חזרה לבריאות טובה

התופעות הפחות מדוברות של גיל המעבר

גיל המעבר הוא הרבה מעבר לגלי חום, ויש לו השלכות על התפקוד המיני, החברתי והמקצועי שלנו. יותר נשים מתגרשות או מתפטרות בתקופה זו. איך מזהים את התסמינים ואיך אפשר להקל עליהם? חלק א'
חני יודל 14/03/19
התופעות הפחות מדוברות של גיל המעבר
הרבה יותר מגלי חום. גיל המעבר, צילום: Shutterstock

 

 

 

גיל המעבר מקושר אוטומטית להפסקת הווסת ולשינויים הורמונליים, שהמוכרים שבהם הם גלי חום, אבל מדובר בהרבה מעבר לכך. הסימפטומים של גיל המעבר, שאופייניים ל-70% מהנשים בגיל 45-55, כוללים פעמים רבות גם ירידה בתפקוד המיני, החברתי והאישי, עד לכדי פגיעה במוטיבציה וברצון להמשיך לעבוד ותחושות עצבנות, עייפות ודיכאון. אם מחפשים את מי להאשים הרי שיש להפנות את האצבע להורמונים הנשיים, או ליתר דיוק לירידה בהם, ובפרט בהורמון האסטרוגן – ההורמון הנשי העיקרי. אבל לתופעות גיל המעבר יש השלכות לא רק על האישה הספציפית אלא על החברה כולה, לא פחות.

 

"גיל המעבר הוא מצב מרכזי בתפקוד האנושי – זו האימא לילדים, זו העובדת שנותנת שירות ללקוחות, זו מנהלת הבנק. השינויים שהיא עוברת בתקופה הזו משפיעים בצורה משמעותית על התפקוד שלה בכל תחומי החיים, וכפועל יוצא, על תפקוד החברה כולה". כך אומר ד"ר גדעון קופרניק, סגן יו"ר האגודה לגיל המעבר. "זו תקופה שהאישה נמצאת בשיא הקריירה שלה - נשים בגיל הזה מנהלות את העולם - ודווקא אז המוטיבציה שלה לעבוד נחלשת. הרבה פעמים נראה בתקופת החיים הזו אצל נשים שינויים בקריירה לטובת תפקידים זוטרים יותר. זה לא בגלל הגיל, זה בגלל ההורמון. השינויים ההורמונליים הללו ממש פוגעים ביכולת הריכוז ובשיקול הדעת של האישה, מה שעלול להוביל אותה להחלטות לא נכונות, בעבודה ובחיים. הרבה נשים מתגרשות בגיל הזה. נוצר פה אפקט דומינו ברור – עזיבת מקום העבודה עלולה להוביל לדיכאון".

 

אז אם במהלך שנותינו הבוגרות נאלצנו לשמוע מגברים את המשפט המעצבן "זה הזמן הזה בחודש?", בתקופת גיל המעבר העניין מקבל גושפנקא רפואית: זה לא את, זה ההורמונים. "יש די הרבה מחקרים על ירידה בתפקוד המיני, החברתי והמקצועי בתקופת גיל המעבר ובעקבותיה", אומר ד"ר קופרניק. "במחקר שנעשה בהולנד נמצאה ירידה משמעותית פי כמה ברצון לעבוד אצל נשים שנכנסו לגיל המעבר. התופעות האלה אגב יכולות להגיע גם לפני הפסקת הווסת, זאת אומרת שגם בגיל 40 נשים יכולות לחוות ירידה בחשק המיני ומצבי רוח משתנים, עוד לפני שמגיעים התסמינים הידועים של גלי חום והפרעות בשינה".

 

ומה מציעה הרפואה המשלימה לתופעות גיל המעבר? לחצו כאן לחלק ב' של הכתבה

 

מה הם היתרונות של טיפול הורמונלי מותאם אישית?

 

 

רופא ומטופלת בגיל המעבר

 "בטיפול הורמונלי נכון ומותאם אישית למטופלת ולצורכיה אין סיכון". צילום: Shutterstock

 

 

אבל כידוע, בתסמיני גיל המעבר אפשר לטפל בקלות – הטיפול העיקרי הוא טיפול הורמונלי, שנמצא יעיל למרות שהוא סובל מיחסי ציבור גרועים. מחקר גדול שהתפרסם בארה"ב ב-1991 (של Women's Health Initiative) קבע שטיפול הורמונלי בגיל המעבר עלול לגרום לעליית הסיכון לחלות בסרטן שד ומחלות לב. בדיעבד התברר כי תוצאות המחקר פורשו באופן שגוי: ממוצע גיל הנשים שנבדקו במחקר זה היה 63, חלקן בעלות עודף משקל או כאלה שסובלות מלחץ דם גבוה. כל הנבדקות במחקר קיבלו את אותו הטיפול ובמינונים זהים, כשהיום כבר יודעים שיש להתאים לכל אישה את הטיפול ההורמונלי הספציפי הנכון לה.

 

"היום אנחנו יודעים שטיפול הורמונלי בגיל המעבר, שנעשה באופן נכון ומותאם אישית למטופלת, יש בו רק תועלת ולא סיכון", אומר ד"ר קופרניק. "קבלת הורמון אסטרוגן בלבד אפילו מגנה מפני סרטן שד. הטיפול לא מחזיר את האישה לגמרי למצב שבו הייתה לפני כן, אבל נשים שמקבלות את הטיפול מעידות שהחזרנו אותן לחיים".

 

 

מה הם תסמיני גיל המעבר?

 

תופעות גיל המעבר - ירידה בחשק המיני

 ירידה בחשק, בתפקוד ובהנאה המינית - חלק מהתסמינים. צילום: Shutterstock

 

 

ד"ר קופרניק מחלק את התסמינים המובהקים של גיל המעבר ל-4 קבוצות:

 

1. תסמינים פסיכולוגיים – דיכאון, חרדה, ירידה בריכוז ובחדות המחשבה, עייפות, ירידה לא מוסברת באנרגיה.

 

2. תסמינים קלאסיים – הנקראים תופעות ואזומוטוריות: גלי חום ומיגרנות.

 

3. תסמינים גופניים - כאבי פרקים, סחרחורות, דופק מהיר, הפרעות שינה.

 

4. בעיות בתפקוד המיני - יובש בנרתיק, כאבים או דימום ביחסי מין, הפרשות לא נעימות, דלקות חוזרות בדלקי השתן, חוסר רצון לקיים יחסי מין, ירידה בעוצמת האורגזמות.

 

"הרבה פעמים נשים מתביישות לספר את מה שהן עוברות, ורופאי המשפחה לא תמיד יודעים לזהות את הסימפטומים", אומר ד"ר קופרניק. "אישה שמתלוננת על דפיקות לב או כאבי פרקים ושולחים אותה לבדיקות, לפעמים רק צריכה טיפול הורמונלי כי זה תופעות גיל המעבר. אישה שחשה דכדוך יכולה לקבל ציפרלקס או תרופה אחרת נוגדת דיכאון כשגם כאן יכול להיות שהיא זקוקה רק לטיפול הורמונלי".

 

אז מה עושים? איך מזהים שמדובר בתופעות גיל המעבר ולא במשהו מעבר לכך?

"כדי לזהות אם זו תסמונת גיל המעבר צריך לשאול מה קרה לי חדש. בהמלצות הרפואה הבריטית, שהיא הרפואה מספר אחת בעולם יצאו המלצות – 270 עמודים רק על גיל המעבר – כשבין היתר כתוב שם אל תחכה שהאישה תשאל אותך, לך אליה ותשאל, בתור הרופא שלה כי נשים מתביישות לספר. המשטרה הבריטית ערכה קורסים לשוטרים שלה כדי להסביר להם מה זה גיל המעבר - הם שמו לב ששוטרות בגיל 45-50 שנמצאות בשיא הקריירה שלהן, פתאום מסתכסכות עם הקולגות או מתפטרות. עשו שם קורס כדי ללמד את השוטרים הגברים להתמודד איתן ולתמוך בהן".

