מוטקה > בלוגים > הבלוג של אסתי טל > המחזה "רודף העפיפונים" בבכורה ישראלית בתיאטרון גשר - עיבוד בימתי מאת מתי'ו ספנגלר לרב המכר המסעיר של חאלד חוסייני, בבימויו של נועם שמואל. סיפור אנושי מעורר תקווה, שמספק הצצה לתרבות עשירה של ארץ מוכרת מלחמות והרס.

המחזה "רודף העפיפונים" בבכורה ישראלית בתיאטרון גשר - עיבוד בימתי מאת מתי'ו ספנגלר לרב המכר המסעיר של חאלד חוסייני, בבימויו של נועם שמואל. סיפור אנושי מעורר תקווה, שמספק הצצה לתרבות עשירה של ארץ מוכרת מלחמות והרס.

המחזה

 צילום: ישעיה פיינברג

עלילת המחזה מתרחשת בעיר קאבול, בירת אפגניסטן - עיר קסומה, ססגונית, המציעה המוני תחרויות להפרחת עפיפונים.

אמיר, בנו של איש עסקים עשיר ומכובד ממוצא פאשטוני וחסן, ילדו של משרת בן המיעוט האתני המנודה אזארי, גדלים זה לצד זה – יחד, הם אלופי הרדיפה אחר עפיפונים. למרות השתייכותם למעמדות שונים, בין השניים מתפתחת מערכת יחסים מורכבת של ספק חברים-ספק אדון ומשרת, וגורלותיהם נקשרים זה בזה, עד אשר אחד מהם בוגד בחברו, במעשה שירדוף אותו שנים רבות.

גם כשאמיר עוזב את ביתו לטובת אמריקה – בזמן שהטליבאן זורע טרור ואימה באפגניסטן, זיכרון הבגידה בחסן, שנאמנותו כלפיו נוגעת ללב, לא נותן לו מנוח. שנים לאחר מכן ביקש לכפר על כך כשקיבל הזדמנות להציל את בנו הקטן של חסן (סוהראב), שמתברר הוא גם אחיו החורג.

הספר, כמו גם המחזה, שמתמקד בסיפור אנושי מיוחד, המתאר נעורים כואבים באפגניסטן, מדבר אל לב כל. ובהפקה זאת - הבמאי נועם שמואל, מביא את הסיפור כתיאטרון סיפור פיזי מלא אנרגיה, בו השחקנים מחליפים דמויות או נוטלים חלק כמקהלה המהדהדת את האירועים.

יש רגעים שבהם הטקסט הוא המרכיב המוביל, ובאחרים זו התנועה והמתח הפיזי, שמגיע לשיא בהמחשת הבגידה והאונס האכזרי, תחרות עפיפונים סוחפת וניסיון התאבדות כואב.

בתמונות האלה מתגלה המורכבות של הדמויות המרכזיות בסיפור, המגולמות להפליא בידי צוות השחקנים המעולים - בראשם אבי אזולאי כאמיר הבוגר, המספר, דורון תבורי כאביו, המגלה יחס מיוחד כלפי חסן ואביו עלי, בגילומו של אלכסנדר סנדרוביץ', הלל קפון בתפקיד חסן, יולי סקר כאמיר הצעיר, שאחיזתו בחברו היא המחזקת אותו מול הסביבה; פיראס נסאר ותום אפלבאום משחקים לסירוגין את תפקידו של עסאף, הצעיר הפאשטוני האלים, וגלעד קלטר כידיד המשפחה ראחים חאן. רוני עינב מגלמת את דמותה של סוראיה, אשתו של אמיר; כרמל קנדל, המשחקת את התפקיד לסירוגין, אורי יניב, ויטלי פוקס ואלי מנשה מצטרפים בתפקידים נוספים. יחד הם יוצרים מערכת אנושית מורכבת , במבטא פרסי ואפגני שלמדו בהדרכתה של ד"ר תמר עילם גינדין.

(רודף העפיפונים הוא הרומן הראשון של חאלד חוסייני, הסופר האמריקני ממוצא אפגני ומאז צאתו ב-2003 זכה להצלחה מסחררת בווסט אנד לונדון ובמקומות נוספים בעולם, כמו גם עיבוד לסרט קולנוע מצליח שהיה מועמד לפרס "גלובוס הזהב" בשנת 2007.
חוסייני, ששלושת ספריו המצליחים יצאו בעברית, נולד ב-1965 בקאבול. בזכות כהונתו הדיפלומטית של אביו בפריז ניצלו הוא ומשפחתו מאימי הכיבוש הקומוניסטי של אפגניסטן, וכשחאלד היה בן 15, זכתה המשפחה למקלט מדיני בארה"ב, ושם התחילה את חייה מחדש. חאלד למד רפואה, ועסק במקצוע במשך עשור. המהפך האמיתי בחייו הגיע בשנת 2003, כשפירסם את רודף העפיפונים. מאז הוא סופר ופעיל הומניטרי).

המחזה מרתק ומותח. שעתיים חולפות ביעף. למעט הסיפור האישי, זהו סיפור על היסטוריה של מדינה, על פליטים, על מהגרים, על טרור. זהו גם סיפור יפהפה של גאולה. הגיבור הראשי עושה מעשה נוראי בגיל צעיר ולאחר מכן מתחרט על כך. במשך חיים שלמים הוא מונחה על ידי תחושת האשם ורק כאדם בוגר הוא מחליט לנסות לכפר.
הבימוי המקורי והמשחק המעולה והמרגש מעניקים לצופים חוויה עוצמתית מאין כמוה

היוצרים:

מחזה מאת: מת'יו ספנגלר
תרגום לעברית: עינת ברנובסקי
בימוי ועיצוב פס-קול: נועם שמואל

בהשתתפות: דורון תבורי, גלעד קלטר, רוני עינב, פיראס נאסר/תום אפלבאום, אבי אזולאי, אלכסנדר סנדרוביץ', הלל קפון, אורי יניב, ויטלי פוקס/אלי מנשה, כרמל קנדל, יולי סקר.

משך ההצגה: 120 דקות, לא כולל הפסקה
 
 
תגובות  0  אהבו 

1698
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ניסים ונפלאות
בודקת אם אתם עדיין קיימים בעידן הבלבלת הקורונטית. אודליה
לקריאת הפוסט
"לילה בפריז" השאנסונים הגדולים של כל הזמנים
צילום: באדיבות תיאטרון הקאמרי מסע לילי קסום בעיר האורות לצלילי מיטב שיריהם של אדית פיאף, ז'אק ברל, שארל...
לקריאת הפוסט
תחושת בטן - דרמה משפחתית שעולה על במת תיאטרון הקאמרי
צילום: גבריאל בהרליה. תחושת בטן עוסקת בחופש הבחירה של נשים בתקופתנו: לגבי גופן, מסלול חייהן והייעוד שלהן...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה