מעבדות לחירות: נפרדות מהאנטי-אייג'ינג

חג פסח הוא חג החירות, חג שבו אפשר להשתחרר פיזית ונפשית משלל דברים מעיקים. זו הזדמנות נהדרת לנשים באשר הן לנצל את החג ולהשתחרר מכבלי הציפיות של החברה, מהמרדף הבלתי פוסק אחר תכתיבי אופנה ויופי ובראשם – ההערצה לנעורים, כפי שהיא מתבטאת בשעבוד לטיפוח הפנים, מקרמים ועד הזרקות וניתוחים. הלוואי שזו תהיה השנה שבה נשתחרר מהעבדות ומהציפיות, ונקבל את עצמנו באהבה כפי שאנחנו, כן, גם עם הקמטוטים שהרווחנו ביושר.
כוהנת תנועת הפרו-אייג'ינג בישראל, הדוגמנית לשעבר ומפיקת תצוגות האופנה סמדר גנזי, מריצה בשנה האחרונה את ההרצאה "לא מיישרת קמטים בשביל אף אחד". היא האחראית במידה רבה לעובדה שתופעת הפרו-אייג'ינג (ההפך מאנטי-אייג'ינג), שכבר מצליחה בעולם מזה מספר שנים, תופסת תאוצה גם בישראל. "הגיע הזמן להשתחרר מעבדות האנטי- אייג'ינג", היא קובעת. "די לעבוד בשימור, די להיאבק על להיאחז במה שבלתי ניתן לאחיזה. זה מעייף, זה מדכא, זה לשחק במגרש שבו אני מפסידה מראש. אני שחררתי את עצמי כי עשיתי בחירה: להזדקן טבעי".
אז הנה לפניכן שלושה תחומים שבהם היינו שמחות לצאת מעבדות לחירות, מאנטי-אייג'ינג לפרו-אייג'ינג. נראה שהעולם כבר בדרך לשם:
1. ביי ביי בוטוקוס
מי אמר שקמטים הם פגמים שצריך לתקן? צילום: Shutterstock
נשים רבות קוראות כיום תיגר על תופעת ההזרקות ומילויי הקמטים. כך, שורה ארוכה של סלבריטאיות כבר צוטטו כמי שמכות על חטא ומצהירות שיפסיקו להזריק. השחקנית קורטני קוקס למשל ("חברים") אמרה כי בעתיד תנקוט גישות טבעיות יותר, ותפסיק להילחם בסימני הגיל בצורה בלתי הגיונית. גם השחקנית קמרון דיאז אמרה בראיונות עמה שהיא רוצה להישאר עם הפנים שלה גם אם הם מזדקנים, ולא להסתובב עם פרצוף שלא שייך לה בכלל. השחקנית ג'וליאן מור טענה שבוטוקס גורם לנשים ולאנשים בכלל להיראות כאילו עשו משהו לפנים שלהם. אפילו מלכת ההזרקות, השחקנית ניקול קידמן, הודתה שהפסיקה עם הבוטוקס כשהבינה שחשוב לה להזיז את המצח מדי פעם.
"בואו נפסיק להשוות את עצמנו אחת לשנייה", אומרת סמדר גנזי. "הנעורים הם של הבנות שלנו. לנו יש קמטים, אבל יש לנו גם המון דברים לתת לעולם. להסתיר את סימני הגיל שלנו זה להכניס אותנו לארון. זה אייג'יזם וסקסיזם כאחד, כי הנהירה אחרי הזרקות והדחיפה של נשים על ידי החברה להזריק כדי להיראות צעירות יותר, מעבירות מסר שאסור לנו להסתובב עם סימני הגיל על הפנים שלנו. אני מזועזעת מזה שהבנות שלנו מגיעות כיום לדילמה הזאת בגילים מחרידים של 28-30, ואני שמחה שדווקא הן עוצרות אותי ברחוב וכותבות לי בפייסבוק 'תודה שאת משמיעה את הקול שלנו'. די, מספיק עם הטירוף. אנחנו תקינות! זה הטבע, זה היופי בשלבי החיים. בהתבגרות יש המון יופי, וקמטים הם לא פגמים שאנחנו צריכות לתקן. מי בכלל קבע שקמטים זה לא סקסי? אני קובעת שקמטים זה מקסים".
גנזי רואה עצמה "אקטיביסטית של פנים", ממש כמו נשים אקטיביסטיות שמטיפות לאורח חיים נכון ולגוף בריא. "אני לא צריכה להזריק רעל לחיים שלי או לחתוך וליישר את הפנים בשביל שאראה טוב בעיני גברים או נשים אחרות", היא אומרת. "המבט של אחרים עלי הוא לא זה שקובע איך אני ארגיש. אני אקבע איך אני מרגישה. אני רואה שליחות בלהעלות את המודעות ולשנות את השיח של נשים כלפי עצמן. במקום להגיד 'איזה קמט צמח לי בין העיניים אוי ואבוי', תגידו 'הנה קמט שמוכיח כמה שמחתי, בכיתי, התרגשתי. כמה הצלחות היו לי וכמה כישלונות שמרכיבים את סיפור החיים שלי'. בואו נמרוד במשטרת הפנים, בואו ננפץ את החוקים כי זה דיכוי, ומי מחילות על עצמן את הדעות הקדומות? אנחנו, הנשים".
גנזי גם מציינת שתעשיית האנטי-אייג'ינג מגלגלת כסף רב, שמניע לטענתה את גלגלי הדיכוי. "זה רק בידיים שלנו לגרום לזה להפסיק. אפילו המילה הזאת, 'אנטי' שפירושה נגד, כל כך שלילית. אני אומרת בואו נהיה פרו, בעד". אנחנו איתך.
2. להתיידד עם השיער הלבן
לא נמאס מהשיעבוד למספרה? צילום: Shutterstock
זה אמנם עדיין לא טרנד המוני, אבל זה כבר לא בשוליים: יותר ויותר נשים מפסיקות לצבוע את שיער השיבה שלהן, מתהדרות בשיער אפור או לבן ומשתחררות משעבוד הצביעה החודשית במספרה או בבית. תגובות הסביבה עדיין לא מפרגנות מספיק, אבל נראה שלא רחוק היום עד שגם לזה העולם יתרגל.
גנזי מודה שהיא עדיין צובעת – אבל רק אחת לשנה - את שיערה לגוונים שמדגישים את הבלונד הטבעי שלה. "גם עלי המוסכמות החברתיות משפיעות", היא מודה בגילוי לב, "גם לי יש דילמות וקונפליקטים. אני גם קורבן. אז אני באה לספר לחדש את הגוונים אבל מבקשת שיערבב את השיער האפור בצדדים, כי אני כן רוצה שיראו אותו. אני עדיין בקונפליקט אבל מרגישה שכמו שהקמטים משרתים את האג'נדה שלי, כך אני בדרך להשאיר את השיער שלי טבעי כמו שהוא". במילים אחרות, גנזי קוראת לכל אחת ואחת לשים את הגבול איפה שהיא רואה לנכון.
2. לעבור למוצרי טיפוח טבעיים
מצמחים, פירות וירקות מסוימים ניתן להפיק מוצרי טיפוח טבעיים יעילים. צילום: Shutterstock
נשים רבות עוברות לשימוש במוצרי טיפוח טבעיים, ללא התערבות יד אדם בדרך כלל, בלי מכונות וללא כימיקלים משום סוג. אמנם שמן קוקוס הוא הטרנד של השנה שעברה, אבל נשים רבות שאימצו אותו מוכנות להישבע בו ובתועלות המדהימות שלו לעור הפנים, הגוף והשיער. אגב, בעבר הייתה מגמה של שמן קיק, שנודע כשמן שמעודד צמיחת שיער והמליצו עליו לנשים - גם לראש וגם לגבות - כך שהדורות חולפים אבל הניסיון למצוא פתרונות טבעיים נשאר.
המעבר למוצרי יופי ממקורות טבעיים מבטא גם את המיאוס שחשות נשים רבות בעולם מהתעשייה הקוסמטית, שמגלגלת סכומי כסף עצומים כשהיא מוכרת אשליות. קרמים יכולים להיות נהדרים ולגרום לעור להיראות טוב יותר ומוצק יותר, אבל עוד לא הומצא הקרם שבאמת ימחק את הקמטים, מה שלא מפריע ליצרנים לפרסם פרסומות עם הבטחות מפליגות, שבדרך כלל ממש לא מתממשות.
לכן גם הנשים הכי מטופחות מנסות למצוא פתרונות שמערבים כמה שפחות כימיקלים, ועדיין מזינים את העור בלחות. לחות נמצאת בוויטמינים שמקורם בצמחים, בפירות ובירקות, שמהם ניתן להפיק מוצרי טיפוח מעולים, ועל הדרך לא להזיק לעור, לא לבזבז הון וגם לא לפגוע בבעלי חיים.
גנזי: "כימיקלים לא עושים לי טוב בגוף ובכלל, אני דוגלת באורח חיים בריא שבבסיסו פעילות גופנית ותזונה מאוזנת, שתיית מים, שינה ואופטימיות. אני מאמינה שאני לא יכולה לקחת מזרק ולהזריק לעצמי אושר, אז תמיד אחפש את התכשירים הכי פשוטים, עם המרכיבים הכי טבעיים כי הטבע בעיניי זה ערך עליון ואני לא מעל הטבע. אני נותנת לטבע לפעול ומאוד מתחברת למגמה של מוצרי קוסמטיקה טבעיים, שמכילים כמה שפחות כימיקלים".
הכוכבות יוצאות מהארון: הבוטוקס לא החמיא לי
בעולם הבינו שיופי בוגר גם מוכר. ואצלנו?
מפרופ' ומרצה לאושיית אופנה בגיל 64
לצבוע את השיער הלבן או לא לצבוע?
אוהבים אופנה? הצטרפו לקהילת אופנה ויופי של מוטק'ה
המיתוס: גזירת קצוות גורמת לשיער לצמוח מהר יותר
נכון או לא נכון: לא נכון. אין קשר בין תדירות התספורות...