים שיעורי וסדנאות יוגה שמתאימים לזוגות ולקבוצות, למתאמנים ותיקים וחדשים. השקט והשלווה של המדבר לוקחים חלק פעיל בשיעורים, והסדנאות עצמן הן חוויה של נשימה ותנועה שיחברו אתכם למקום ולאדמה.
מושב פארן, לתיאום: 052-3440674.
ביקור בגלריית אמנות
אנדרי חונטר הוא אמן סביבתי וצלם, וגם הרבליסט שמטפל בתרפיה בגינון. הוא חי ויוצר בלב המדבר והקשר החזק שלו לטבע, לסביבה ולבעלי החיים ניכר ביצירותיו, שעשויות משילובים בין אבנים, נחושת, עץ וברזל. אפשר לבקר בסטודיו שלו גם כדי להשתתף בסדנה ייחודית של איזון אבנים.
מושב צוקים, לתיאום: 050-8801339.
סיור וקטיף בחווה אורגנית
״מלוא הטנא״ היא חווה חקלאית אורגנית שבה אפשר להגיע לקטיף עצמי של העגבניות והפלפלים הצבעוניים, וגם לערוך סיור ולשמוע את ההסברים מפי רמי שדה, אגרונום בעל תואר מוסמך מהפקולטה לחקלאות. פעילות זו מתאימה לקבוצות ולמשפחות, ותצאו ממנה עם סלסלה מלאה בתוצרת המקומית.
עין יהב, לתיאום: 052-8360088.
איפה ישנים?
אחד ממלונות הבוטיק בערבה, צילום: Shutterstock
זמן ערבה
מתחם אירוח חדש בערבה התיכונה, שמציע 5 סוויטות עם בריכת טבילה פרטית, חדר רחצה זוגי בסגנון חמאם ועיצוב בהשראת המדבר.
מושב צוקים, 08-6564545.
ארץ ערבה
״ארץ ערבה״ הוא מתחם סוויטות בוטיקי שבנה במו ידיו אורן טופוט-תגל. הוא ממוקם מול נופי שמורת נחל עשוש, והמתחם כולו משתרע על פני 24 דונם. יש בו מסעדה עם סעודת ערב שמגישה ארוחת טעימות מהמטבח הישראלי-ערבי בת 5 מנות, שמחירה 250 שקלים. כל הסוויטות מבודדות וכל הבריכות מעוצבות, וטמפרטורת המים שבהן עומדת על 36 מעלות.
צוקים, לתיאום: 052-6060954.
נוף צוקים
צילום: אבישי חזן
מתחם אירוח מדברי עם 12 בקתות פרטיות הממוקמות על הגבעות, שצופות אל מפגש הנחלים עשוש וצופר. יש במתחם בריכת שכשוך תחת כיפת השמיים שמחוממת בחודשי החורף. במתחם עצמו מציעים אטרקציית "מדבר בריחה" (על משקל "חדר בריחה"), שהוא משחק חשיבה תחרותי של חיפוש מטמון בשטח באזור היישוב צוקים. המשחק משלב טיול בנוף המדברי, ניווט וחשיבה משותפת.
מושב צוקים, לתיאום: 08-6584748
איפה אוכלים?
פרם אורסולה – בית קפה ומסעדה
מדובר במסבאה גרמנית עם אווירה קלילה ואג'נדה לפיה כל העובדים הם מאזור הערבה. התפריט מציע נקניקיות נהדרות, כרוב כבוש מבושל בבירה, סלטים (48-44 שקלים), הרינג מטיאס (42 שקלים), שפצלה גבינה (42 שקלים), ומאפים גרמניים כמו הצוויבלקוכן (44 שקלים) ופלמקוכן (42 שקלים).
צוקים, ראשון-שני, רביעי-שבת 22:00-12:00, לא כשר.
כביש 90
צילום: לין לוי
כביש 90 זו מעדנייה-מסעדה שבה אפשר לקנות מוצרים של היצרנים המקומיים, וגם לאכול ארוחה קלה אבל ממש טובה. התפריט משתנה אבל תמיד יהיו בו כריכים מאוד מושקעים, מגוון שקשוקות, ומדי יום גם מרק ותבשיל משתנים. הכי כדאי לקנות כאן בקבוק יין ולהזמין פלטת גבינות או נקניקים שמיובאים מכל מדינות אירופה.
צוקים, 08-9398886, ראשון-רביעי 11:00- 21:00, חמישי 9:00- 23:00, שישי 9:00- 16:00, שבת 10:00- 22:00, לא כשר.
יקב MOA
צילום: אלכס ליבק
זהו יקב משפחתי של משפחת פרידמן, עם מרכז מבקרים שבו אפשר לערוך טעימות יין לצד גבינות של מחלבת בארי. היקב נקרא על שם העיר הנבטית "מואה", שהיא אחת הערים שהייתה על דרך הבשמים ממש בקרבת המקום בו היום נמצא מושב צופר. כאן מייצרים יינות רוזה, קברנה סוביניון, מרלו, שיראז ומלבק, מענבים שגדלים בכרמים של רמת הנגב.
משק פרידמן, צופר, 052-3666095, הגעה בתיאום מראש, לא כשר.
רוזטה - בית קפה טבעוני בריאותי
זהו בית קפה טבעוני עם אג׳נדה בריאותית, שכל המנות בו מבוססות על עקרון ה- farm to table. המשמעות: חומרי הגלם שעמם עובדים במטבח הם תוצרת מקומית. המקום פתוח לקהל הרחב רק בימי שישי, ובמהלך שאר השבוע ניתן להגיע בהזמנה מראש או להזמין טייק אווי.
התפריט מציע קלצונה עם ממרח קשיו וממרח אלפרדו (32 שקלים), סלטים כמו סלט רוזטה (49 שקלים) עם גבינת שקדים, זיתי קלמטה וקרוטוני פיתה, קובה מסולת מלאה ממולאת בפטריות ושוחה במרק דלעת סלק ועשבי תיבול, ומגוון מנות נוספות.
מושב עין יהב, 08-6228089, 054-2323024, חמישי 11:00- 21:00, כשר ללא תעודה.
גן ירק בצופר
צילום: לין לוי
גן ירק הוא גן עדן שעוד לא ראיתם, ובתוך גן העדן הזה מגישים ארוחות בוקר שמורכבות מכל מה שגדל בגן. לאורך השבוע המקום משמש כחווה חקלאית-לימודית לילדי הערבה, ויש בו 150 סוגים שונים של גידולים חקלאיים. את המקום הקימה האגרונומית רונית אלעזרי, שהגיעה לערבה לפני 30 שנה. בזמן שרונית תכין לכם אוכל, מוטי בן זוגה ישמח לערוך לכם סיור במקום ויסביר על כל עלה, פרי וירק.
את ארוחת הבוקר צריך לתאם מראש והיא תוגש בכלים שמיוצרים בערבה. רונית תערוך לכם שולחן בתוך אחת הסככות שבגינה ותגיש לחמים, חביתת ירק, ממרחים שהיא מכינה בעצמה, סלט, גבינות, טחינה ביתית עם סילאן מתמרים שמגדל בעלה, ביסקוטי, ריבת עגבניות שרי וחליטת תה עם היביסקוס, קמומיל, נענע, עשב לימון, שיבה ומרווה. מחיר הארוחה: 70 שקלים לסועד.
מושב צופר, לתיאום: 052-3666819, לא כשר.
[#middleBanner]
טיול יום מרתק בשכונת ואדי סאליב בחיפה
חיפה: שותים ואוכלים בעיר התחתית
המדריך לבילוי בחינם ברחבי הארץ
לאכול, להתארח, להתאהב: הבשלניות שמארחות בביתן
הצטרפו לקהילת הטיולים של מוטק׳ה
העונה הכי נעימה בשנה, זו שהכי מתאימה לטיולים בארצנו היפה וגם פורחת, כבר כאן. מי הגשמים שטרם התייבשו,...
הקיץ כבר כאן, ואיתו המעלות שמטפסות (והלחות כמובן). במזג אוויר שכזה קשה ליהנות מטיול בטבע, אבל גם לשבת כל...
מתי בפעם האחרונה ביקרתם בגן הלאומי אפולוניה? הרחקתם לחוף ים בארץ שנראה כאילו יצא מריזורט מפנק בתאילנד? אז...