 

פרט לכך, ד"ר קופרניק מבהיר כי אין מה להתבייש ואין ממה לפחד, ומציע לנשים לעקוב אחר השינויים בגופן. "שימי לב מה קורה בגוף שלך, אפילו אם יש לך מחזור סדיר - קצת ירידה בזיכרון, ירידה קוגניטיבית, כאבים במקומות שאת לא מכירה, הפרעות שינה, כאבי פרקים, עצבנות, עייפות. כל אלה יכולים להעיד על כניסה לגיל המעבר. אם את מרגישה קצת דכדוך אל תרוצי ישר לפסיכיאטר ולתרופות, קודם תבררי אצל מומחה לגיל המעבר אם מדובר בשינויים הורמונליים".

 

 

מהו הטיפול הנכון בתופעות גיל המעבר?

 

פעילות גופנית בגיל המעבר

 פעילות גופנית קבועה תסייע להתמודד עם תסמיני גיל המעבר. צילום: Shutterstock

 

 

"טיפול נכון משלב מספר גורמים: דבר ראשון, חשוב להתחיל אותו מוקדם: 5-8 שנים ראשונות לתופעות גיל המעבר. הטיפול היעיל הוא טיפול הורמונלי, כאשר יש שתי קבוצות נשים, עם רחם ובלי רחם. נשים עם רחם זקוקות להגנה על רירית הרחם ולכן הן יקבלו בנוסף לאסטרוגן את הורמון הפרוגסטרון, והוא זה שאחראי לתופעות הלוואי וכאן צריך לבחור מינון נכון. נשים ללא רחם יקבלו רק אסטרוגן", אומר ד"ר קופרניק.

 

הדבר הנוסף שלדבריו חשוב להקפיד עליו הוא התאמה נכונה של הטיפול הספציפי לאישה הספציפית. "חשוב לברר איתה מה הדרישות שלה, מה הציפיות שלה ומה מצבה הבריאותי ורק אז להתאים לה את הטיפול. נשים מאד שונות זו מזו ולכן אין טיפול אחד שמתאים לכולן".

 

מה עוד יוכל לסייע לתסמיני גיל המעבר פרט לטיפול הורמונלי?

"הבסיס העיקרי הוא פעילות גופנית נכונה, לפחות 3 שעות שבועיות – זה מקטין באחוז גבוה סיכון לסרטן שד ומעלה תפקוד קוגניטיבי, מוטיבציה וחשק מיני. מומלץ לשלב פעילות אירובית ואנאירובית.

 

"גם לתזונה מרכיב חשוב: להתחיל לאכול נכון, לשקול תוספי תזונה אם צריך כמו ויטמין די שכמעט לכולנו חסר, ברזל וכיו"ב.

 

"הדבר האחרון הוא להפעיל את המוח, וכמה שיותר. ממש פיזיותרפיה של המח – זה חשוב לא פחות מזו של הגוף. לימודים למשל, או עבודה יצירתית, לפתור תשבצים וכיו"ב. אל תשבו מול הטלוויזיה ותעברו סדרה אחרי סדרה. במחקר שבדק בבוסטון אנשים לאורך 70 שנה מצאו שתוחלת החיים תלויה הרבה מאוד בהפעלת הגוף והמוח ובלא להיות לבד. אפילו אם אתם זוג שרב כל הזמן, זה עדיף מלהיות לבד. כל המרכיבים הללו ביחד יגרמו להזדקנות מוצלחת יותר וישפרו משמעותית את תופעות גיל המעבר".

 

 

8 טיפים לעבור את גיל המעבר בשלום

הפתרונות לבעיות שיער בגיל המעבר

גם גברים סובלים מגיל המעבר

כל מה שרציתם לדעת על גיל המעבר

מיניות אחרי גיל 50 - זה אפשרי

התפריט המלא שיעזור לכן לעבור את גיל המעבר בשלום

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
לקראת כיפור: כך תעברו את הצום בשלום

יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה